S-400 hava savunma sistemi ve Abd ilişkiler
-
@mryns Sayın hocam olayı ideolojik bir tartışmaya dönüştürmek istemem ama sormadan edemeyeceğim, dış politikada nasıl bir karakter koyuyoruz ortaya, ABD'nin isteğine direnemeyip serbest bıraktığımız kişiler, birbirimize girmek üzere olduğumuz Rusya'nın ürettiği savunma sistemlerine muhtaç oluşumuz sebebiyle arayı düzeltmek ve Avrupa devletlerini ikna etmek zorunda kalışımız, rahibi asla serbest bırakmayacağını açıklayan liderimizin daha sonra serbest bırakması, rahip yüzünden midir bilmem ama döviz kurunun alıp başını gitmesi, konsoloslukta katledilen gazeteci ve dahası... biz bu olaylar karşısında ne gibi bir karakter koyuyoruz ortaya?
-
@new_user, içinde söyledi: S-400 hava savunma sistemi ve Abd ilişkiler
@mryns Sayın hocam olayı ideolojik bir tartışmaya dönüştürmek istemem ama sormadan edemeyeceğim, dış politikada nasıl bir karakter koyuyoruz ortaya, ABD'nin isteğine direnemeyip serbest bıraktığımız kişiler, birbirimize girmek üzere olduğumuz Rusya'nın ürettiği savunma sistemlerine muhtaç oluşumuz sebebiyle arayı düzeltmek ve Avrupa devletlerini ikna etmek zorunda kalışımız, rahibi asla serbest bırakmayacağını açıklayan liderimizin daha sonra serbest bırakması, rahip yüzünden midir bilmem ama döviz kurunun alıp başını gitmesi, konsoloslukta katledilen gazeteci ve dahası... biz bu olaylar karşısında ne gibi bir karakter koyuyoruz ortaya?
Mesela johnson mektubuyla korkup kenara çekilmek gibi bir durum yok. Ya da marshall vs yardımlarını alabilmek için avrupanın bile o yıllarda bizden uçak siparişi verdiği dönemde uçak fabrikasını tencere fabrikasına çevirmiyoruz. Evet ekonomik olarak zordayız ama biraz ekonomiden anlıyorsan bunun sermaye hareketlerinin serbest kalmasıyla 80’lerden sonra doğmuş hammade, ithal girdi probleminden kaynaklı olduğunu bilirsin. Evet ekonomik olarak daha iyi yerde olabilirdik ama olamadık! Bunun da aşılacağını düşünüyorum çünkü bütçe içindeki argeye ayrılan paylara bakmanı tavsiye ederim. Daha önceki yıllarda ayrılan paylarla karşılaştırmanı da tavsiye ederim. Açıklanan finansal ivme paketindeki artık hammadde(petrol-doğalgaz), ithal girdi ve yatırım mallarının yerli ikamelerinin üretimine yönelik çok büyük bir destek başladı. Kalkınma bankacılığı ile güzel şeyler başarılacak. Ancak biraz iyi niyetliysen bunların 3-4 yılda başarılamayacağını bilirsin. Uzun vadede olacaktır. Evet yüzümüze ekonomimizin hastalığı kötü çarptı ama bu da aşılacak. Dış siyaset, dış borca dayalı büyüme yani cari açıkla büyüme modelimizi kur ile çok güzel bozdu. Bu arada rahip ile ilgili... Kabul etmek zor biliyorum ama... Bir yere kadar karşılık verebiliriz. Biz SÜPER GÜÇ değiliz ama CİDDİ BİR BÖLGESEL GÜÇ’üz. O yüzden hiç kimse elindeki dağ aslanı ile bengal kaplanını karşı karşıya getirmek istemez. Bazı şeyleri çok abartmayalım lütfen. Biraz tarafsız olalım. Hiç değilse Suriye’ye bakın, azalan terör olaylarına bakın, Doğu Akdenizdeki mücadelemize bakın, nükleer santral için Rusya’ya gönderdiğimiz ciddi miktardaki öğrencilere bakın... Hiç değilse karşılık verebiliyoruz. Önceden ses çıkaramıyorduk.
-
Bu arada bizim için ideal kur bandının 4-4.5 olduğunu düşünüyorum. Yerli üretimin ölçek ekonomisi ancak bu kur ile baş edebilir. Bu benim şahsi düşüncem.
-
@mryns Analiziniz ve tespitleriniz gayet yerinde öncelikle bizi bazı konularda bilgilendirdiginiz ve unuttuğumuz konuları tekrar hatırlattıgınız teşekkür ederim. İçerde ayrılıklarımız olsa bile dışarda tek vücut olmadığımız için ciddi şekilde ekomik sosyal saldırılara maruz kalıyoruz. En azından siyasi farklılıklar üzerinden değilde milli menfaatler üzerinden olaylara yaklaşmamız daha dogru olur. S-400 meselesinde ve bekamızı ilgilendiren diğer meselerde emperyalist güçlere karşı hükümetimizin ve cumhurbaşkanımızın yanındayız. neferi olduğumuz bu ülkenin güçlü yarınlara için bugünde bundan sonrada milli menfaatler hususunda farklılıklari bir tarafa bırakıp hep birlikte cumhurbaşkanımıza ve ekibine destek olmalıyız .
-
@mryns sayın hocam biz bunları maalesef çok dinledik, iki tane dünya savaşı geçirmiş Almanya şuanda Avrupa'nın en büyük sanayi üretimine sahip ülkesi, atom bombasıyla iki şehri yerle bir edilen Japonya teknolojide dünyanın en üst sıralarında, ben 35 yaşındayım, bundan 25 sene önce sosyal bilgiler ders kitaplarında "Türkiye gelişmekte olan ülkeler kategorisindedir" cümlesini okumuştum, o günden bugüne somut olarak ne değişti? 25 senede dünya çapında katma değere sahip bir marka ürettik mi? İthal girdi mallarının ikamesini üretecek alanlara destekler sağlanacağını söylüyorsunuz, ithal ikameci ekonomi politikaları bu ülkede yıllar yıllar önce uygulanmaya çalışıldı, aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı bir sonuç beklemek ne kadar zekice acaba? Biz ne süper gücüz ne de bölgesel bir gücüz, Suriye'de kapı komşumuzda yönetimin değişmesini en çok isteyen bizdik, ne oldu peki? Başarabildik mi? Ciddi bir bölgesel güç olsaydık Suriye'de yapılan katliamlara müdahale ederdik. Adamlar binlerce kilometre uzaktan gelip at oynatıyorlar. Terör olayları azaldı demişsiniz, son bir ayda 27 tane şehit verdi bu ülke, terör böyle mi azalıyor? 1984'ten beri pkk ile mücadele ediyoruz, bir avuç çapulcu ile başladılar mücadelelerine, binlercesini etkisiz hale getirdik ama militan sayıları artmaya devam ediyor, biz ciddi bir bölgesel güç olsak bize rağmen bu çapulcuları destekleyebilirler mi?
-
@new_user konu siyasete giriyor. Bence eğer fırsat verirsiniz siz de bir şeylerin değiştiğini anlayacaksınız. Başımızdakiler siyasetçiler hani maliyede maksimizasyon yaklaşımı var ya işte ondan kaynaklı bir takım problemler olabiliyor. Siyasetçiler oylarını en çoklaştırmak isterler, o yüzden rasyonel olarak düşünürsek kimse 10-15 sene sonra değeri ortaya çıkacak yatırımlar yapmaz. Seçmeninin faydasını artırmak ister hem de kısa sürede. O yüzden cari açıkla büyüme çok idealdi. Ancak artık yürümüyor. En önemlisi hükümet bunun bilincinde. Ben bunun bile son 2 yılda aşılması için özel çaba harcanmaya başlandığını düşünüyorum. Bir siyasetçinin ithal girdiyi iç üretime çevirme işine giriştiği Türkiye’de nerede görülmüş? Yapıyorlar işte. Finansal ivme paketi ortada. Bu paketler laf olsun diye açıklanmaz. Çünkü yabancı yatırımcılar buna ve bunun doğrultusunda yapılan işlere bakarlar. O yüzden tek boyutlu düşünmeyelim derim. O maksimizasyon yaklaşımı şeklindeki düşünce değişiyor. Üretim namustur hep söylerim. Artık namusu korumaya yöneliyoruz. Süleyman Soylu geçenlerde katıldığı bir programda cinayetten, trafik kazasından teröre kadar bir sürü veri açıkladı. Biraz araştırırsanız ülkede istatistiksel olarak nelerin değiştiğini görürsünüz. Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Bunları bıçak gibi kesmek ya da kesilmesini beklemek çok doğru değil. O 27 rakamını biz önceleri 1 ay içinde de görüyorduk. İnşaAllah o da sona yaklaştı. Konu dediğim gibi siyasete giriyor. Siyasette herkes kendi doğrularını savunmada serbest ama iş fanatizme girince sıkıntı doğuyor. O yüzden uzatmayalım hocam. İnşaAllah ben haklı çıkarım da ülkemizde herşey yoluna girer
. İyi geceler dilerim.
-
Ülkeler bir konuda karar almadan önce çok yönlü düşünmesi lazım şimdi ben bağımsız ülkeyim istediğimi yaparım demekle o işler öyle olmuyor kaldıki yıllarca natoya entegre olmuş natonun eğitimlerine katılmış hatta israil askerlerine eğitim vermiş bir ülke olarak yavaş yavaş natodan ve batıdan kopmaya başladık şimdi diyeceksiniz kopsak ne olur söylim 2018 ağostos ayında ne yaşadıysak 10 katını yaşatırlar niye çünkü küçümsediğiniz abd. Dünya gsmh nın %25 ini yiyor yani ekonomisi türkiyenin 30 katı gözünüzde büyüttüğünüz rusyanın 8 katı biz en çok ihracatı hangi ülkelere yapıyoruz Almanya ve ırak abd bu ülkelere türkiyeden hiç bir şey almayacaksınız dese bunlar alabilir mi alamaz peki dolar rezervlerimiz bu kadar düşmüşken ihracatımızda durma noktasına gelirse ne olur moodys notumuzu şimdiden düşürdü peki biz bu kredi dercelendirme şirketlerini takmıyoruz diyoruz da türkiyeye yatırım yapan sıcak para baronları ne diyor onlar bu kredi derecelendirme şirketlerinin notuna göre ülkelere yatırım yapar ve ya paralarını ülkelerden çeker iyide çeksin diyeceksiniz şu an borsada işlem gören şirketlerimizin hisseleri kimin elinde %70 i bu yabancı baronların elinde bunlar bistten çıkarsa ne olur düşünmek istemiyorum durduk yere %70 fakirleşiriz şirketlerimizin değeri dip yapar iyide bize ne bundan diyorsanız demeyin iyi düşünün neyse neyse fazla kafanızı karıştırmayayım dünyanın en büyük komutanı cengizhan ın bir sözüyle bitireyim "kazanamayacağımı bildiğim bir şavaşa girmem çünkü kazanamayacağını bile bile savaşa ........girer ve kaybeder."
-
@mryns "hukuksal reformlar yapılmadan ekonomik reformlar havada kalır" sözü öylesine söylenmiş bir söz değildir, yapılacak reformlar sağlam hukuki reformlarla desteklenmezse önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunları kötüye kullanarak kesesini dolduran yeni milyonerler ile tanışabiliriz, yapboz tahtasına dönmüş eğitimi, insanların inancının kalmadığı adalet sistemini revize etmezsek finansal ivme paketi adı altında daha bir çok havalı havalı isimlere sahip paketler çıkartır daha sonra da bunları rafa kaldırırız. Ben sizin kadar iyimser bakamıyorum, inşallah siz haklı çıkarsınız, amacım ideolojik ya da siyasi bir tartışmaya girmek değildi. İyi geceler diliyorum size.
-
Komutanlarımızdan dinleyelim S-400, F-35, yerli sistemleri.