Neşet Ertaş - Bozkırın Tezenesi
-
Neşet Ertaş... Kelimelerle tarifi mümkün olmayan eserlerin mülki amiri. Mütevazi bir kişilik ve anlayış, halkı halk diliyle en iyi şekilde anlama ve anlatma, birisini sevmenin ve ona kavuşamamanın sözlerini en anlamlı şekilde ritme yansıtan ve daha bir çok şeyi yüreğinde barındıran usta sanatçı. Bozkırın Tezenesi, Garip : " Ben devletin değil halkın sanatçısıyım " 25 Eylül 2018 tarihi itibariyle ölümünün 6. yılında seni saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. Mekanın cennet, eserlerin ölümsüz olsun
-
Öldüğü yıl üniversite de daha ilk haftam şok olmuştum valla Neşet Ertaşı herkes sever ama bir Niğdeli olarak içinde bulunduğumuz orta Anadolu halkı(Kırşehir Yozgat Kırıkkale Niğde Nevşehir Aksaray) daha bir başka sever. Daha an karnında başlıyoruz dinlemeye birde zaten bu bölgeler hep türkmen aşiretleri olunca o manayı daha iyi anlıyor. Türkülerinde zaten direk çekilen çileler yaşanan hayat bulunuyor
-
...
Ne zaman daha çok kirlenmeye başladı bu topraklar diye durup düşündüğümde hep aklıma gelir, senin yorulup gittiğin, dünyayı terkettiğin gün.
Biz, seninle sevdik en pak halimizle. Ne vakit yüreğimiz lekelenecek gibi olsa, senin avazının döktüğü katre ile yıkadık yüreğimizi yeni baştan. Biz ne vakit anamıza kızacak olsak, Analar insandır dediğin yerde tuttuk çenemizi, attık içimizden saniyelik dâhi olsa o öfkemizi. Biz babamıza sen gibi türkü yakamadık belki küsünce ama senin Aslı bozuk deme deyişinle döktük içimizi, içimizde kalan ne varsa. Fıkaralıkta, gariplikte ne vakit bükülse belimiz, alnımızdan senin tezene vurduğun vakit döküldüğü gibi döküldüğünde ter, yine senin Bir yoksuzluk demenle hem yaralandık hem deva bulduk. Türkü duyduğumuz yere çöktük oturduk, orada kötü insan olmaz dedin deyi. Yanıldık mı? Belki bazen. Ama goğnümüze bıraktığın mirası hakkıyla taşıdıksa ne mutlu bize ustam. Bugün tezeneyi aşknan tutuyorsak, bağlamayı gönülnen çalıyorsak, avazımızı semaya katıyorsak her demde; sendendir.
Aşk'ı bağrımıza koyan Hak'tı. Ama biz bir nesil senden öğrendik onu en yüce tutmayı, baş üstüne koymayı. Hem Anayı hem de Yâri nimet bilmeyi senle bildik.
Sensiz 6 sene geçti, ama biz senden geçemedik Gönül Ustamız, Gönül Babamız, Yürek Yaramız Garip.Her daim Sevgi ilen,
Muhabbetnen,
Saygıynan.
Daha geç yorulaydın da seni dünya gözüynen dinleyeydik bir de....
-
"Mevlam ayrılık vermesin gökte uçan kuşa" dizesini yazan naif ve gönlü zengin kişi. Allah mekanını cennet eylesin hemşehrim benim.
-
Neşet Ertaş'ın Yeri Bende Çok Özeldir. Rahmetli Dedem, Hep Onun Şarkılarıyla Ve Sözleriyle Hayat Dersi Vermiştir Bizlere. O nasihat ve Sözler Dün Gibi Aklımda. Dünyanın En Güzel Dialoglarıydı.
-
2012 İdari Yargı Mülakatından elenmiştim, Biraz Dara Düşmüştüm. Üzgün ve Bitkin. Dedemin Neşet Ertaş'tan Esinti Sözleri Hala Kulağımda "Darda Kaldım Diye Umutsuz Olma, Yok iken Dünyayı var Eden Vardır"
-
Yazları dedemle çokça vakit geçirirdik. Bol Bol Türkü Söylerdi Bizlere. Ve Sonra Sözlerine Devam Ederdi "Nerede Bir Türkü söyleyen görürsen Korkma yanına Otur, Çünkü Kötü İnsanların Türküleri Yoktur"
-
Beni Her Özlediğinde Telefonla Arar, "Neredesin Sen, Tatlı Dillim, Güler Yüzlü" Diye Türküye Başlardı.
-
Sonra Dedemin Yine Neşet Ertaşa Dokunan Onlarca Sözleri "Analar İnsandır, Biz İnsanoğlu" "Cahildim, Dünyanın Rengine Kandım" "Özün gülsün ki, Yüzün Gülsün"
Büyük Usta Neşet Ertaş'ı ve Onun Hayranı olan Rahmetli Dedemi Sevgiyle Özlemle Anıyorum... Ve Sözlerimi Şöyle Bitiriyorum.
Sinemde Gizli Yaramı Kimse Bilmiyor
Hiçbir Tabip Yarama Merhem Olmuyor
Boynu Bükük Bir Garibim Yüzüm Gülmüyor
Göynüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen....! -
-
Neşat Ertaş bir tane!