Üst kurullar mı ? Müfettiş Yard. mı ?
-
Merhaba Herkese,
Bu sene kpss hazırlanacak bir kardeşiniz olarak internette bulamadığım ve konu hakkında deneyimli ve bilgili arkadaşlardan beni aydınlatmasını rica edeceğim bir sorum var.
Ben hazırlanırken ve tercih yaparken mesleğin haklarının, avantajlarının, prim(ödeme vb) fazla olan ve mesleki olarakta tatmin eden bir meslek seçmek istiyorum. SBKY mezunuyum. Bu sene mezun oldum.
Sizde SGK Müf.Yardımcılığı mı ? SPK uzman yardımcılığı mı ? (iki örnek kadro vermek istedim ki skala anlaşılsın diye)
Veya başka bir uzmanlık veya müfettiş yardımcılığı kadrosu önerebilen var ise fikirlere açığım.
Girmesi zor olan ama buna değen veya değebilecek meslek önerileride verebilirseniz de sevinirim.
Not(YDS kısmım eksik onun için hem kpss hem yds yürümeyeceğini bildiğimden ilk kpss ye hazırlanıp daha sonra yds ye hazırlanmayı düşünüyorum veya başka önerisi olan varsa nedir ne yapmalıyım söylerse sevinirim)
Şimdiden teşekkürler
-
@rolanart guy kazansam yeter dicen bi süre sonra şaka bi yana ikiside iyidir kazandıktan sonra bakarsın ona bence daha öncede çok kez tartışıldı forumda araştırma yapabilirsin.
-
@Marsiyal Merhaba cevap verdiğiniz için teşekkürler, forumda çok baktım ama bir tane var orada da verilen cevaplar beni tatmin etmedi. Bilmediğimden soruyorum şimdi yapmak gereken ilk olarak çalışmak mıdır ? aklımada şu geliyor şimdi bir çok puan türü var eğer mesleği karar verebilirsem hangisine nasıl çalışabileceğimi, ağırlık verebileceğimi kararlaştırabilirim diye düşündüm. Mesela spk'nın uzman yardımcılığı kadroları için hukuk kısmının puan ağırlığı diğer alanlardan daha fazla.
-
@rolanart Hukuk İktisat Maliye Muhasebe ağırlıklı çalışın bakabilirseniz kamu yönetimi ve çekoda bakın zaten çoğu puan türünün ağırlığı bunlara bağlı oluyor. Gk gy kesinlikle ihmal etmeyin çok fark yaratır. Üst kurul uzmanlıkları için İngilizceyede ihtiyaç var tabi.
-
şimdiye kadar nerdeydin? 1 sene kpss çalışacaksın, 1 sene yds. yani istediğin kadrolara 2 sene sonra başvurabileceksin. umuduna hayran kaldım açıkçası. ben de sbyk'den yeni mezunum, +70 yds puanım var, alan kpssye hazırım ama senin kadar umutlu değilim. bırak seçim yapmayı ikisinden birisi olursa öp başına koy. ben guy'a razıyım bu konjonktürde. işin zor, çok çalışman lazım.
-
İnsanların heveslerini kırmayı ne seviyorsunuz! Uslüp çok mühim.
İşin zor evet KPSS'ye çalış iyi bir puan aldıktan sonra oturur YDS'ye başlarsın ama yanında alan konularını da yürüteceksin bunun için biraz daha fazla çalışman gerek herkesten daha fazla.Ben bu sürece girince ingilizcem kötü idi. Benimle birlikte başlayan ingilizcesi olmayan arkadaşlar aman ilan gelecek, aman şu tarih söyleniyor vs diye diye hiç bakmadılar. Ben ilan geldikçe ingilizceye daha az vakit ayırdım alana yüklendim. Evet elendim de ama tecrübe kazandım onların giremediği sınavlara ben girdim bu çok önemli. İlla biri olacak.
Şuan alancıların veryansın ettikleri konu zaten çok fazla alım yapan kurumların ilana çıkmaması. Çoğu da başlangıçta YDS istemiyor.
Yani senin YDS ile yerleşeceğin meslekler her sene az miktarda alım açıyor. Her zaman böyleydi bu. Bir değişiklik olamayacak o yüzden sen önce KPSS sonra YDS bak. Ayrıca belli mi olur bakarsın bir yere girersin ilan gelince (ki bazısı bir süre içinde +70 YDS istiyor) ardından YDS halledersin. Yine bir adım önde olursun.Diğer mevzuya gelince ben olsam üst kurul merkez uzmanlığını seçerdim.
-
@rolanart Merhaba. Bu foruma genellikle atanamamış kişiler girdiği için sorularına tatmin edici bir cevap alacağını düşünmüyorum. Bu süreçte twitter'ı aktif bir şekilde kullanman yararlı olur. İstediğin kadrolara yerleşmiş kişilere twitter'dan ulaşmaya çalış. Onlara işin olumlu ve olumsuz yanlarını sor. Bu sayede daha iyi yorumlar almış olursun.
Haddim değil ama KPSS'ye çalışırken uyguladığım yöntemi söyleyeyim. İlk günlerde haftada 4 gün gygk kalan günler alan çalıştım. Programım şöyleydi:
Pazartesi - Hukuk
Salı- İktisat
Çarşamba- Matematik
Perşembe- Coğrafya
Cuma- Türkçe
Cumartesi- Tarih
Pazar- MuhasebeÇarşamba ve perşembe günleri yarım gün,cuma günü tam gün alan derslerim vardı. Alan derslerime tam gün ayırabilmek için böyle bir program çıkardım.
Zaman ilerledikçe sırasıyla türkçe-coğrafta-matematik- tarih konularım bitti. Ortalama Ocak ayının ortası gibiydi. Türkçe biter bitmez maliyeye başladım. GYGK'dan soru bankası olarak sadece karakutu çıkmış sorular kitabı aldım. O bitince de zaten denemelere geçtim.
Alan derslerini yazarak çalışmalısın. Hukuku da maliyeyi de hatta ve hatta muhasebeyi de KESİNLİKLE yazarak çalış. Dersi bitirdiğinde tuttuğun özet notun hazır olur, tekrar için kitaba bakmak zorunda kalmazsın. Çıkmışları çözerken notunda olmayan kısımları eklersin.
YDS için 1 seneni vermene gerek yok. Kursa yazılıp 2 aylık çalışmayla 70 üstüne çıkarsın. Arkadaşım tarafından denendi onaylandı. Memrise diye bir uygulama varmış. Onun da yararını görmüş ama nasıl görmüş bilmiyorum. Araştırırsan bulursun.
Ben niye böyle uzun yazdım peki? 2. senesinde hırs yapıp 95 alan arkadaşım yukarıda yazdıklarımı saatlerce anlattı. En son cümlesi ise 'İlk senemde biri bana bunları anlatsaydı bir senem heba olmazdı.' idi. Allah razı olsun ondan, şu an çok iyi durumdayım. Elimden geldiğince de seneye hazırlanacak arkadaşlara bunları aktarmaya çalışıyorum. Her şey gönlünce olsun.
-
@kalendermeşreb Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım. Neden üst kurul merkez uzmanlığını tercih ederdiniz ? Sizde avantajları neler ?
-
@yolosapiens Vermiş olduğunuz kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Açıkcası tam olarak avantaj ve dezavantajlarını anlayamamışta olsam ikiside kaliteli birimler olduğunu anladım internette okuduğum yazılarda. Ondan dolayı daha fazla bu kuyuya düşüp hangisi iyi hangisi değil yarışına girmemeliyim diye düşünüyorum zaten ikisi içinde çok iyi çalışmak ve puan almak gerekli.Ondan dolayı bu kısımlar ile ilgili sorularımı tercih zamanı tekrar ön plana çıkartırım ama şöyle bir durumda var ikisinden birisinede girebilsem üzülmem ikiside gayet güzel kadrolar.
Ben programınızı beğendim açıkcası. Alan derslerinin hepsi tam gün + GYGK'da o arada yanlarında yarım gün ile eşlik ediyor. Not ettim programınızı. YDS kısmı içinde şöyle diyebilirim giriş ile orta seviye arasında bir yerdeyim hani sıfır değilim ondan dolayı yine söylemiş olduğunuz kısmı kendime uygulayabilirim.Merak ettiğim iki soru daha var.
İlk olarak arkadaşınız veya siz disiplininizi, sürekliliğinizi vb nasıl korudunuz ?
İkinci olarak günlük 4/5 saat çalışma ile başlamak insanı küstürür mü yoksa ideali 4/5 saat zamanla 8/9 saate çıkması mıdır ?
Teşekkür ederim.
-
@Marsiyal Teşekkürler
-
@covanni Hiç bir bilgi aktarmayıp sadece kendi hayatını ve umutsuzluğunu anlatman güzel ama ben ağlama duvarı değilim. Umutsuzluğunu başka bir yerde yaşayabilirsin. Ben bilmediklerimi bilenlerden öğrenmeye geldim. Kendi yaşadığı umutsuzlukları insanlara aktarmanı duymanı değil. Teşekkürler.
-
@rolanart Dediklerinizde çok haklısınız,önemli olan iyi bir puan almak. Meslek kararını KPSS'den sonra da yapabilirsiniz.
Motivasyon konusu tamamen size kalmış. B grubundan hazırlanan üniversite arkadaşım var. Birbirimizi sürekli motive ettik. Hayaller kurduk. 15 dakikalık konuşmamız beni tüm gün motive edebiliyordu. Başka bir arkadaşım kütüphaneye gitmeden ders çalışamıyordu. Kendisini burada daha iyi motive edebiliyorum, çalışanları gördükçe diyordu. Yani insandan insana değişiyor bu.
Günde en az 4 saat öneriyorum ben. En azından ocak ayına kadar böyle ilerleyip kalan zamanda 1 tık daha arttırabilirsiniz. Eğer isterseniz özelden kitap önerisinde de bulunabilirim. Burada reklam diye algılanmasın.
-
@rolanart muhtemel hayal kırıklığının önüne geçmek için yazdım ancak sen gaz almak istiyorsun, devam et. henüz kpss'ye çalışmaya başlamadan meslek seçimi yapmanın ne kadar yanlış olduğunu herkes gibi tecrübe edeceksin. kimsenin umudunu kırmaya çalışmıyorum ancak gerçeklerin farkında olmanız sizi bir adım ileriye taşır. hayat hiç beklemediği yerlere sürükler insanı. ben ve benim gibi birçok kişinin 1-2 sene hazırlanacak maddi ve manevi gücü yok. bu sebeple yazmış bulundum o yazıyı. yoksa adam gibi 2 sene bu alana emek verenler tüm kurumların mülakatlarına girebilecek düzeye gelirler. size başarılar diliyorum.
-
@rolanart
Merhaba, ben bir üst kurulda calisiyorum o yuzden bu başlığa yazma ihtiyacı duydum. Meslekler arası ayrımda bence temel kıstas nasil biri olduğunuz. Eğer gezmekten hoşlanmıyorsanız ve merkez bir kadroda olmak sizin icin daha önemliyse, düzen insanıysanız uzmanlık kadrosu sizin icin daha iyi olabilir. Keza şehir de burada önemli bir faktör.Üst kurullar butik kurumlardır daha az personel calistigi icin personele verilen değer, mesai saatleriniz ve insan kaynakları anlayışı daha kurumsaldir diye dusunuyorum. Ancak iş buralara gelene kadar cok yol katetmek yüksek puanlar almak gerek. Şunu da belirtmek isterim. Kamuda calismakta eminseniz uzun vadede işe girdikten sonra asil önemli olanin hangi kadro olduğu farketmeksizin sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu bir hayat geçirmek olduğunu farkedeceksiniz. Insanların müfettiş ya da üst kurulda uzman gibi siniflandirmalara gitmesini anlamıyorum bu yuzden. Son olarak tavsiyem genel olarak bu sisteme cok anlam yuklememektir. Cunku bu yolda her sinavda başarılı olan ya da mülakatta elenmeyen yoktur. Ne kadar anlam yüklemezseniz o kadar az üzülürsünüz. Basta ne kadar çok çalışırsanız sürecin sonunda o kadar çabuk nefesiniz kesilir. Ilk başlarda 4-5 saat yeterli olacaktır. Kendinizi bunaltmayin. Süreç icinde dersleri bilmem kaç kez tekrar ettiğini söyleyen sinir bozucu insanlardan kendinizi koruyun. Zaman içerisinde rekabet duygusuyla yapamadığınızı hissettiğiniz zamanlar gelebilir. Boyle zamanlarda ic dunyanizda eldekilerin sıfır olduğu hissettirecek bir çok baskı unsuru oluşacaktir. Şunu unutmayın ki kpss sadece ders calismak değildir. Mental anlamda güçlü durmayı başkalarına kulak asmamayi gerektirir.Bu sürecin basında beklentilerinizi düşük tutarak çok iyi çalışın. Tutunup sizi mental olarak rahatlacak bir fikriyatınız olsun. Ben hep kamu olmazsa özel sektörde en düşük ücretten başlarım Allah bana saglik güç kuvvet versin para bir şekilde kazanılır herkes kamuda çalışacak diye bir sey yok mantığıyla girmiştim. Ders calisma tavsiyelerinden cok bunlara da ihtiyacınız olabileceğini dusundum. Üst kurullar iyidir guzeldir ancak dusunmek icin cok erkendir. Kolaylıklar dilerim. -
Allah yardımcın olsun dostum şimdiden gireceğin süreçte başarılar, soruna gelince üst kurul uzman yardımcılığı ile müfettişlik/denetçilik yardımcılığı arasında farkı genel çerçevede kısa bir şahsi değerlendirme yaparak söyleyecek olursam anladığım ve gördüğüm kadarıyla üst kurullar(merkezde uzmanlıklar dahil) daha durağan bir yapıda ve belirli bir iş bütününün bir kesitinde rol alıyorlar, müfettişlik denetçilik gibi mesleklerde ise dinamik bir durum ve yapılan iş zaten ilgili denetçi veya müfettişe özel tanımlı. Aslında bu kanıya nerden vardım dersen müfettiş yardımcısı bir dönem arkadaşım EPDK’dan çalışıyordu ve VDK’ya gelmişti, tesadüf ki onun EPDK’yı bırakması ile yedekte açılan kontenjanı ise yine bir dönem arkadaşımız kullandı o ise müfettiş yardımcılığını bıraktı uzman yardımcılığına geçti İkisi de mutlu sanırım. Daha sakin bir hayat ve rotasyon/turne olmadan geçirmek istiyorum, kişiler veya kurumları incelemek, denetlemek, soruşturmak gerekirse can yakmak(mevzuatın gereği) bana göre değil diyorsan bence uzmanlık olsun tercihin. Ama dersen bunlar beni rahatsız etmez bireysel çalışmak ve dinamik bir hayat bana uygun müfettişlikler isteğini karşılar. Tabi bir çok fark vardır ancak benim çok genel çerçevede gördüğüm farklılık bunlar gibi, kurum özelinde farklılıklar olabilir o kısmı tenzih ediyorum bilgim olmadığı için.
-
Ayrıca yukarıda @zyn789 nickli arkadaşın dediklerine de tamamen katılıyorum, çoğu zaman şartlar genellikle elvermiyor bu tercihler arasında seçim yapmaya ama inşallah süreçte emek veren tüm arkadaşlarımız karşılığını mutlu olacakları mesleklerde alırlar
-
Bence ikisi de aynı ve diger merkez uzmanliklardan/denetciliklerden önde.Asıl mesele, hangisi kafanızdaki hayat tarzına daha uygun.
Ben, onumuzdeki gunlerde (süresini kestiremiyorum) müfettişlik ve ust kurul uzmanliklarinin maaslarinin da merkez uzman/kontrolor/denetcilere göre artirilacagini düşünüyorum.Tahminim, merkez uzmanla hakim/savci maasi arasinda bir yerlerde maaşları olacaktır.Kendim merkez uzman yrdsiyim.Müfettişlik hayat tarzıma cok uygun değildi, ust kurul uzmanligi mulakatlarim ise olumsuz sonuçlandı malesef.Memnuniyetsizim diyemem ama ust kurul uzmani olmak isterdim.Maaşlarının artacağına dair soylemlerimse tamamen tahmin, herhangi bir duyuma dayanmıyor bu arada.. -
Öncelikle yazacaklarım kendi tecrübelerim. Ben şuan bir kamu kurumunda müfettiş yardımcısı olarak görev yapıyorum. Üst kurul uzman yardımcılığı ile müfettiş yardımcısı arasında pek fark yoktur. Sadece iki tane. Hem müfettiş yardımcısı hemde uzman yardımcısı teftiş ve denetim yapar.Maaşı,özlük hakları yükselme ve yeterlilikleri aynı. Farklılık sadece kurumdan kuruma değişir bunlar da çok çok azdır. Gelelim farklılıklara; müfettiş yardımcısı çok turneye çıkar, görev yeri Ankara da ama kendi Ankara da değildir. Uzman yardımcıları teftiş ve denetimleri Ankara'da yapar ve sabit kalırlar ve bizimle maaşları aynıdır. Ben üst kurul uzman yardımcılığı görevini yapmanı tavsiye ederim. Umarım hayırlısı ise istediğin bir mesleği yaparsın. Şunu unutma bu süreçte çok puan alıp, derece yapmanla kısa zamanda atanacağınızda sanma azınlık hariç çoğu kişi de birkaç yıl sonra atanıyor bu kesime bende dahilim. Örneğin ben 2018 de 84-85 aldım ve o sene çok az atama yoktu. Tekrar hazırlandım 2019 da 91,5 aldım 6 ay sonra Mart 2020 de atandım. Demek istediğim şu bu sınav sürecinde en önemli şey sabırlı olmak. Ben 2,5 sene sonra atandım ve eğer atanamasamda tekrar hazırlanmayı düşünüyordum. Umarım bu mesajım yararlı olur. İnternet ye bir kaç uzman yardımcısı ve müfettiş yardımcısı bularak konuşmanı da tavsiye ediyorum. İyi günler
-
@wertyul uzman yardımcıları da gidiyor turneye, sırf Ankara'daki değiller.
-
@wertyul hocam hayırlı olsun atanmanız.En gercekci yorum sizinkiydi.Kpss A grubu 400.000 bin mezun veren bir fakültenin öğrencilerine hitap ediyor.Yani öyle ben şu kurumda kesin çalışırım puan alsam diyen en az 3 yılı çıkarsın kafasından.Kimse mülakattan bahsetmemiş bile.Ve en önemlisi en önemlisi en önemlisi Puan PUAN PUAN ama nasıl bir puan İLK 50ye girecek puan.Yoksa 80=85=88=90 hiçbir halta yaramadı yds olmadan.Kaymakam alımı bahsettiğiniz tüm merkez uzman mufettiş alimindan daha fazla oldu.Bu forumda gerçekleri artık az kişi yazıyor ya da herkesin iyi kurumlarda calışan eşi dostu akrabası var...