İİBF MAİL ETKİNLİKLERİ
-
Lütfen metni, aşağıdaki mail adreslerine gönderin.
İİBF MEZUNLARINDAN, KURUM İÇİ ÖZEL UZMANLIK SINAVI HAKSIZLIĞINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kurum içi özel uzmanlık sınavı, 7176 Sayılı Kanun'un Geçici Maddesi ile getirilmiştir. Madde şu şekildedir. "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kadrolarında bulunan ve sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapan, uyarma ve kınama hariç son üç yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan, Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı olabilmek için yaş ve öğrenim alanı şartları hariç mevzuatında öngörülen diğer şartları taşıyan personelden; usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenerek kadrolarında bulundukları Kurum tarafından bu maddenin yayımı tarihinden itibaren, beş yıl içinde iki defa yapılacak sınavda başarılı olanlar, kurumlarında Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı kadrolarına atanırlar."
Gerçekleştirilecek olan sınavlardan 22 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenmesi planlanan Gelir Uzmanlığı özel sınavı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, yine kurum içi özel sınavına katılacak olanları destekleyen bir sendika tarafından talep edilen ve mahkemece uygun görülen yürütmeyi durdurma kararı uyarınca iptal edilmiştir.
Kurum içi özel uzmanlık sınavının yapılması gerektiğini düşünenlerin ve kurum personelinin gerekçesi; kadro unvanlarından daha fazla sorumluluklara sahip olmalarıdır. Örneğin güvenlik görevlisi personelinin, evrak kabul memurluğu; hizmetli kadrosunda olan personelin veri hazırlamak ve kontrol işletmeni görevi yaptığı; memur, VHKİ gibi görevlerdeki personelinse Gelir Uzmanları ile benzer işler yaptığı dile getirilmektedir. Bu sebeple kendilerinin KPSS A Grubu, İİBF gibi alanlardan mezun olma şartı olmaksızın ve yardımcılık ve yeterlik sürecine tabi olmadan Gelir Uzmanı olarak atanmaları gerektiğini dile getiren personelin sorunlarının çözümü kesinlikle Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavı değildir.
Hem Kurum İçi Özel Uzmanlık sınavının kendilerine bir hak gasbı olduğunu savunan yarım milyonu geçen işsiz İİBF mezunları için hem de GİB personeli için ortak çözüm şunlardır :
- Her Kadro Unvanı Kendi İş Sahasına Çekilmelidir
Hizmetli kadrosunda bulunan personelin memur işi yapması yerine Kurum, genç adaylardan personel temin etmeli ve bu görevleri istihdam edilecek bu personellere yaptırmalıdır. Kurumun güvenlikten sorumlu personelinin yerine memur alımları yapılmalı ve bu görevi yapan personel kendi görev sahasına çekilerek çok daha verimli şekilde değerlendirilmelidir.
- A Grubu Mesleklerle B Grubu Mesleklerin İş Sınırları Net Bir Şekilde Çizilmelidir
A Grubu kariyer meslek mensupları; uzmanlık gerektiren, program kullanma becerisi isteyen, karar vermeyi gerektiren iş ve işlemlerden sorumludur. Veri hazırlama ve kontrol işletmenleri, bilgisayar işletmenleri ve memurlar ise her türlü veri ve evrak işinden sorumludur.
GİB'e bağlı vergi dairelerinde, bu iki iş grubunun sınırları ortadan kalkmaya başlamıştır ve bunun temel sebebi personel ihtiyacıdır. Memur olduğu halde Uzman gibi çalıştırılmaya itirazı olan personel bir an önce kendi iş sahasına çekilmeli, müdürlüklerde yer alan Gelir Uzman / Uzman Yardımcısı açığı ise açıktan gerçekleştirilecek Gelir Uzman Yardımcılığı alımları ile kapatılmalıdır. Böylelikle hiçbir memur ve dengi kadro mensubu, Gelir Uzmanları ile aynı işleri yapmak zorunda kalmayacaktır.
- Kurum İçinden Gelir Uzman Yardımcılığına Geçiş Teşvik Edilmelidir
Kurum içi özel sınavlarının yerine Gelir İdaresi Başkanlığı kurum personeli olup, 35 yaşını doldurmamış, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi okumuş, KPSS P48 puan türünden yeterli puanı almış olan adayların; Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına girmesi teşvik edilmelidir. Kendilerini iyi yetişmiş personel olarak tanımlayan dinamik bir personel grubunun, bu şartları sağlayarak Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine girmeleri Kurum için de bir kazanım olacaktır.
Sonuç olarak; en temel sorun personel ihtiyacıdır. Bu personel ihtiyacı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarından en az 5000 Gelir Uzman Yardımcılığı ve 5000 Defterdarlık Uzman Yardımcılığı gibi yüklü alımlar yapılarak karşılanmalı, kurum içi özel uzmanlık sınavı tamamen iptal edilmeli, kurum personelinin iş yükü azaltılmalı ve özlük hakları iyileştirilerek daha kalıcı çözümler sağlanmalıdır.
-
gocidaresi@goc.gov.tr mail adresine ve CİMERe aşağıdaki maili kopyalayıp gönderelim.
GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Bizler İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarıyız. Her daim zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alan, hakkı ve haklıyı savunan, kimsesizin, mağdurun, mültecinin, ve sığınmacının umudu olan Göç İdaresi'nin sınavlarına hazırlanıyor ve yeni bir İl Göç ve Merkez Göç Uzman Yardımcılığı ilanını sabırsızlıkla bekliyoruz. 21. yüzyılda yalnızca ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendiren, içinde birçok anlam ve yaşanmışlık barındıran bu hikayede, yerimizi almak istiyoruz. Ülkemize yönelik artan göç hareketleri karşısında, evrensel normlara ve medeniyet anlayışımıza uygun ve sağlıklı işleyen bir göç yönetimi ortaya koymak amacıyla, İçişleri Bakanlığına bağlı sivil ve uzmanlaşmış olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatındaki İl Göç ve Merkez Göç Uzman Yardımcılığı alımına ihtiyaç olduğu gerçeği düşünülerek, en az 1000 kişilik bir alım yapılmasını talep ediyoruz. Bu alım tamamlanana kadar da 200 İl Göç Uzman Yardımcısı için yedekte bekleyen arkadaşlarımızın yedeklik hakkının yanmamasını istiyoruz. 4.8 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan ülkemizde, dil, din, ırk gözetmeksizin ülkemize sığınan masumlara tek ortak dil olan sevgi ve tebessüm ile yaklaşmak için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları olarak beklemekte ve yeni bir alım için sabırsızlanmaktayız.
Saygılarımızla.