2012 - 2013 KPSS Dönemi A Grubu Alımları, İlanları ve Kurum Sınavları
-
Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi forumda, sosyal medyada A grubu alımların azalmasıyla birlikte hep dillenen bir 2013 dönemi meselesi var. Bu döneme dair alımların rekor sayılara ulaştığı hep konuşulan konular arasında. Biz de 2019 yılı ile birlikte resmen dibe çöken alımları görünce o dönemi ciddi şekilde inceleyelim istedik ve sizin için 2012 KPSS sonrasında yapılan kısmen 2013 dönemine sarkan alımları derledik.
Yazıda yer alan tablonun düzeni şu şekilde;
Tabloda dikkat ettiğimiz hususlar ise şöyle;
"Aşağıda derlemiş olduğumuz alımlar 11 Ağustos 2012 tarihinden sonrayı kapsayan, 2012 KPSS puanlarının geçerli olduğu alımlardır. Bu alımların içerisinde bazı alımlar 2013 KPSS dönemine taşmaktadır. Ancak yine 2012 KPSS'ye katılan adayların da bu alımlara başvuruda bulunma hakkı, puanlarının geçerliliği devam ettiği için, bulunmaktadır.
2013 KPSS sonuçlarının açıklandığı 31 Temmuz 2013 tarihinden sonraya taşan alımları, bu tarihi baz alarak sınav tarihi ile kıyaslayabilir ve tespit edebilirsiniz. Tablomuzun %95'lik bir kısmı 2013 KPSS sonuçlarının açıklanmasından evveline aittir. 2013 KPSS sonuçlarından sonraya kalan alımlar ise yalnızca, Maliye Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İçişleri Bakanlığı alımlarıdır. Bu alımlar daha ciddi bir kitleyi kapsadığından, tabloya almayı faydalı bulduk. 2014 yılına taşan hiçbir ilanı tabloya ilave etmedik.
Tabloda yer alan alım sayıları bazı Kurumlarda İİBF/SBF mezunlarına ek olarak başka alanlardan alım yapılacak kadroları da içermektedir. Ancak ciddi bir kısmı yine İİBF mezunlarına ait kadrolardır. Özellikle Maliye Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu, İçişleri Bakanlığı gibi Kurumların kadrolarının %90'ından fazlası İİBF mezunu adaylara ait kadroları ifade etmektedir.
Tabloda yer alan alımlar içerisinde muhakkak İİBF/SBF kadrosu bulunan alımlardır. Bunun dışında kalan yani hiçbir şekilde İİBF/SBF mezunu aday alınmayan ilanlar tabloya eklenmemiştir. "
Yazıda daha sade ama içerik bakımından daha geniş bir tablo bulacaksınız. Bu tablodan yola çıkarak aslında nerelerden ne noktaya geldiğimizi göreceksiniz. Aslında devletimizin kapasitesinin bu şekilde bizleri istihdam edebilecek kadar büyük olduğunu anlayacaksınız. Bundan sonra daha talepkar olmamız gerektiğini ortaya koyan çalışmamızı incelemek için;
Tabloda asli emeği ortaya koyan @paretowilfredo üstadın ve katkı sunan diğer arkadaşlarımızın da emeğine sağlık.
-
2012-2013 İİBF nin Yükselme Devri
2013 -2019 İİBF nin Fetret Devri
-
Buna bakarak 2013te iibf süper ya kesin iş bulurum diye yazmam rezaleti......
-
@Aslan-Reyiz Bu nokta zirve noktası. Kesinlikle devletimizin ne denli personel ihtiyacı olduğunu ve ne kadar insana imkan sağlayabileceğini gösteren bir tablo. Bu nedenle hedeflerimizi küçük tutmamamız lazım. 2012 KPSS'ye girenlerin şu imkanlarına bakınca 2018, 2019'a katılmış adayların günahı nedir diye sormaktan kendimi alamıyorum. Uçurum korkunç. O nedenle etkinliklerde, her fırsatta dile getirmemiz gerekiyor emeğimizin karşılığını almak noktasında.
-
Ömrümün şimdiye kadarlık kısmında bazı "özel" nedenlerden dolayı en güzel yılıydı 2012 yılı bir yandan iibf alımlarının da şahlanmaya başladığı yılmış. Ne yazıkki çok sürmedi bu şahlanış. 2013 yılından 2014'e sarkan ilanlardan 2014 kpssden sonrası yavaş yavaş ilanlarda kuruma başladı. Guy yine geliyordu il göç de 400-500 kişi alıyordu lakin 2012-13 dönemi gibi çeşitlilik yoktu. Çeşitlilikten kastım büyük çoğunlukla bi maliye bi içişleri sınav açardı.
-
Aslında bilenler bilir 2013 sonrası planlı bir hamle geldi. Bunu kimin istediğini ve ne amaçla bu ilanların açıldığını burada belirtmek istemiyorum. Ama kasden açılan ilanlara, son kalanlara tıka basa dolduruldu. Çünkü işin sonuna gelindiğini iplerin kopacağını herkes biliyordu. Bu nedenle ne kadar alırsak bizim için o kadar iyi mantığı ile hareket edildi. Sonrası malum... O yıllarda mezun olan birisi olarak her şeyi dün gibi biliyorum. 2011 ve 2014 yılları İİBF'nin altın çağları değil, başka birilerinin altın çağları idi.
-
@paretowilfredo O zaman 2020 de Ankara'da görüşürüz anladın onu sen
-
@mk-ank @paretowilfredo
Emeğinize sağlık hocam.
2018-2019 dönemininde yaşanan sıkıntılar ile kamu alımlarının dip yapması arasında bir nedensellik kurabilir miyiz acaba? Açıkçası bu dönemleri ilan kısırlığı açısından açıklayan başka bir neden göremiyorum ben.
@paretowilfredo hocamın dediğine katılıyorum. Zaten üzerimize yapışmış bir etiket var; “İİBF okuyan adam boş adamdır, bir yeri kazanamayan İİBF okur.” Diğer meslek gruplarının adayları bir şekilde sözünü er ya da geç kabul ettirebilirken biz sırf bu tür etiketler yüzünden hep ikinci plana atılan insanlar muamelesi görüyoruz. Kesinlikle dayanışmaya ve birlikte hak aramaya ihtiyacımız var.
Çünkü bizim de hayallerimiz, gerçeklerimiz ve umutlarımız var.
İnsan açlığa da alışıyor bir süre sonra, daha az yiyerek de doyuyor. Ancak umutsuzluğa alışmak mümkün değil. Her an her dakika hissettiriyor kendini.
Bedenlerimiz açlıktan ölmez elbet yiyecek 2 lokma buluruz her zaman.
Devletimizden tek istediğimiz hayallerimizin ölmesine izin vermemeleri. -
Biz de o yılların mezunu olarak 6-7 mülakatta neden elendiğimizi çok iyi biliyoruz? Bkz O yıllardaki Ankara Vergi Dairesi başkanı kimdi? Bkz O yıllarda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı kimdi? Bkz O yıllarda kimler hangi kurumlarda başta idi? Şimdi o süreçte bana kimse İİBF'nin altın yılları olduğuna inandıramaz. Hepsi planlı idi, hepsi son bir hamleyle tıka basa doldurma planının bir parçası idi.
-
@Antimülakat Bu kısmını da atlamamak lazım kardeşim kesinlikle. Bir yerleşme dönemiydi ve aşırı ilanlar vardı. Birlikte müşahede ettik o dönemi malumun. Neler neler anlatırız şimdi başlasak... Sonrasında ihraçların kaynağı olan dönem de bu dönemler oldu ağırlıklı olarak.
Ama yine de şu göz ardı edilmemeli bence, şimdi tabloya baktığımız zaman evet 3., 4. alımları ekstra gibi görünen Kurumlar var. Ama rutinini sürdüren ve en azından bir alıma çıkan Kurumlar var. Bu dönemde malesef onları bile mumla arar olduk. Çeşitlilik çok düştü, bazı kurumlardan hiç ses çıkmaz oldu. (Kapananlar hariç)
Diğer yandan sonrası dönemde en azından yılda bir kez de olsa ihtiyacını istihdam eden Kurumlar da neredeyse 2 yılda 1 sınav ritmine döndü ki zaten bence asıl çöküşü bu getirdi. En azından yılda bir hangi Kurumlardan alım geleceğini bilmek ve buna göre bir rutin yakalamak İİBF için çok güzel olmasa da güzel bir iklim yaratır diye düşünüyorum. -
@Aslan-Reyiz İnşallah cancağzım
-
guy ve il göç göremedim tabloda, vmy birde
-
@Blueberry Yazıya tıklamazsanız normal hocam
-
Son kez şunu hatırlatayım: 2013 VMY ikinci sınav şartlarına bir bakınız. İkinci sınavda mühendisler, eğitim ve fen edebiyat mezunları da katıldı. Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beye inanılmaz bir baskı yapıldı. Hiç hesapta yokken 2 bin kişilik bir ilana çıkıldı. Kpss puan türlerinin herhangi birinden 80 almış olmak kaydıyla. Sonrası ... Sonrası malum. Kurum hala o yılların enkazını toplamaya çalışıyor. Eskiden diye başlayan kavramlar hepsi yok oldu. Hesap Uzmanlığı ve Maliye Müfettişliği gibi efsane kadrolar bizatihi hiç edildi. Devletin stabizatör unsurları birilerinin paralel yapılanması yüzünden hiç edildi. Ahhh güzel vatanım seni kimler aldı? Kimler harcadı seni?
-
@paretowilfredo bu noktalarda aynı mantıkta hep birleştik üstad. Ağzına sağlık tespitler için.
-
Maliye Uzman Yardımcılığı 3. promosyon sınavı hiç unutamıyorum. Harika çalıştım. 4 oturum noktayı koyup bütün süreci bitireceğim. Sınavda her şey yolunda gidiyor, muhasebeyi çakıp konuyu kapatacağım. Tarihinde hiç olmamış bir şey 35 puanlık şirketler muhasebesi sorusu. Daha önceki sınavlara 10 puanlık sorulmuş veya hiç sorulmamış. 65 puan ortalaması ile mülakata kalamadık. 125 kişilik kadronun yazılı sınavını sadece 110 kişi geçti. Ulen hepsi mi planlıydı? Evet planlıydı. Biliyorum
-
@Antimülakat Ah kardeşim. Sorma. Unvanların içinin boşalması mı dersin, oluşan gediklerin bir türlü tam olarak doldurulamaması mı. Ama elbet bir ritme dönecek bu işler. Devletine sadık, milletine bağlı binler atanmak için bekliyor. Devletimizin bunu görmezden gelmeye uzun süre devam edeceğini düşünmüyorum. Yapılanma süreci ve taşların yerine oturması ile yukarıda dile getirdiğimiz tatta bir ritm yeniden yakalanacak inşallah.
-
@Antimülakat iibfyi bitiren o vmy alımlarıydı aslında malum yapının baskı ve dayatmasıyla 10 yıla yayılacak güzelim kadroları 1 yılda heba ettiler guy sınavından bile daha kalitesiz bir sınavla vmy aldılar vdk nin kendi sınavlarını diyorum millet 75-76 puanla müfettiş oldu yanarım yanarım da en çok ona yanarım. O dönemde sınavlara girip müfettiş yardımcısı olanlara da kızmaya gerek yok -malum yapıya bağlı olan, irtibatlı ve iltisaklı olanlar hariç- sonuçta kendilerine tanınan imkanları kullandılar
-
@RootofAllEvil O dönem ciddi ciddi GUY sınavını kazanamayıp, VMY olan vardı. Peş peşe açılan iki VMY sınavını da kazanıp şansını ikiye katlayanlar vardı. Nasıl bir fırtınadan geçtik öyle?
-
Aleni şekilde örnek vereyim; 2012 ilk Guy sınavı Bursa ve Antalya için alım olmuştu. Sınavdan yeni mezun iki arkadaş Bursa için katıldık. Ben 70 aldım, diğer arkadaşım 62 aldı. Sınavda 73 gibi bir şeyde kaldı diye hatırlıyorum. Sonra ilk VMY sınavında 60 test sorusunda 38 civarı bir net yaparak VMY oldu. Hala aynı şeyi söylüyorum ben 3 test sınavında da VMY lere katılmadım. Bugün hâlâ iyiki de katılmamışım diyorum.