2020 KPSS A ULUSLARARASI İLİŞKİLER SORULARI VE CEVAPLARI
-
@keynesinvarisi Hocam zaten ben de bunu bulup okuyup şüpheye düştüm ondan yazdım
-
@SBF11 Artık şüphe kalmamıştır umarım.
-
Bu arada 38. soruyu da hatırladım. Cevabı güvenlik ikilemi olan soru vardı.
-
Murahhas sözcügünün anlamini Türkçe lugat şu şekilde vermiş: Devlet veya herhangi bir teşekkül nâmına salâhiyyetli (yetkili) olarak bir yere bir vazife ile gönderilen kimse.
Bu tanimi uluslararasi ilişkiler terminolojisine göre düşünürsek murahhas bir temsil görevi icra eden kişi olarak düşünülebilir ve gönderildiği misyonda da tam yetkili olduğu anlaşilabilir.
-
@keynesinvarisi Yanlış saydım zaten hocam Dışişleri Bakanlığı'na dair yönetmelik okuduktan sonra. Teşekkür ederim ilgin için.
-
AGİT'in görevleri arasında değildir sorusunun doğru cevabı da sınır belirleme ile alakalı bir şeydi sanırım. AGİT'in sınır belirlediğini düşünmüyorum.
-
@SBF11 Rica ederim hocam.
-
Bir soru daha hatırladım. Cevabı Annan Planı idi.
-
AGİT 1975 yilinda Soğuk Savaş koşullarinda Avrupa'da kalici barış ve istikrarin sağlanmasi amaciyla kurulmuş bir örgüttü. Örgütün kuruluş ismi AGİK idi. Örgütün görevleri üye ülkelerde insan haklarinin iyileştirilmesinden hukuki ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsiyordu.
-
@SBF11 Annan Plani 2004'te Kibris adasını birleştirmek için dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafindan hazirlanmiş bariş planidir.
-
Hayirlisi olsun inşallah netleriniz yüksek olur arkadaşlar. Özellikle AB Bakanliği, TİKA, YTB gibi kurumlarin sinavina katilabilmek için bu bölümden alinacak puanlar büyük öneme sahip. Dışişleri Bakanligi ise bir degisiklik olmazsa alimlarini YDS'den yapmaya devam edecek gibi gözüküyor.
-
Arkadaşlar Uluslararası Adalet Divanı Statüsü 34. maddeye göre '' Divan önündeki davalarda yalnız devletler taraf olabilirler.'' Bu yüzden bu sorunun cevabında uluslararası örgütler olmayacak, yalnız devlet olacak sanırım. Soruyu da tam hatırlayamadım. Ama eğer soruda hangileri başvuru yapabiliyor diyorsa da cevap gene yalnız devlet olur bence. Taraf olamayan uluslararası hukuk kişisi başvuru da yapamaz mantık gereği.
-
@barocan YTB artık kendi sınavını yapıyor diye biliyorum hocam.
-
@SBF11 YTB Kpss şarti aramiyor galiba son yillardaki alimlarinda. Tabi temennimiz kurumlarin alim yapacaklari kadrolarin çoğalmasi ve istekli gençlerin arzu ettikleri kuruma girebilmesidir.
-
@SBF11 evet hocam haklısınız galiba. O benim gözümden kaçmış. Yalnız devlet olacak galiba doğru cevap.
-
UAD statüsünün 38. maddesinde de UAD'nin görevinin ''devletler tarafindan''önüne getirilen uyuşmazliklari uluslararasi hukuka uygun olarak çözmek olarak belirtilmiştir. Salt bu maddeye bakilirsa mahkeme önünde davaya taraf olma yetkisinin devletlere tanindiği anlaşilmaktadir. Devletlerin iradeleriyle sorunu divan önüne getirme biçimi ise (Tahkimname, tek tarafli bildirim, önceden akdedilen bir andlaşma veya forum prorogatum) farkli yöntemlere dayanir.
-
Biz bir arkadaş ile 40 soruyu da çıkardık arkadaşlar. Eve gidince düzenleyip buraya atacağım.
-
@SBF11 Teşekkürler emeğiniz ve yorumlariniz için arkadaşlar sorulari da elimizden geldiğince değerlendirmeye çaliştik. Bilgilerimizi tekrar ettik.
-
@SBF11, içinde söyledi: 2020 KPSS A ULUSLARARASI İLİŞKİLER SORULARI VE CEVAPLARI
Hocam soru şunu soruyordu: Aşağıdaki devletlerden hangisi Kutsal İttifak'ta yer alacakken Fransa tehdidi nedeniyle Dörtlü İttifak'a katılmıştır? Buna benzer bir soruydu. Fransız tehdidi kesinlikle vardı sorunun içinde. O yüzden cevap Avusturya muhtemelen
Hocam o dönem kurulan kutsal ittifak; Avusturya, Prusya ve Rusya arasında kuruluyor. Dörtlü İttifak'a İngiltere sonradan katılıyor diye biliyorum. Dönemin siyasi tarih okumalarında diğer şık olan İspanya hakkında hiç bir bilgiye rastlamadığım için İngiltere olarak işaretledim ben. Avusturya, Prusya ve Rusya kesin olarak doğru şıklar değil.
-
@keynesinvarisi, içinde söyledi: 2020 KPSS A ULUSLARARASI İLİŞKİLER SORULARI VE CEVAPLARI
@SBF11 1 sayılı CBK Madde 510:
(7) Misyon şefi; diplomatik temsilciliklerin, büyükelçi, daimi temsilci, temsilci, elçi, ortaelçi,maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisidir.
(8) Konsolosluk şefi; konsoloslukların, başkonsolos, konsolos, muavin konsolos, konsolosluk ajanı, fahri başkonsolos, fahri konsolos unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisidir.Burdan hareketle Başkonsolos oluyor cevap.
Hocam ben bu soruyu, İletişim Başkanlığı sınavı için çözdüğüm Anadolu Üniversitesi çıkmış sorularda rastladığım için başkonsolos olarak işaretledim. Oradaki uluslararası hukuk testlerinde sık olarak soruluyordu. Burada işime yaramış oldu :).