EÜAŞ ve TEİAŞ Hakkında Bildiklerimizi Paylaşalım :)
-
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)
15.07.1970 tarihinde devletin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, yurdun ihtiyacı bulunan elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve ticaretini yapmak amacıyla, kamu iktisadi kuruluşu statüsünde, Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kurulmuştur.
1993 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla, TEK, Türkiye Elektrik Üretim-İletim AŞ (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) unvanlı iki ayrı iktisadi teşekkülü olarak teşkilatlandırılmıştır.
2001 yılında ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğünün, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) unvanlı üç ayrı anonim şirket olarak teşkilatlandırılmasına karar verilmiştir.
EÜAŞ, kamu yararını gözeterek, kârlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde; güvenli, sürekli, kaliteli, verimli, düşük maliyetli, çevreyi gözetir elektrik enerjisi üretimi ve satışı faaliyetinde bulunmak amacıyla teşkil edilen bir kamu kuruluşudur.
TEİAŞ ise, Devletin genel enerji politikasına uygun olarak, ülkedeki tüm iletim tesislerini devralmak, elektrik iletimi, yük tevzi ve işletme planlaması hizmetlerini yürütmek üzere 2001 yılında faaliyete geçirilmiştir.
Hem TEİAŞ hem de EÜAŞ’da 3 ana istihdam şekli bulunmaktadır, bunlar; memurlar, sözleşmeli personel ve işçilerdir.
Memurlar, genel idare esaslarına göre yürütülmekte olan asli ve sürekli görevleri yerine getiren, I sayılı cetvele tabi personeldir ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabidirler.
Sözleşmeli personel ise genel idare esasları dışında yürütmekte olduğu hizmetlerde 399 sayılı K.H.K çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir. Bu personele 399 sayılı KHK hükümleri uygulanmaktadır, burada hüküm bulunmayan hallerde ise 657’ye başvurulmaktadır.
Üçüncü istihdam şekli ise 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışan işçi personeldir. Sendika üyesi olan işçi personelin mali ve sosyal hakları, çalışma şartları ile özlük işlemleri 2 yıllık dönemler itibariyle Kamu-İş Sendikası ile Tes-İş Sendikası arasında bağıtlanan İşletme Toplu İş Sözleşmeleri ile belirlenir. Sendika üyesi olmayan (Kapsamdışı) işçi personelin mali ve sosyal hakları ise “Kapsam Dışı Statüde Belirli ve Belirsiz Süreli Hizmet Sözleşmesi İle Görev Yapan İşçilerin Çalışma Esasları” ile belirlenmiştir. Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü, KPSS-B Grubu kapsamında; Avukat, Mühendis, Mimar, Memur, Teknik Öğretmen, Teknisyen, Tekniker, İstatikçi, Sağlık Memuru ve İtfaiyeci pozisyonları için alıma çıkmaktadır.
Avukat kadrosuna başvurabilmek için; Hukuk mezun olmak.
Mimar kadrosuna başvurabilmek için; Mimarlık lisans programından mezun olmak.
Mühendis kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Elektrik Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği, Haberleşme Mühendisliği
Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Bilgisayar Donanımı ve Teknolojisi, İnşaat Mühendisliği
Memur kadrosuna başvurabilmek için; Adalet, Adalet Meslek Yüksekokulu önlisans programlarından birinden mezun olmak.
Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Ekonomi, İktisat, Uluslararası Ticaret ve Finansman, İşletme-Ekonomi, İktisat, İş İdaresi ve İktisat, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Çalışma Ekonomisi, İşletme, Yönetim Bilişim Sistemleri, Muhasebe-Finansman, Muhasebe ve Finans Yönetimi, İşletme-Ekonomi, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, Yönetim ve Organizasyon, Pazarlama, Maliye, Muhasebe ve Maliye, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Toplumsal ve Siyasal Bilimler
Teknik öğretmen kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Makine Öğretmenliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektrik İşleri Öğretmenliği
Teknisyen kadrosuna başvurabilmek için; Harita-Tapu-Kadastro, İnşaat Teknolojisi - Harita ve Kadastro Dalı ortaöğretim programlarından birinden mezun olmak.
Tekniker kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki önlisans programlarından birinden mezun olmak.
Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği, Bilgisayar Bilgisayar Operatörlüğü Bilgi İşlem, Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi, Harita, Harita ve Kadastro, Harita ve Maden Ölçme, Harita Teknikerliği, İnşaat, İnşaat Teknikerliği, İnşaat Teknolojisi
İstatikçi kadrosuna başvurabilmek için; İstatistik (lisans) mezunu olmak.
İtfaiyeci kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki önlisans programlarından birinden mezun olmak.
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, İtfaiyecilik ve Sivil Savunma, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
Sağlık memuru kadrosuna başvurabilmek için; Hemşirelik, Sağlık Memurluğu, Sağlık Teknikerliği önlisans programlarından birinden mezun olmak. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, KPSS-B Grubu kapsamında, Mühendis, Memur, Dava Takip Memuru, Teknik Öğretmen, Teknisyen, Tekniker, Şehir Plancısı pozisyonları için alıma çıkmaktadır.
Mühendis kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Elektrik Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği, Haberleşme Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Jeodezi ve Haritacılık, Harita Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Bilgisayar Donanımı ve Teknolojisi, Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği
Memur kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Ekonomi, İktisat, Uluslararası Ticaret ve Finansman, İşletme-Ekonomi, İş İdaresi ve İktisat, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Çalışma Ekonomisi, İşletme , Yönetim Bilişim Sistemleri, Muhasebe-Finansman, Muhasebe ve Finans Yönetimi, İşletme-Ekonomi , İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, Yönetim ve Organizasyon, Pazarlama, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Maliye, Muhasebe ve Maliye, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Toplumsal ve Siyasal Bilimler, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi
Dava takip memuru kadrosuna başvurabilmek için; Adalet, Adalet Meslek Yüksekokulu önlisans programlarından birinden mezun olmak.
Teknik öğretmen kadrosuna başvurabilmek için; Aşağıdaki lisans programlarından birinden mezun olmak.
Elektrik Öğretmenliği, Elektrik İşleri Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretimi, Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Teknisyen kadrosuna başvurabilmek için; Harita-Tapu-Kadastro, İnşaat Teknolojisi - Harita ve Kadastro Dalı ortaöğretim programlarından birinden mezun olmak.
Tekniker kadrosuna başvurabilmek için; Elektrik, İnşaat, İnşaat Teknikerliği, İnşaat Teknolojisi önlisans programlarından birinden mezun olmak.
Şehir plancısı kadrosuna başvurabilmek için; Şehir ve Bölge Planlama lisans mezun olmak.SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÜCRETLERİ :
Mühendis.............: 3.920 TL
Tekniker...............: 3.175 TL
Teknisyen..............: 2.937 TL
Memur...................: 2.870 TL
İŞÇİ PERSONEL ÜCRETİ :
Ekip Teknisyeni....: 3.029 TLHem TEİAŞ hem de EÜAŞ için yapılan alımlarda personelin kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edildiği görülmektedir.
399 sayılı KHK’ya göre;
• İlk defa açıktan işe alınacak sözleşmeli personel ile 6 aylık sözleşme yapılır. Bunların müteakip sözleşmeleri ile yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sözleşmeleri bir kereye mahsus olmak üzere cari yıl sonuna kadar yapılır. Sözleşmeli personelin, sözleşme süresi içinde görev yeri veya ünvanının değişmesi halinde sözleşme yeniden düzenlenir.
• Sözleşmeli personelin, haftalık çalışma süresi 40 saattir. İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak tatil ve çalışma günleri, günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin tespitine teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurulları yetkilidir.
• Yurt içinde ve yurt dışında geçici olarak görevlendirilecek sözleşmeli personele gündelik ve yol gideri ödenir. Ödenecek gündelik miktarı 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca en yüksek Devlet memuru için belirlenen gündeliği geçmemek üzere ilgililerin görev ve unvanları dikkate alınarak teşebbüs veya bağlı ortaklık yönetim kurullarınca tespit edilir.
• Sözleşmeli personel, bedelini ödemek şartıyla teşebbüs veya bağlı ortaklığın lojman, misafirhane, eğitim ve dinlenme tesisleri, yemek ve diğer sosyal imkanlarından yararlanır.kalın yazı