Fen Edebiyat Mezunu İdari Hakim Adayları
-
@westthrace tamam hemen inceliyorum ilanları hic fark etmemiştim böyle bir şeyi.hepsi aynı yere başvurabiliyormuş hepsi aynıymış ikna oldum şimdi bunların aynı bilimler olduğuna.teşekkür ederim.
-
@buseneatanıyorum başka bilmediğin varsa sor aydınlatırız bilmemek değil öğrenmemek ayıp
-
Uzmanlıklarda mı basvurabiliyorlar artık onu görmedim
-
@ecem mevzuat gelişmelerini üzülerek takip ediyorum yakında herkes her şey olabilecek gibi bir izlenim var şu an. Adeta kendini geliştirmeye çalışan herkese çelme takılıp intikam alınıyor.
-
8 yıllık öğretmenler uzman müfettiş denetmen gibi kariyer mesleklere atanabilecekmiş diye bir khk haberi çıkmış
-
@buseneatanıyorum Yukarıda da yazdım o ayrımlar yapılalı yüz yıllar oldu bizde de yapılmıştı. Geçen yıllar içerisinde ayrımlar daha da keskinleşirken bizde gelinen nokta herkes her işi yapabilir anlayışına doğru ilerledi. Tatmin edici cevap arıyorsanız anlatalım: 3 yıl avukatlık deneyimi olan bir hukuk mezunu olarak şu an çıkıp bir dentos veya mcswis tarzı bir hukuk bürosuna gitsem kamu hukuku biliyorum desem dalga geçmekten cevap vermezler.
Hukuk dünyasında artık avukatın kamu hukuku alt dalı olan vergi hukukunun bir türü olan gümrük vergisi uygulamaları gibi en fazla 2 alanda uzmanlaşacağı söylenebiliyor. Neden? Elbette müvekkili mağdur etmemesi için. Avukat bu denli uzmanlaşıyorsa hakim karar verici merci aynı zorunluluk elbette onda da var.
Hala anlamadım diyorsanız her ikisi de tıp fakültesi mezunu olan bir kardiyolog ve bir beyin cerrahı düşünün. Beyin cerrahının kalp ameliyatına girmesi neyse hukukta alanı olmayan davada yetkinliği olmayan avukatın söz söylemesi de o dur.
Diğer bir konu ise "yeterince hukuk dersi" almak neye göre söylüyorsunuz bilmiyorum ama sizin söyleminizdir genelde madem sen daha çok hukuk dersi aldın neden fen edebiyat veya ilahiyat gibi alanlardan korkuyorsun? Bırak girsinler ama unutmayın siz yazılıyı geçebilesiniz diye 4 iktisat sorulduğu gibi onlar geçebilsin diye de gk gy katsayı ağırlığı ve tarih vs soru sayısı artacaktır. Bu değişikliği yapan bunları düşünmez sanmayın.
Hala tatmin olmadıysanız iyi niyetli olduğunuz düşünmüyorum.
-
@hgrotius hocam zaten 12 tarih sorusu çıkıyor hakimlik sınavında. ben de bizimle dalga geçiyorlar 4 iktisat, 3 maliye 12 tarih sorusu var bari tarih mezunları da girsin diyorumdum sınava. hatta bunu memurlarda yazmıştım adamın biri kafan mı iyi demişti. sanırım tarih mezunlarının önünü ben açtım
-
Sınavda 5 matematik 1 geometri sorusu var. Savcı otopsiye gidince ya da adli hakim keşif için tarlaya gidince bilinmeyenler üzerinden denklem çözüyor çünkü bilmiyorsanız eğer. Unutmuşum iddianame yazılırken veya sorguda da kişilere ikinci dereceden denklemler üzerinden suçu anlatması isteniyor. Mahkemede de hakim soracağı tarih sorusunu bilmeyenlere cezayı ağırlaştırarak veriyor.
Velhasıl kelam sınav seçici değil, realiteyle hiç alakalı değil bunlar sadece eleme için koyulmuş engeller. Makul ortalama zekaya sahip olan bir kişi 1 sene sistematik olarak hazırlanıp kurslarla veya özel derslerle desteklerse kontenjan durumuna göre her sınavı kazanabilir mezun olduğu fakülte farketmez (günümüz kontenjan ve koşullarında özellikle avukatlar için oluşan duruma hiç değinmiyorum) . Burda sorgulanması gereken kişilerin boşuna mı hukuk fakültesi okuduğudur. -
Fen edb mezunları hakim olur mu bilmem de bundan sonra kaymakam olabilecekler
-
@hgrotius
Evet haklisiniz. Oncelikle keske bu ulkenin universtelerinde verilen egitimler yeterli olsaydi. hukukcular kendi dallarinda , iibf siyasaldan her bolumde kendi dallarinda uzmanlassaydi. Bi maliye mezunu maliyeye yonelik islere, bi ulslarci dis islerine girseydi. O bolumlere boyle yuksek kontenjanlar verilmeseydi keske. Basta univ sinavini kazanmak zor olurdu ama bu denli okumus ama issiz bi nesil yetismezdi. Benim istatistik mezunu aday meslek memuru tanidigim var. Olacak iş değil.
Ama malesef bugun gelinen durum bu ayrismadan daha cok uzaklastigimizi gosteriyor. Olmasi gereken yere zaten cok uzakken gittikce daha da uzaklasiyoruz. Sayistay denetciligi sinavina bi hukuk fakultesi mezunu giriyorsa biz de idari yargiya girmeyi kendimize hak goruyoruz. Yapabilecegimize inaniyoruz. Gercekten dogrusu ne bizim o sinava, ne hukukcunun bi iibflinin girebilecegi sinava girmemesi. Ama yapcak bi sey yok. Olmasi gereken yere zaten cok uzagiz, gittikce daha da uzaklasiyoruz. Biz iibf hukuk tartismasi yaparken baska bolumler dahil ediliyor sisteme. Belki bi 10 sene sonra onlar da kendine tabii bi hak olarak gorcek bunu. Sistem bastan asagi igrenc. Herkes bi yere tutulmaya calisiyor bakalim..kim ne kadar basarili olabilirse -
Bildiğim bir şey varsa o da üniversitede verilen eğitimin, realite de çok büyütülecek kadar bir işe yaramayacağı. Bence mülakat sonucuna göre yüksek alan hukuk mezunu ile sosyoloji mezununa eşit mesafede durulur ve hangisi sorulan sorulara daha hakim ise mülakattan daha iyi puan alması sağlanırsa sınava kim girerse girsin mantigiyla düşünulmeli. İİBF bu duruma sevinmeli, kotayı kaldırsınlar bence gerisi önemli değil. Ama şu da yapılmasın, mülakata 5 katını çağırmak gibi. Yani 85 alan ile 62 alan aynı görülerek referans yarışına dönecekse iş, bu durum can sıkar. Ama yine aynı şekilde mülakata 3 katı kadar aday girebilecek deniliyorsa bence bütün lisans mezunları girebilir. Hiçbir sıkıntı da olmaz.
-
Zaten bu tip sınavlara en iyi şekilde hazırlanan İİBF mezunları. Listelerde neredeyse son dönemde 600 kişiden 280i İİBF mezunu oluyor. Bunlardan alınan da 30-40 arası değişiyor. Şimdi olsun da diğer bölüm mezunu olupta listeye giren 20-30 kişi olsun, onda da hepsi İİBF yi dışarda bıraksın. Bu hesapta 250 İİBF mezunu mülakata kalır. Bu da şu anlama gelir, mülakat listesinin %40 ı İİBF mezunu. Bu hesapta adil bir sonuca göre İİBF den kazanan sayısı 60 ila 80 arasına çıkacaktır. Ben onun için kota kalksın, mülakatta her bölümden mezun olana eşit mesafede yaklaşılsın, başka bir sıkıntı kalmayacağı düşüncesindeyim. Matematiksel olarak bu işin İİBF nin faydasına olacağı kanısındayım. Tarih mezunu da kalkıp böyle sınava ciddi ciddi hazırlanıp mülakatta çatır çatır cevap verecek düzeye kendini getiriyorsa problem etmemek gerekir.