yapımcılar ve sinemacıların kavgası
-
arkadaşlar kavga nispeten durulunca sormak daha makul oldu. Sizce kim haklı? Kur yükseldi o yüzden kar kaybım var diyen yabancı yatırımcı avm sinemaları mı yoksa netflix gibi oluşumlara film satan yapımcılar mı?
-
@kml netflix olayı olmadan önce yapımcılar haklı görünüyordu hocam, yani kampanya ile bilet satıp bilet yerine başka ürün göstererek cidden paranın çoğunu kendilerine alıyorlardı fakat netflix olayı sonrası işler karıştı. Eğer Türkiye'de olmasa bu olay bir ihtimal sinemaya kültür olarak bakılır orada olsa da insanlar sinemaya gider derdim de aylık 20-40 lira abonelik ile, ki ilk ay ücretsiz, üye olunan bir platformdan izleyebileceği film için sinemaya gitmez. İşin ilginci buna rağmen netflix yayınından sonra da 1 milyon 300 bin kişi civarı sinemaya giderek izledi Sazan Sarmalı'nı.
Sazan Sarmalı bir istisna oldu, sanmıyorum bir süre herhangi bir filmin aynısını yapacağını ama neticeye bakarsak çıkan sinema yasası fena olmadı, film yapanlar daha çok kazansın ki daha çok film çıksın ortaya, tabi kaliteli olmak şartı ile.
Buna ek olarak bir de şunu belirtmek lazım bundan 3 5 yıl önceye kadar da sinemacılar ağlıyordu sinemalar boş diye, yani bir şeyler sürekli değişiyor onu da anlamak mümkün değil. -
@agor pek konuşulmayan bir konu daha var. Ülkemizde yapımcı ve yayıncılar arasında sıkı bir diyalog var yani varmış. Öyle ki bir sene önceden vizyonda yer ayırtma gerekirse yabancı filmin vizyona geç girmesini sağlama gibi işlerle yıllardır gül gibi geçinen bir sinem sektörümüz mevcutmuş Taa ki kur farkı artıp sinema tekeline sahip yabancı yatırımcı karın tamamını isteyene kadar.
Vizyonu rezerve etme şansları olduğunu duyduğumda çok şaşırtıcı.
-
@kml o diyalog muhtemelen bu işte kan ağlanan dönemle ilişkilidir. Çünkü yayıncı da biliyor ki Türk filmleri sinemada daha fazla izleniyor, yani yatırımcı hele ki yabancı yatırımcılar diyoruz artık bu adamlara kara kaşa kara göze bakıp bu güzelliği yapmaz. Onların gönlü hoş tutulacak ki film çeksinler, film çeksinler ki sinemalar dolsun.
Senin de dediğin gibi çıkarlar çatışınca iş gerekirse yeni Cem Yılmaz'lar çıkarırırıza kadar gitti. Çok çirkin söylemler bunlar. -
@agor bilemiyorum altan bilemiyorum BKM'nin sinema kazancını araştırmışlar bugüne kadar 700 milyon tl civarında hesaplanmış. Doğruysa güzel para kanka diyerek kapatmak istiyorum