Anayasa Hukuku Soru/Sorun Çözüm Başlığı
-
Sayın Adli ve İdari Hakimlik adayı arkadaşlar söz konusu bu başlık altında Anayasa Hukukuna yönelik sorularımızı paylaşmayı ve çözmeyi öneriyorum.Soru paylaşımında ve cevaplamada bulunurken aşağıda yazacağım bir iki hususa dikkat ettiğimiz takdirde daha çok verim alabiliriz. Hepimize başarılar dilerim..
1)Lütfen soruların fotoğraf kalitesine dikkat ediniz.
2)Lütfen her sorunun altına direkt yorum olarak değil 'cevap sekmesi' ile cevaplayınız ki soru sahibine bildirim ulaşsın.
3)Soruları cevaplarken kanun kaynak göstermeye özen gösteriniz cevap B mi diye bırakmak yerine cevap B çünkü ... gibi bir cevaplamada bulunarak usul ekonomisi yoluna gidelim.
4)Lütfen bu soru sorulur mu gibi gereksiz yorumlar yapmamaya özen gösterelim gerektiği yerde uyarımızı yapalım kendi kendimizin denetim mekanizması olalım.
5)Lütfen kaynak ve sınava dair havadisler değil sadece sorular ve cevaplar üzerinden konuşmaları yürütelim diğerlerine ait başlıklar zaten mevcut.
6)Lütfen soru ile beraber cevap anahtarını da paylaşınız burası birbirimizi deneme yeri değil yardımlaşma platformu olma amacına hizmet etmekte.Dilerim hepimiz için yararlı olur.. Önerileriniz var ise onları da ekleyelim taslak olarak kafamda oluşan fikir budur.Cümleten kolay gelsin.
-
@hegia-sophia en fazla değişiklik olan derslerden biri anayasa başlık dikkatli yazılırsa çok faydalı olur.
-
@kml tam anlayamadım hocam başlıkla ilgili ne gibi bir düzeltme yapılması gerektiğine dair. Açıklayabilir misiniz?
-
@hegia-sophia hocam tam ifade edememişim. Yani başlığa girilecek entryler için ortak bir dil oluşursa güzel, faydalı bir başlık olur diye düşündüm. Başlığın ismi ve yazdıklarınız çok hoş.
-
Kamulaştırmada TAKSİT olabilecek durumlar;
Büyük iskan projeleri
Kıyıların korunması
Toprak reformu
Orman yetiştirme -
mv seçilme YAŞI 2006'da **30'**dan 25'e indi 2017'de 18'e
-
SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi şekli kanun değildir ?
a- BEDELLİ
b- CMK
c- BÜTÇE
d - KESİN HESAP
e -HEPSİCEVAP: B CMK. Ceza Muhakemesi Kanunu şekli değil nmaddi kanundur.
SORU 2: Aşağıdakilerden hangisi yargı organı deyildir?
a-Mahkeme
b-ANAYASA MAHKEMESİ
C- SAYIŞTAY
d- DANIŞTAY
e- YargıyatCEVAP: C Şıkkı Sayıştaydır sevgili öğrencilerim. Sayıştay Anayasada yüksek mahkeme değildir.
-
GÜNCELLENMİŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ
Anayasa Mahkemesi:15 Üye
Milletvekili Seçilme Yaşı: 18
Sıkıyönetim kaldırıldı.
Kanun Hükmünde Kararname ( KHK) kaldırıldı.
Kanun Teklif Etmeye Milletvekili yetkilidir.
TBMM Denetim Yollarından Gensoru kaldırıldı.(Sadece yazılı olacak)
Yönetmelik Çıkarabilenler:
-Cumhurbaşkanı
-Bakanlıklar
-Kamu Tüzel Kişileri
Bütçe Kanun Teklifini Mali Yılbaşından en az 75 gün önce Cumhurbaşkanı TBMM'ye sunar.
2017 Yılı Değişikliği ile artık Jandarma Genel Komutanı Yüce Divanda yargılanamaz
ve MGK Üyesi değildir.
2017 Değişikliği ile Yargı yetkisi Bağımsız ve Tarafsız Mahkemelerce kullanılır (Tarafsız ibaresi yeni eklendi)
Cumhurbaşkanı Hastalık veya Yurt Dışı gezisinde iken yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı bakar.
MGK'nın başkanı Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı olmadığında yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı bakar.
Milli Güvenliğin sağlanmasında ve TSK yı Yurt savunmasına hazırlanmasından Cumhurbaşkanı sorumludur.
Bakanlıkların Kurulması, kaldırılması görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olur.
Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerden dolayı yargı yolu açıktır.
2017 Değişikliğine göre Yüksek Mahkemeler:
-Anayasa Mahkemesi
-Yargıtay
-Danıştay
-Uyuşmazlık Mahkemesi
2017 Değişikliği ile Anayasadan Kaldırılan Hükümler:
-Görev sırasında güvenoyu
-Bakanlar Kurulu
-Tüzük
-Gensoru
-Sıkıyönetim
-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği -
Arkadaşlar bu yasama kısıntısına sadece idarenin yargı dışı işlemleri mi giriyor yoksa inkılap kanunları, sayıştay kararları gibi işlemlerde yasama kısıntısına giriyor mu ? İkinci bir soru OHAL CBK yargı denetimi dışındamıdır yani yasama kısıntısına dahilmidir ? Birkaç yerde böyle geçmiş..
-
@enki yasama kısıntısına sayıştay kararları girmez yapılan iş yine yargısal niteliği olan bir iş. Diğer saydıklarınız girer düşüncesindeyim.
-
@hgrotius TOKİ diye kodlamıştım daha önceleri.
-
@mr-aday yasama kısıntısını mı?
-
@hgrotius Kamulaştırmada taksit uygulamasını