SURİYELİLER HAKKINDA
-
Hala burada Suriyelileri savunan, Suriyelileri savunacam derken onların bu ülkeye kontrolsüz olarak yayılmasına neden olan iktidara destek veren, bilerek veya bilmeyerek, bilerek ise "Adam kaçak sigara satıyor, izni, ruhsatı yok" diyen adama "Biz Resullullah'ın ümmetiyiz" diyen bu ve bunun gibi zihniyetleri HALA destekleyebilen insanlar var. Meseleye Suriyeliler açısından bakarsak, evet bir zor durum var, evet savaş ortamı var. Kaçıp gelmeleri argümanını desteklemekle beraber onlara karşı olumsuz tavrın bununla sınırlı kalmadığını belirtmek isterim. Buraya gelen Suriyelilerin çoğu bizden çok daha iyi şartlarda yaşamakta. Belki de evlerindeki hallerinden daha bile iyidir. Buna rağmen hala senin desteklediğin iktidardan kaçmak isteyen, Eyy Avrupa diye naralar attığınız Avrupa'ya kapağı atmaya çalışan, attıktan sonra da "Kurtulduk Türkiye'den" diyen bir kitle var karşımızda. Bu kitlenin okumuşları, mühendisleri Avrupa'ya, ABD'ye kapağı atarken ve onlardan birisi geçenlerde ABD'de bilim adamı olduğu için ödül alırken sen burada hırsızıyla, tacizcisiyle, dilencisiyle uğraşıyorsun. Daha bugün Merkel Türkiye'nin AB'ye giremeyeceğini söylerken Türkiye'nin mültecilere iyi baktığını ve 3 milyar Euro daha yardım yapacaklarını söyledi. Ha bir dreekledi "Bu yaptığımız yardım Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı yardımın sadece ufak bir kısmı". Ben KPSS ve Kaymakamlık Sınavı için kaynak parası bulamazken babam bir okulda temizlikçi olarak asgari ücrete çalışırken buraya gelip devletin desteğiyle birçok dükkan açan Suriyeli esnaf, 2-3 yerden burs alan Suriyeli öğrenciler var. Senin ülkende halk çöplerden ekmek toplarken çalışıp kazandıkları paralarla Avrupa'ya kaçan ve arkalarından baktığımız Suriyeliler var. Ülkede Suriyeli sayısı 10 milyonu geçti. Güneyde nüfusları yerli nüfusu geçti. Eyy yerli ve milliler 50 sene sonra buralardan hak talep ettiklerinde nasıl tepki vereceksiniz? Adamlar bayramda kitle halinde ülkelerine giderken, liderleri gelin artık savaş yok derken sen hala nasıl ülkede kalmaları gerektiğini savunabilirsin? Böylelerini gördükçe bu ülkeden soğusam da tek dileğim bir gün şu karar alıcılardan biri olabilmek. O da bu düzenle çok zor. Herkese başarılar.
-
Ben hiçbir şeyden rahatsız değilim. Tamamen hümanist bir insanım. Irkçılığa karşıyım. İnsanı insan olduğu için sevmek ve misafir etmek gerektiğine inanırım. Lakin, İstanbul’un ve birkaç Büyükşehir’in sokaklarında Suriyeli erkekler kadınları, kızları gerek bakışlarıyla gerek başka şekillerde çok fazla taciz etmeye başladılar. Ekonomik hayatta da vergilere bir şekilde yeteri kadar katılmıyorlar. Ülke esnafının ve işçisinin ben üzerine daha fazla yük binmesine neden oluyorlar. Bu hoş değil. İleride eşim ve kızım için endişelenmeye başladım. Kültürleri bizim yaşantımıza ne olursa olsun adapte olamıyor. Bu sözleri ve düşünceleri anlayacak eğitim ve donanımda değiller. O yüzdendir ki, ben bile artık Suriyelilerle ilgili radikal çözüm önerileri oluşturulmalı diye düşünüyorum. En düşük beklentim ise, “kadınları ve çocukları hariç” erkek Suriyelilerin büyük çoğunluğunun anavatanlarına gönderilmesidir.
-
@emrediyebiri Rahatsız mısınız değil misiniz anlamadım tam olarak. Hiç bir şeyden rahatsız değilim derken neyi kastettiniz?
-
@onuktekin “değildim.” Olacaktı.
-
Yönetim suriyeliler problemine çözüm olarak yeni Afgan mülteciler almaya başladı.Bu sayede Suriyelileri değil Afganları konuşmaya başlıycaz.İşte soruna çözüm bu.
-
@hırcın Eskiden beden işçiliği yapan vatandaşlarımızı yerini Suriyeliler aldı ve ekonomilerini bozdu.Şimdi gelen Afganlar Suriyelilerin işini alıp Suriyelilerin ekonomik durumunu bozacak.Yakında "Afganları İsyemiyoruz " diyen Suriyeliler duya biliriz.Acaba Suriyelilere gelsin diyenler o zaman ne diyecek.Suriyelilerin yeni protestosu:"Afganları İstemiyoruz"
-
@emrediyebiri Ne ırkçılığı hocam. Irkçılık olsa emin olun böyle olmazdı kimse ev is vermezdi valla tuik istatistiklerine bakarsanız suriyeli damat gelin oranı nereden baksaniz yüzde 15 millet kız alıp vermiş bile.
-
@gürkan35 o kız alıp vermenin ötesinde daha çok kuma olarak gitme ve yuva yıkma malesef…doğuda ve güneydoğuda bir çok kadın bu rezaletten dolayı evi ocağı kalmamış suriyeli arap kültürüne göre bu çok normal iken(?) Türk kadını malesef bu yüzden onuru ve gururu kırılmış halde ailesi de dağılıyor bize uymayan kültürleriyle her anlamda demofrafik yapımızı bozuyorlar
-
@mülakatzedee Aynen ülkeye ilk girdiklerinde rejime uygun hale getirilmeliydiler ama şimdi doğan çocuk bile 10 yasinda. Entegre olmak da istemiyorlar ne Türkçe öğrenme istekleri var ne kültür. Bu durumda en iyisi gitmeleri sonuçta Türkiye hayır kurumu değil.
-
@gürkan35 doğan her çocuk da vatandaşlık alıyor en sorun kısmı orası
-
@gpale aynen maalesef.
-
İşin kötü tarafı şu; yarın birgün bu gelenler sokakta boğazımıza bıçak dayasa ya da kız kardeşimizi, eşimizi, çocuğumuzu rahatsız etse ne olacak? Gelenler 3. dünya ülkesinden geliyor...
-
@blueberry aynen oyle malesef. Dün florya yeşilköy sahilinde afganlar ellerinde kuruyemış kabuklarını fırlatarak türk aileleri rahatsız etmek suretıyle kovmaya calışıyorlardı. Sosyo ekonomik olarak en yüksek semtlerde bile bir kontrol yok.
-
Vatandaş yapıp seçimde oy vermeleri düşünülüyor, başka herhangi açıklaması yok. Peki burada yaşayan insanların hiç mi kıymeti yoktur? İnsanların günlük hayatında hep rahatsızlık yaratıyorlar... Buradan bir kişi de çıkıp onlar da insan gelsinler diyecek, vardır böyleleri. Be kardeşim yıllardır bu ülkeye vergi veriyorsun, işin var mı yok, gelirin var mı yok. Adam milyon km uzaktan gelip sıfır emekle TC vatandaşı olup seninle aynı haklara sahip oluyor. Üstelik verdiğin vergilerle onu besliyorsun. Bu da yetmiyor hırsızlık yapıyor, her türlü gayri ahlaki suçu işliyor. Bak bakalım sen Kanada'ya göçmen olarak gidebiliyor musun? Toefl ister, diploma ister, ister de ister. Bir ülkeye göçmen olarak girmek çok zordur.
-
@blueberry yabancı birisi kpss iktisat videolarının altında yabancılarda kpssye girebilir mi diye yorum yapmış. Gelin dedim bi siz eksiktiniz ortalık mülakatlarda şenlenir.
-
Son zamanlarda iyice ayyuka çıkıyor mülteci konusu afgan muhabbetinden dolayı biizm memlekette bir müsibet olur ardından önlem alırlar.
-
@helinn005 Onları direkt sınavsız bile alırlar, ne de olsa kıymet görüyorlar.
-
Türkiye'yi ucuz iş gücü ülkesi yapmayı düşündüler. Dolar yükselcilerin de eski hmb bakanının da temel motivasyonu buydu. Bu sığınmacılara gösterilen toleransın sebeplerinden biri bu olabilir.
-
Arkadaşlar Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol ile ilgili araştırma sürecinde ortaya çıkan krizlerdeki en önemli kozumuz Afganlar ve Suriyelilerdir. Fransanın, İsrailin, Yunanistanın, Almanya, Amerika ve nicelerinin önünde başka bir bu denli büyük kozumuz yok. Özet şu; ya kaynağı bize bırakırsınız ya da mültecileri üzerinize salarız. Ucuz iş gücü ya da bu sırada gelen yardımlar da döviz cinsinden az da olsa kuru dengeliyor vs hepsi küçük nedenler. Temel neden kaynak!
-
Koz olarak değerlendirilse bile o kaynaktan elde edilen gelirin dolaylı da olsa ben tabana, vatandaşa yaracağını düşünmüyorum, belki planlanmıştır ancak şu anki süreçte pek olası değil gibi, ekonomik konjonktüre uygun bir durum gerçekleşir belki tabana yansır, kaldı ki suriyeli ve afgan göç meselesinin yıllar önce planlanmış olabileceğini düşünuyorum, en azından buradaki karısıkliga sebep olanlar tarafindan. Bazı şeylerin perde arkasını,pekala basınla vs. örtmek kolay bu dönemde. Sosyal ağlar ne kadar gelişmişse de bir o kadar da çöp yığını tabiri caizse ve algı yönetimine çok açık. Eger öyleyse ekonomik sebeplerden ötürü kontrolsüz bir şekilde insanları ülkeye almak pek insalcıl da değil, sonradan baş etmesi zor bir süreç, konum itibarıyla bu işten en çok hırpalanan bizler olacağız, belki de zorunda bırakıldık bilemiyorum, önceden planlama yapılmazsa, bu hadi toparlanın geriye gidin demekle olacak bir şey de değil. Afganistan'da zamanında Amerika niye varsa Türkiye de o sebeple vardı, uluslararası mecrada menfaatin varsa ya da sana zarar gelmesin diye orada olursun (başkaca sebepler elbette vardır) ülkelerle dost olursun. Bizim umarım bu göclerle ilgili uzun vadeli veya en azından b, c planlarımız vardır. Afgan ve Suriyeli olayına istihdam saç ayağından bakarsak işler iç açıcı değil zaten.