29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@ihc42 hocam ben daha hiç deneme almadım maalesef ama iki haftaya kadar almış olurum inşAllah..
-
arkadaşlar diyelimki ben arsamı vasiyetnameyle 2 çocuğuma bıraktım. çocuklar bu arsa üzerinde elbirliğiyle mi paylı mı mülkiyet oluyorlar?
-
@toranj miras ortaklığı kanundan kaynaklı el birliğiyle mülkiyet
-
Kanundaki el birliğiyle mülkiyet türleri sınırlı sayıdadır.Akılda kalıcı olsun diye "MAMA" şeklinde kodladım.Yani;
Mal ortaklığı (karı-koca için)
Aile malları ortaklığı
Miras ortaklığı
Adi ortaklık -
@antepli-27 hocam affınıza sığınarak bir husus eklemek istiyorum. Bunlar sınavlarda çıkıyor..
Elbirliği ile mülkiyet oybirliği ile paylı mülkiyete geçirilebilir.
Paylı mülkiyette paylaşma isteyen ortağın talebi kabul edilmezse izaley-i şuyu davası açabilir..
Ortaklar idame-i şuyu denilen bir anlaşma ile 10 yıla kadar paylaşma talebinde bulunulmasını engelleyebilir..
İzaley-i şuyu ise daha farklıdır bu ise paylı mülkiyettte ortaklardan birinin paylaşmayı istediği davadır.
-
Arkadaşlar şunun arkasına şunu ekleyin eksik olmuş:
Elbirliği ile mülkiyet oybirliği ile paylı mülkiyete geçirilebilir ancak bu konuda anlaşamazlarsa
Mahkemeye başvurur ortak..Medeni kanun MADDE 644.- Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.
Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir. -
@mehmetemir estağfurullah kardeşim.Bilgi paylaştıkça bizimdir. Teşekkür ederim eklemelerin için...
-
Şart ve vade farkı:
Şart ne en başta;
Gerçekleşmesi veya Sona ermesi gelecekteki Belirsiz olaya bağlanan işlemdir.Gerçekleşmesi bağlanıyorsa geciktirici şart
Sona ermesi bağlanıyorsa bozucu şartVade ile karıştırmayın:
Vade ise bir işlemin gerçekleşmesi veya sona ermesi gelecekteki kesin ama zamanı belirsiz olaya bağlanıyor.Mesela ölüm bir vade Kesin ama zamanı belli değil. (Küllü nefsin zaikatul mevt, summe ileyna turceun..)
(Her nefis ölümü tadacaktır, sonra bize döndürüleceksiniz) (ankebut süresi 57) Rabbim cennetle müşerref kılsın bizi inşAllahSorularda ölümü çok sorarlar..
Hayırlı akşamlar...
-
@antepli-27 hocam diyelim ki bunlar çocuğum değil de a ve b kişi si olsa?
-
@antepli-27 hocam aslında çocular diye örmek verince yanlış oldu biraz. biraz düşününce farkına vadım. çocuk değilde a ve b kişisi olunca bunlar vasiyet alacaklısı olduğundan elbirliğiyle değil paylı malik oluyorlar
-
@toranj hayır hayır hocam öyle değil bakın şimdi. Miras hukukunda iki çeşit kişi vardır. Mirasçı ve musaleh.
Mirasçı ya çocuk gibi kanunidir yada siz birini mirascı atarsınız iradi mirasçı öyle olur.
Musaleh ise lehine herhangibir mal vasiyet olunan kişidir.
Şimdi ister kanuni ister iradi mirasçı olsun hepsi de normal mirasçı gibi elbirliği ile malik terekeye
Ama musaleh ise sadece o mal üzerinde hak sahibi..
Yani kimi atarsanız atayın hiçbiri paylı malik olmaz özet olarak..
-
@mehmetemir hocam anlamadığım nokta şurası sonuçta bütün tereke üzerinde hakka sahip değiller ve bu nedenle elbirliği mülkiyet dememiz tam olatak durumu karşılıyor mu
-
@toranj hocam bana biraz vakit verin bu konuyu derinlemesine araştırıp size bilgi verecem inşAllah hakkınızı helal edin..
-
@mehmetemir
Taşınır rehninde borç zamanaşımına uğrasa da, alacaklı taşınır rehni paraya çevirerek borcunu tahsil edebilir. Ama bunun dışında borçludan borcunu ödemesini isteyemez. Doğru mu anladim -
@toranj @Mehmetemir Kardeş şimdi şöyle bir durum var.Eğer sen vasiyetname sözleşmesi ile sadece belirli bir mal (sorunda arsa) belirlersen bu belirli mal vasiyeti olur. Kısaca BMV,mirasçı gibi hak sahibi değildir.Sadece o malın alacaklısıdır.Eger sözlesmende bu malın 2 kişiye ait oldugunu(istersen 100 kisi olsun) belirtirsen bu yine miras ortaklığı olacaktır.Mehmet kardeşimle aynı fikirdeyim.
-
@dnztrkn aynen doğrudur hocam. Taşınır rehni öyle taşınmaz rehni ise şöyle;
Tek zamanaşımına uğramayan ipotek yani taşınmaz rehni...
-
arkadaşlar monopol idari hakimlik soru bankası(özellikle özel hukuk kısmını) ve justice soru bankasını karşılaştırabilecek arkadaşlar var mı ?
-
@mehmetemir thanks...
-
@antepli-27 hocam ben miras ortaklığı mı değil mi tam emin olamadım şahsen. ve paylı mülkiyet daha olası geldi
-
Arkadaşlar cıkmış sorular için illaki gidip kitap almak mi gerekiyor ..herhangi bir yerde paylaşılan pdf si var mı?piyasada idari hakimlik güncel olan sınav zorluğuna ve kalitesine uygun cıkmış deneme var mı alıp çözen önerebilecek olan var mi?