American Gods - Dizi İncelemesi 2017
-
Neil Gaiman'ın 2000'li yılların başında yayımlayarak dünyada büyük bir beğeni toplamış romanından aynı isimle uyarlanan American Gods dizisinin ilk sezonunun 3. bölümü geçtiğimiz günlerde izleyicilerle buluştu. Of iyi cümle kurmamış mıyım ama? Dizi romanın şu an itibari ile güzel bir uyarlaması olmuş durumda. Bilmeyenler için birkaç cümle edelim. Mitolojik karakterlerin (zeus, annubis, annansi...) mücadelesini günümüz dünyasına taşıyan kitap ve dizi oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Mitolojik karakterler deyince çok sınırlı oldu daha açık ifade etmek gerekirse : yunan, britanya, iskandinavya, afrika, asya tanrıları, cinleri, mitleri, totemleri...
Ben ilk 3 bölümünü dün itibari ile izledim. Dürüst olmak gerekirse beklediğimden daha iyi bir iş çıkarmışlar. Diyaloglar güzel, hikaye örgüsü güzel, oyuncular güzel, yardımcı oyuncular mükemmel! Fakat uyarmam gerekir ki cüretkar sahneler içeriyor. Açıkçası epey cinsellik ve şiddet öğeleri içeriyor dizi. Bu nedenle duyarlılığı fazla olan siz değerli dostlarımın bunu dikkate alarak izlemesini isterim. Mesala Müslümanlar için tanıdık bir öğe olan ''cinler'' dizinin içerisinde ilginç(!) bir şekilde işlenmiş. (Müslüman izleyicilerin epey tepkisini çekti.)
Özetlersek: Dizi, eski ve yeni tanrıların güç mücadelesini anlatıyor. Peki kim bu eski tanrılar? Mr. Wednesday olarak Odin! Yeni Ahit'te ismi geçen Bilguis! Afrika'nın en eski tanrılarından Anansi! Peki ya yeni tanrılar? Ergen bir abimiz var sanırım o teknoloji tanrısı gibi bir şey. Televizyondan konuşan bir ablamız var o da medya tanrısı sanırsam. İsimlendirmeleri dizi üzerinden yaptığım için tahminlerimi yazdım.
-
Yeni başladım bende arada ilginç şeyler oluyor keyifli izlenir. Genius var Einstein hayatını anlatıyor daha şiddetle tavsiye ederim
-
@Harun-Resid
ben de bir müslümanın izlemesini uygun bulmadım maalesef -
@davetsiz hangisini hocam
-
@Harun-Resid bu diziyi işte A.G.
-
@davetsiz zevkler tartışılmaz tabi
-
@Harun-Resid dostum zevkten ziyade müslüman bir kişiye hitap etmiyor, yani bana sanki izlerken dahi günaha giriyorum gibi hissediyorum yok tanrılar, 3 harflleri anlatış biçimi falan..
-
@davetsiz birden fazla yaratıcının olmadığını, üç harflilerin o şekilde olmadığını biliyoruz bunları izlerken düşünce ve fikirlerimiz de değişmiyor. Sıkıntılı sahneler var oraları da pas geçersek izlenebilir diyorum ben Şahsi fikrim tabi
-
@Harun-Resid değişip değişmemesiyle bir ilgisi yok ki neyse başkan, saygı duyuyorum
-
Hocam 21. yüzyılda gözlerimizi kapatarak, kulaklarımızı kapatarak, kendimizi sakınarak temiz kalabileceğimize inanmıyorum. Temiz kalabilsek bile bu durumun başta kendimize ve ailemize daha sonra ise müslüman alemine bir fayda sağlayacağını zannetmiyorum. Müslümanların bilgiye, sanata, kültüre, bilime, ekonomiye hakim olmaları, içine girmeleri ve değiştirmeleri gerekir.
Düşünsenize peygamberi tüccar olan bir dine mensup milyonlarca insan var fakat hiçbirinin dünyayı etkilediği, dünyayla etkileşime girdiği bir ürünü yok.
Gene de oldukça haklısınız. Oldukça rahatsız edici şekilde işlenmiş müslümanlık öğeleri.