STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI UZMAN YARDIMCILIĞI 2021
-
Merhaba arkadaşlar, bir önceki sınava İşletme bölümünden girmiş biri olarak sınav hakkında hatırladığım kadarıyla biraz bilgi vermek istedim. Öncelikle 10 soruluk İktisat soruları herkesin yapabileceği seviyede kolay sorulardı; enflasyon, fiyat vb. şeylerin tanımları üzerinden sorular sorulmuştu. Sorular kısaydı ve KPSS formatında değildi bence. Sanırım sınava giren herkes soruları KPSS formatında sanıp o şekilde çalışmıştı, o yüzden sınavdan geçen kişi sayısı çok azdı, İşletme bölümünden, ben de geçemedim sınavı. Sınav Ankara Üniversitesi tarafından yapılmıştı. Bu arada İşletme bölümü 70 ile kapatmıştı. Geçen sene başvurduğumda 955. sıradaydım, bugün başvuru yaptığımda 255. sıraydı; heralde geçenkine göre başvuru sayısı daha az olacak.
-
Teşekkur ederim değerli bilgileriniz için, çok faydalı oldu
-
@schenker91 çok teşekkürler
-
@schenker91 Bir sorum olacaktı başkanlığın yetki alanına giren konularda mevzuatı okumamız yeterli olur mu detaylandırmak mı lazım ?
-
@schenker91 bana da 267 verdi başvurular 15 kasımda bitiyormuş daha artar. ama şöyle bir şey de var geçen sene özellikle hazine uzman yardımcısı alımıyla yds puanı olup atanmayan pek kalmadı o yüzden bu sene başvuru biraz daha az olabilir gerçekten.
-
Arkadaslar gecen alımda kamudan giren biri varsa sorular hakkında bilgi verebilir mi acaba ?
-
@schenker91 Bilgi için çok teşekkürler hocam. Size bir sorum olacaktı. İşletme soruları nasıldı? Kpss ayarında mı?
-
Bir önceki sınavda iktisat bölümünden giren arkadaşlar sınavın konularını ve zorluk derecesini yazarsa çok sevinirim.Ayrica ekonometri gibi kpss de farklı konularda sorular geldi mi?
-
Daha önce iktisattan giren hiç yok mu?
-
Bir de maaş hakkında bilgisi olan var mı Arkadaşlar? Diğer merkez uzmanlıkları ile aynı mı
-
@herkesesu aynı
-
Diploma yerine E-devletten alınmış mezuniyet belgesi yüklesek oluyor mu acaba? Geçici mezuniyet belgesi yüklenebilir diyor ama tam emin olamadım normal mezuniyet belgesi ile aynı mı diye.
-
@catsandpolitics Evet olur ben bütün başvurularımı onunla yapıyorum, barkodlu e devlet mezuniyet belgesi
-
2019 Strateji ve Bütçe Başkanlığı Uzman Yardımcılığı Taban Puanları Kaç Olarak Gerçekleşti?
Bölüm Sınava Girecek Aday Sayısı Taban Puan
İktisat 201 70,18005
İşletme 154 70,19567
Kamu Yönetimi 60 82,21192
U.A. İlişkiler 40 90,87641
Hukuk 72 72,97042
Sosyoloji 22 71,51760
İstatistik 37 73,19262
İnşaat Müh. 40 87,54344
Bilgisayar Müh. 29 70,55880
Endüstri Müh. 79 70,53763
Şehir ve Bölge Planlama 20 77,06390Verilen ilanda toplam 59 kişilik kadro için 1180 adayın yazılı sınava katılma hakkı olacaktı. Ancak özellikle alıma getirilen Yabancı Dil Sınavı’ndan 70 puan alma zorunluluğu yüksek KPSS puanlı bir çok adayın yarış dışında kalmasına sebep oldu ve neredeyse başvuru taban puanına kadar inilmesine yol açtı. Bunun yanında 1180 adayın gireceği şekilde planlanan alımda yalnızca 754 aday yazılı sınava girme hakkı elde edebildi.
-
2019
1.cari açik 2.merkez bankasi 3.kisibasi gsyih 400 4.paranin ozellikleri I- II -III 5.piyasa talep egrisi 6.farksizlik egrisi 7.doviz kuru 8.asgari ucret uygulamasi 9.toplam hasilat sayisal soru 10.ara mamul un sorusu 11.cerceveleme 12.hiyerarsi, klan kulturu secenekleri olan soru 13.alternatif maliyet 14.entropi 15. hangisi kalitatif yont. degildir 16.holding konsorsiyum 17. fabrika yeri secimi seceneklerde basabas analizi vardi 18. parkinson kanunu 19. önleme maliyeti 20.uretim kapasitesi sorusu I-hammadde II-teknoloji III-talep IV-isgucu 21.stoklama maliyeti ve siparis verme maliyeti top. min. oldugu miktat nedir 22.etkinlik gercesen uretimin planlanana orani 23.psikoanalitik yaklasim 24. urunle ilgili bir soru secenekler imaj personel , zaman yer 25.cogulcular, oncular secenekli soru 26. maliyet analizi sagmal inekler nakit yutucular 27.pazarin kaymagini alma stratejisi 28uretim maliyeti 3.5 29.hizmetlerin patent inin alinamayisi 30. somut urun degildir: garanti 31. alacak senetleri sorusu senedin yrnilenmesi 32. azalan bakiyeler sorusu 12000 33 net calisma sermayesi 80.000 34.pesin odenen vergi ve fonlar finansman giderleri 35.borclanma maliyeti %20 ya da%25 36. reel faiz sorusu %32 37.miller -orr sorusu cevap geleneksrl yaklasim di bence 38. net bu gunku deger <0 39. Hangisi finan yon gorevi degildir hisse sahiplerinin refahini yukseltmek. toplamda benim hatirladiklarim ve toparladiklarim bunlar.
-
2019
işletme soruları- arkadaşlar tamamlayalım hadi 50 ye
1- nakit yutanlar
2- gecerli maliyet
3- ortak girişim- konsorsiyum vb
4- kitlesel bireyselleştirme
5- adhokrasi kültürü
6- geç kalanlar geriden gelenler ?
7- taban vergi asgari ücret
8- kapasite sorusu öncüllü soru talep ve işgücü sanırım
9-net bugünkü değer (bunun sorusu neydi hatılamıyorum)
10- muhasebe std
11- yabancı isimli soru- problemin belirlenmesi
12- tic mal st iskontosu işaretledim ben
13- vekalet teorisi
14- miller or
15- NX net ihracat
16-döviz kuru
17-personel değer
18- a) histogram- b.)temel ekonomik sipariş secenekli bağımsız talep stok modeli değildir
19-hissedarların refahını artırmak finans departmanının görevi değildir dedim siz?
20- 3.5
21- önleme maliyeti- kaliteyle alakalı soru
22- entropi
23- karşılaştırılabilir muhasebe ilkesi değil
24- alacak senedi yenilemesi
25- etkililik
26- 400 br başı gsmh
27- 2000 kıst amortisman
28- bsmv finansman gideri
29- çerceveleme etkisi
30- 32
31- piyasa talep eğrisi
32- talep eğrisi
33- ekonomik sipariş
34- 16 reel faiz
35- delphi kantitatiftir sorusu yani niteliksel
36- Gini
37- merkez bankası
38- para öncülleri hepsi 123
39-garanti malın somut özelliği değildir ek yarardır
40- hizmet sorusu soyutlulugu kalitesini ölçmeyi engelleyen unsur değildir ayrıklık engeller bu soru çkmış soru kpss
41- 80000 net işl serm
42- parkinson kanunu
43- ara mal
44- pazarın kaymağını alma fiyat duyarlılığı olmamalı
45- kuruluş yeri seçim yöntemlerinden değildir cevabını hatırlamıyorum
46- toplam hasıla fiyat çarpı miktar -
2019
kamu yönetimi soruları
iktisat
1- ara mal
2- piyasa talep eğrisi
3- merkez bankası
4- toplam hasıla
5- işlem sorusu 400
6- reel faiz
7- döviz kuru
8- paranın işlevleri: 1-2-3
9- net ihracatsiyaset bilimi
1- modern libarelizm - T.H. Green
2- Hegel sorusu: Aile-sivil toplum-devlet
3- thomas hobbes'un kitabı- de cive
4- harold d. laswell'in siyaset tanımlaması: yönetenle yönetilen arasındaki denetim
5- klasik elitistler: wilfredo pareto-robert michels
6- dost düşman ayrımı : carl schmitt
7- david easton: siyasal sistem
8- entropiyönetim bilimi
1- danışma
2- yönetsel devrim kitabı: james burnham
3- herbert simon görüşlerinde yanlış seçenek: insanın ekonomik-rasyonel kararlar alması
4- daha yakın tarihte gerçekleşen: yeni kamu hizmeti
5- kameral bilimler yanlış seçenek: fransa'da ortaya çıkması
6- adhoratik örgüt: gap idaresiidare
1- il encümeni sayısı: 7
2- büyükşehir belediye başkan danışmanı sayısı: 5
3- cb'nin görevi değil: belediye seçimlerini yenilemek
4- kamulaştırma sorusu yanlış olan seçenek: özel teşebbüsler de kamulaştırılır.
5- idari ve mali özerklik: istanbul kalkınma ajansı
6- siyasal hak: kamu hizmetine girme
7- 1982 anayasasında yer almayan: sözleşmeli personel
8- anayasa mahkemesi bireysel başvuruda bulunamayacak hak: kamu hizmetine girme?
9- diyanet işleri başkanlığı sorusu
10- tabi servetlerin aranması ve işletilmesi sorusu: 1-2-5
11- kanunsuz emir sorusu: konusu ceza kanunlarına aykırı olan emir?
12- belediye meclisinin görevlerinden değildir: bütçe ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak
13- hangisi sözleşmeşi personel için doğrudur?
14- cumhuriyetin tüm anayasalarında ortak: milli egemenlik
15- boşluk doldurma: parlementer sistemkent-çevre
1- heterojenlik - louis wirth
2- imar sorusu düzenleme ortaklık payı: %40
3- çevre hukuku ilkesi değil: kusurlu sorumluluk
4- walter christaller: merkezileşen yerler kuramı
5- çevreye ilişkin sözleşme değildir: 1957 cenevre sözleşmesisiyasi tarih
1- adalet partisi-demokratik parti
2- gizli oy açık sayım ilk kez: 1950 seçimleri
3- düşürülen hükümet: anayol
4- sultan abdülaziz döneminde değil: ıslahat fermanı -
@kamumaliyend teşekkür ederim.