STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI UZMAN YARDIMCILIĞI 2021
-
Geçen yılın soruları yayınlanmadığı için tam soruları bulmak çok zor ama forumda gezinirken uluslararası ilişkiler sorularıyla ilgili şu bilgilere rastladım. En azından yardımcı olur:
"1- garanti antlaşması
2- dayton antlaşması
3- kızılhaç örgütü
4-fouchet planı
5- ren komisyonu
6-venezüella
7-briand- kellogg
8-içtihat
9-yüzdeler anlaşmasında olmayan arnavutluk
10- bağdat paktı olmayan hindistan
11- westphalia
12- GATT
13- türkiye-rusya-iran
14- başlıca koruma
15- çin
16- özgürleştirici
17- içsular
18- aet sorusu ingiltere
19-oydaşma
20-johnsoh mektubu
21- viyana kongresi
22- misakı milliyi ilk tanıyan sovyet rusya
23- medeni ve siyasi haklar sözleşmesi
24- azınlık bilinci
25- arap baharı sorusu cevabı dış yardımların kesilmesi olan şık
26- objektif sorumluluk"ve
"1971 nixon altın penceresi sorusu BW sisteminin çökmesine sebep oldu. Birde 1871 almanyanın siyasal birliğinin sağlanması ile güç dengesinin bozulması vardı. Birde sorunun birinde abd dünyanın en çok kömür rezervine sahipti diyordu ben onun çin olduğunu düşünüyorum. Ab nin üyeliğiyle alakalı olmayan bir şey vardı maastricht kopenhag avis felan vardı . Bm ile insan haklarıyla alakalı olarak bir komisyon komite ile alakalı bir soru vardı"
-
Sinava girip de konu-sorular hakkinda bilgi vermeyen tek sorudan elenir umarım
-
önceki sınavda kamu yönetiminden neler sorulmuştu. bilgisi olan var mı ?
-
ve tabi kaç soru çıkıyor.
-
siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunları girebiliyor mu?
-
Strateji ve bütçe başkanlığının görev alanını içeren konuların, genel iktisat sorularına atıfta bulunma ihtimali nedir?
-
Hukuk için söylüyorum fazla kolaydı, ful çekmeyen mülakata kalamaz herhalde
-
Hatırladığınız cevapları yazabilir misiniz, özellikle iktisatta
-
@goldberry 5 tane ekonometri sorusu vardı.
-
@ymn Iktisat bölümünde
-
@goldberry Doğruluğundan emin değilim ama ;
- Hasıla 20%
- malın kendi fiyatı
- konvertibl
- merkez bankası devlet harcamalarını kontrol etmez
- tüik 19,8
- üretim olanakları eğrisi
- yatırım malı
- esneklik F ve E malının talebin fiyat esnekliği olan seçenek yanlış
- deflasyon
-
@kaidenalenko Hocam ekonometri sorusu var mıydı sizde?
-
uluslararası ilişkiler de kolaydı ancak çok çalışmadığım için başarılı olacağımı düşünmüyorum. Hatırladığımız kadarıyla soruları yazabiliriz buraya:
dünya ticaret örgütü sorusu vardı, hangisi yanlıştır diye birinci dünya savaşı sonrası kurulmuştur dedim.
neorealist waltz
sıralama truman doktirini- natonun kurulması- kore savaşı - süveyş krizi
türkiye ve ösonun beraber Rusya nın wagner paraşı askerine karşı savaştığı, ben libya dedim
merkez bankasının temel görevleri sorusu vardı
deflasyon sorusu vardı
-
@ymn hayır hocam kamudan girdim ben iktisat soruları çok kolaydı ama kamu soruları epey zorladı. tamamen ezber ve detaydı kamu.
-
Yüksek lisansımı da bitirmiş bir inşaat mühendisi olarak hiç bu kadar kalitesiz , sırf zor olsun da nasıl olduğunun önemi yok dercesine hazırlanmış bir sınav görmedim. Ankara üniversitesi mühendislik sorularında çok başarısız. Kıyıda köşede kalmış karayolu bilgileri, gereksiz akışkanlar mekaniği soruları vardı. Babalar gibi statik, betonarme, mukavemet soruları varken bu anlamsız saçma soruları nerden buldumuz merak içindeyim.
-
Maliye de 3-5 soru haricinde kolay geldi. Bana göre özellikle cevabı ovmp olan soru iyiydi.
-
Kapsanmamış faiz paritesi
Zincirleme hacim endeksi 7
Likitide tercihi teorisi yanlış olan şık portföy çeşitlendirmesi
Bir hafta vadeli repo faizi
Samuelson gelir teorisi
Monopol gelir farkı 54-36=18
Hatırladıkça yazacağım iktisat cevaplarını. Bence kolay normal arası bir sınavdı. Sizce nasıldı iktisat -
@kaidenalenko esneklikte bütçede payı fazla olan ürünün esnekliği fazladır a ve b ürününün olduğu şıkta tam tersi diyordu. Cevap e ve f değil a ve b olan şık.
-
@potter e malı lüks f malı zorunlu mal deyip (ya da tersi emin değilim) fiyat esneklikleri ile ilgili bilgi veren bir şık vardı o yanlış olacak. Lüks ya da zorunlu olması gelir esneklikleri ile ilgili, fiyat esnekliğini bilemeyiz.
-
İktisat iyi geçen arkadaşlar hatırladıkları cevapları yazarsa güzel olur. Basit soruları değil de orta halli soruları. Az çok ne yaptığımızı görmüş oluruz