BDDK Uzman Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2021
-
2018 de murakipliga girmiştim . Uzun bir metin vardi . Metinin ardından metinler ilgili sorular vardı.
5 İngilizce kelimeyi Türkçeye çevirme
5 Türkçe kelimeyi ingiizceye çevirme sorusu vardi
2019 da uzmanlığı girdim 10 cümle İngilizceden Türkçeye çeviri -
@theekonomist 5 türkçe 5 ingilizce olacak heralde bankacılık alanı ve var çünkü
-
@colebusthe10 bu sene
-
@colebusthe10 o yüzden murakkıplık daha avantajlı
-
@colebusthe10 bilemem . Bankacılık uzman yardımcılığına girmiştim. Ilanda aynı ibare vardı ama 10 cümle ingden Türkçeye geldi
-
@theekonomist Anladım hocam çok teşekkürler.
-
2015 Uzmanlık Sınav Soruları
HUKUK
- Mutlak eşitlik- nisbi eşitlik tanımı, farkı
2)İptal davası ve tam yargı davası tanımı farkları
3)Ceza hukukunun zaman bakımından uygulanması nedir
4)Borçlar Hukukunda kusursuz sorumluluk halleri nedir açıklayın
5)Medeni Hukuktaki fiil ehliyeti nedir kısaca açıklayın
6)İcra İflas Hukukunda Hazci Caiz Olmayan unsurlar nedir
7)Aşağıdakileri kısaca tanımlayın:
Ademi merkeziyetçilik, Kanuni hakim güvencesi, Ceza Hukukundaki mülkilik ilkesi, Borçtan aciz belgesi, Gabin, Ölüm karinesi.
İKTİSAT-MALİYE
- Arz ve talep denklemi verilmiş. Denge fiyatı ve miktarı, tüketici-üretici rantı ek vergi konması halinde toplam refah kaybı istenmiş
2)Çevre kirliliğine karşı çözümlere ilişkin... Pigou'nun vergileme çözümünü grafikle açıklayın.
3)Para pol.araçları nedir açıklayın
4)Deflayonist açık nedir grafikle açıklayın. Kamu harcamaları ve transfer harcamalarının çözümdeki etkisini açıklayın
5).Devlet bankacılık sektörüne müdahale etmektedir. Buna göre bankacılık sektörü bir kamu malı sayılabilir mi.
6)Piyasa ekonomilerinde tekelle ilgiliydi.
MUHASEBE
- 50 puanlık monografi-- yevmiye kaydı açılış kaydı dönem sonu kayıtları gelir tablosu bilanço
- Mali analiz oranları ile ilgili 20 problem sorusu
3)sermaye kar dağıtımı ile ilgili~ 15 puanlık
4)Döviz cinsinden bankaya açılan hesap sonucu dönem sonunda alınan faizle ilgili kayıt 15 puanlık
5)Tanımlar( özün önceliği, dönemsellik, ihtiyatlılık, kesin hesap nazım hesap) 15puan
İNGİLİZCE
10ar cümle (ing-tr) (tr-ing) çeviri
Murakıplık Soruları
iktisat
1.faiz koridoru politika faizi ve ortalama fonlama maliyeti kavramlarini aciklayiniz. Bir de kucuk bi tablo vermis donemler itibariyle bu faiz oranlarini gosteriyordu. TCMB bu tablodaki hle ulasmak icin neler yapmalidir tartisiniz diyordu.
2.arz ve talep fonksiyonu vermis. Ekonomide dis ticaret serbest birakilirsa fiyat 100 oluyor buna gore ihracat miktarini hesaplayin. Grafikte sosyal refahi gosterin Qd=410-3P Qs=-50+2P idi.
3.Ödemeler bilancosu kalemlerini yaziniz aciklayiniz. Sicak para hareketlerinin doviz kuru uzerine etkilerini odemeler bilancosu uzerinden aciklayiniz
4. Kavramlar Hollanda hastaligi Ramsey kurali
5. Vergi oranlari dusurulerek vergi geliri arttirilabilir mi, gelir ve ikame etkileri eşliginde aciklayiniz2009 Sınav Soruları
İKTİSAT(SÜRE 3 SAAT)
SORU-1 (20 PUAN)-Talep eğrisi üzerinde;- Koordinat noktası Q=3 P=6 ve 2. Koordinat noktası Q=2 P=8 ise
a- 1. noktadan 2. Noktaya geçerkenki yay esnekliği kaçtır?
b- 2. noktadan 1. Noktaya geçerkenki yay esnekliği kaçtır?
c- a ve b şıkkında bulduğunuz değerleri şekil çizerek karşılaştırınız.
d- Talep esneklik çeşitleri nelerdir, açıklayınız.
SORU-2- (20 PUAN) Tam rekabet ve oligopollü rekabet piyasalarını karşılaştırınız.türk bankacılık sektöründeki banka sayılarını ve bu bankaların büyüklüklerini gözönünde bulundurarak bankacılık piyasasının bu iki piyasa türünden hangisine benzediğini yazınız.
SORU-3- (20PUAN) X ülkesinde ekonomik riskliliğinin artması sonucu reel faiz oranları yükselerek % 7 seviyelerine gelmiştir.
a- X ülkesinin bir önceki yıl enflasyon oranı % 5 ve cari dönem beklenen enflasyon oranı % 8 ise cari dönem nominal enflasyon oranının ne düzeyde olması beklenir.
b- Y ülksinin para birimi P2 ve X ülkesinin para birimi P1’dir.cari dönemde 1,5P2=P1 şeklindedir. Y ülkesinin nominal faiz oranı % 10 ve enflasyon oranı % 3 ise P2 ve P1 arasındaki denklem nasıl oluşur?
SORU-4- (20 PUAN) X ülkesinde varlığa dayalı menkul kıymetlerin değeri ve finansal kaldıraç oranı yükselmiştir.likidite krizi nedeniyle bankalar iflasın eşiğine gelmiş, iflas masasına başvurmuş ve borç verme piyasası durma aşamasına gelmiştir.merkez bankası sözkonusu krize karşı aşağıdaki politikaları uygulamıştır.bu politikaların aşağıda verilen merkez bankası analitik bilançosu kalemlerini nasıl değiştirdiğini de belirterek ekonomi üzerindeki etkilerini yazınız.
a- TCMB borçlanma ve borç verme faiz oranını düşürüyor.
b- TCMB bono aliyor
c- Hazineye kredi açıyor, hazine kredileri kullanıyor
d- İflas edenlere doğrudan kredi veriliyor
e- Hazine tahvili aliyor ihale ile
f- Gecelik ve vadeli borçlanma ile piyasalara likitide veriyor
g-diğer ülkelerin merkez bankalarına kendi parası cinsinden swap imkanı sağlıyor
(bu politikaları yukarıda arkadaşlardan biri yazmıştı ondan kopyaladım ifadeler tam değil.ama merkez bankası uygulayabileceği bütün kurtarıcı politikaları uyguluyordu işte.)
SORU-5- (20 PUAN) Aşağıdaki kavramları açıklayınız
a- Çapa(nominal anchor)
b- Kredi arzı daralması
c- Laspayres indeki
d- Arizi işsizlik
e- Çekirdek enflasyon
MALİYE (3 SAAT)
SORU-1- (20 PUAN) Kamu gelirleri çeşitleri nelerdir? Açıklayınız.
SORU-2- (20 PUAN) Parafiskal gelir nedir türlerini de yazarak açıklayınız.vergilerle ve harçlarla karşılaştırınız.
SORU-3- (20 PUAN) X ülkesinin ekonomi bakanı yaptığı açıklamada ülkede depresyon koşullarını olştuğunu açıklamıştır.depresyon döneminde uygulanacak borçlanma politikasını borçlanılacak kaynak ve vadeyi de gözönünde bulundurarak açıklayınız.
SORU-4- (20 PUAN)
a- Transfer fiyatlaması nedir, açıklayınız.bu yolla yapılan örtülü kazanç dağıtımını unsurlarını da yazarak açıklayınız.
b- Mükellefler transfer fiyatlaması ile neleri amaçlamaktadır.transfer fiyatlaması yapılması durumunda vergi hukukumuza göre oluşacak sonuçları yazınız.
SORU-5- (20 PUAN) Aşağıdaki kavramları açıklayınız.
a- Mali kural
b- Götürü usulde vergilendirme
c- Kaynak teorisi
d- Wagner kanunu - Mutlak eşitlik- nisbi eşitlik tanımı, farkı
-
2006 yılı BDDK Uzman Yardımcılığı Sınav Soruları (23-24 Eylül 2006)
HUKUK (Her biri 20 puan)
1.Tüzel kişiliğin kazanılması neyi ifade eder, kuruluş sistemlerini açıklayınız
2.Tacir olmanın hüküm ve sonuçlarını açıklayınız.
3.Para borçlarında temerrüd ve sonuçlarını açıklayınız.
4.Ceza hukukunda kanunilik ilkesini açıklayınız.
5.Cironun fonksiyonlarını sayınız ve bunlardan bir tanesini açıklayınız.
KAPAT [X]
MALİYE (Her biri 12.5 puan)1.Yeni keynesyen iktisat kuramını açıklayınız, benimsediği temel prensipler nelerdir?
2.Esnek döviz kuru sistemi altında, para ve maliye politikalarının etkinliğini tartışınız.
3.Deflasyon ve stagflasyonu açıklayarak, stagflasyonun ortadan kaldırılması için kullanılması
gereken maliye politikası araçları nelerdir anlatınız.
4.Dış ticaret çarpanı nedir? Açıklayınız.
5.Bütçe açıklarının ülkenin ödemeler bilançosuna etkilerini tartışınız.
6.Ekonomik büyümenin sağlanmasında dış finansman kaynaklarının etkileri nelerdir?
7.Borcun konsolidasyonu
8.Verginin tarhı ve tahakkuku kavramlarını açıklayınız.
İKTİSAT
1.Türkiye 2005 Ödemeler bilançosu verilmiş. Cari hesap açığı var. Doğrudan yatırımlar, diğer
yatırımlar, portföy yatırımları gibi değerler var. Bunların hem varlık hem de yükümlülük değerleri
ayrı ayrı verilmiş. Ayrıca resmi reserv hesabı, imf kredi kullanımları miktarı bi de GSMH değeri
verilmiş.
Buna göre ödemeler bilançosu oluşturmamız isteniyor ve bunun iktisadi yorumu?? (20 puan)
2.Parayı tanımlayınız ve fonksiyonlarını sayınız. Fiili para ile kanuni para arasındaki farkları
açıklayınız. (20 puan)
3.Tüketici egemenliği nedir? Şekil yardımıyla açıklayınız. (20 puan)
4.Klasiklerde ücret kuramını şekil yardımıyla açıklayınız. (20 puan)
5.a. Etkinlik nedir, türleri nelerdir? (5 puan)
b. Rant benzeri nedir?(5 puan)
- 8 tane gözlemli bir seri verilmiş.Gözlemler 5,6,3 gibi rakamlardan oluşuyor.(10 puan)
a. Bu serinin medyan, mod ve ortalamasını hesaplayın.
b. Bu serinin 3. çeyrek değeri nedir?
MUHASEBE
1.Temel finansal tablolar nelerdir, bunlardan bir tanesini tanımlayarak, özelliklerini açıklayınız.
Açıkladığınız finansal tablonun özet şeklini oluşturunuz ve finansal tablo ilkelerinden
karşılaştırılabilirlik ilkesini dikkate alarak analiz yapınız gibi bir şeydi!!(15 puan)
2.Türkiye muhasebe standartlarından bir tanesini özellikleriyle birlikte açıklayınız.(15 puan)
3.?ihtiyatlılık? ilkesi, ?özün önceliği ilkesi?, ?önemlilik ilkesi? ve finansal tablo ilkelerinden ?ihtiyaca
uygunluk?u açıklayarak gerekiyorsa bunlarla ilgili örnek veriniz. (15 puan)
4.Değerleme yöntemleri nelerdir, bunlardan bir tanesini anlatınız.(15 puan)
5.4 tane şıkta dönem içi işlemler verilmiş. Bunların günlük defter kayıtlarını yapmamız isteniyor.
Şıkların içinde tanımlamalar da vardı. Örneğin ?menkul kıymetler değer düşüklüğü?, ?birikmiş
amortismanlar?, ?hisse senedi ihraç primleri? gibi. (20 puan- Her bir şık 5er puan)
6.Bir işletmenin 2002 ve 2003 yıllarında özet gelir tabloları ve bilançolarındaki değerler verilmiş.
Buna göre
a.Dikey ve yatay analiz yapınız. (10 puan)
b.İşletmenin likidite, mali yapı, verimlilik, karlılık gibi durumlarını değerlendirmek amacıyla sizce
önemli olan oranları kullanarak analizi yapınız (10 puan)
-
Arkadaşlar merhaba,
Halen daha devam ettiğim için yüksek lisans kısmına mezuniyet bilgisi ve mezuniyet notu giremedim. Girmeden ilerlemek durumunda kaldım, sizce ne yapmalıyım ?
-
Boş bırak, özgeçmişe ekle
-
@tomjoad Ben olsam yüksek lisansı boş bırakırdım. Orası mezun olunan dereceler için var diye anlıyorum. Öz geçmişte belirtirsiniz.
-
2018 verileri.
-
@onuktekin mülakata kalan kişilerden üst düzey İngilizce, iyi bir üniversiteden mezuniyet ve tam donanım istiyorlar galiba
-
@mavikot Üniversitenin belli bir etiket sağladığı doğru fakat (referansı hesaba katmazsak) mülakattaki duruş da önemli. Bir arkadaşım iki kez mülakata kaldı burası için ikincide kazandı. İki mülakatta da bayağı terlettiler.
-
2017-1 bddk
Bankacılık uzm yard
maliye ve iktisat
6 soru sorulmuş 4unun cevaplanması istenmişti.Vergi yansıması nedir açıklayınız. yansimanin yönünu etkileyen Arz ve talebin fiyat esnekliklerinin serbest rekabet koşullarında ne yönde olacağını açıklayınız.
tam rekabet piyasasında firmanın talep eğrisi şeklini cizin o şekilde olmasının nedenini açıklayın ve lerner endeksinin mevcut piyasada ki değerinden bahsedin.
turkiyede çokça tartışılan kavramlardan olan kamu borçlarının sürdürülebiliginde kamu borç yönetiminin uyguladığı politikalar sonucunda finans sektörünün sağlamlığına etki eder mi ?
grafik vermişti d1 d2 d3 talep eğrilerini vermiş d2 ve d3 paralel bu eğrilerin p1 fiyatında ki talebin fiyat esnekliklerinin karşılaştırınız. benim yaptıklarını hatırlayabildiğim kadar yazdım daha sonra girecek arkaadslara fayda sağlar umarim. zorluk derecesi bu sınava göre bence çok değildi.Murakıplık
İktisat Soruları1)Aşağıda verilen kavramları açıklayınız.
A)Geç Likidite Penceresi
B )Taylor Prensibi
C)Mali Sürüklenme
D)Gini Katsayısı
E)2)Gelişmiş ekonomilerde yaşanan stagnasyon sorunun nedenlerine değinerek, para ve maliye politikalarının olası etkilerini tasarruf yatırım harcama çerçevesinde değerlendiriniz.(Sorunun tam metni bu şekilde değildi fakat bu minvaldeydi)
3)Merkez Bankası Analitik Bilançosu verilmiş büyüklükler soruluyordu.
4)İstatistik sorusu; menkul kıymetlerin TL cinsinden değerleri verilmiş, vadeye kalan günleri verilmiş, ortalama vade ve ağırlaklı ortalama vadeyi istiyordu.
5)500000 TL değerinde yatırım bedeli olan projenin 4 yıllık nakit akışları ve iskonto oranı verilmişti projenin uygulanabilirliğini yazmanız isteniyordu.
6)Monopolcünün karşı karşıya olduğu talep denklemi verilmiş,
a) Talep Denklemini çiziniz.
b ) Monopolcünün hasılat maksimizasyonu uyguladığı biliniyorsa fiyat ve miktar ne olur7)Kamu maliyesinin ilkeleri nelerdir?
a) Bütçe türlerini açıklayarak BDDK nın hangi bütçe içerisinde bulunduğunu yazınız.Murakıplık cumartesi sabah 09:30'da iktisat-maliye-finans ile başladı 3 saat sürdü yukarıdaki arkadaşa ek olarak bir tane istatistik bir tane de finans sorusu vardı net nakit akımlarını bugüne indirgemekle ilgili basit bir soruydu. Muhasebede beklendiği gibi komple monografi gelmedi, daha çok yevmiye kaydı ve oran analizi ve de yorumlanmasına yönelikti..ki bence Full monografiye göre kolay gözükse de kayıtlar kafa karıştırıcı biraz zorlayıcıydı, ezbere gidermiyordunuz öyle şak şak düşünüp bulmak gerekiyordu, o da öğleden sonra 3 saat sürdü.Hukuk sorularini hatirlayabildigim kadarıyla yazmaya calisayim,
1-A)Kanunlarin lehe uygulanmasi ilkesini açıklayınız.
B)2014 yilinda cezai mueyyidesi 4 yıl olan 2 yillik uygulanacak kanun yururluge konulmustur. Kemal 2015 yilinda bu kanunun taniminda bulunan fiil dolayisiyla hükümludur.2017 yılında lehe kanunlarin kendisi hakkinda uygulanmasını talep etmiştir. Mehmet ise 2015 yilinda bu kanun kapsaminda işlediği suçtan ötürü ancak 2017 de yakalanabilmistir.Kemal ile Mehmetin durumu?
2-ABC A.S nin üyeleri A isimli üniversite öğrencisi, B isimli ilkokul mezunu ve C tüzel kisisidir.Sirket C tuzel kisisinin atadığı D isimli temsilci aracılığıyla ticaret siciline tescil islemini gerceklestirmistir.
A) A, B, C kisilerini yonetim kurulu uyeligi acisindan inceleyiniz.
B) A diger ortakların muvafakatini alarak ABC A.S ile ayni X isimli baska bir sirkette calisacaktir(kurucu ortagi olacaktir-kuracaktir-yonetim kurulunda gorev alacaktir) durumunu irdeleyiniz.
C)
D)3)X A.S. Kurulus sozlesmesinde, heryil koyulan sermayenin %8 oraninda faiz odemeyi taahhut etmiştir.
A)Yil sonu geldiğinde ortaklar faiz paylarini talep etmislerdir.Durumu irdeleyiniz.
B)X A.S nin %21 pay sahibi ortagi mehmet bey bilanconun onaylanmasini ertelenmesini talep etmiştir.Yonetim kurulu uyesi B boyle bireyin mumkun olamayacagini soylemistir.Mehmet bey konuyu dava edeceğini belirtmistir.3)16 yasindaki ayirtim gucune sahip Ayşe, ogretmenine kazarak ders çıkışında onun arabasini cizmistir.Soz konusu durumu irdeleyiniz.
4)Aysenin Burcuya 02.05.2015 tarihinde muaccel olmus bir borcu vardır.Soz konusu bircu Ayse iyiniyetli olarak 20.08.2015 tarihinde borcunu ödemiştir.Daha sonra borcun zamanasimina uğradığını hatirlamistir.Ayse nin arkadasi Berfin Ayseye uzulmemesini ödediği parayi sebepsiz zenginlesmehukumlerine gore geri alabilecegini soylemistir.Olayi inceleyin.
5)Yokluk,butlan,iptal edilebilirlik kavramlarini karsilastirmali olarak aciklayiniz.
Her zaman ki gibi hatirlayabildigim ve uydurabildigim kadariyla yazdim ifadeler birebir ayni olmasada mumkun olduğunca yakin sanıyorum.
Genel olarak sinavda insani cok zorlayabilecek sorular yoktu, gerçekten insan oldugumuzu hatirlattilar sinav kagidini verdiğinizde bi nasil gecti umdugunuz gibimiydi sorusu bile mutlu etti insani.ingilizce sinavinda hatta 1 ceviri ki ingilizceden Türkçeye nin 7. Sorusu, Türkçe'den ingilizceyeninde ayni sorusuydu yani cevap mevcuttu.Bazi cümlelerde tuhaf kavramlar vardi onun disinda sikintili değildi.10 ar sorudan 20 toplam soru sayisi, cümle çevirisi.
2017-2
Bankacılık Uzman Yardımcısı Bankacılık AlanıMuhasebe Soruları
1- Tablo verilmiş. Hesaplar var. Buna göre gelir tablosu ve bilanço düzenleyin. (50 Puan)
2- a) belli veriler verilmiş. Aktif karlılığı soruyor?
2- b) Cari Oran ve Net işletme sermayesi nedir?
3- Bankadan 750.000 lira kredi çekilmiş. Banka %1 komisyon kesiyor. Şirket aylık mali tablo düzenliyor. Faiz oranı %24 ve vade 3 ay. Her ay sonu için gerekli kayıtları yap.Hukuk Soruları
1- Tüzel kişiliği sona erdiren haller?
2- Sözleşme serbestliği nedir? Sınırlandıran durumlar nelerdir?
3- Anonim ortaklıkta yönetim kurulunun yapısı nasıldır?
4-Aşağıdaki kavramları cevapla.
a)Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi
b) Kıymetli evrak
c) Konkordato
d) Dürüst Resim ilkesi
e) Kesin Hesap Kanunuİktisat-Maliye Oturumu
1- Tekne üreten şirket var. Maliyetler verilmiş. Satış fiyatı vs verilmiş. 7-8 tane alt başlıkta soru var. Muhasebe karı, iktisadi kar, üretim maliyeti, alternatif maliyet, hasıla vs gibi sorular var.
2- Yorum sorusu.
Fon yöneticisi olarak kredi mi vermek istersin yoksa şirkete ortak olmak mı?
Şirket yöneticisi olarak kredi mi almak istersin yoksa ortak almak mı?
Maliye bakanı danışmanısın. Özkaynakları artırmak istiyorsun? Neler önerirsin?
3- Zorunlu Rezerv Oranı politikasının amacı nedir? TCMB son yıllarda bu konuda ne gibi yenilikler getirmiştir? Zorunlu rezerv oranı enflasyonu önlemede bir fonksiyon mudur? Zorunlu rezerv oranu bankalar üzerindeki etkisi nedir?
Murakıplık
murakıplık için girdim sorulardan hatırladıklarım
İktisat - maliye - finans
alan ekonomisi ve öğrenme etkisi
ikame esnekliği ve buna göre üretm fonksiyonları çeşitleri
Fonksiyon vermiş 5 işçi kullanılmış Apl ve mpl Soruluyordu
yapısal reform nedir gsyh hasılaya etkisi sürdülebilir büyüme vs üzerinden anlat
kamu güvence fonu nedir nasıl uygulanır maliye politikası açısından nasıl değerlendirilebilir etkisi ne olmuş
eylül ayı tüfesini vermiş enflasyonu - ülkemizdeki durumu sebeplerini sonuçlarınıpara politikasını vs anlatınız
korelasyon sorusu vardı tablo falan vardı
4-5 tane şey vermiş tanım istiyor
Sanal para
Hirschman hırfandall endeksi
Rezerv opsiyon mekanızması
Çıktı açığıUzman yardımcılığı(idari)
İlk oturum Muhasebeydi ve 90 dakika süre vardı 3 temel soru 1.si 50 diğerleri 25 er puan idi.1-Aşağıda bazı bilgileri verilen A işletmesinin Gelir Tablosu ve Bilançosunu çıkarınız. Soru işreti olan tek kalem Sermaye hasabıydı.
2- a-) Bazı oranlar verilmişti hatırlayamadım onula ilgili yorum sorusuydu neyi ifade eder gibi.
b-) Cari oran ile başka bir oran vardı yine yamulmuyorsam yorum istiyordu.
3- İşletme 1 Eylül 2017'de 750.000 TL lik kredi çekiyor %24 faiz 3 ay vadeli. Krediyi alırken banka %1 komisyon kesiyor. Aylık finansal tablo düzenliyor. Buna göre;
a-) Kredi alınmasına ilişkin kaydı,
b-) Eylül ve Ekim ayına ilişkin kayıtları,
c-) Kredinin geri ödenmesine ilişkin kaydı yapınız.İkinci oturum Hukuktu ve 75 dakika beş tane tanım ve açıklama, bunlardan Dördü cevaplandırılacaktı. Sorular 25 er puandı.
1- Sözleşme serbestliği nedir, kısıtlandığı konular nelerdir.
2- Tüzel kişiliği sona erdiren durumlar nelerdir.
3- İdari sözleşme nedir, uyuşmazlıkları nerede hangi dava türüyle çözümlenir.
4- TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yolarrı nelerdir kısaca açıklayınız.Üçüncü oturum iki saatlik öğle arasından sonra Maliye-İşletme idi, 1 saat 45 dakika soruların puanlamalarını hatırlamıyorum tam olarak.
1- Çeşitli tanımlar(15 puan)
-Stratejik planlama nedir.
-Performans değerlendirmesi nedir.
...
2- Personel yönetimi nedir, Klasik Personel Yönetimi ile İnsan Kaynakları Yönetimini karşılaştırınız.
3- Örgüt iklimi nedir.
4- Örgüt iletişimi ve örgüt iletişimini etkileyen unsurlar nelerdir.
5- Vergilendirmenin Gelir, İkame ve Mali etkisi nedir. Örnekler vererek açıklayınız.
6- Yönetim yapısı nedir gibi bir şey vardı.
7- Etkin bir denetim sisteminin unsurları nelerdir yazınız.2018
Bddk uzman yardımcılığı (idari) için:Muhasebe
bilanço ve gelir hesapları verildi, dönem sonu bilançosu ve gelir tablosu istendi. Sermaye ve dönem net karını bulmamız istendi.
cari oran, asit test oranı tanımı istendi. Finansman oranı soruda verildi. 6 öncül vardı. Örneğin sermaye arttırımı bu oranları etkiler, arttırır, azaltır bunlar soruldu.
hisse senedi alış kaydı, dönem sonu karşılık ayırma, satış kaydıHukuk
öncüllü soru. 25 puan. Objektif iyiniyet, sebepsiz zenginleşme, gabin, meclis soruşturması, idari vesayet kısaca açıklayın.
cumhurbaşkanlığı seçimleri nasıl yapılır? 25 puan.
İlk iki soruyu çözmek zorunlu. Kalan 3 sorudan 2 tanesi çözülecek her biri 25 puan.
hak ehliyeti ve fiil ehliyetini tanımlayın. Fiil ehliyetinin şartları neler?
borcu sona erdiren sebepler neler?
idari işlemlerin geçerlilik sebepleri neler?Bddk uzman yardımcılığı:
İşletme-Maliye oturumu
öncüllü soru. Öncüller vergi mahremiyeti, koordinasyon, motivasyon/vizyon, performans esaslı bütçeleme.
organizasyonlarda çatışma. Modern yönetim teorisinin çatışmaya bakışı.
stratejik planlama süreci ve swot analizi.
Üç soru çözülmesi zorunlu. Kalan sorulardan ikisi seçildi.
kamu harcamalarını sınıflandırın, transferler hakkında bilgi verin.
otomatik stabilizatörlerden ikisini açıklayın.
bütçe ilkeleri.
sistem yaklaşımı.Bankacılık Uzman Yardımcılığı
Muhasebe
1- hesaplar verildi gelir tablosu ve bilanço oluşturulması istendi
2- cari oran ve likidite oranı formülü yazılsın dendi ve 6 öncüllü işlemlerin(uzun vadeli tahvil ihraç etti, peşin parayla mal satın aldı vs) cari oran, likidite oranı, ve borç/özkaynak üzerinde nasıl bir etki - arttırıp, azaltacağı gibi- yapacağı
3-hisse senedi aldı şu kadar komisyon ödedi yıl sonunda değeri şu kadara düştü ve ertesi dönem şu kadardan sattı bankaya da işleme aracılık ettiği için şu kadar ödedi
4- soruyu hatırlamıyorum bile değişik bir soruydu
Hukuk
1-a.ş de yönetim kurulunun devredemeyeceği ve vazgeçmeyeceği yetkiler
2- ceza hukukunda hukuka uygunluk halleri
3-borçlqr hukukunda borçlunun temerrüdü sonuçları
4- yasama sorumsuzluğu
İhtiyati haciz
Subjektif ve objektif iyiniyet
Çekten cayma
İflas masası
kısaca açıklayınızMurakıplık hatırlayabildiklerimi yazayım.
İktisat maliye finansÜçlü açmaz, taylor prensibi, marshall lerner koşulu. Bunlara göre Türkiyenin şuanki dış ticaret dengesini açıklayın.
koşullu yakınsama nedir, solow büyüme modeli ve içsel büyüme teorileri arasındaki farklar nelerdir? Uzakdoğu asya ülkelerinin başarılı, sahra altı afrika ülkelerinin başarısız olmasını hangisi daha iyi açıklar? Büyüme oranları ve faiz oranlarıyla ilgili seçimlik 2 soru vardı. Birinde Varyans ve kovaryans verilmiş korelasyonu soruyordu. Ortalaması, ortancası, tepe değer, aralık sorulmuştu. Diğerinde 2 ülke karşılaştırması vardı. Nominal döviz kuru ve ülke fiyat endeksleri yıllara göre verilmiş. Reel efektif döviz kuru kaç? Reel kurun her bir yıl için hesaplanması istenmiş. Aynı şekilde ülkelerin enflasyon oranları da istenmişti.
Tam rekabet piyasasında maliyet fonksiyonu verilmiş. Ortalama maliyet, marjinal maliyet, ortalama değişken maliyet ve grafikleri istenmişti. Hangi fiyat aralığında üretim yapmak istemez? Firmanın arz eğrisini grafik üzerinde gösterin.
Monografi bekliyodum şahsen ama asla yoktu. Bana çok zor geldi en zor oturumdu diye düşünüyorum kendi adıma. Genel muhasebe kısmı kolaydi ama puan değeri azdi. Mali analizden çok fazla yorum sorusu vardi onlara hiç bakmadığım için de bana zor gelmiş olabilir. Tanım sorusu yoktu. Hesaplar birbirinden bagimsiz olacak şekilde 30 puanlık kayıt. 10 puanlik da bi tablo vardi yani toplam40. O tabloda isletmenin vadelerine göre alacaklari verilmis donemsonunda ne yapmalı diyo. Sonra diğer sorularda oranlar vardı ozkaynak karlılık orani aktif karlılık orani ve bunlarin yorumu. Bunun dışındaki sorular tam dayaklikti hicbisey anlamadım.Hukuk
A Bono yu borcuna karşılık Bye vermiş. Daha sonra aldığı malların kalitesiz olduğu gerekçesiyle bonoyu geri istemiş. B de C ye hukuka uygun olarak temlik cirosuyla teslim ettiğini, bonoyu geri alamayacağını söylemiş. Buna göre C bonuyu tahsil için Aya başvurabilir mi? neden?
Ş arabasını boyatmak için F aş ye bırakıyor. Teslim aldığında koltuklarda leke olduğunu görüp f aş ye hasarın giderilmesi isteminde bulunuyor. F aş de ustanın dikkatsizliği sonucu olduğunu söyleyip sorumluluk kabul etmiyor. F aş nin bu beyanı doğru mudur? Neden?
X, Yden 1400 liraya buzdolabı almış. Bankadan ödemesini gerçekleştirdikten sonra yanlışlıkla 2400 lira ödediğini farketmiş. Bunun için X y ye hangi ilke gereği başvurabilir? Y fazla çdenen meblağı geri ödemekle yükümlü müdir?
Terzi A nın kk borcuna karşılık icra takibi başlatılmış ve icra müdürü ofis tipi buzdolabına ve dikiş makinesine haciz konulmasına karar vermiş. İcra müdürünün kararını icra iflas kanunu hükümlerine göre açıklayınız.
Danışmanlık için a. Ş kurmak isteyen A ile B den A sermayeyi getirmeyi, B de tecrübelerini sermaye olarak getirmeyi taahhüt ediyor. B kurucu ortak olabilir mi neden? A sermayenin yüzde 20sini bu yıl satacağı gmenkulden ele edeceği gelirle ödeyeceğini taahhüt etmiştir. A nın sermaye taahhüdü geçerli midir? Neden?
1940 doğumlu A torununun okul masrafları için 6 ay vadeli 44bin lira kredi çekmek istemiştir. Ancak banka kendisinin çok yaşlı olduğunu ve borç altına giremeyeceğini belirtmiştir. A nın borç altına girmesine engel bi durum var mıdır? -
@mavikot hocam ben bu ilana başvurmadım henüz mezun olmadığım için ama genel olarak soruyorum. tam donanım kısmı subjektif ama iyi bir üniversite(odtü) ve üst düzey ingilizce(yds a) sağlıyorum. önümüzdeki yıllarda gelecek ilanlarda spk,bddk,epdk,rekabet vs şansım olur mu torpil-referanssız bir şekilde?
-
Yds puanınız gayet güzel kendinize güveniyorsanız ve güzel bir kpss puanı alırsanız tabiki de yerleşebilirsiniz hocam. Çok yakın arkadaşlarım var referansı olmadan güzel mevkilerde görev yapan.
-
Arkadaşlar merhaba, başvuru formunu doldurup kaydetmek yeterli oluyor değil mi? Başvuru yaparken sayfa yenilemek durumunda kaldım. Daha sonra güncelleme yaparak kaydettim. Emin olamadığım için sormak istedim.
-
@lion bence halledilir hocam. Kusura bakmayın yeni gördüm.
-
merhaba, sizce iletişim alanı kaç puanla kapatır? ona göre hazırlanacağım.