2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@ugur1144 Financial Times'ta terms:
Definition of active population
All the people who normally work in an area, country etc.(Aktif nüfus:Normalde bir alanda, ülkede vb. Çalışan herkes) -
@forceful çeko mezunu olarak söylüyorum bende yanlış bilgiye sahipsin
-
Anayasa: 4
İdare Hukuku:11,5
İktisat: 0 (huhuğçuyum)
Tarih: 2
Tr Ekonomisi: 1
İnsan hakları ve demokratikleşme: 4
Türkçe: Bir tane noktalama işareti kesin yanlış. Geriye kalan sorulardan tam puan alacağımı düşünüyorum. ( Türkçe konusunda şahsi kanaatim bu yönde; farklı düşünen arkadaşlara saygı duyuyorum. )Değerli yorumlarınızla az çok bilgi sahibi olabileceğimi tahmin ediyorum. ( Sınava ilk kez girdim, stajyer avukatım. ) Hayırlı geceler herkese.
-
@yeşil Türkiye Ekonomisi ve iktisat'a rağmen çok iyi yapmışsınız. 26-27 ediyor ortalama üstü gelir bence.
-
@forceful ben de sınav esnasında senin düşündüğün gibi düşünüp İŞGÜCÜ YAPTIM , ancak kamu sınavları için çıkmış sorular doğrultusunda kitap cikaran nurdan aslan , zeynel dinler gibi hocalarin kitaplarinda cevap kesinlik olmamakla birlikte işgücünden uzaklaşıyor bu sebeple bence yanlış yaptık, cevap işgücü olmaz fikrindeyim
-
Ben cevabın işgücü olduğunu düşünüyorum.
-
Dünkü tam dışlama / tam etkinsizlik üzerine yapmaya çalıştığım açıklamalara da bir dipnot düşeyim, bence tam dışlama olmasi dünkü yaptığım açıklamalar ışığında imkansız , bu demek değil ki tam etkinsizlik doğru , bence bu da büyük ihtimal yanlış , soruda bizden LM nin dik olduğu durumda maliye politikasının mg yi arttirmadigi (yani etkisiz olduğu ) durumu soruyordu , eğer soru "bu durumda maliye politikasının durumuna ne denir" seklinde olsaydi cevaba yazdığım tam etkinsizlik cevabini yanlış olarak kabul etmezdim, bu yüzden sınavda KLASİK DURUM yapmadığıma pişmanım
-
@username7 ortalama üstünden kasıt nedir hocam.
-
Ben o soruya Maliye politikasının etkinsizliği yazdım ama doğru olduğundan şüpheliyim.
-
Sınavda en çok üzüldüğüm kadın hakları ile ilgili soruda BM Genel kurulunu silip ekonomik sosyal konsey yapmak oldu. Büyükşehir genel sekreteri atanma sorusunda da cevabı Büyükşehir belediye başkanı yazdim.
-
@can.mavi pekk dostum tam dislama cevabinin dogru olmasi icin soruyu nasil sormaliydi?
Bir de sinavdaki soru tam olarak neydi
-
@Daywalkers maliye politikası yerine kamu harcamaları demeliydi dostum , çünkü kamu harcamaları haricindeki maliye politikası araçları özel kesimi dışlamaz... amacım doğru yaptık yanlış yaptık tartışması değil , amacım birlikte cevabı açıklayarar cevap üstünde konsensus sağlayabilmek
-
@Daywalkers dostum sınavda ki soru : para talebinin faize duyarlılığı 0 olduğu durumda genişletildi maliye politikasının milli geliri degistirmemesi durumuna ne denir ? Şeklindeydi
-
@sofuoglu Dışlama,tam dışlama,engelleme,tam engelleme ve klasik durum cevaplarının kabul edilebileceğini düşünüyorum hocam.Dışlama ve tam dışlamanın aynı anlamda kullanıldığı yerler var.Tanımda eksiklik olduğu için bu cevapları kabul edeceklerdir.Genişletici maliye politikasının özel kesim yatırımlarını kendisi kadar dışlaması gibi bir tanım verseydi sadece tam dışlamayı çok rahat yazardık.Tek cevap da bu olurdu önümüze bakardık.
Erdal Ünsal bu durumu tam dışlama (complete crowding out) olarak ele alıyor
( http://dosya.co/ivo6qyb8wjvi/Erdal_Ünsal_Makro_İktisat.pdf.html ve en net biçimde kullanan tek onu gördüm.Diğer kitaplarda crowding out diye geçiyor 224. sayfa ) Diğer kitaplarda sadece dışlama anlamına gelen crowding out tam dışlama anlamında kullanılmış..Literatürde dışlama deyince tam dışlama anlaşılır.Kısmi dışlama ayrıca belirtilir. Stanley Fisher ve G.Mankiw'e baktım ikisinde de crowding out yazıyor. scholar.google.com'de arama yaptığımda da complete crowding out terimini çok az gördüm crowding out bunun yerine kullanılmış.Buradan yine dışlama/tam dışlama aramalarını yaparsanız aynı anlamda kullanıldıklarını görebilirsiniz. Zeynel Dinler de sadece dışlama olarak ele almış.Tam dışlama dememiş.
Kısmi Dışlama yazılmışsa o kabul edilmemeli.Nedeni de kısmi dışlamada LM'nin eğiminin pozitif (sıfırla sonsuz arasında) olması(ara bölge).(çarpanın 1 ile 0 arasında değer alması sebebiyle) İsterseniz akşam kitapların linklerini de gönderebilirim.
Böyleyken böyle sayın hocam. -
3-4 sayfa önce dediğim gibi verdigim 3 sorunun cevabın dan emin değilim ,
- Tam etkinsizlik durumu
- Ahlaki risk
- İşgücü
Çok büyük ihtimal ahlaki risk haricindekileri yanlış yaptım , ben doğru sayımı hesaplarken bu 3 ünü yanlış sayarak ve türkçe hariç hesapladım , nohutçu ve kararlı hocalarin verdiği cevaplarla harfi harfine aynı olan cevapları doğru saydım
-
Siz tartısa durun @can-mavi arkadaşimiz tam dişlamanim kesinlikle yanliş oldugunu dogru cevabin yuzde 80 Klasik Durum oldugunu soyluyor.
-
@Daywalkers nurdan aslan makro iktisat 5. Bası sayfa 338 e baktığınızda engellemeye kamu harcamalarının neden olduğunu görebilirsiniz.aynen aktariyorum sayfa 338 de yazan cümleyi:
... izlenen maliye politikası hasılayı (mg) hiç etkilemez. KAMU HARCAMALARI artışı faiz oranını yükselttiği için özel kesim harcamaları ve yatırımı azaltır tam dışlama olur...Demek istediğim tam dışlamaya sadece kamu harcamaları neden olur maliye politikasının diğer araçları neden olmaz...
Doğrudur yanlıştır demiyorum , sadece kendi fikrimi aktarıyorum -
@Daywalkers dostum klasik durum yüzde 80 doğrudur demiyorum , keşke onu yazsaydim diyorum, içim daha rahat olurdu
-
@onuktekin peki o kitaplarda tam dışlamaya neden olan unsur kamu harcamaları mi yazıyor yoksa maliye politikası mi
-
@onuktekin hocam yine farkını ortaya koymuşsun gerçekten çok sağol kafamdaki soru işaretleri büyük oranda gitti bu açıklamalar ışığında