Size göre aşkın tanımı nedir?
-
İlyada okuyanların bu sorunun cevabını daha farklı yorumlayacaklarından eminim.!
-
@minastirith neden ilyada
-
@lithops havali dursun diye. :))
-
@minastirith anlıyorum hocam
-
Flaubert'in aşk tanımı çok hoşuma gitti: “Merak. Birine karşı ansızın merak duymaya başlarsınız, korkunç bir merak. Onu tanımak, onunla doğmak, dünyaya onunla yeniden gelmek istersiniz. Bu yüzden aşka en uzak cümle senden nefret ediyorum değil, artık bilmek istemiyorumdur.”
-
İnsan ulaşamadığına aşık olur demişlerdi. Öyle mi bilmiyorum
-
@sahnr mükemmel bir yorum olmuş. ^^
-
@lithops değil.
-
Oooo başlık güzel, o zaman tanım geliyor.
Şöyle ki;
Aşk, güzellik aracılığı ile çoğalma arzusudur.
Saygılar.
-
sandığınız kadar romantik birşey değildir erkek ve kadın birey temel içgüdü olan neslin devam ettirme amacıyla en uygun eşi arar. yani sağlıklı ve daha güçlü yavruyu dünyaya getirecek ideal eşi arar. erkekler yavruyu daha iyi besleyebileceğini düşünme içgüdüsüyle büyük göğüslü, yavruyu daha kolay doğurabileceğini düşünme içgüdüsüyle geniş kalçalı kadınlardan daha çok hoşlanır hepsinin biyolojik sebepleri var malesef dostlar.
kendi açımdan anlamsız ve tehlikeli birşeydir aşk denilen şey. bir insana karşı duygu yoğunluğu ve temel içgüdüler ile yaklaşırsanız rasyonel karar veremezsiniz. kişinin artı ve eksilerini doğru tartamaz doğru karar veremezsiniz çünkü objektif olamazsınız. kötü yönlerini görmezden gelirsiniz.
evliliklerde de zannedildiği gibi “evlenince değiştin” klişesi geçersizdir. kimse 2 ayda değişmez. sadece duygu yoğunluğu azalır ve karşıdakine objektif bakma fırsatı doğar ve yanlışları batmaya başlar.
o nedenle genelde büyük aşklar hüsranla biter çünkü objektiflik yoktur
özet olarak salın aşkı maşkı arkadaşlar. içgüdüsel, kokuların ve genlerin işin içine girdiği asıl amacı bir an önce üremeyi teşvik eden bir duygu yoğunluğudur.
esas olan SEVGİ dir. işte bunun üzerine çok konuşulur. sevginin de vazgeçilmez tek bir şartı vardır. TANIMAK. tanımadığını seven yalan söyler. tanımadan sevgiliyi, ana babayı, arkadaşı, yaratıcıyı sevemezsiniz. iddia eden yalancıdır.
Kıymet verdiğinizi tanıyın dostlar.. iyi tanıyın ki gerçekten sevebilesiniz. geçin aşkı..
hele ilk görüşte aşk romantizmi yok mu bir de... -
Bomboş bir varlık ve dopdolu bir yokluktur.
-
@kamuadayı, içinde söyledi: Size göre aşkın tanımı nedir?
Gİ dir. işte bunun üzerine çok konuşulur. sevginin de vazgeçilmez tek bir şartı vardır. TANIMAK. tanımadığını seven yalan söyler. tanımadan sevg
Hocam aşkı biyolojik sebeplere indirgemişsiniz. Sosyal ve kültürel olanı bayağı bir göz ardı etmişsiniz. Bu tarz şeyleri 'üreme içgüdüsü' değil sosyal, toplumsal ve kültürel olan şeyler şekillendirir. Sizin de yaptığınız gibi aşkın biyolojik tanımını yapanlar da bunu söylerler. Aşkın biyolojik yönü budur ama etkisi sınırlıdır derler.
Kültürel ve sosyal olan şeyler ise yaşamınız içerisinde şekillenir. Aileniz başta olmak üzere arkadaşlarınız, okulunuz, işiniz yani kısaca ait olduğunuz çevre ve maddi koşullar sizin karakterinizi, düşüncelerinizi, dünya görüşünüzü şekillendirir. Elbette kime aşık olacağınızın belirleyicisi de bunlardır. Yani ilk söylediğiniz şeye katılmıyorum.
Fakat ikinci söylediğinize tamamen katılıyorum. Aşk denilen şey 'insanın gözünü kör eder'. Evliliklerde 'sen çok değiştin' klişesi dediğiniz gibi duygu yoğunluğunun azalması ve ilişkinin rutine binmesi sonucu fark edilen şeylerin dile getirilmesidir. Gene dediğiniz gibi sevgi çok daha önemlidir ve sevgi de karşınızdaki kişiyi tanımaktan geçer.
-
@sbf11
kesinlikle katılıyorum dostum. ancak sosyal ve kültürel kısımları tanımak kısmına dahil ediyoru yani insanı sevgiye götüren kısım. tabiki onlar da çok etkilidir. benim kültürüme bilgi düzeyime uygun bir eş isterim. malesef bu da aşk ile değil tanımak ile oluyor.
söylenecek eklenecek daha çok şey var elbette biyolojiye indirgenemez ama lafı çok uzatmayayım ve o kadar romantik birşey olmadığını vurgulayayım diye oradan girdim.
ama katılıyorum size çok fazla etken var özellikle günümüzde.
özetle sevmek ve sevilmek isterim. tanımak ve tanınmak isterim -
@kamuadayı
böyle düşüyo mu qnq -
@kamuadayı Hocam zaten ilk görüşte aşk denilen şey yoğun bir beğenme halinden başka bir şey değil ve geçici. Ayrıca yoğun beğenmeye neden olan da gene kültürel ve toplumsal. Örneğin şu anda her tarafta 'güzel' ve 'yakışıklı' algısı oluşturuluyor. Toplum bir kadının ve erkeğin nasıl olması gerektiğini sürekli reklamlar gibi çeşitli araçlarla bize dayatıyor ve portre çiziyor. Ve eğer bir kadın bu meseleler üzerine düşünmezse 'güzel' olabilmek için soluğu estetik doktorlarında alıyor. Erkek de 'yakışıklı' olabilmek için soluğu spor salonlarında alıyor. Kendini ancak bu şekilde var edebileceğine, toplumda ancak bu şekilde kabul görebileceğine ve beğeni kazanabileceğine inanıyor.
İşte bu meselelere kafa yormayan birisi de sokakta bir kadın veya bir erkek görüp vücudundan yahut güzelliğinden öyle bir etkileniyor ki 'ben aşık oldum' diyor. Oysa zaten sistem elbirliğiyle seni o tiplere aşık olmaya programladı. Sen de bu zokayı yuttun. Hiç bakmadın, karşımdaki insan nedir, kimdir, nelerden hoşlanır, neler sever, neler olur, dünya görüşü nedir, hayattan istekleri ve beklentileri nedir, kendini nasıl anlamlandırır. Sadece 'güzel' ya da 'yakışıklı' gördün, etkilendin. Ve bu etkiyle karşındakinin olumsuz tüm özelliklerini görmezden geldin ve evlendikten sonra sorgulamadığın her şeyin acısı tek tek çıkmaya başladı. Artık geçmiş olsun.
-
@lithops Olabilir de olmayabilir de aşk budur diye kesin bir tanım yapmak mümkün değil. Kimi aşklar öyle olabilir kimi aşklarsa hiç öyle olamayabilir.
-
@düdüklütencere, içinde söyledi: Size göre aşkın tanımı nedir?
@kamuadayı
böyle düşüyo mu qnqBir de böyle tipler türemeye başladı. 'Böyle düşüyo' mu diyorlar her yerde. İnsanlar bu meseleler üzerine felsefi olarak kafa yoramaz değil mi? İlla 'birisini düşürecek'. İlla bir çıkarı olacak. Yoksa yapamaz.
Şaka yapmış olabilirsiniz ama artık bu işlerin şakasına dahi tahammülüm kalmadı, kusura bakmayın. Sizler yüzünden kamusal alanda bu meseleleri konuşmaktan çekinir olduk. Acaba nasıl bir etiket yiyeceğiz kaygısıyla susar olduk.
-
@sbf11
düdüklü kardeşimiz öyle bir insan takılmayın forumdan birilerini düşürmeye çalışacak kadar aciz kimse yoktur heralde buralarda
fikirlerinize katılıyorum. dayatılanlara “rağmen” yaşayabilen insan kıymetlidir. denk gelirseniz kıymetini bilin hocam
@DüdüklüTencere kardeşim sal bari burda sal ya -
@DüdüklüTencere @KamuAdayı Tanış iseniz ve aranızda bir espri ise kusura bakmayın. Aranıza girmiş gibi olmayayım.
-
@sbf11
yok hocam herkes gibi bu arkadaş da bir nickten ibaret benim için burada guy başlığını iyi karıştırmıştı burda da buldu bizi neyse burası çok karışmaya müsait değil