2019 MERKEZ BANKASI 50 UZMAN YARDIMCISI 15 DENETÇİ YARDIMCISI ALIM İLANI
-
Para banka aşırı derecede zordu yarım saat dolunca sınıfın %70 ile birlikte ben de çıktım
-
@preacher Hangi sorular vardı hocam? Hatırlayabildiklerinizi yazar mısınız?
-
@bluephantom m1 para çarpanı nedir beklenen enflasyon artarsa çarpan nasıl etkilenir. Açıklayınız.
Gerisini hatırlamıyorum salladım çıktım -
O kadar sınava girdim çıktım ancak böyle bir para banka sınavı ben görmedim arkadaşlar. Yapan varsa gerçekten tebrik etmek lazım, ben 30 zor alırım herhalde.
-
@preacher katılıyorum hocam 25 puanlık sorular bana akademik düzeyde gibi geldi, kpssye hazırlanmayla kolay yapılabilecek sorular değildi sanki.
-
@bluephantom açık ekonomide fiyat istikrarı hedefleyen merkez bankasının tepki fonksiyonu ve amaç fonksiyonu nedir açıklayınız gibi bir soru da vardı yanlış hatırlamıyosam.
-
Satın alma paritesi ile ilgili de bir soru vardı ama o faizli olan pariteyi hatırlayamadım, o derece uzağım konuya. 1 saat kala çıktım, sınıfta 3-4 kişi kalmıştı.
-
Sabit ve esnek döviz kuru uygulamasında para aktarım mekanizması?
Para çarpanı sorusu enflaayon artarsa para çarpanı ne olur
Enflasyon düşerse gelir net ihracat faiz nasıl etkilenir gibi bi soru
Hatırladıklarım bunlar
-
O meşhur soruyu soruyorum, daha önceki süreçlerde yazılı sınav sonuçları kaç günde açıklandı acaba bilgisi olan var mı?
-
para-banka oldukça kolaydı bana göre, sadece 2.soruyu ve 5. soruyu fonksiyon üzerinden matematisel olarak göstermeyi unuttuğumu fark ettim. parasal iktisat dersi aldıysanız bunların zor versiyonları sınavlarda soruluyor.
-
@username en geç 22sidir, o gün kişilik testi yolluyorlar.
-
En erken haftaya aciklanir en gec 17si cuma aksami. Muhtemelen de persembe cumayi bulur.
-
@madonna1 Hocam siz de hatırladığınız soruları yazar mısınız?
-
@madonna1 Hocam kaynak önerebilir misiniz? Bana çok zor geldi sınav pek yapamadım, çoğu kişinin de öyle geçtiğini duydum çıkışta. Bir daha girecek olursak hazırlıklı olalım.
-
@tonyukuk646 parasal iktisat için piyasada genelde fatih özatay'ın parasal iktisat kitabı öneriliyor ama ben o kitabı okurken sıkıntıdan afakanlar bastı. güzelim konuyu bu kadar sıkıcı ve öznel bir şekilde anlatmak başarı bence. Türkçe kaynak olarak sanırım en iyisi o kitap, faiz haddi paritesi, satın alma paritesi gibi kavramları anlatıyor düzgün bir şekilde. para politikası amacı ve fonksiyonları kısmını da anlattığını hatırlıyorum. Benim çalıştığım asıl kitaplar ingilizce, Paul Krugman- International Economics kitabını aslında uluslararası iktisat için okumuştum, kitapta faiz haddi pariteleri , döviz kuru hadlerini hepsini çok sade ve akılda kalıcı şekilde anlatıyor. Bugünkü soruyu da o şekilde yaptım. Okuldayken ileri düzey makroekonomi dersi aldım, orada para politikasının amaçları ve fonksiyonları kısmını işlemiştik, oradan hatırlayarak yaptım. İngilizceniz iyiyse kaynaklarını atayım. IS'li soru için de Analiz iktisat çözümlü soru bankası güzel anlatıyor. IS-LM ve IS-LM-BP sorularını bu kitap sayesinde çok rahatça yaptım. Para çarpanları ve genel olarak çarpan mekanizması, esnek-sabit kur altında para-maliye politikaları bu analiz iktisatta güzelce anlatılıyor. Tavsiye ederim.
-
@madonna1 Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. İnşallah güzel bir sonuç alırsınız. Paul Krugman'ın kitabına bakıyım. IS'li soru bana da o kadar uzak gelmedi bir de son soruda faiz tepki denklemi derken Taylor'ın denklemi mi isteniyordu?
-
@tonyukuk646 taylor denklemi de yazılabilir veya kapalı fonksiyon olarak yazabilirsiniz. f(i)=(işsizlik-doğal işsizlik oranı, enflasyon-enflasyon hedefi) ve değişkenlerle ilişkisini açıklanır.
-
Arkadaşlar ekonometri ve iktisat sınavına çalışmak için hangi kaynakları tavsiye edersiniz bilgilendirebilirseniz çok sevinirim
-
daha once mulakat deneyimi yasayan veya mulakatlarin formatini bilen biri var mi?
-
@madonna1 hocam rica etsem cevaplarınızı paylaşabilir misiniz özet olarak, ben de çözdüğümü düşünüyorum ama hep kör topal. Emin olamadım hiç.