POMEM Hakkında Her Şey (Nedir,Spor ve Sözlü Mülakat Nasıldır,Başvuru Şartları Nelerdir)
-
Polis Meslek Eğitim Merkezleri
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere 4 yıllık fakülte mezunlarından aranılan niteliklere sahip olup yapılacak sınavlarda başarılı olan adaylara, 6 aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimini parasız yatılı ve üniformalı olarak veren eğitim ve öğretim kurumlarıdır.
POMEM'e başvurmak ve katılmak için KPSS Lisans P3 puanı şartı vardır. Burada çok karıştırıldığı ve sorulduğu için altını çizmekte ve tekrar etmekte yarar var. KPSS Önlisans puanı geçersizdir. 2015 yılından önce KPSS Lisans baraj puanı 60 isteniyordu fakat 2015 yılında baraj puanı 70'e yükseldi.
KPSS Lisans puanı olarak baraj puanı genelde 2015’ten önce 60 puan olarak belirlenmişken, 2015 yılında 70 puan olarak belirlendiğini bilmekte fayda var.
BAŞVURU:
POMEM'e KPSS sonrasında EGM veya Eğitim Daire Başkanlığı sitesinde yayınlanacak tarihlerde başvuru yapabilirsiniz.Başvuru Şartları:
– Lisans (4 yıllık üniversite) mezunları,
– Baraj Puanını sahip olanlar,
– Boy kilosu tutanlar,
– Sabıkası olamayanlar,
– Sağlık şartlarını sağlayanlar POMEM'e başvurabilir.Başvuru Yapmanızı Engelleyen Durumlar:
– Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler,
– Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmeyenler,
– Önlisans mezunları
– Belirlenen baraj puanının altında puan alanlar,
– Çok ciddi sağlık problemi olanlar,
– Başvuru şartlarından birini taşımayanlar başvuramaz.Peki Yaş-Boy-Kilo Şartı Nedir? Nasıl Öğrenilir?
Yaş kuralını şu şekilde tanımlarsak yanlış olmaz sanırım. Erkek ve kadın adayların 30 yaşından gün almamaları gerekmektedir. Yani başvuru yapabilmeniz için en fazla 29 yaşında olmalısınız. Tekrar etmekte fayda var. 30 yaşından gün alanlar POMEM'e başvuramaz.
POMEM şartları her sene yayınlandığından başvuru yapacağınız tarihte yayınlanan ilanı baz alarak hareket etmeniz gerekmektedir.
Boy şartı ise erkek adaylarda 1.67 iken kadın adaylarda:1.62'dir.
Boy-Kilo endeksiniz 18-27 arasında olmalıdır.Boy kilo endeksinizi internetten, aile hekiminizden, sağlık ocakları ve hastanelerden ücretsiz öğrenebilirsiniz.POMEM'e Giriş Aşamaları Nelerdir?
- Öncelikle KPSS Lisans sınavına girilerek yeterli taban puan alınmalıdır ki POMEM'e başvuru yapabilesiniz.
- Sıralamaya giren kişiler boy ve kilo ölçümleri istenilen ölçülerde ise fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar.
- Son olarak da adaylar mülakata girerler. Ki bu mülakatlar oldukça belirleyicidir.
- KPSS Lisans puanı ile mülakat sınavından ve fiziki yeterlik sınavından alınan puanlar toplanarak yerleştirme puanınız belirlenir.
- Bu puanlara göre adaylar asil ve yedek olmak üzere sıralanırlar. Burada önemli bir husus var onu paylaşmakta fayda görüyorum. Birinci (1.) asil kazanan kişi POMEM'e kayıt yaptırmadığında sıra birinci (1.) yedek olan kişiye geçer.
Önemli bir bilgi de şudur ki POMEM'e Açık Öğretim Lisans Fakülteleri mezunları da başvuru yapabilir.
Ayrıca önlisans mezunları bitirdikleri 2 yıl sonrasında 2 yıl da bir başka bölüm okuyarak 4 yıla tamamlayıp lisans diplomasına sahip olduktan sonra POMEM'e başvurabilirler.
Diğer bir önemli konu da şudur ki polis çocuklarına ayrıcalık tanınmamaktadır. Belki mülakatlarda olabilir ama KPSS puanları söz konusu olduğunda şehit çocuklarına da ayrıcalık tanınmamaktadır.İlanda böyle bir bilgi yoktur. Fakat PMYO'da yani Polis Meslek Yüksek Okulları'nda bu hak vardır.
Peki Ya Spor Mülakatları?
27 metre uzunluğunda ve 14 metre eninde 7 etap ile toplamda 70 metre parkurda yapılacak hareketler bütünü olduğunu söyleyebiliriz.
-
Aday komutla birlikte çizgiyi geçtiği anda süresi başlayacaktır. İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa sola sıçrama hareketi yapacaktır. Sıçrama tahtası boyu 2.5 metre, yüksekliği 40 cm ve genişliği 20 cm olacaktır. Sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçrama için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
-
Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) sıçrayarak geçecektir. İçerisine basmadan geçilen her bir lastik için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
-
Ağırlık taşıma etabında adaylar, 30 kg (15x2) ağırlığında iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladıkları noktaya bırakacaktır.
-
Sağlık topuna dokunma hareketinde adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa ardından ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaklardır. Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
-
Düz takla hareketinde aday, yer minderinde öne doğru (1) defa düz takla atacaktır.
-
Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (1.5 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre aralığında) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
-
Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm ve alttan geçilecek engel yüksekliği 95 cm olup engeller arasındaki mesafe 2 metre) üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, devirme ve düşürme için bitiş süresine (2) saniye ceza olarak ilave edilecektir.
NOT 1: Herhangi bir istasyonu yapmayan aday elenir.
NOT 2: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar, spor malzemelerini yanlarında getireceklerdir.
Bu kadar uzun bir yazıdan sonra parkuru gözünüzde canlandıramama ihtimalini göz önünde bulunduruyor ve sosyal medya platformlarından ''youtube'' sitesinde bir çok pomem parkur videosu bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca pek çok spor salonu spor mülakatları için özel eğitim vermektedir.
-
Peki ya işin maddi kısmı nedir?
Polis memurlarının maaşları memurun evli ya da bekar oluşuna, evli ise eşinin çalışıp çalışmadığına, kaç çocuğu olduğuna ve derecesinin kademesinin durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
2015 yılında ortalama olarak 3160 tl civarı maaş alan polis memurları ek göstergenin değişip 3000'e çıkarılması ve emniyet hizmetleri tazminatına yapılan % 25'lik zamla birlikte polis memurlarının maaşları 2016 yılı ocak ayında 3400 tl civarına yükselmiş oldu. Temmuz ayında yapılan değişikliklerle birlikte polis memurlarının durumlarının değişkenliğine bağlı olarak 3.500 ile 4.000 tl arasında maaş aldığını söylemek doğru olacaktır.
-
Unvan Derecesi/Kademe Hizmet Süresi Aylık Net Maaş(TL)
Polis Memuru 1/4 +25 2.817
Komiser Yardımcısı 1/4 +25 3.533
Komiser 1/4 +25 3.613
Başkomiser 1/4 +25 3.667
Emniyet Amiri 1/4 +25 3.888 -
POMEM 2016 için KPSS'den 60 puan istendiğini de belirtmek de fayda var.
-
POMEM MULAKAT AŞAMALARI VE PUANLAMA SİSTEMİ NASIL OLUR?
Mülakat öncelikli olarak boy kilo endeksi, renk körlügü gibi ön saglık aşamasının oldugu salona girmekle başlıyor herkes girip çıktıktan sonra ortalama yarım saat sonra elenenler açıklanıyor ve onlar gidiyor kalan adaylar sözlü mülakat için ter dökmeye başlıyor ve içlerinde emniyet müdürü psikolog vs bulundugu komisyon karşısına çıkılıyor ve öncelikle kendinizi tanıtıyor ve sorulan sorulara makul cevaplar veriliyor ve daha sonra masa üzerine hazırlanmış kartlardan birini çekip gelen soru cevaplanıyor . Bana ''Türkiye’nin komşu ülkelerle uygulamış oldugu vize uygulamasının kaldırılması nın amçları nelerdir hakkında ne düşünüyorsun'' diye bi soru gelmişti…
Burda amaç dilde bi kekemelik varmı, aday gündemi ne kadar takip ediyor ve donanımlı bi adaymı diye bi değerlendirme oluyor burda yoruma acık seyler sorulmasının amacıda sizin muhakeme yeteneğinizi ölçma amaçlı olduğu için heyac yapmadan ucu açık ve yuvarlak cümleler kurarak konuşmanız lehinize olacaktır.
Daha sonraki ve son aşama ise spor salonunda hazırlanan parkurda yeterliliğinizi ölçmeye yönelik olan spor mülakatıdır bunun kaç saniyede kaç puan verildiği akademinin sayfasında mevcuttur.
Puanlama sistemi ise mülakattaki bütün aşamalarını değerlendirerek size 100 üzerinden harmanlanmış bi puan veriliyor ve bununla kpss puanınız toplanıyor. Örneğin kpss puanınız 68 mülakat puanınız 90 sizin mevcut puanınız 158 oluyor ve giriş puanıda her yıl adayların performansına göre esniyor ben 2014 te 175puanla Diyarbakır A. GAFFAR OKKAN POMEM e yerleşmiştim…
Umarım aklınızdaki soru işaretlerinin bir kısmına cevap verebilmişimdir, tüm adaylara başarılar