Avukatlık mı Uzman Yardımcılığı mı
-
Dostlar bir nevi anket gibi düşünün. Üniversiteden yeni mezun bir kişi için hangi mesleğe yönelmesini tercih ederdiniz ?
-
Avukatlık
-
@kuşçubaşı-eşref hocam avukatlık ise kamu mu özel sektör mü? Eğer uzmanlık ise hangi kurum skala şu an çok geniş iki mesleği de biraz görmüş sayılırım az çok fikir verebilirim.
-
@evandro hocam avukatlık özel sektör , uzman yardımcılığı ise PTT gibi kurumlarda siz ne önerirsiniz ?
-
Avukatlık.. Bir boşanma davası için 5000 lira istiyor avukatlar... Yeni mezun 2-3 avukat bir araya gelip ofis açıyorlar.. İşleri de oluyor.
-
@kuşçubaşı-eşref Avukatlıktan uzman yardımcılığına geçmiş biri olarak cevap vereyim. Uzman yardımcılığı kısmını bilmiyorum daha işbaşı yapmadım ancak avukatlıkla ilgili bazı önerilerim olacak.
Birincisi hırslı olmanız gerek, gecenizi gündüzünüze katmanız gerek, iletişiminiz kuvvetli olmalı, dürüstlük önemli ancak değerlerinizden ödün vermeniz gerekecek yeri geldiğinde örneğin haciz esnasında , nerede olursanız olun çevreniz olması büyük artı eğer yoksa Ankara-İstanbul gibi şehirler dışında 2-3 yıl içerisinde kendiniz edinebilirsiniz ancak büyük şehirlerde gerçekten bu zor.
Sosyal olmanız gerekir , atılmanız gerekir, bir süre ne iş olsa yapmanız gerekir. Kendi büronuz değilse ve patronunuz bir melek değilse kendinizi iş dışında asla geliştiremezsiniz. YÜksek lisans, sınavlar , mülakatlar kimse elinden gidecek bir çalışana kolay kolay yatırım yapmaz eğer egosunu çoktan aşmadıysa.
Kısacası evet parası güzeldir (şanslı iseniz) ilk yılınızda dahi ferahlarsınız ancak piyasa doyum noktasında ve bir süre sonra vekalet ücretiniz için müvekkile icra takibi başlatmak gururunuza dokunuyor. Kimisi şu an boşanmaya 5000 alır kimisi 2000 ile alır bulunduğunuz yere göre değişir. Okuduğunuz okula , staj yaptığınız yerin kalitesine göre bile değişir. Ha bunlar tersine çevrilemez mi çevrilir ama bolca efor sarf etmeniz gerekir yani asla umutsuz da olmayın.
Avukatlıktan neden uzmanlığa geçtiğimi sorarsanız eğer hedefleriniz arasında akademik kariyer de varsa size önerim ya kendi büronuzu açın ya melek patron bulun ya da kamuya çabalayın. Benim en büyük nedenlerimden biri bu idi. Umarım yardımcı olur meslek hayatınızda başarılar dilerim.
-
@kuşçubaşı-eşref hocam ptt uzmanı yükselemeyebilir yani kurumun asıl işini yapan personel mi ona dikkat etmenizi öneririm. Yani bir spk uzmanı o kurumda asıl işi yapar ve önemlidir dolayısıyla da yükselme şansı olur. Ancak bir adalet uzmanı malesef yükselemez çünkü bakanlığın tüm idari kadrolarını hakimler kapatır.
Özel sektöre avukatlık yapcaksanız iki yol var ya çevrenizin çok güçlü olduğu küçük şehir yahut büyük, kurumsal, mümkünse global bir zincire bağlı hukuk bürosunda belirli alanda junior olarak çalışmak. -
@evandro peki hocam kamuda kurum avukatlığı mı yoksa uzman yardımcılığımı? Kurum avulatı uzalmaz kısalmaz evet ama maaş olarak uzman yardımcılarından ilk aşamada fazla alıyorlar bildiğim kadarı ile. Ve bir de uzman yardımcılığı derseniz ise de üst kurul mu yoksa fark etmez mi?
-
@bellatrix hocam iyi bir kurumsa avukatlıkta iyi uzman yardımcılığı da iyi. Mesela hazine avukatısınız diyelim uzayabilirsiniz baş hukuk müşavirliğine kadar yolu var. Gelelim uzman yardımcılığına üst kurul olur onun haricinde personeline değer veren diğer kurumlarda olur. Önemli olan yöneticilerin kurum çalışanına değer vermesi.
-
Bence kamuda avukatlık güzel. Maaşlar gayet yeterli, vekalet ücreti de varsa bence özeli pek aramazsınız. Bugün Gümrükte çalışan avukatlar vekalet ücreti dahil 8 ile 10 bin TL arasında alıyor. Bu hesapta kendini özelde kasmaya değer mi? Başka yerlerdeki avukatlarda 7 bine yakın alıyor. Bu hesapta gerek olup olmadığından emin değilim.