Merkezi atamalarda kontenjan sayıları (2016/2 Tercih kılavuzu değerlendirmesi)
-
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına merkezi yerleştirme tercih işlemleri bir kaç gün sonra başlayacak. 21 Aralık ile 30 Aralık tarihleri arasında yapılacak tercih işlemleri öncesi adayların merakla beklediği kılavuz yayımlandı. Beklenilenin aksine oldukça sınırlı kalan kontenjan sayıları, ilk alımda yer alan kadrolara ait taban puanların oldukça yüksek kapatacağını gösteriyor. İktisadi ve idari bilimler fakülteleri için yaptığımız analize göre, durum düşündüğümüzden de vahim. Her yıl ortalama 100.000 ve üzerinde mezun veren İİBF ve SBF mezunları için açılan kadro sayısı sadece 203 olarak belirlenmiş. Aşağıda yer alan tablo kimseyi yanıltmasın, bölüm kodunun yanında belirtmiş olduğumuz kadroları, matematik dersindeki kümeler konusundaki gibi, birbiriyle iç içe geçmiş kümeleri düşünerek değerlendirin. Bir kadro İktisat mezunları için açılırken aynı zamanda işletme mezunlarının başvurusunu öngörüyor. Başka bir kadro, iktisat, işletme, çeko, maliye ve kamu yönetimi mezunlarının tamamının başvurabileceği nitelik kodlarını içerir. Biz bunları nitelik koduna göre ayırdığımız için birden fazla saymış oluyoruz. Örneğin, Et ve Süt Kurumunun Ağrı iline 1 kişilik memur alımı için belirlediği nitelik kodları: 4429, 4431 ve 4459 yani bu kadroya Çeko, İşletme ve Maliye mezunları başvurulabiliyor. Biz aşağıda nitelik kodları için yazdığımız kadro sayılarının her birine bu alımı 1 kişi olarak ekledik yani 1 kişilik kadroyu 3 kez yazmış olduk. Bu şekilde birden fazla bölümü kapsayarak açılan kadroları tek bir kadro gibi düşünerek saydığımızda İİBF/SBF mezunlarının atabilecekleri kadro sayısı yalnızca 203 kadrodur. Bunun dışında herhangi bir lisans programında mezun olmak şeklinde belirtilen 4001 koduna ayrılan kadro sayısı da 145 olarak belirlenmiştir. Aşağıda yaptığımız bölüm bazlı kadro sayılarını değerlendirirken kümeler konusunu göz önünde bulundurarak değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
- İKTİSAT BÖLÜMÜ
4421 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 94 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- İŞLETME BÖLÜMÜ
4431 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 149 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- MALİYE BÖLÜMÜ
4459 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 109 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
4503 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 41 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ
4429 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 66 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
4507 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 9 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİ- EKONOMETRİ BÖLÜMÜ
4427 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI : 17 KİŞİ
4001 KODU İLE YAPILACAK ATAMA SAYISI: 145 KİŞİBu kadroların çoğu da arkadaşlar ortak. İşletme bölümü için açılan bir kadroya İktisat bölümü mezunları başvurabileceğini, başka bir kadroya hem işletme, hem çeko hem de kamu mezunları başvurabiliyor. Yani yukarıda yazılan kadroları bu anlamda ayırdığımızda İİBF/SBF için çok komik bir rakam ortaya çıkıyor.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri bölümlerine verilen toplam kadro sayısı sadece 203 kadro gerçekten olacak iş değil.
-
@Antimülakat
tercih yapmicam dusmez.artik bir umut diye diye osym para bayılmak istemiyorum. -
@rlg ÖSYM hepimizi soydu soğana çevirdi. Yatırmayın efendim kesinlikle yatırmayın .
-
@rlg hocam bu sene bitirdiler bizi be, yeminlen bu kadarına pes diyorum.
-
@Antimülakat
Maalesef öyle bittik.seneye calismakta içimden gelmiyor İİBF dışında bir yığın alım var.bizim tabi tutulduğumuz sınavlar mülakatlar ne kadar ağır oysa. -
@Antimülakat
BDDK alımı için basvurmustum oda açıklanmadı benim puanada (83.9) gelir mi muallak tabi.