KPSSP30 Puan Türü Nedir? Kurum sınavlarının hangilerinde kullanılır?
-
GENEL AÇIKLAMA
Kamu kurum ve kuruluşların kariyer mesleklerinde çalışmayı hedefleyenler için, Kamu Personeli Seçme Sınavında kullanılan puan türlerinin sınavda çıkan derslere göre yüzdesel oranlarının bilinmesi üzerinde önemle durulması gereken konulardan bir tanesidir. Herhangi bir puan türünde bilmediğiniz veya sınav öncesi üzerinde fazla durmadığınız bir dersin etkisi beklediğinizden fazla olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, sınav öncesinde puan türleri analizini doğru yapmalısınız.
A kadro kurum sınavlarına hazırlanan herkesin, sınava hazırlık aşamasında çalıştığı dört ana ders grubu vardır. Bunlar: Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebedir. Bu derslerden bağımsız olarak, girmek istediği kurumun sınavında alım yapılan puan türüne dikkat etmeyen adayların büyük çoğunluğu, ilgili puan türünden düşük puan alması sebebiyle sınavlara katılamamaktadır. Her ne kadar çoğu puan türünde, derslerin yüzdelik etkileri göz önüne alındığında Genel Kültür ve Yetenek, İngilizce, Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe dersleri en büyük yüzdelik etkiye sahip olsa da, herhangi bir puan türünde hem bunların yüzde kaça tekabül ettiğini tespit etmek hem de bunlar dışında kalan derslerin etkileri ortaya koymak adına her bir puan türünü irdelemeye çalışacağız.
KPSSP30 PUANI DERSLERİNİN YÜZDELİKLERİ
Bir çok A kadro kurum sınavında, adayların karşısına çıkan KPSSP30 puan türü gerçekten nev-i şahsına münhasır bir puan türüdür. Ancak, çok az bir kesim tarafından kıymeti bilinmektedir. Puanın derslere göre dağılımında yabancı dil sınavında alınan puanın etkisinin çok önemli olduğu görülmektedir. Bu puan türünde, YDS'den bile daha etkili olup en çok etkiye sahip olan ders Kamu Yönetimi dersidir. Dört ana ders dışındaki A grubu derslerine yeterli önemi vermeyen yani öğleden sonraki oturumda bir iki Kamu Yönetimi sorusu işaretleyip sürenin dolmasını bekleyen adaylar büyük bir yanlışlık yapmaktadır. Çünkü Bu puan türünde Kamu Yönetimi dersinin yüzdesinin yüksek olması, bu puan türünden sadece Kamu Yönetimi mezunlarının yararlandığı anlamına gelmemektedir. Aşağıda belirteceğimiz birçok sınavda tüm İİBF/SBF mezunlarının yararlanabileceği bir puan türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu puan türündeki yüzdelik oranlar, aşağıdaki gibi yer almıştır.
Genel Yetenek: %10
Genel Kültür: %10
YDS: %30
Maliye: %10
Kamu Yönetimi: %40HANGİ KURUM SINAVLARINDA KPSSP30 PUAN TÜRÜ KULLANILIR?
Dört ana alan dersinden sadece Maliye'yi içermesi nedeniyle birçok kamu kurumunun sınavında alan bilgisi iyi olmayanlara da başvuru imkanı tanıyan KPSSP30 puanı hangi sınavlar için kullanılmaktadır? Müfettiş, Uzmanlık ve Denetmenlik kadrolarının hangilerinde geçerlidir? Aşağıda liste ile bu sorulara cevap vermiş olalım.
Bu puan türü, hiçbir müfettişlik ve denetmenlik kadrolarında kullanılmayıp sadece uzmanlık kadrolarında kullanılmaktadır. Ancak puan türünde sadece Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Kamu Yönetimi bölümünün başvurma şartı konulduysa yüksek ihtimalle YDS'den C ya da B şartı konulabiliyor. YDS'nin etkisinden ötürü zaten 70 YDS altındaki adayların bu puanı Kamu Yönetimi ve GK-GY testlerinde üstün bir başarı göstermedikçe zaten barajı aşabilecek bir puan olamıyor.
YDS şartı aranmayan P30 alımları
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Milli Güvenlik Kurulu Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
İçişleri Bakanlığı (Merkez) Göç Uzman Yrd. :thumbsup_tone3:
Türkiye İnsan Hakları Kurumu Uzman Yrd. :thumbsup_tone3:
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yrd. :thumbsup_tone3:C Seviye YDS şartı aranan P30 alımları
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Kalkınma Bakanlığı Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Gen. Müd. Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)B Seviye YDS şartı aranan P30 alımları
TİKA Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)
TBMM Yasama Uzman Yrd. (Kamu Yönetimi)KPSSP30 PUAN TÜRÜNDEN EN DÜŞÜK KAÇ PUAN ALINMALIDIR?
Son yıllarda düşen alım miktarlarını göz önünde bulundurursak, YDS'si en az 70 olan adayların bu puan türünde 89'un altında kalmamaları gerekmektedir. Zaten sadece merkez teşkilattaki uzmanlık kadrolarına alım yapılırken kullanılan bu puan türünde; Göç, İnsan Hakları ve Kamu Denetçiliği Kurumu haricinde oldukça az miktarlarda alım sayısı yapılmakta ve bu üç kurum haricinde genellikle sadece sözlü alım yaptıkları için listeler 90 civarına kapatmaktadır. Diğer bölümler için bel bağlanmasının asla tavsiye edilmediği bu puan türü, Kamu Yönetimi'ni iyi yapıp YDS puanı da iyi olan adaylar için kayda değer bir çıkış kapısı yaratması açısından geri planda kalmış önemli bir puan türüdür. Şu husus da unutulmamalıdır ki, Göç, İnsan Hakları ve Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumların istedikleri puan türü sadece P30 değildir ve farklı puan türleri alternatifleri de mevcuttur. Sadece bu açıdan bile bakarsak alan dersleri zaten çok iyi olan adayların eğer Kamu Yönetimi mezunu değillerse bu puan türünde iyi bir derece yapmaları paşa keyiflerine kalmıştır diyebiliriz.
BAZI KURUMLARIN SON SINAVLARINA AİT TABAN PUANLAR
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yrd. 12.01.2014 tarihinde yapılan yazılı sınava çağrılan 1000. kişinin puanı 85,53
Türkiye İnsan Hakları Kurumu Uzman Yrd. 20.12.2014 tarihinde yapılan yazılı sınava çağrılan 300. kişinin puanı 86,72
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzman Yrd. 21-22.04.2015 tarihinde yapılan mülakata çağrılan 12. sıradaki Kamu Yönetimi mezunu adayın puanı 88,33
TİKA Uzman Yrd. 21.06.2016 tarihinde yapılan mülakata çağrılan 8. sıradaki Kamu Yönetimi mezunu adayın puanı 92,42
İçişleri Bakanlığı (Merkez) Göç Uzman Yrd. 31.07.2016 tarihinde yapılan test sınavına çağrılan 220. kişinin puanı 88,98
NOT: Bu puan türünün İstatistik bölümü için eşdeğeri P25, Hukuk bölümü için P21, İktisat bölümü için P22, İşletme bölümü için P23, Maliye bölümü için P24 ve Uluslararası İlişkiler bölümü için P33'tür.
-
@odtüsbky emeğine sağlık kardeşim, güzel ve faydalı bir çalışma olmuş:)