UZMAN YARD. MI MÜFETTİŞ YARD.MI ?
-
Üst kurul uzman yardımcılığı mı daha avantajlı yoksa müfettiş yardımcılığı mı?
-
Eğer Türkiye de yaşamaya devam etmek istiyorsan müfettiş yardımcılığı iyi olabilir. Ama ilerde yurtdışında yaşamak düşüncen varsa uzman yardımcılığı daha iyi olur. Müfettiş yardımcıları şirketin her bölümünü az çok bilirler ama asla uzman olamazlar. Ama uzman yardımcıları belli bir departmanlar ilerleyen zaman uzmanlaşırlar.
-
@usta üst kurul
-
Uzmanlık
-
Bu soru daha önce de sorulmustu sanırsam.
Kesinlikle spesifik, öznel bir konu. Kesin şu iyidir diyemeyiz. Hangi üst kurulun uzmanlıgı veya hangi bakanlıgın müfettisligi olduguna göre de degisir.
Mesela iş mufettisligi meslegi gercekten zordur. Turnesi uzundur. Zaten atanma vs. sıkıntıları da oldu. Ama genel olarak bakanlıkta müfettislerin forsu yüksektir. Müstesar yardimcisindan cıkan yazılarda bütun birimlerden rica ederken teftisten arz ettigimizi bilirim.
Bunun dısında spk bddk gibi kurumlar ileriye dönük avantajlara sahiptir. Kendinizi iyi gelistirirseniz özel sektör ayagı vardır. Tabi istanbula tasindilar baslangicta maddi bir dezavantaji olabilir.
Keza vergi müfettisleri bir sure sonra ymm olma imkani kazaniyorlar.
Hangi kurumun müfettisligi ile uzmanlıgı olduguna göre degisir bnce -
Peki uzun vadede bankalarda uzman yardımcılığı mı daha avantajlı yoksa müfettiş yardımcılığı mı? İlk başlarda müfettiş yardımcılığının maddi açıdan getirisi daha fazla ama uzun vade için düşününce hem kariyer hem de maddi açıdan bilgisi veya fikri olan var mı?
-
Üst kurul uzmanlıklarının özel ayağı çok fazla ,seçenek çok ancak risk barındırıyor. Özelde ciddi efor isteyen işler mevcut, bu yüzden kamuda kalmak daha fazla tercih ediliyor SGK müf. En mantıklısı olabilir tüm merkez kadroları içerisinde hem iş yönünden tatmin ediyor hem özelde iş imkanı fazla ancak dediğim gibi kamu daha garintilidir. Bu yönden düşünülürse iş tatmini bakımından müfettişlik uzmanlığa kıyasla çok fazla artıya sahiptir mesleği yapanlarla tanisirsaniz bu farkı görebilirsiniz, sonuçta bir memura meslekten çıkarma cezası önerebiliyor haliyle müfettişe saygı hat safhada oluyor. Bu düşüncem kamuda kalma şartıyla geçerlidir. Özele geçmek istiyorsanız tüm riskleri göz önünde bulundurmak zorundasınız işten cıkartılmayı bile göz önünde bulundurmak gerekir.
-
Hocam cevap hiç bir şekilde tatmin etmez seni tamamen kişiye göre değişir birisi 150.000 liraya 4 kapı hatchback bir 2019 model araba alır kimisi 150.000 TL ye 2002 model Jeep belki burdaki benzetme garip gelebilir ama arabadan ne beklediğimize bağlı benim kamu çalışanlarinda gördüğüm çevremden denedim yetkisi olan insanların iş tatmini her zaman daha yüksek ve ozguvenine yansıyor ama uzmanlarda bir yerden sonra çarkın bir parçası oldugü hissiyatı doğuyor sadece çarkın dönmesi için bir dişli.teftiş kadrolarına merkez uzmanlardan da baya ilgi var buda söylediğimi doğrular nitelikte 2 3 yıl sonra bu arayışa herkes giriyor.üst kurul uzmanlığı ile ilgili fikrim yok
-
Kamuda kalacaksanız;
Düzenli bir hayatta sabah 8 aksam 5 çalışayım,etliye sütlüye çok bulaşmadan maaşımı alıp paşa paşa evime gideyim diyorsanız uzman yrd. , fors istiyorsanız müfettiş yrd. derim.Eski forslari var mı müfettişlerin?Hayır yok ama yine de uzman yrd iken sizin varlığınızla ve unvanınıza saygı duymadığını her fırsatta vücut diliyle ifade eden,hatta diğer memurlara sizin moralinizi bozmalari için cesaretlendiren daire başkanınızın, daireyi teftişe gelen müfettiş geldiğinde önünü ilikledigini gördüğünüzde müfettiş olasınız gelmiyor değil.
Uzman yrd. ile müfettiş yrd. mesleğe ilk başladığı zaman nitelikleri birbirlerine çok yakındır,benzer sınavlardan benzer puanları alıp işe başlarlar.O yuzden maaşları da aynıdır.Hatta artık çoğu üst kurul sınava giriş şartı olarak dil de istediği için uzman yardımcısı belki kağıt üzerinde biraz daha nitelikli olarak başlar mesleğe.Ama çoğu kurumda 5 sene sonra ikisi arasında bariz fark belirir.Sebebi,mufettise alması gereken eğitimler kurum tarafından verilir,verilmek zorundadır.Uzman yardımcılarının mesleğe başlama temel eğitiminden sonra ise uzmanlasmalari için almaları gereken eğitim çeşitli gerekçelerle gözardı edilir, yeri gelir ilgili yöneticiler eğitim taleplerini "bu eğitime ihtiyacı olan personelimiz yok" deyip reddeder, haberiniz bile olmaz.Bu da zaman içerisinde bariz nitelik farkı meydana getirir.
Kısaca uzman yardımcıları bir iki bakanlik ve üst kurul dışında, düz memur gömleği giydirilmeye çalışılan ve bu yüzden ağır mobbinglere maruz kalan bir unvandır.Buna dur denilmezse en az önümüzdeki 10 sene bu durum devam eder.Kariyer konusunda daha garantici olup turne turne gezmek mi yoksa hala VHKİ'lerin bile sanki tepeden kpss siz yds siz kurum sinavsiz mulakatsiz hicbir yeterlilik taşımadan gelmişsiniz gibi görüp sürekli sizi kendileriyle kıyaslayıp kendilerine haksızlık edildiğini düşündükleri,başınızdaki birim amirinin de bu VHKİ'ler gibi düşündüğü bir ortamda daha düzenli bir hayat mı?
Evli ve çocuklu olmasam üst kurulu geçtim,merkez bankası uzmanlığı,tbmm yasama uzmanlığı bile beni müfettiş yrdligini tercih etmekten alıkoyamazdı..
Türk kamu yönetiminin en nefret ettigi ve anlam veremediği kadrodur uzman yrd. kadrosu.Maaşınız cok diye nefret ederler, is yoktur çalışmıyorsunuz diye nefret ederler, kimse çalışmıyorken bile bir tek sizin calismamaniz göze batar.Çalışırsınız yine nefret ederler çünkü o zaman da parlamaya çalışan, daire başkanlığı ve üstü kadrolara oynayan, gözü yukarıda olan adam ilan ederler sizi.Halbuki siz sadece çalışmışsınızdır..YDS niz olmaz "dil bilmeden uzman mı olunurmus" deyip sizden nefret ederler, YDS niz olsa "Bizden fazla bir ingilizcesi var diye adamdaki havalara bak" deyip yine nefret ederler.Haa bunu yapan adamlar da YDS'den 10 yıl çalışsa 40 alamayacak,KPSS'den 10 yıl çalışsa 75 alamayacak adamlardır bu arada.Mufettisligin de zorluklari var tabi..Bilmediğim başka zorluklar da olabilir, davulun sesi uzaktan hoş geliyor haliyle..Ama yine de, sizin tirnaginiz olamayacak adamların sizinle itisememesi lüksünden dolayi teftiş,teftiş,teftiş.. -
Üst kurul uzmanlıkları çoğu teftiş kadrosundan daha yüksek meslek tatminine sahiptir. Özellikle spk bddk gibi hitap ettiği muhatap olduğu sektör sebebiyle diğerlerine nazaran daha prestijli üst kurullarda. Ki bunlarda uzmanlarda denetimin parçasıdır çünkü teftiş kurulları yoktur. Ayrıca yurtdışı eğitim imkanları dile eğitimi sonradan özel sektöre geçme gibi konularda göz önüne alınırsa bence üst kurul.
-
Çalışacağınız kamu kurumunun niteliğine göre değişir bu durum.
—> hakimlik, sayıştay, kaymakamlık 1 numarada yer alır bunları dışarda bıraktığımızda
- Üst kurul uzmanlığı
- Bakanlık müfettişliği
- Bakanlık uzmanlığı
- Taşra denetmenliği
- Taşra uzmanlığı
benim şahsi sıralamam bu şekilde olur.
Merkez bankası ise düz memurluğu bile iyidir inanılmaz mali haklar var bu kurumda
Üst kurullar ileride bir gün 666 dan tekrar çıkarsa çarşı karışır, tüm ünvanlar arasında en iyisi yine üst kurul uzmanlığı olur. 2012 öncesi üst kurulu kazanan uzmanlar işin gerçekten kaymağını yiyen kişiler olmuş. Çok iyi paralar kazanıyorlar.
-
Şahsen isveren ve vatandasla muhatap olunan denetim işi dısındakiler tercihimdir.
-
hangi kurumun uzman yardımcılığı müfettişligi durumuna göre değişir .Mesela dguy mi bakanlık müfettişligi mi dersen ortamı görenler müfettişligi seçer .Ancak dguy çalışma ortamı verilen şartları bilmeyenler sadece teorik bilgisi olanlar dguy diyebilir .uzmanlıklar kendi içinde bile fark eder . Mesela eski hazine uzmanlığı ile istihdam uzman yardımcılığı eşit olarak gözükse de eşit değildir .yani salt uzmanlık müfettişlik diye düşünmek yanlıştır .Öncelikle kuruma bakılmalı ondan sonra karar verilmelidır
-
@ekeblad Ekeblad dguy çalışma ortamının sıkıntıları neler ? Sakıncası yoksa yazar mısın ?
-
@sofaraway şöyle soyleyim hocam .genel olarak maliye personel sayısı vb özelliklerden dolayı hantal bir kuRum .çok geniş bir alana hizmet ediyor .her zaman için sınırlı işlere bakan kurum daha iyidir .Personeli az olan kurum daha iyidir .Değer verilir .Mesela en basitini soyleyim.servis yoktür .Bu bile bi kriter hocam .ya da 2 3 kişilik odam olsun isterim ben .Ama dguy da bu çok sınırlı. Tercih edilir mi Dguy tabiki tercih edilir .Merkez uzmani felan .şu issizlikte harika is Ama 2.bir secenek varsa düşünülür .
-
Hocam bilgiler için sağol ama küçük kurumlarda da dedikodu çok olur herkes birbirini tanıdığı için. Dguy doğrudan daire başkanına mı bağlı yoksa arada birim sorumlusu, müdür, koord. gibi bir unvan var mı ?
-
@sofaraway hiçbir yerde maliyedeki kadar dedikodunun olacagini sanmıyorum hocam .Mudurlere bağlı olarak calısırsin .Müdürler genelde gelir uzmandır .Hatta bazı daire başkanları da gelir uzmanlarından oluşur .Çoğunluğu vergi mufettisi kökenlidir .
-
sağlık bakanlığı müfettiş yardımcılığı hakkında bilginiz var mı ? Çalışma koşulları meslek tatmini özlük hakları vb. gibi şeyler.
-
@usta Dostum orayı kazandıysan öncelikle tebrik ederim. 2 arkadaşım bu mesleği yapmaktadır. Yıl içerisinde 3 ay civarı teftişe gidiyorlar. Bu süre meslekte eskidikçe azalıyor daha az gidiliyor diye biliyorum. Hastanelerin başhekimleri ile muhatap olursunuz bu meslekte, ayrıca doktor çevreniz olur. Teftişte olmadıkları süreçte Ankara'da olurlar ve bu sırada mesai saatleri esnektir. Kimse kaçta geldin kaçta gittin bakmaz. İki arkadaşım da memnun meslekten.
-
@jook teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgiler için