Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?
-
İnsanlar, bir şeyi yeterince gördüklerini düşünüp de önlerinde duran görüntü karesi değişmeden kalmaya devam
edince tuhaf bir öfkeye kapılıyorlar.*-----------------------------------------------------------------------------
Wim Wenders. Time Seqııences. Conıinuit ofMovement
(Zaman Kesitler. Hareketin Sürekliliği) -
Yaşamın değerinin, yaşamın gizemli
olasılıklarından; tanımadığım bir bireyle
konuşurken başıma gelecekleri hiçbir zaman
bilemeyişimden geldiğini hayal etmiştim.*-----------------------------------------------------------------------------
Raph Waldo Emerson, -----Exerience (Deneyim) -
Yani Freud ile Klein'dan sonra, tıpkı Julia Kristeva'nın, Kara Güneş'te yer alan pek çok ilgi çekici cümlede dile
getirdiği gibi şöyle düşünmek mümkün olmuştur:"Yaşadığım depresyon, kaybetmeyi bilmediğime mi işaret ediyor ?- yoksa kaybettiklerim için geçerli bir telafi bulamıyor muyum?
*--------------------------------------------------------------------------
Adam Phillips------Flört ÜzerineYine yerinde bi tespit.Fav.
-
Çapraz yalnızlıklar astım göğsüme
Yollarda bir savaşçı gibi yürüdüğüm doğrudur
Gözlerle, dillerle kuşatılmış bir ülke
kalbimdir ona tek sınır
Susmayı bunun için severim bir çığlık gibi
Donup kalır sesim kendi göğünde
Onu ne anlayan, ne de duyan bulunur.
Ahmet Erhan -
Onu düşünebiliyorsam, bu, istediğim şeyin
o olmadığı anlamına gelir.*---------------------------------------------------------------
Radall Jarell. ..Te Sick Child" (Hasta Çocuk) -
Irksal bilinçdışının merkez arketipidir. 'Ben' bilinç dışındaki diğer arketipleri ve onların bilinç düzeyinde ortaya çıkışlarını düzenler ve örgütler ve kişiliğin bütünleşmesini sağlar. Bir insan kendisini uyum içinde hissedebildiği oranda 'Ben'görevini iyi yapıyor demektir.
Her insanın amacı kendini gerçekleştirebilmektir.
Buna ulaşabilmek için uzun, güç ve karmaşık bir yolun aşılması gerekir. Bu nedenle 'ben' orta yaşlara geldiğinde ortaya çıkar.
Cünkü bundan önce kişilik, gelişimini ve bireyleşimini sağlamamıştır. İnsanın kendini gerçekleştirebilmesi için ego ile işbirliği gereklidir. Kişiliğin bireyleşebilmesi için insanın kendisine ilişkin her şeyi bilinçlendirmesi gerekir. Eğer, ego ben arketipinin çağlarına uymaz ve bilinçdışı içeriğinin ben’e ulaşmasına fırsat vermezse insan kendini tanıyabilme olanağından yoksun kalır...C. G. Jung..
-
Bu da Freudan gelsin..
"Kitleler asla gerçeğin peşinde koşmamıştır. Yanılsamalar isterler ve yanılsamasız yapamazlar.
Gerçek olmayanları gerçeklerin üstünde tutarlar; gerçeklerden çok gerçek olmaynların etkisinde kalırlar.
Bu ikisi arasında ayırım yapmama eğilimi oldukça yüksektir." -
Yaşam sıkıcıdır, dostlarım. Bunu dile
getirmemek gerek.--------------------------------------------------------*
John Beryma, "Dream Song 14" (Rüya Şarkısı 14) -
Güzel şeylerde çirkin anlam bulanlar, sevimli olamadan
yozlaşmışlardır. Bu bir hatadır.Güzel şeylerde güzel anlamlar bulanlar kültür ve zevkleri
gelişmiş kişilerdir. Onlar için umut vardır. Onlar güzel şeylerin
salt Güzellik ifade ettiği seçkinlerdir.-----------------------------------------------------------*
Oscar Wilde----------- Dorian Gray'in Portresi -
Bütün kadınlar sonunda annelerine benzerler. Onların trajedisidir bu.
Hiçbir erkek sonunda annesine benzemez. Bu da erkeklerin trajedisidir..........................................................................*
Oscar Wilde, The lmportıatıce of Being Earnest (Ciddi Olmanın Önemi Üzerine)Bu haftada ilan gelmedi buda tüm işssizlerin alayının trajedisidir.:)
-
İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: sabırsızlık ve tembellik.
Sabırsız oldukları için Cennet'ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar.Ama
belki de belli başlı sadece bir günahları var: Sabırsızlık. Sabırsızlıklarından ötürü kovulmuşlardı, sabırsızlıklarından ötürü geri dönemiyorlar.-----------------------------------------------------------*
Franz Kafka – Aforizmalar -
Her şey bir aldatmacadır: en az yanılmaya bakmak, normal ölçüler içinde kalmak, en aşırının peşinden gitmek.
Birinci durumda ona ulaşmayı kendisi için kolaylaştırmaya çalışarak insan aldatır İyi'yi, ve eline yetersiz silahlar vererek aldatır Kötü'yü.
İkinci durumda,
dünyevi işlerde bile ele geçirilmeye uğraşılmadığı için aldatılır İyi.
Üçüncü durumda ise,
kendisinden olabildiğince uzaklaşılarak aldatılır İyi, ve en aşırıya vardırılarak güçsüz kılınacağı umulduğu için aldatılır Kötü.
Bunların içinden yeğlenebilir olarak ikinci durum
görünüyor, çünkü her durumda İyi aldatılırken, hiç olmazsa bu durumda, en azından görünüşte, Kötü aldatılmamaktadır.-----------------------------------------------------------*
Lisedeyken edebiyat hocamız bize fazlaca beyit ezberletirdi.Ama biri var ki; tınısı hiç kulağımdan gitmez.Büyük şairimizden:
Ne yanar kimse bana âteş-i dilden özge.
Ne açar kimse kapım bâd-ı sâbâdan gayrı.
(Gönlümün ateşinden bakşa bana kimse yanmaz, acımaz.
Sabah rüzgarından başka da kimse kapımı açmaz... )"Fuzûli"
-
Önümde 1 sınav 1 mülakat birkaç tane açıklanmasını beklediğim mülakat var ve ders çalışmaya konsantre olamıyorum. Kitap okuyorum 5 sayfa sonra bırakıyorum film açıyorum 15 dakika tahammül edemiyorum. Dışarı çıkmak istemiyorum, çıkınca hemen eve dönmek istiyorum. Sanırım depresyondayım
-
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar.
-----------------------------------------------------------*
İbrahim şöyle bir yanılsamaya kurban gider:
Bu dünyanın tekdüzeliğine
katlanamamaktadır. Oysa dünya artık
fevkalade çeşitlilik gösteriyor, insan bunun
doğruluğunu bir avuç dünyayı alıp ona
yakından bakarak kanıtlayabilir. Bu nedenle
dünyanın tekdüzeliğinden şikayet etmek,
aslında dünyanın zenginliğiyle yeterince
derinden haşır neşir olmamaktan şikayet
etmek demektir.----------------------------------------------------------------*
Franz Kafta----------(Meseller ve Paradokslar) -
"İnanç yoksunu olduğumuz söylenemez. Sadece yaşıyor olmamız bile, tüketilemeyecek
bir inanç-değeridir.""Neresindeymiş bunun inanç-değeri? Yaşamamak elde değil ki."
"İşte inancın insanı çıldırtacak kadar büyük gücü, bu 'elde değil ki 'dedir, bu olumsuzlamada açığa vurur kendini."
------------------------------------------------------*
Düz bir yolda yürüyor olsaydın, tüm ilerleme isteğine rağmen hâlâ gerisin geriye gitseydin, o zaman bu çaresiz bir durum olurdu; ama sen dik, senin de aşağıdan gördüğün gibi dik bir yamacı tırmandığına göre, adımlarının geriye doğru kayması, bulunduğun yerin durumundan ileri gelebilir, o zaman da umutsuzluğa kapılmana gerek yoktur.
------------------------------------------------------*
Bir yalanı yutarsanız, peşinden gelen
her şeyi de yutmak zorunda
kalırsınız.....................................................*
Ralph Waldo Emerson, "İngiliz Özellikleri" -
Mechule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli.Biçare gönüller. Ne giden son gemidir bu.
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki, giden sevgililer dönmeyecekler.Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden.
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferindenYAHYA KEMAL BEYATLI
Madmanın gitme vakti geldi başka mülakatlarda görüşmek üzere.......