KPSS-B İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Hakkında Her Şey (Nedir? Eğitim,sektör,maaş hakkında bilgiler..)
-
NEDİR?
İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.
Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği, askeri mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering'dir. ilk olarak 18.yy. da askeri olmayan mühendislik çalışmalarını askeri mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. mühendislik dallarıdır.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ ALABİLMEK İÇİN NE YAPMAM GEREK?
Mesleğin eğitimini almaya hak kazanmak için,
Lise veya lise dengi biir okuldan mezun olmak zorundasınız. Ayrıca YGS ve LYS aşamalarını başarıyla geçmek,"inşaat mühendisliği" lisans programına girebilmek için bu iki önemli sınavdan yeterli puanları almak zorundasınız.İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNİN LİSANS EĞİTİMİ HAKKINDA
İnşaat Mühendisliği bölümünün lisans eğitim süresi 4 yıldır. Fakat yabancı dil eğitimi veren okulları da hesaba katarsak bir yılı hazırlık olmak üzere 5 yıldır.
İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir.
İkinci yılda, matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya gibi derslerle mühendislik kavramlarına giriş okutulur.
Üçüncü yılda yapı mekaniği, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği, ulaşım gibi meslek dersleri ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir.
Son sınıfta ise mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanır. Öğrenciler ayrıca uygulamaya yönelik dersler alırlar ve stajlarını yaparlar.İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN YAPTIKLARI İŞE GÖRE UZMANLIKLARI NELERDİR?
PROJECİ: Tamamen masada çalışır, hesap ve çizim ile yapılabilirlik (fizibilite) etütleri yapar. Genelde proje bürosunun merkezinde çalışır. Ancak şantiyenin proje ofisinde de çalışabilir. Örneğin Design and Built yani Projelendirmenin ihaleye dahil olduğu işlerde projeler şantiyede yapılabilir. Şantiye proje ofisinin organizasyonu genişse başına Mühendislik Müdürü pozisyonu gerekir.
PLANLAMACI: Bürocudur, merkez ofiste ya da şantiye ofisinde çalışır. Paperwork-kağıt işleri sözleşme, yazışma, rapor, teklif hazırlama gibi işlerde daha çok alt yönetim kademelerinde yöneticilik ya da mühendislik yapar. Teknik Müdür, İş Geliştirme Müdürü, Teklif Departmanı Müdürü, Kontrat Müdürü, Teknik Ofis Müdürü, Planlama Mühendisi, Hakediş Mühendisi, Maliyet Kontrol Mühendisi, Teklif Hazırlama Mühendisi gibi.
ŞANTİYECİ: Şantiyede çalışır. İnşaat Müdürü, Şantiye Şefi, Şantiye Mühendisi, Kalite Kontrol Şefi, İş Sağlığı ve Güvenliği Mühendisi...
Proje Müdürü şantiyede görev alır ancak yönetici pozisyonda yer alır.
Yapı Denetçisi, Kontrol Amiri, Kontrol Mühendisi şantiyede görev alır fakat yapı denetim firmalarında veya mühendislik müşavirlik (danışmanlık) firmalarında çalışır.
YÖNETİCİ: Yukarıda belirtilen proje, planlama ve şantiyede kazanılan deneyim sonrasında özel sektörün merkez ofisinde veya şantiyesinde çalışır. Genel Müdür, Proje Müdürü, Proje Koordinatörü yapı sektöründe belli başlı yönetici pozisyonlarıdır. Proje Müdürü şantiyede çalışır.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?
ÖZEL SEKTÖRDE: Yukarıda belirtilen işleri yaparlar. Yaygın olarak yurt dışında da çalışmaktadırlar.
KAMU ÇALIŞANLARI: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlıdırlar. Daire Başkanı, Müdür gibi yönetim ve mühendis gibi alt kadrolarda daha çok işleri dışarıya verme ve verilen işleri denetlemeyle uğraşırlar. Bol yazışma yaparlar. Genelde merkezde veya bölge müdürlüklerinde dairede otururlar. Bazen büyük şantiyelerde de bir kontrol amiri bulundururlar. Belediyeler, Karayolları, Devlet Su İşleri, İller Bankası, Köy Hizmetleri, NATO ENF. belli başlı yatırımcı kamu kuruluşlarıdır. 2008 de kamuda çalışmak için KPSS sınavına giren 54850 mühendis, mimar, şehir plancılarından kadro sayısına göre 1950 si yani yaklaşık % 3.6 sı istihdam edilebilmiştir.
Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır.
ÖĞRETİM ÜYELERİ: Üniversitelerde ya da kamu araştırma kuruluşlarında çalışırlar, TÜBİTAK, Deprem Araştırma Enstitüsü gibi kurumlarda çalışırlar.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Yeterli akademik yetenek
Sayısal akıl yürütme gücü
Geometriye hakim ve geometriyi kullanabilme yeteneği
Matematik ve fen bilimlerini kullanabilme yeteneği
Sorumluluk bilinci
Çalışma bilinci
Sentez yapabilme
Sahip olduğu her özelliği kullanarak problem çözebilme
İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilme
Sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilme
Sürekli gelişebilme pontansiyeliBir inşaat mühendisi yukarıda belirtilen özelliklere ve daha fazlasına sahip olmalıdır.
EĞİTİM SONRASINDA HANGİ ÜNVANA SAHİP OLACAĞIM?
Eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler "İnşaat Mühendisliği" lisans diploması ve "İnşaat Mühendisi" ünvanına sahip olur.
EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ OLAN GÜZEL ÜLKEMİZDE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DURUMU NASIL?
İnşaat sektörü hem yurtiçi pazarda hem de yurtdışı pazarlarda yürütülen
faaliyetlerden ötürü Türk ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. İnşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 10 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sektördeki istihdamın 2 milyonun üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca ''Kentsel Dönüşüm'' projesinin uygulanmaya başlandığını hatırlatmakta fayda var. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında ömrü kısalmayacak bir alan olduğunu bilmeniz gerek. O yüzden sektörün, iç ve dış pazarın ihtiyacı olan özelliklere,donanımlara ve projelere sahip, vizyon sahibi olan kişilerin iş bulma şansı geçmişte olduğu gibi gelecekte de yüksek olacaktır.İYİ GÜZEL HOŞ TAMAM AMA MAAŞLAR NASIL HOCAM?
Kamuda çalışacak olursanız , kadro derecenize de bağlı olarak maaşınız 2.800 ile 3.000 lira arasında değişiklik gösterecektir.
Özel sektörde çalışacak olursanız , yeni mezun iseniz maaşınız 1.500 ile 2.000 lira arasında değişiklik gösterecektir. Birkaç yıl deneyimli iseniz 2.500 ile 3.000 lira arasında bir maaşa sahip olabilirsiniz. Eğer çok deneyimli ve başarılı iseniz muhtemelen 5.000 lira ve üzerinde bir maaşa sahip olabilirsiniz.
Özel sektörde maaşlar sahip olduğunuz deneyime, işvereninizin ihtiyacına ve sektörün gerçeklerine göre değişiklik gösterir. Çalıştığınız şirketin, çalıştığınız coğrafyanın(kır/kent) maaş gerçekleri farklı olabilir. Ayrıca sektörde ve maaş konusunda fark yaratan en önemli konunun yabancı dil olduğunu söylememize gerek yoktur sanırım.
Peki size verebileceğimiz bilgiler sadece bununla mı sınırlı?
Umarım bu soruya yanıtınız ''evet'' değildir. İnşaat Mühendisliği bölümünün 2016 yılına ait taban puanlarını sizin için daha önce derlemiştik. Bu tablolar ile önümüzdeki yıllara ışık tutabileceğinizi umuyorum. Ayrıca İnşaat Mühendisliği eğitimini veren üniversitelere dair de bilgi alabilirsiniz.
Tablolara ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ