SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MÜLAKATLARI HAKKINDA HER ŞEY
-
Geçtiğimiz yıllarda sorulan ve bu sene de sorulması ihtimali olan sorulardan bazıları. Bu sorulara sürekli ekleme yapılacaktır.
Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları şu şekilde olacak:a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %25,
b) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %25,
c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %25,
ç) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %25.
Aday Öğretmenlik Sözlü Sınav Soruları (Çıkması muhtemel)
-
Eğitimde teknolojik aletler kalem kitap defter vs ... yerini almalı mıdır?
-
Örgün eğitim nedir hakkında konuşun?
-
Çocukları boş zamanlarından hangi sosyal yayınlara yönlendirirsiniz?
-
Sosyal medya ağı kuracak olsanız orda neler paylaşırsınız?
-
Yaygın eğitimin önemi?
-
Halk eğitimden yeterince yararlanıyor musunuz?
-
Eğitim öğrencide istendik davranış değişikliğidir bundan hareketle çocuklarda istenmedik davranışlar değiştirmek için neler yapılabilir?
-
Biyolojik olarak aklın önemi nedir?
-
Günümüzde literatür taraması yerine internet taraması yapmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-
Teknolojinin eğitimde olumsuz olduğu tezini nasıl çürütürsünüz?
-
EBA dan nasıl yararlanıyorsunuz?
-
İnformal eğitim kendiliğinden gerçekleşen eğitim hakkında neler söylersiniz?
-
Sürekli okuduğunuz takip ettiğiniz yazar var mı?
-
Eğitim teknolojilerinin dersler için yararı nedir?
-
Öğrencilerin teknoloji sayesinde internet üzerinden edindiği bilgiler ne derece güvenilirdir?
-
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik nedir?
-
İnsanın toplumsallaşmasının eğitime katkısı nedir?
-
İnternet kullanımının faydaları ve zararları nelerdir?
-
Sınırsız bütçe verilse sınıfta teknolojik ne yaparsınız?
-
Eğitimde kültür sürecini açıklayın?
-
-
Mülakatlarda Adayların Dikkat Etmesi Gereken Bazı Önemli Konu Başlıkları
1-) Öğretmen adayları haklı olarak mülakata heyecanlı katılıyorlar. Fakat bu tatlı heyecan onlar için çoğu zaman dezavantaja dönüşüyor. Bu tatlı heyecanın mülakatları kötü etkilememesi için adayları uyarıyoruz.
2-) Adayların cevabını bilmedikleri soruları cevaplamaya çalışması büyük bir kumar oluyor onlar için. Bu riske girmeye gerek yok.
3-) Sorular cevaplanırken iyice düşünüp emin olarak cevap vermelerini tavsiye ederiz. Soru geçtikten sonra ilave etmek ya da çıkarmak istedikleri bilgiler onlar için pişmanlığa yol açabilir.
4-) Komisyon üyelerinin orada görevli olduğunu unutmamak gerekir. Onlarla tartışmaya girmenin adaylara bir fayda sağlamayacağının farkında olunmalıdır.
5-) Kadın adayların giyim ve makyaj konusunda aşırıya kaçmamalıdır. Erkek adaylar da giyim konusunda dikkatli olmalıdır. Bu uyarıyı yapmamızın sebebi mülakatlara deniz şortu ile giren adayların da olduğu gerçeğidir.
6-) Tutum ve davranışların adayın kişiliği ruh hali ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olunmasında yardımcı olduğu için bu konu oldukça önemlidir. Tutarlı ve makul olmak en doğrusu olacaktır.
-
Mülakata giderken öğretmenlerin yanında bulunması gereken belgeler nelerdir?
Öğretmenler mülakata giderken nüfus cüzdanı/Ehliyet bulundurmak zorundadır. Sınava giriş belgesi bulundurulması zorunlu değildir. Nüfus cüzdanı/Ehliyet dışında herhangi bir belgeye gerek yoktur.
Mülakat süresi ne kadardır, her bir adayın süresi var mıdır?
Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda süre sınırı koymamıştır. Fakat 5-10 dakikadan fazla süreceğini beklemeyin.
Mülakat ili, adresi, saati ve komisyonda değişiklik olabilir mi?
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı zaman zaman değişiklik yapabiliyor. Adayların meb.gov.tr'den sürekli takip etmesinde fayda var.
Mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak?
Mülakat değerlendirmeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 28 Eylül'de açıklanacak.
Mülakatta ne tür sorular sorulabilir? Adayların nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Mülakatta sorulan soruların cevabından çok adayların bakanlık tarafından belirlenen kriterleri taşıyıp taşımadığı kontrol ediliyor. Bu konuda çıkmış bazı mülakat soruları aşağıda liste halinde mevcuttur.
Mülakatta KPSS P121 puan ve sıralamasının etkisi var mıdır?
Yönetmeliğe göre 1. sırada mülakata çağırılan aday ile ilgili branşın 3 katı olan sayının sonuncu olarak çağırılan kişisi eşit konumdadır. Bu bağlamda KPSS puanının bir önemi bulunmamaktadır.
Mülakata katılmayan adaylar Kasım-Aralık ve Şubat dönemindeki atamalarda mülakata katılabilecekler mi?
Bu konuda bakanlığın resmi bir açıklaması yoktur fakat katılabileceği tahmin edilmektedir.
Atanacak öğretmenler stajyerlik uygulamasına tabi tutulacak mı?
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre tutulmayacak. 10 Ekim'de atanacak 15 bin öğretmen doğrudan atandıkları okulda göreve başlayacak.
Mülakatı başarı ile geçip tercih yapmaya hak kazanan adaylar, kaç tercih yapacak?
20 tercih yapılacak, 21. tercih(tercih dışı-bilgisayar kurası) seçeneği sistemden açılabilecek. Tercihler 4-7 Ekim arasında olacak ve 3 gün sürecek.
-
Öğrencileri ilgi yetenek becerilerine göre yönlendirmenin önemi nedir?
Mebin fırsat ve imkan eşitliği ilkesinden yola çıkarak meslek liselerini değerlendiriniz.
Öğrencilere internet üzerinden ödev verme ve değerlendirme hakkında ne düşünüyorsunuz
Geliri yüksek öğrenci ve düşük öğrenci arasındaki fark eğitime nasıl yansır?
Ekonomiyi düzeltmek için eğitim alanında neler yapılmalı?
Eğitimde teknolojinin yararlan ve zararları neler?
Tablet kullanımının eğitimde ölçme değerlendirme öğrenciyi izlemedeki faydası neler?
Eğitim-kültür ilişkisi.
Felsefenin eğitimdeki yeri nedir? Nasıl olumlu etkiler mi yararları nelerdir?
Bilgisayarın ölçme ve değerlendirmede ve de izleme de yeri nedir? Olumlu ve olumsuz etkilerini açıklayın.
Resmi evrak tebligat süresi ne kadardır?
Eğitimde hiç bir aileye ve zümreye imtiyaz tanınamaz sözünü açıklayınız.
Sosyo Kültürel çevrenin eğitime katkısı var mıdır?
sosyal medya kullanımını nasıl değerlendirirsiniz?
internette ödev veren öğretmenin dikkat etmesi gerekenler neler?
Eğitimde sürekliliği sağlamak için neler yapılabilir?
Her yerde eğitimden ne anlıyorsunuz? 55. Teknolojinin kullanıldığı eğitim ortamıyla düz anlatımın kullanıldığı eğitim ortamı arasındaki fark nedir? Hangisi daha iyi sizce?
öğrencilerinizin bilişsel ve devinimsel özelliklerini bilmeniz Öğretim sürecinde size ne gibi avantajlar sağlar?
Akıllı tahtaların olumlu olumsuz yönleri neler?
Ülkemizde eğitim acısından gelişmişlik düzeyini arttırabilmek içim nasıl eğitimciler yetiştirilmeli?
Tevhidi tedrisat nedir?