YGS'ye kimler başvurabilir?
-
YGS - Yükseköğretime Geçiş Sınavına Kimler Başvurabilir? Kimler Girebilir?
2017-2018 eğitim ve öğretim yılı içerisinde ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili diğer kurumlar tarafından yapılacak olan özel yetenek sınavları sonucunda yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemi içerisinde yer almak isteyen bütün adaylar, Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi ÖSYS’ye başvuruda bulunmak zorundadır.
Eğitim durumları aşağıdaki kapsamlar içerisinde bulunan her öğrenci ÖSYS'ye başvuruda bulunabilirler:
1-) 2016-2017 eğitim öğretim yılı içerisinde ortaöğretim kurumlarında (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfta eğitim gören, mezun olmak üzere olan bütün öğrenciler başvuruda bulunabilir.
2-) Ortaöğretim kurumlarında son sınıfta beklemeli durumunda olan bütün öğrenciler başvuruda bulunabilir.
3-) Ortaöğrenim eğitimleri Türkiye dışında - yurt dışında tamamlayan ve ilk iki madde içerisinde yer alan bütün öğrenciler başvuruda bulunabilir.
4-) Yabancı uyruklu olup durumları yukarıdaki 3 maddeden birine uyan bütün adaylar veyahut hiçbir devletin uyruğuna sahip olmayan bütün adaylar başvuruda bulunabilir. Lakin bu adayların tercih süresinin son gününe dek Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna geçmek zorundadır. Aksi taktirde yerleştirme işlemi uygulanmaz.
ÖNEMLİ BİLGİLER:
Yabancı uyruklu olan bütün öğrenciler ülkemizdeki Yükseköğretim Programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışındadır. Bu yerleştirme işlemlerinin tamamı Yüksek Öğretim Kurulu YÖK tarafından belirlenen esaslar uyarınca ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılır.
Doğduğu zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup daha sonra çıkma izini alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybeden öğrencilerden 5230 sayılı kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan öğrenciler (Pembe veya mavi kart sahibi olanlar) 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne YGS'ye girmek için başvuruda bulunabilirler.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu öğrenci adayları ile Bulgaristan'dan göç eden Türk uyruğuna sahip adaylar da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemine alınmaktadırlar.
-
@Phoenix 2010 yılında girdimdi ygs ye , zalım bir sınavdı çalışma falan hikaye bildiğin şans sınavı bu ygs , gününde olan başarıyor .
-
YGS için söylenecek şeylerden biri de yeni dönemde Lise de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya başka bir isimle din dersi alanlara da sorulan 5 soruluk din soruları. Geçen yıl girdiğim sınavda bu alanda 5'te 1 çekerek meselenin ne kadar zor olduğunu üzülerek fark etmiş olmamdır. Sanırım bu alanda hiçbir okulda dersler bu derece teorik geçmiyordur ama sorular tam anlamıyla teorik geliyor. Eskisi gibi Felseden 10 soru çıkar en kötü 8-9 doğru yaparım anlayışı artık yemiyor. Felsefe sorularında da soru kalitesi baya artmış .LYS kısmında çıkabilecek sorulardan YGS'de de geliyor. Bildiğin bir düşünüre ait bir söz verilerek felsefenin hangi akımına ait olduğu falan soruluyor. Paragrafı oku soruyu cevapla devri bitmiş. Bir de Türkçe de, Matematik de her sınavdaki değişim buraya da yansımış bir kaç soruyu kapsayan sorular. Yani Bir metinden hareketle, 2-3-4-5 gibi sayılarda değişen soruların çözülmesi isteniyor. Kısaca eskiden olduğu gibi, YGS dert etmeden girilecek sınav olma formatını çoktan değiştirmiş. Bildiğin YGS'de devrim olmuş, 40'da 33 üstü net yapan HUKUK veya TIP hedefliyor durumu sayısal olarak da özetleyeyim dedim.
Aklımda Matematik bölümü okumakta var ama cesaretin var mı aşka şarkısını dinleyip bu düşünceden seri bir şekilde vazgeçiyorum!!!
-
iktisat mezunu olarak tekrar ygs ye girmeye düşünüyorum lys ye girmeden kolay atanabilen sosyal hizmetler ya da çocuk gelişimcisi gibi bölümler yazma planım var tabi puan alabilirsem
-
@totti özel eğitim falanda olur