GELİR UZMAN YARDIMCILIĞI SINAV SORU VE CEVAPLARI 2018
-
@m-ali34 teşekkür ederim. Linç yemeyim yeter
-
@m-ali34 bendebtekrar hatırlatıyorum üretimin 1. Bölgesinde mc önce azalır sonra min olur sonra artar ama o bölgede getiri artan nasıl bağliyacaz mc ye
-
@gkhn-gnr Hocam grafiğin 1. bölgeye ait olduğunu söyleyip, getiriyi azalan demeniz şaşırtıcı. Eğer grafik 3. bölgeye ait deseydiniz kesinlikle hakkınız vardı ve grafik hangi bölgeye aitse ya siz, ya biz haklı olurduk. Çünkü önkabullerimiz farklı olmuş olurdu. Fakat önkabuller ortak ve buna rağmen hiç olmayacak farklı bir sonuca ulaşıyorsunuz.
-
@gkhn-gnr MC nin önce artip sonra azalmaya başlaması kafamı karıştırdı açıkçası. Sizin bahsettiğiniz birinci bölgede MC önce azalıp sonra artıyor. Yani tam tersi. Ama bu soru muhtemelen yukarda arkadaşın paylaştığı gibi artan getiri.
-
Arkadaşlar , saygıdeğer hocalarım . Sınavdan çıktığımdan beri bir program bütçe olduğunu bir de artan getiri olduğunu israrla dile getirdim. eleştiren oldu ama sonuçta program konusunda herkes ikna oldu.bu getiri olayında ise sorunun cevabını merak edenler elindeki iktisat kitabından ortalama maliyet eğrisi uzun dönem konusunu bir incelesinler.uzun dönem ortalama maliyet eğrisi azalan ise artan getiridir bunda herkes hemfikir sanırım.tc azalarak artarsa ac azalandir zaten. TC neden negatif değil azalan değil diyenler olmuş TC nin azalan olduğu bir grafik var mı zaten sorarım size.amacim tartışma yaratmak değil bilgi vermek.herkese iyi geceler
-
@tahkikat hocam senle surda anlaşamıyoruz ben birinci bölgeden anlattım anlattım olayı anlaşılması için sorudaki eğri 1. Bölgeyi değil 3. Bölgeyi temsil ediyordu yani maliyetler artıyordu ve azalan getiri oluyordu diye düşünüyorum
-
Bı de baybatur arkadaşımız faiz ve buzdalabi sorusunu açıklamış sadece bir kere sordum neden böyle dedim açıkladı ikna oldum , varant yaptım neden değil dedim açıkladılar ikna oldum , ortaklardan alacaklar yaptım neden değil dedim açıkladılar ikna oldum neden bu diretme ısrarla anlamıyorum herkesin elinde binlerce kpss kitabı herkesin soracağı hocaları var , hepiniz hak ediyorsunuz bu mesleği her şey gönlünüzce olsun , şans faktörü yüzünden bir iki dogrusu gidenler üzülmesin puanlar düşük gelecektir
-
@gkhn-gnr Heh eyvallah. Şuan anlaştık mesela. Grafiği farklı okumuş, görmüşüz. Hayırlı geceler
-
@tahkikat hayırlısı hakkımizda
-
@gkhn-gnr
Şöyleki
Üretimin 1.bölgesi yani B noktasına kadar ac (ortalama sabit maliyetler azalıyor mu bu azalış nereden geliyor mc nin 1. Bölgede azalması ve (diyeceksin ki mc yine 1.bölgede bir yerde artıyor evet doğrudur fakat bir müddet daha ac nin azalmasına ve daha sonra ardından ac nin artması ki artık bu 2. Bölge oluyor) -
@m-ali34 hakkımızda hayırlısı kardeşim iyi geceler
-
@okanugur GUY'da bir tılsım var hocam. Soruların %20'lik kısmı farklı okunuyor, farklı senteze sebebiyet veriyor. Bu yüzden de kabullenmek zor bir meziyet haline geliyor.
-
@m-ali34 Hocam mc ile ne ile alakası var diyen bendim niye alakası yok söyleyeyim çünkü doğrudan ilişkisi yok dolaylı ilişkisi var ve doğrudan ilişkisini toplam maliyet (tm) diye vermiş zaten. soruda dikey eksene zaten adam soruda gözümüze soka soka toplam maliyeti (tm) sokmuş derin düşünme şekli yorumla demiş sorudaki şekli de sayfalar önce paylaştım bulamazsanız ve arzu ederseniz yine paylaşırım sorun değil ama literatürdeki adı azalarak artan demektir. Azalarak artan diye google aratınca sınavdaki şekil gelecektir önünüze bu bir. Cepte. İkincisi şekle göre konuşuyorum adamın üretimi eşit aralıklarla artmış ve maliyeti giderek azalmış yani üretimi beşer beşer artmış (yatay eksen) maliyeti azalarak artmış (önce beş artmış sonra üç artmış sonra bir artmış gibi) bu durumda da adamın GETİRİSİ artmış artan oranda olmuş yani.
Ben size bir soru sorayım lütfen soruma samimiyetle cevap verin
Sizin bir işletmeniz var
Birinci gün 100 mal üretiyorsunuz maliyetiniz 50
İkinci gün 100 mal üretiyorsunuz maliyetiniz 60
Üçüncü gün 100 mal üretiyorsunuz maliyetiniz 67
Dördüncü gün 100 mal üretiyorsunuz maliyetiniz 70
Bu örneğe göre sizin üretiminiz hergün 100 birim artmış ancak maliyetiniz 10-7-3 şeklinde artmış.Şimdi size soruyorum bu yazdığım örneğe (şeklin verdiği örnek) göre sizin getiriniz (geliriniz) arttı mı azaldı mı?
-
@tahkikat hocam tam 3 tane soruyu yanlış okuduğum için verdim , örneğin ticaret hukukunda geçen tek bildiğim acenta idi.hangisi TTK düzenlenmiştir okusam kuşkusuz onu yapardım lakin düzenlenmemiştir okudum ve on saat düşündüm hangisi diye. Kaygıyı anlıyorum , soru tartışmayı anlıyorum ama bazen dayanamıyorum
-
@okanugur bu sorun bende de var. Aynı sınavı deneme olarak çözsem 85 yapardım ama şuan ne hikmetse belki 67 alacağım, belki 77 Resmen zihin kararması yaşıyorum.
-
@tahkikat aynen hocam gerçekten sınav ani çok önemli dguy daha zordu ama ben ondan daha iyi bekliyorum mesela.burda iç borç sorusu mesela tam bir kaos ölçü vermemiş doğru yapan tamamen şansa.hangisi yanlıştır demiş cevap işsizlik evet kabul ettim ama ben büyüme yaptım çünkü onun tanımı da yanlıştı böyle böyle artti yanlışlar maalesef bilgisizlikten mi hayır . Nasipten dikatsizlikten ya da o anki sanstan. İnşallah herkesin istediği olur mülakatlar da görüşürüz hocam
-
@alika28
Net konuşuyorum arttı
Ama azalarakta olsa arttı diye söyliyim ki buda 50 33 15 diye gitsin diyelim ne zamanki getiri 0 oldu ve nagatife doğru gidiyor o zaman azalan getiri olur işte
Uzun lafın kısası artan getiri diyorum. -
@okanugur inşallah atanırız hocam. Hayırlı geceler.
-
@okanugur hocam başıma bir şey gelmeyecekse o sorunun cevabı reel gsyih olmalı. Ben işsizlik yaptım tanımı çok eksik geldi ama sınavdan sonra beş kişilik bir arkadaş grubu ile bu soruyu tartıştığımda sorunun hepsi tarafından istisnasız reel gsyih işaretlendiğini öğrendim. Çünkü şıkta bir ülkede belirli bir dönem içinde belirlenen bir baz yıldan üretilen malların fiyat cinsinden toplam değeri reel gsyih diyordu ancak doğrusu mal ve hizmet olmalıydı. B grubundaydım ve 18. soruydu. Belki yaklaşık beş dakika bu soruyla bakıştık işsizliği işaretledim ancak hizmet ibaresini göremediğimi farketsem kayıtsız şartsız işaretlerdim. Benim için soru gitti ama reel gsyih tanımı kesinlikle hatalı.
-
@alika28 hocam bilmiyorum gib neyi kabul eder ben zaten eksi haneye yazdım onu. İşsizlik yapmanıza rağmen objektif olmanızı ayrıca takdir ediyorum. İyi geceler hocam.