Emlak balonu ne durumda?
-
Dostlar bizim annelerimiz, eşlerimiz arkadaşlar fikri yapılarını değiştirmedikçe emlak balonu patlamayabilir. Evi olan yeni ev alma peşinde, evi olmayan bir ev alalım derdinde. Nasıl çözeceksin ki bu denklemi? Kapış kapış gidiyo yeminlen.
-
Patron çıldırmış olmalı! Ziraat konut kredi faizlerini %1 düzeyinin altına çekti. Yani mevduat alırken verdiği parayı dahi çıkaramayabilir, bunu nasıl sürdürmeyi düşünüyor merak ediyorum. Diğer taraftan konut piyasasında beklenen hareketlilik çok çok uzak.
-
Kredilerdeki bu düşüş beklenmedik kadar ani oldu. Bunun şiddeti krizi derinleştirir. Ya benim okuduğum, öğrendiğim iktisat, iktisat değil ya da Türkiye'de iktisat adına bir şeyler yapılamıyor. Doların yükselme eğiliminde olduğu bir dönemde faizler düşürülerek Türk Lirası arzı neden arttırılır? Var mı buradaki ters durumu açıklayacak arkadaş?
-
yapılan kredi indirimi ve sektördeki büyük firmaların yaptığı %20 indirim herhangi bir etki göstermişe benzemiyor. Etraftaki satılık daireler aynı duruyor.
-
Bulunduğum bölgede zaten 1-2 sene önce yapılmış evler dükkanlar daha boş dururken abartmıyorum binlerce dairelik yüzlerce dükkanlık inşaatlar yapılmaya devam ediyor. Müteahhitlikte durmak demek batmak demek o yüzden duramazlar belki ama bu kadar arz da nereye kadar? Başlangıç fiyatı bile bunların 500-600 bindir tahminen
-
patlasın iyi olur.önüne gelen ev yapmaya başladı.boktan evlerin metrekarelerine dünyanın parasını istiyolar.hepsi ellerinde kalsında akıllansınlar
-
@antimülakat ters durumun cevabı 24 Haziran
-
@gariban-guy Ankara ortalaması 400 bin TL civarında üstelik evlerde öyle üst düzey falan değil.
-
@antimülakat 2008 mortgage krizi gibi cepte alacak, taksit ödeyecek para kalmadığı zaman patlar. O yüzden şuan tulumbaya su dökülüyor. @gariban-guy arkadaşın da dediği gibi duramazlar durduklarında yeni gelir kaynağı bulamayacaklar sonun başlangıcı olur. İstatistik olarakta satışlarda bir yavaşlama yok her sene 30 bin üzerine koyuyorlar. Ancak borçculuk oranları bu oranda artmıyorsa sıkıntıdır.
-
@duymhuyguy hocam satışlar düşüyor tüik verisinde bile vardı.
-
Mütahitlerin yapmaktan başka çaresi yoksa şuan ki düzeyde konut arzı devam edecek demektir. Bu durumda da ev almak için acele etmeye pek lüzum yok. Gençliğimizi ipotek etmeyelim.
-
Dolar fiyatları böyle uçtukça sanırım ev fiyatları da yerinde kalmaz. İnşaat sektöründe de dış alım oldukça fazla.
-
@antimülakat oldukça fazlaydı, bugün için konuşursak yabancılara Türkiye'den gayrimenkul alın diye yalvarır konumdayız.
-
Kuru seçime kadar durduracağız diye müteahit tayfaya kıydık, şimdi batan inşaat firmalarından çıkacak insanların işsizliğini çözmemiz gerekecek.
-
@hgrotius ziraat bankası ve halkbank'ta konut kredileri 0.98 , o tayfaya mı kıyıyor kendi tayfasına mı kıyıyor bilemedim
-
@bbfacedasz harbiden bu parayı nerden buluyor ziraat ve halkbank.
-
@hgrotius zarar ediyodur herhalde binlerce liralık dosya masrafı çıkartmıyolarsa
-
Arkadaşlar bu faiz düşürme durumu neden sadece konut faizinde yapılıyor. Nedeni şu: Paranın büyüğü orada dönüyor, müteahhitlerin büyük bölümü bu işten büyük paralar kazanıyor, Türkiyenin otomatik stabilizatorü haline geldi neredeyse. Paranın akışı ve dönüşümü hane halkı-şirketler-devlet sarmalı bu sayede işler hale geliyor. Bu durumun önüne geçilmiş olsa, çok büyük olan bu sarmal ekonomiyi çökertecek hale geitirir.
-
emlak balonu, yapısal olarak türkiye'deki örneği amerika'daki örneğinden çok farklı olan balondur. amerika'daki örnekte finansal enstrümanlar türev piyasalarda satılmıştı, başkasının kredisi bankalar arasında defalarca satıldığı için 500.000 dolarlık kredinin belki de 1 milyon dolarlık finansal derinliği olunca balon patladı.
- enflasyon kötü bir şey olmasına rağmen, türk lirasının enflasyonist yapısı gereği balon zaten sönse bile emlak marketindeki insanların psikolojisini ciddi oranda etkilemiyor. senede resmi olarak %10 gerçekte %15-20 arası bir enflasyon yiyen para biriminde fiyatlar sürekli artmak zorunda. amerika'da durum hiçbir zaman böyle olmadı. dolardaki enflasyon %1-2, orada nominal reel arasında pek bir fark yok.
- bugün ev almak isteyen %20'sini peşin ödemek zorunda. bu da türkiye emlak piyasasının finansal balon oluşturma riskini düşürüyor. bir ara gündeme gelse de sonra unutulan, ve iyi ki de unutulan, bankaların kredileri merkez bankasına satma opsiyonu hala uygulamada yok. buna izin verilirse gerçekten bir balon yaratılır. aslında bankalar kendi aralarında satsa ya da yabancıya satsa bir sorun olmaz ama merkeze satılırsa enflasyon tutulamaz çünkü bu satış para hacmini genişletir.
- kredi ile ev almak isteyenlere bankaların uyguladığı gelir testi, kredi notu gibi standart uygulamalar var. amerika'da bu yoktu. verdiği emlak kredilerini türev piyasalarda satmak isteyen aç gözlü bankalar, iş güvencesi olmayan fakir fukara ne kadar adam varsa gelirine bakmadan krediyi dayadılar ki türev piyasada o krediyi satıp riski kendi üstlerinden atabilsinler.
- faiz mevduat ikilemine gelecek olursak, faizler yükseldikçe konut fiyatlarının artış hızı düşebilir ama bu balon olduğunu göstermez ekonomideki dalgalanmaları gösterir. yatırım odaklı bakıldığında, borsa, vadeli tl/döviz mevduat hesapları, emlak bunların hepsi birer pasif yatırım aracıdır. finans dışına kayarak iş kurmak isterseniz, bu fabrika açmak, ostim'de dükkan açmak, bir avm'de restoran açmak olabilir, bu aktif yatırım aracı olur. türkiye'deki insanlar hukuk sistemine güvenmediği için genel olarak pasif yatırım araçlarına meyillidirler.
sözün özü faiz oranlarına göre fiyatlarda dalgalanma olabilir, trende göre emlak/mevduat arasında cazibe farkı fiyatlarda dalgalanma yaratabilir. bu dalgalanma piyasanın denge arayışıdır.
Acı reçete bankalar pazartesi gününden itibaren taşıt kredilerinde artışa gidebilir. Bu da 0,98 lik faiz oranının ilk geri dönüşü gibi görünüyor.
-
@bireysel-başvuru hocam peki bir yatırım aracının ödediğiniz parayı 40 yılda amorti edebilmesi bormal mi? Diğer bir açıdan ülkemizin %20’lik bir diliminin inşaat sektöründe çalışması normal mi?