Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)
-
Mevduatların vadeleri açısından vadesiz ve vadeli mevduat şeklinde sınıflandırmakta mümkündür. Bankalara istendiği zaman çekilmek üzere yatırılan mevduatlar vadesiz mevduat, belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere belirli bir faiz karşılığında yatırılan mevduatlara ise vadeli mevduat denilmektedir.
Bu tanımlamalar esas alındığında, vadesiz mevduatlar genellikle işlem amacıyla bankacılık sisteminde bulundurulan mevduatlardır. Kaldı ki bu mevduatlar üzerine çek yazılabilmesi bunların likiditesini nakde yaklaştırmaktadır. Bu nedenle, bankalar açısından vadesiz mevduatlar akışkan ve ucuz maliyetli bir kaynaktır. Son yıllarda, ticari bankalar, mevduat sahiplerine sundukları hizmetleri çeşitlendirerek (otomatik fatura ödeme, kredi kartları, ATM ağının yaygınlaştırılması gibi) daha çok vadesiz mevduatı bankalarına çekmeye çalışmaktadırlar.
Mevduatlar pasifte yer aldığı için haliyle kredi kartları da pasif olarak geçiyor arkadaşlar
-
@Phoenix 16/2(3+1) soru bu şekildeydi diye hatırlıyorum
-
@guymağduru hocam mevduatlar ve kredi kartlarinin alakasi yok meduat pasif oldugu icin kredi karti aktif demeniz gerekirdi
-
Hukukta hangi temel hak ve özgürlüğün sınırlama nedeni soruluyordu? hatırlayan var mı
-
@scofieldmustafa, içinde söyledi: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)
@guymağduru hocam mevduatlar ve kredi kartlarinin alakasi yok meduat pasif oldugu icin kredi karti aktif demeniz gerekirdi
Mevduatlar
Mevduat, istendiği zaman veya belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere bankaya yatırılan fonlardır. Banka açısından değerlendirildiğinde, mevduat, bankanın mevduat sahiplerinden aldığı borcu ifade eder. Mevduat sahipleri açısından değerlendirildiğinde ise mevduat, mevduat sahibinin bankaya vermiş olduğu kredi gibi düşünülebilir. Ülkedeki yasal düzenlemeler mevduatın farklı biçimlerde sınıflandırılmasına neden olabilir. Örneğin, ülkemizde bu sınıflandırmada mevduatlar dörde ayrılmaktadır:
Ø Tasarruf mevduatı : Gerçek kişilere ait mevduatlardır.
Ø Ticari mevduat : Ticari işlemlere ait mevduatlardır.
Ø Resmi mevduat : Kamu kurumlarına ve kamusal hizmet sunan tüzel kişiliklere ait mevduatlardır.
Ø Bankalar mevduatı : Bankaların birbirlerine yatırdıkları mevduatlardır.
Mevduatların vadeleri açısından vadesiz ve vadeli mevduat şeklinde sınıflandırmakta mümkündür. Bankalara istendiği zaman çekilmek üzere yatırılan mevduatlar vadesiz mevduat, belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere belirli bir faiz karşılığında yatırılan mevduatlara ise vadeli mevduat denilmektedir.
Bu tanımlamalar esas alındığında, vadesiz mevduatlar genellikle işlem amacıyla bankacılık sisteminde bulundurulan mevduatlardır. Kaldı ki bu mevduatlar üzerine çek yazılabilmesi bunların likiditesini nakde yaklaştırmaktadır. Bu nedenle, bankalar açısından vadesiz mevduatlar akışkan ve ucuz maliyetli bir kaynaktır. Son yıllarda, ticari bankalar, mevduat sahiplerine sundukları hizmetleri çeşitlendirerek (otomatik fatura ödeme, kredi kartları, ATM ağının yaygınlaştırılması gibi) daha çok vadesiz mevduatı bankalarına çekmeye çalışmaktadırlar.
-
@scofieldmustafa internetten baktigimda birebir kredi kartı pasifte geçiyor. Yani benimde işime gelir öyle olmaması ama orda birebir geçince yazmak istedim
-
-
-
Bankanın vermiş olduğu kredi kartındaki harcamalar kullanıcı için pasif çalışır krediyi veren banka için aktif çalışır.
-
Kredi kartı aktifteki krediler içinde yer alır;
Kredilerin içerisinde ticari
ve kurumsal kredilerin payı
%54, KOBİ kredilerinin payı
%26 ve tüketici kredilerinin
(kredi kartları dâhil) payı
%26’dır. (kaynak: bddk) -
@guymağduru Vermiş olduğunuz linkte zaten kredi kartının aktifte aldığını söylüyor. Krediler aktifte yer alır. Kredi kartı kısa vadeli kredidir.
-
@SonMaliyeci, içinde söyledi: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)
@guymağduru Vermiş olduğunuz linkte zaten kredi kartının aktifte aldığını söylüyor. Krediler aktifte yer alır. Kredi kartı kısa vadeli kredidir.
Hocam parantez içinde mevdualrda yer almış.
Ben mi yanlış okuyorum. Yani inşallah öyledir -
@composer özel hayatın gizliliğine sınırlama sebebi olmayanı soruyordu yanlış hatırlamıyorsam ( yanlışsa lütfen düzeltin) şıklar kamu düzeni kamu yararı milli güv bişey daha vardı ama kamu yararı cevap hocam kamu yararı mülkiyet , miras ve ispat ta var sadece
-
@composer Özel hayatın gizliliğini sınırlama nedeni değildir?
- Milli güvenlik
- Kamu düzeni
- Kamu yararı
- Suç işlenmesinin önlenmesi
Cevap: Kamu yararı
-
yıllık gelir vergisinden stopaj ne zaman ödenir sorusunu araştırdım dostlar. Yıllık gelir vergisi kapsamındaki stopaj ödemeleri mart ve temmuzda yapılmaktaymış. Birkaç siteden baktım hepsi aynı bilgiyi içeriyor.
-
@SonMaliyeci, içinde söyledi: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)
yıllık gelir vergisinden stopaj ne zaman ödenir sorusunu araştırdım dostlar. Yıllık gelir vergisi kapsamındaki stopaj ödemeleri mart ve temmuzda yapılmaktaymış. Birkaç siteden baktım hepsi aynı bilgiyi içeriyor.
Normal vergi ödeme süreleri onlar hocam. Stopaj yoluyla kaynaktan kesilen vergiler bir sonraki ayın 23-26 beyanname ve ödeme. Sirkulerle getirilen düzenlemeye göre ise beyanname süresi uzatilip 26 kadar hem beyanname hem ödeme şeklindedir.
Fakat kanunda hala 23-26 diye geçiyor.
Kanundan baktınız mı? -
@guymağduru Muhtasar beyannamesini biliyorum. Her ayın 23 ü beyan 26 si ödemedir. Soruda yıllık gelir vergisi stopajı ne zaman ödenir diyordu. Şıklarda 26 sı yoktu. Acaba farklı bir durum mu var dedim araştırma yaptım sadece
-
@guymağduru Muhtasar beyannamesini biliyorum. Her ayın 23 ü beyan 26 si ödemedir. Soruda yıllık gelir vergisi stopajı ne zaman ödenir diyordu. Şıklarda 26 sı yoktu. Acaba farklı bir durum mu var dedim araştırma yaptım sadece
Yıllık gelir vergisinin stopajı muhtasar beyanname ile verilir zaten. Yani bende 26 görmeyince mecbur 25 işaretledim. Ama kurumların sağı solu belli olmuyor. Bı bakmışsın Mart temmuz kabul etmiş
-
@memo71 hataların geçici olduğu monetaristler olacak hocam
-
Anlam veremiyorum gerçekten böylesine önemli bir kurum neden sınavında eser yazar eleştirmesi sorar ki yks öğrencisi miyiz tyt mi alan sor kanun sor mevzuat sor Türkçe matematik sormak nedir biz zaten bunları geçip kpss den o aşamaya geliyoruz birdaha neden soruyorsunuz ki bizim alan bilgimize önem verin madem forumları okuyorsunuz