Melamilik tarikatı
-
Bilmeden mensup olduğum tarikat şakası bir yana “ibadetin kazası olur sohbetin kazası bulunmaz.” gibi bir felsefesi olduğu söyleniyor.
Henüz yeni duymuşta olsam osmanlı döneminde gelişmiş güzel bir felsefesi var gibi geliyor. Dini görüşünüzü pek belli etmediğiniz veya dayatmadığını bu düşünce sistemine mevlana, yunus gibi düşünürler de tabi kabul ediliyor. Konuyu daha derin bilen varsa onu da dinlemek isterim. -
-
Melamilikin ne olduğunu anlatmak zor fakat ne olmadığını anlatabilirim bildiğim kadarıyla. Öncelikle Hz Yunus Emre melami değildir tarikat üstü bir derviştir,aşıktır. Hz. Mevlana'nın yoluysa mevleviliktir. Fakat melamilik öz ile aşk ilr ilgili olduğundan her tarikatı bir şekilde içine alır fakat melamilik tarikat değildir.
Sohbetin kazası olmazdan kasıt Allah ile ilgili yani yâr ile aşk ile ilgili sohbettir. Yoksa ülke nereye gidiyor,terkedildim çok mutsuzum abi sohbeti gibi sohbetler değildir.
Kendi içinde kuralları,ritüelleri yoktur bu yüzden tarikat demezler kendilerine. Tarikatlardaki günlük ders(tesbihat,zikir), gece zikirleri gibi rutinleri yoktur.
Şekilci değillerdir ama bunun anlamı şeriatten uzak oldukları anlamına gelmez.
...
Melamilik denince aklıma Şah Seyyid Nesimi hazretleri geliyor:Ben melamet hırkasını
Kendim giydim eynime
Ar u namus şişesini
Taşa çaldım kime neGah çıkarım gökyüzüne
Seyrederim alemi
Gah inerim yeryüzüne
Seyreder alem beniGah giderim medreseye
Ders okurum hak için
Gah giderim meyhaneye
Dem çekerim kime neSofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime neBen yitirdim ben ararım
Yar benimdir kime ne
Gah giderim öz bağıma
Gül dererim kime neSofular secd'ederler
Mescidin mihrabına
Benim ol dost eşiğidir
Secdegahım kime neNesimi'ye sordular ki
Yarin ilen hoş musun
Hoş olayım olmayayım
O yar benim kime ne -
@onuktekin güzel anlatmışsınız çok teşekkürler. Özelden istanbul’da aktif devam eden dernekleri olduğunu söylediler. Şaşırdım
-
@evandro rica ederim hocam. Ankara'da da var. Dücane Cundioğlu yazılarında bahseder sık sık. İstanbul'da yok yok hocam
-
@evandro bu tip durumlara en çok Konya'da rastlanır. Binlerce tarikat, cemiyet, topluluk vs. olduğu söyleniyor.
-
@antimülakat bu pek konya tarzında değil gibi