19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
-
Mustafa Kemal Atatürk'ün İstiklal Mücadelesini başlatmasının 100. yılı kutlu olsun.
"Siz, genç arkadaşlar, yorulmadan beni izlemeye söz vermişsiniz. İşte ben bilhassa bu sözden çok duygulandım. Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni izlemektedir. Yorgunluk her insan, her mahlûk için tabiî bir haldir. Fakat insanda yorgunluğu yenebilecek manevî bir kuvvet vardır ki işte bu kuvvet, yorulanları dinlendirmeden yürütür.
Sizler, yeni Türkiye’nin geç evlâtları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir."
Mustafa Kemal Atatürk
1937 (Cumhuriyet gazetesi 1. 4. 1937) -
Sayın gençler, hayat mücadeleden ibarettir. Bundan dolayı hayatta yalnız iki şey vardır. Galip olmak, mağlup olmak. Size, Türk gençliğine terk edip bıraktığımız vicdanî emanet, yalnız ve daima galip olmaktır ve eminim daima galip olacaksınız. Milletin yükselme gerek ve şartları için yapılacak şeylerde, atılacak adımlarda kesinlikle tereddüt etmeyin. Milleti, o yükselme merhalesine götürmek için dikilecek engellere hep birlikte mâni olacağız. Bunun için dimağlarınıza, irfanlarınıza, bilginize, icap ederse bileklerinize, pazılarınıza, bacaklarınıza müracaat edecek, fakat neticede mutlaka ve mutlaka o gayeye varacağız. Bu millet, sizin gibi evlâtlarıyla lâyık olduğu olgunluk derecesini bulacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk -
Ulu önder Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadele ateşini yakmasının 100. yılı kutlu olsun!
Ben, 1919 senesi mayısı içinde Samsun’a çıktığım gün elimde, maddî hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevî bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım. Ben Türk ufuklarından birgün mutlaka bir güneş doğacağına, bunun hararet ve kuvvetinin bizi ısıtacağına, bundan bize bir güç çıkacağını o kadar emindim ki, bunu âdeta gözlerimle görüyordum.
Atatürk -
Bugün sahip olduğumuz her şey; O’nun tam 100 sene önce bugün Samsun’a ayak basması ile mümkün oldu. Sana minnettarız Atam. Açtığın yolda gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğiz Cumhuriyet biz gençlere emanet ve ilelebet koruyacağız...
#19MAYIS1919 -
Milli mücadelenin başlamasının temsili olan 19 Mayıs'ın 100. yılı kutlu olsun. Atatürk'ü ve kahraman silah arkadaşlarını saygı,minnet ve özlemle anıyorum.
Çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz öğrenimin sınırı ne olursa olsun, onlara esaslı olarak şunları öğreteceğiz: 1- Milliyetine, 2- Türkiye Devleti’ne, 3- Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne düşman olanlarla mücadele lüzumu. Fertleri bu mücadele gerekleri ve vasıtalarıyla donanmayan milletler için yaşama hakkı yoktur. Mücadele, mücadele lâzımdır.
Atatürk -
"Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün Batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki çok zekisin! .. Bu belli. Fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol..."
Mustafa Kemal Atatürk
...
Anadolu her şeydir. Halkımıza unuttuğu geçmişini, yaşadığı zorlukları, Cumhuriyeti ne şartlarda kurduğunu ve eğer bir ümit bekleyecekse bunun sadece gençlerden olduğunu, onlara gözü gibi bakması gerektiğini anlatmak lazım. Ve biz gençler de halkını anlayan, ona sırtını dönmeyen, toplum gerçekleriyle barışık, bunlar üzerine kafa yoran; mütefekkir, aydın, entelektüel insanlar olmak için çaba harcamalıyız. Ancak böyle belki ayağımızı bastığımız toprağımızı bize vatan bırakanlara haklarını teslim eder ve gelecek nesillere emin bir yurt bırakırız. 19mayıs1919Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu, Kadir Gecemiz hayırlı ve mübarek olsun, bereketli geçirmek duasıyla.
-
Onun yolu ne güzel yoldur, onun yolu ilim irfan yoludur ! Daima senin izinden adil ,müreffeh ,muhasır Türkiye için !
-
Yaşa Mustafa Kemal Paşa !!!
-
Trt.. olacak iş değil.. milli mücadelenin başlangıç günü olan bu kutlu gün.. ruhları ebediyete intikal eden tüm kahramanlarımızın ruhları şad olsun..
-
Bazı arkadaşların yoksulluk içinde bu büyük dâvanın başarılamayacağını zannederek, memleketlerine dönmek arzusunda olduklarını duydum. Arkadaşlar! Ben sizleri bu millî dâvaya silâh zoruyla davet etmedim, görüyorsunuz ki sizi burada tutmak için de silâhım yoktur. Dilediğiniz gibi memleketlerinize dönebilirsiniz. Fakat şunu biliniz ki, bütün arkadaşlarım beni yalnız bırakıp gitseler, ben bu Meclis-i Âli'de tek başıma kalsam da, mücadeleye ahdettim. Düşman adım adım her tarafı işgal ederek Ankara'ya kadar gelecek olursa, ben bir elime silâhımı, bir elime de Türk bayrağını alıp Elma Dağı'na çıkacağım. Burada tek başıma son kurşunuma kadar düşmanla çarpışacağım. Sonra da bu mukaddes bayrağı göğsüme sarıp şehit olacağım. Bu bayrak kanımı sindire sindire emerken, ben de milletim uğruna hayata veda edeceğim. Huzurunuzda buna and içiyorum.
Mustafa Kemal Atatürk
Bayramımız kutlu olsun dostlar.