Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@busus, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
@pump-priming bu adamı niye ekonominin başına getirmiyorlar ?
Mahfi Eğilmez daha önce hazinenin başında idi,hükümetle ters düşüp istifa etmişti.Popülist işler yapmak istemediği için.Böyle bir adamı ekonominin başına getirmek için kararları tamamen ona bırakabilmek gerekiyor ki oda şuan pek mümkün değil.
-
@wickselll çok güzel anlatmışsınız hocam, dolar bozarak dolar düşürmeye çalışan siyasetçilerin olduğu yerde bu adam ne yapabilir.
-
Dolar yavaş ciğerimiz soldu
-
Bu uluslararası iktisat konusunda yanlış bilinen bir gerçek söz konusu: Ülkedeki paranın değeri, diğer ülkelerin para değerine göre düşüş yaşarsa, para değeri düşen ülkenin ihracatı artarken, ithalatı azalır. Bu durum küresel ekonominin GYÜ ve AGÜ üzerindeki etkisi nötr iken geçerli bir durumdur. GYÜ'lerin ihracatı, ithal ikamecidir. Yani gelişmiş ülkedeki hammadeyi alırsın işleyerek satarsın veya de-monte olarak getirdiğini birleştirir satarsın veya bir ihraç mamül içerisinde ithal girdi kullanırsın. Bu durumda senin ihracatın da ithalatına bağlıdır. Dolayısıyla, doların yükselmesi veya euro'nun yükselmesi bizim gibi GYÜ olan ülkeler için yukarıdaki durumun tersi şekilde sonuç vermektedir. İthal ikameci, aynı ihraç malını üretebilmek için aldığın malzeme miktarını değiştiremeyeceği için onu aynı dolar tutarında alır. Bu durumda kendi ülkendeki paradan çok daha fazlasını yabancı ülkeye ödemiş olursun. Bu malı da daha düşük bir dolar fiyatından satarsın. İki yönlü zarar edersin: 1- İthal girdiye daha fazla ödersin. 2- İhraç malını daha ucuza satarsın. Bu durumda senin ithalatının artmasına sebep olurken, ihracatının azalmasına sebep olur.
ÖRNEK : Ben bir yumuşak şeker üreticisi olayım: Bunu üretebilmek için yabancı ülkeden tonu 400 dolardan kristal şeker alayım.
20 tonluk yumuşak şeker üretiminde kullandığım kristal şeker 10 ton olsun. 20 tonluk şekeri de 160 Bin TL'ye satıyor olayım.
Dolar Kuru: 4 TL iken;
Şeker için kullandığım ithal girdi tutarı = 4.000 dolar = 16.000 TL
İhraç Ettiğim Ürün Fiyatı = 160.000 TL = 40.000 dolarDolar Kuru: 5 tl iken
Şeker için kullandığım ithal girdi tutarı = 4.000 dolar = 20.000 TL
İhraç Ettiğim Ürün Fiyatı = 160.000 TL = 32.000 dolarÖrnekte görüldüğü üzere dolar kuru arttığında ithal girdi fiyatı artarken daha fazla ödeme yaptım ve ithalat giderim arttı. Oysa, ihracatım aynı oranda kalmasına rağmen, ihracat gelirim azaldı.
-
@antimülakat emeğinize sağlık
-
@hayatım-sınav önemli değil hoacam, bizim ki bazı notlara bir parantez açmak. Değerli üstadların buradaki yorumlarını beğenerek takip ediyorum.
-
@antimülakat izinizdeyim ben de. Üşenmediğim bi vakit naçizane katkıda bulunabilirim diye umuyorum
-
@hayatım-sınav estağfurullah. Burası hepimizin öğrencilik okulu olduğu kadar, öğretmenlik tecrübesi. Birbirimizden öğrenerek, tercih yapmayı kolaylaştıracağız.
-
kenara köşeye koyduğunuz 50-100 varsa dolar alın bu nasıl bir yükseliş.
-
Merkez bankası 2,2 milyar dolar para sürdü piyasaya . bakalım ne olacak bu işlerin sonu.
-
2.2 Milyar dolar ne kadar komik bir rakam değil mi. Kocaman piyasayı 2.2 milyar dolarla mı rahatlatacaklar acaba ? Önce 0.75 faiz artırımı geldi dolar 4.20'ler civarındaydı. İlk başlarda 4.08 civarına düştü. Daha sonra mart ayı enflasyonu 1.87 çıkınca dolar bu sefer 4.30 lara çıktı. Şimdi de 2.2 milyar dolarlık hamle geldi. Taşıma suyla değirmen dönmez. Ayrıca Mahfi Eğilmezin yazılarını okumanızı tavsiye ederim. Yalın ve basit bir dille anlatıyor her şeyi.
-
@paca08 hakkaten komik bir rakam piyasa hissetmedi dahi.
-
Rakam oldukça küçük görünüyor ama okuduğum bir yazıda bankaların bu değişime uyum sağlaması için 2 haftalık bir süresi var deniyordu.Benim net bilgim yok bu konuda.
-
@wickselll Döviz satarak kuru indiremez sadece rezervlerinizden olur ve ucuza döviz satarsınız. Bankalara döviz ihtiyaçları için açılacak pencere de bundan daha fazla sonuç doğurmaz. Faizi kullanmadığınız müddetçe serbest düşüş devam edecektir.
-
Kriz derinleşiyor. Dolar arttıkça, yaşanan devalüasyonla birlikte yurtdışı satın alma gücümüz azalıyor. Daha yüksek fiyata almak zorunda kaldığımız ithal mallar nedeniyle yurtiçinde enflasyon yükseliyor. Alım gücümüz azalıyor. Yurtdışı girdileriyle, mallarıyla çevrilen sektörlerde yatırımlar azalıyor, azalan yatırımlar yeni istihdam kapılarınında açılmasına engel oluyor, devletin işsizlik işsizlik ödemesi artıyor. Bu döngü bizi fena bir hale getirecek gibi gözüküyor. Yıllarca biriktirdiğini, bir kaç gün içerisinde kumar masasında birakmak gibi bir şey.
-
@antimülakat işin en üzücü yanı hala doğru düzgün ekonomi vaadi duyamadık, bir kişi çıkıp üretim odaklı hiç bir vaatte bulunmadı. Seçime giderken kriz odaklı vaat yapmayan siyasetçilerimiz var...
-
#İİBFLİLERNaciAgbalıİstemiyor Her bakanlık alım yaparken Saglıkcılara 18 bin ek atama Ögretmenlere 25 ek atama IIBFLILERE Birşey yok 2017 kpss girdik 2018 kpss geldi Hala Alım yapılmadı Uzmanlık müfettişlik sınavları acılmadı.. Biz Kpss sınavına sırf öylesine mi giriyoruz soruyorum.. yine kpss geldi alım yok Yeter artık bizi görmezden gelmenizden bıktık. Yapılmayan alımlardan bıktık. Maliye Bakanlığı kendi bünyesindeki personele önem vermiyor bunu Gelir uzmanları da biliyor Vergi müfettişleri de Kimse Bakan beyden memnun değil.. Gelir Uzman Yardımcılığı,Vergi müfettiş yardımcılığı, Defterdar uzman yardımcılığı, Maliye Uzman Yardımcılığı acılmasını beklıyoruz.Diğer bakanlıklar alım yaparken Maliye bakanlığı alım yapmıyor MALİYE BAKANI SİZLERE OY KAYBETTİRECEK SAYIN CUMHURBASKANIM GÖZMEZDEN GELMEYINIZ.
-
@miton-friedmann hocam her ne kadar yazdıklarınıza katılsamda maliye bakanı malesef bu yazıyı yazsak bizi dava eder, peşine düşer malesef bir siyasetçi gibi değil bürokrat gibi davranıyor.
-
@aliveli var mı öyle bir babayiğit? Şu an içinde bulunduğumuz durumdan bizi kurtarma gücüne sahip bir kişi olmadığından olsa gerek.
-
"Cari açığı fırsat olarak görüyoruz"
Toplam 135 milyar liralık yatırım teşvik belgesi verildiğini ve bunun cari açığa olumlu katkısının yıllık 19 milyar dolar olduğunu belirten Zeybekçi, cari açıkla mücadele etmenin yöntemini bildiklerini ve gerekeni yaptıklarını söyledi.Zeybekci, cari açığı aynı zamanda bir fırsat olarak da gördüklerini vurgulayarak, "Cari açık demek, kesintisiz öngörülebilir bir talep demektir. Bu talep, arz ve yatırım için çok önemli. Bizim, talep garanti şekilde orada dururken yapmamız gereken, bu talebi karşılayacak arzı üretmek. Bu kadar müşterisi hazır bir işe yatırımcı bularak üretim yapmak ve cari açığı kapatmak için mutlaka etkin adımlar atacağız." ifadesini kullandı.
Enflasyonla mücadelede zorlukların iyi tanımlanması gerektiğini dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin yaş ortalaması 31,7. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu 49-50. Bizden daha yaşlılar. 31 yaşındaki bir insan ay sonunu zor getirir ama tüketime daha açıktır. 49 yaşındaki birisi ise parasını biriktirir. Türkiye'nin arz ve talebi yüksek. 'Arzı aşağıya çekmek üzere tedbirler almak' gibi bir yaklaşım içinde olmak, enflasyonla kalıcı mücadele şekli değildir. Enflasyonla mücadelenin yöntemi talebi daraltmak, piyasayı sıkılaştırmak ve soğutmak değildir. Enflasyonla mücadelenin kalıcı yöntemi derhal arzı, üretimi ve yatırımları artırmaktır."