8 Ağu 2017 16:29

Dostlar öncelikle kazanan dostları tebrik ederim. Malesef kaybeden dostlara da diğer sınavlar için başarı diliyorum. Emek verip bu sınava girebilecek puanları almış kişilersiniz nihayetinde. Muhakkak bu emekleriniz karşılığını bir gün bulacaktır. Allah yardımcınız olsun her birinizin.

Öncelikle bir kaç noktaya değinmek istiyorum:

1-) %5 %95 ayrımı mülakat sonuçlarına göre gerçekleştirilecektir. Şu aşamada herkes eşittir. Ayrım henüz bulunmamaktadır.
2-) Sınav kazanma puanınızı kuruma dilekçe ile başvurarak talep edebilirsiniz. Daha evvel alan dostlarımız olmuştu.
3-)Nasıl bir mülakat?

Dostlar öncelikle mülakat duyurusundan sonra hepiniz tek tek belirli tarihlerde 'Ön Görüşme'ye davet edileceksiniz. Ön görüşmede sizinle görüşmekle görevli üstad ile istişare edeceksiniz. Bu aşamada da mülakata dair kurallar geçerlidir. Giyim kuşam tavır traş vs vs. tüm koşullara uymanız gereklidir. Bu aşama size dair genel bir fikrin edinileceği aşamadır o nedenle ciddiye almaya çalışın. Özellikle şekli kaidelere çok takılan bir kurumdur bunu göz önünde bulundurun.

Ön görüşme aşamasından sonra mülakatlar gerçekleştirilecektir. Bu aşama zaten bildiğiniz aşamadır. Mülakatları nispeten soru sorulan zorlayıcı olabilen bir kurumdur. Anlıyoruz ki bu yıl da seçici davranılacak. O nedenle bilgi noktasında hazırlığınızı iyi gerçekleştirin.

Mülakat neticesinde %5 lik kesim belirlenecek. Bunda sınav puanınız ile mülakat puanınızın aritmetik ortalaması alınacaktır.

%5'lik kısım B,C,Ç grubu olarak nitelendirilir ve Büyük Mükelleflere dair çalışırlar. Ana grup başkanlıkları dışında görevlendirilmezler.
%95'lik kısım ise A Grubudur yani eski Vergi denetmenleri durumunda Orta ve Küçük mükelleflerle ilgili çalışırlar.

Bir de eğitim süreci eskisi gibi değil dostlar. Eskiden bir kalemde herkesi temel eğitime alıp dağıtıyordu kurul. Son promosyonda farklı bir program uygulanmakta hali hazırda. O da şöyle;

Evvela temel eğitime başlanıyor. Ders alınıp bir dizi sınav olunuyor. Bu 4 ay kadar sürdü zannediyorum. Akabinde 2-3 ay bir ile bir üstadın refakatine gönderildi adaylar. Maksat mevzuatın uygulanışını bilgi taze iken görmelerini sağlamak ve tabi mesleği icra noktasında da pişirmek. Bir geliş gidiş dönemi daha olacak muhtemelen. Bu şekilde parçalar halinde düzenlenecek eğitimler bundan sonra bir değişiklik olmaz ise. Nihai atama tüm bu sürecin sonunda yapılacak ve grup başkanlıklarına dağılınacak. Bu nedenle son yapılan mevzuat değişikliğinde eğitim süreci 18 Ay'a çıkarıldı. Bu süreci kapsayacak demektir eğitim dönemi.

Buna ek olarak Yetki Sınavı'nda kalmak artık memuriyete düşmek anlamı taşımayacak. Yetki'de kalırsanız şahsi denetim yapamayacak ama müfettiş yardımcısı olarak devam edeceksiniz. Yeterlik sınavına girme hakkınız da olacak. Bu noktada kurul biraz esneme sağladı.

Ön Görüşme Nedir?

Dostlar öngörüşme şekli şartlar dışında bir mülakat değildir. Adı üstünde bir görüşmedir. Burada üstadın asli maksadı sizin konuşmanızı, kendinizi ifadenizi, biraz kültür seviyenizi anlamak yani sizi daha yakından tanımaktır. Bunu notlar alıp rapor halinde komisyona sunacaktır.
Burada ders konuları değil, okul hayatınız, iş tecrübeleriniz, memleketiniz, edebiyat, sinema, gündem, güncel ekonomi, diploması vs. konulardan konuşulması muhtemeldir. Biraz da görüşmeyi yürüten üstada bağlı olarak bu liste çeşitlenebilir.

Yukarıda da söylediğim gibi şekli şartlar önemlidir.

Diğer kurumlara nazaran daha katı bir kurumla karşı karşıyasınız o nedenle, Siyah/Protokol mavi renkler tercihiniz olsun. Çok renkli kravatlardan kaçının. Bu insanlar da öcü değiller nihayetinde ama katı ve gelenekçiler. Yaz şartlarında yapılan sınavlarda meslek mensuplarının ceketlerini çıkaramadıkları bir ortam hayal edin. Kurumun bakıç açısı oldukça katı bu konularda.

Meslek Tanıtımı: https://www.tercihiniyap.net/haber/2016-vergi-mufettis-yardimciligi-sinavi-maasi

Hepinizin hakkında hayırlı olsun dostlar.

Mülakata dair her türlü bilgi paylaşımı, istişare, haber ve gelişmeyi burada konuşalım. Tekrar hayırlı olsun hepinize:)