Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
bir de ülke ekonomik olarak çöküş içerisindeyken bazı kesimler musul ve kerkük ü alınca düzeliriz diyorlar hala pembe gözlükler...
-
@kartel06, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
Bir sözlükten alıntıdır:
bugün 100 tl kazandım ve hemen makbuzunu kestim.
Makbuz için 18 tl kdv 20. tl gelir vergisi ödedim. yani 38 lirayı devlete ödedim.
Geri kalan 62.00.tl 'nin 11.00.tl'si ile bir paket sigara aldım. maktu vergilerle birlikte 7,50.tl daha vergi ödedim.48.00.tl elektrik faturası gelmiş.
baktım 20 liralık elektrik harcamışım. 28.00.tl'si şu bu adlarla vergi.kalan 3.00.tl ile de bir çakmak aldım; çin malı. 40 kuruşu vergi.
yani bugün kazandığım 100.00.tl'nin 20+18+7,50+28+0,40 =75,90.tl'sini devletime bana yol, su, elektrik olarak hizmet etsin diye ödedim.
Bu hesap bana oynadığım bilgisayar oyununu hatırlattı:) oyunda üretim yok, başlangıçta belli bir bütçeniz var ve buna katkı sağlayan sadece topladığınız vergiler. Tabi giderleriniz de var; işçi zammı gibi. Sürekli park, yol, köprü, vs kuruyordum şehri güzelleştireyim diye. Bütçe yetmedikçe zammı kısıp vergi artışını %100 yapıyordum. E tabi grevde pankartları başımda kırdılar, üretemiyoruz dedim anlatamadım ki.
-
@hayatım-sınav o zaman yol köprü vs den önce üretim tesisi kurmamız lazım.
-
@aliveli Belli bir aşamaya gelmeden olmuyordu yani oyunda. Sabırlı olmak gerekiyor, ben sabırsızdım sanırım.
-
Arkadaşlar bütün bunlara sebep olan şeyin temelinde, Kuzey Irak ile yaşadığımız sıkıntı süreç olduğunu ifade etmek istiyorum. Son yaşanan referandum ile birlikte Kuzey Irak ihracatı durma seviyesine geldi. Öncesinde İran'ın bazı ihracat ürünleri için uyguladığı konsolosluk onayı şerhi de ihracatçıyı ciddi anlamda zora sokuyordu, uluslararası mütekabiliyet esası gereği bizde aynı durumu İran'a uygulamaya başladık. Bunun dışında Avrupa ve Rusya ile (Makine-Enerji) ithalatına karşı, ara mal, yaş kuru ve son yıllarda dondurulmuş sebze meyve ve kirli sanayi ürünleri ihracatımız hep dış açık vermeye devam ediyor. İhracatı oluşturan eşyaların yarıdan fazlası dahilde işleme rejimi şeklinde oluyor. (Montaj, tamir amaçlı, ihracat kayıtlı ithalat, kullanım amaçlı ithalat gibi). Yıllardır en büyük problemimiz burada, biz dış ticaret açığını bitiremeyiz, biz de başkaca bir para akışı söz konusu olmazsa bizim dış ticaret açığımız inanılmaz boyutlara ulaşır. Katma Değeri yüksek ürün ihracatımız çok asgari düzeyde. Bizden giden otomobil parçaları 3-5 kuruşa gidiyor ancak bir otomobili alış fiyatımız vergilerle birlikte çok büyük rakamlara ulaşıyor.
Devlet ithalatta aldığı vergilerden sonra, mal tüketiciye ulaşıncaya kadar tüketiciden defalarca katma değer vergisi alıyor, vatandaşın sadece çevirdiği para ile bu balon sürekli şişmez. Irak ile yaşanan küçük bir sürtüşme sonrası ülke ekonomisi darboğaza giriyor. Dolar çok yükselmese de motorin 4,50lerden, 4.85lere yükseldi.
-
Dolar bey napıyorsunuz
-
tl'nin değer kaybetmesini önlemek için faiz arttırmak gerekiyor. faiz arttırdığında piyasa tamamen durgunlaşıyor. Mevcut faizlere rağmen kur kontrol altına alınamıyor. ikisi de yüksek, her iki seçenekte de bir taraf düzeltilirken diğer taraf bozuluyor.
-
Dolar aldı başını gider. Bir ezber vardır: Dolar yükselir, tl değer kaybeder. İthalat azalır, ihracat artar. Maalesef biz de dış ticaret açığı böyle kapanır sanılır ama gelişmekte olan ekonomilerde durum böyle olmaz. Nedenini şöyle açıklayalım: Gelişmekte olan ülke, gelişme ivmesini sürdürebilmek için zorunlu ithalat kalemini kesemez. Burada en önemli ithalat kalemi olan enerji ön plana çıkar. İkinci husus da, gelişmekte olan ülke ihracatının büyük kısmını, ithal edilen malların bir işleme tabi tutulması sonrası yapar. Dahilde işleme rejimi olarak ön plana çıkan bu meselede, yapılan işlem: Montaj, tamir, birleştirme, ayırma, yeni bir ürün elde etme gibi bir durumdur. Üçüncü mesele de, gelişmekte olan ülke bir anda mutlak üstünlüğe sahip ürünlerinin üretimini arttıramaz. Hem arttırsa dahi uluslararası alanda bu ürünlere kısa sürede alıcı bulamaz. Para değer kaybeder, ihracat uçar mantığı bizim gibi ülkelerde doğru değil aksine dış ticareti iki yönlü daraltan bir unsurdur.
-
Yerli otomobil için kurulacak ortak girişimin vestel, ısuzu, karsan, turkcell, bmc isimlerinden oluşacağı konuşuluyor.
-
Doların yükselişi ile birlikte borsanında yükselişi söz konusu ki yanilmiyorsam BIST dun rekor kırdı bu demek oluyor ki türkiye hala sicak para çekiyor finansal piyasalara... ote yandan bu iki durum bence enflasyonu daha da tetikleyecektir. Enflasyon yil sonunda tahminimce cift haneli rakamlari rahat bulacaktır.
-
@aliveli bi yapamadılar inşallah tutarda herkes kullanılır. Ama kamu kurumlarinin tumunde kullandirma zorunluluğu getitirilmesi kanattindeyim. Bence önemli bir atılım olabilir ama dogru kullanilirsa...
-
@bolulu yerli arama motoru gibi olacaksa hiç bir değeri yok. Borsanın yükselişi doların düşüşünden veya tlnin değer kaybından. Çünkü dolar bazlı değerlendirme yapınca olumlu bir grafik yok.
-
Dizel, full-oil, otogaz yine aldı başını gitti. Motorin olmuş 5.03 TL bu duruma da ne denir bilemiyorum. Gümrüklerde tonlarca akaryakıt kaçağına el konuluyor, bunun tek ve en önemli sebebi: Ülkemizde 1,7945 TL gibi litre başına özel tüketim vergisi olması. Ortalama 1,5 TL/LT 'ye alınan motorinin, 5.03 TL olması da bu sebepten.
-
Merkez Bankasından bu ay içindeki 4. hamle geldi arkadaşlar, örtülü olarak faiz oranı arttırıldı. Artık bankalar sadece "geç likidite penceresi" faiz oranından borç alabildikleri için AOFM 12.25'e yükselmiş oldu. Kur biraz toparlandı gibi fakat toparlanma devam eder mi sizce? Yoksa ani bir ufak tepki mi geldi? Biraz canlansın buralar hadi.
-
@t-r-malthus ekonomiden anlamayıp müdahale etmeye çalışan siyasetçiler oldukça benim görüşüm toparlanmaz.
-
@t-r-malthus bi kaç günlüğüne toparlansada sonra yine eski haline gelir, muhalif bi insan olmama rağmen hükümet baskısıyla yapılmayan müdahalelerin geçikmeli yapılması her zmn bedel ödetiyior.
-
Hükümet enflasyonun sebebi faizdir diyor.. Bence ve okumalarıma göre enflasyonun yüksek olmasının sebebi düşük faiz.. Faiz yatırımcının ilgisini çekmediğinden sıcak parayı ülkemize getirmiyor haliyle dolar yüksek oluyor.. Dolar yüksek olduğundan ithal edilen hammaddenin fiyatı tl cinsinden yükseliyor buda fiyatlara yansıyor. Üfenin tüfeden bu denli yüksek olmasının sebebide bu.. Enflasyon yüzde onu geçtiğinden yatırımcı yüzde 12 faiz oranına parasını yatırmak istemiyor zira parasını enflasyon yiyor zaten..
-
@reagan açıklanan enflasyon ve gerçek enflasyon bence aynı değil orda da kandırılıyoruz gibi geliyor bana.
-
@burcuburcu bende inanmıyorum.. Çayı çok severim mesela Bir yıl içinde ona bile yüzde yirmi zam geldi..
-
@reagan temel tüketim maddeleri dahil bir sürü kaleme zam geldi lpg 2 lira civarından 3 liraya dayandı bakalım sonu nereye varacak.