Değerli arkadaşlar, bir önceki alımın tüm süreçlerini bizzat yaşamış biri olarak sizlere elimden geldiğince tecrübelerimi aktaracağım. Öncelikle yazılı sınav konusunda sizleri bilgilendireceğim. Biliyorum ki kafanızda pek çok soru işareti var bu konuda. Ben kendi çalışma usulümden bahsedeyim sizlere.
İlan geldiğinde ilk olarak çıkmış soruları analiz ettim. Klasik usulde yapılan sınavlarda tekerrür eden sorular oluyor zaman zaman. Sizlere şu kitaba veya bu kitaba çalışın diye çok fazla öneride bulunamayacağım, çünkü ben kitaplardan ziyade notlarımın üzerine kendimce yorumlar katarak soruları cevaplandırdım. Yine de yardım aldığım birkaç kitaptan bahsedeceğim.
MUHASEBE
Muhasebe’nin monografi kısmı için İlhan Kılıç’ın kitabından yararlandım. Bu sınavdan önce monografiye dair bilgim yoktu. Kitaptaki soruları sindire sindire çözdüm sınava kadar. Ara ara notlar çıkardım, değişik yevmiye kayıtlarını yazdım örneğin. Bir monografide sıra nasıl olmalıdır, vergi oranı verilmişse/verilmemişse kayıtlar nasıl olmalıdır? gibi bilgileri bir kenara not ettim. Sınavda bunun faydasını gerçekten gördüm.
Muhasebe kısmında çok puan kırıldığını düşünmüyorum. Yeter ki siz bildiğinizi az ya da çok kağıda dökün. Mesela tablolarda nihai olarak doğru rakamları bulamayabilirsiniz. Bunu dert etmeyin. Çünkü bizim girdiğimiz sınavda zarar bulan da vardı sonucu, kar bulan da. İki taraftan da kazananlar oldu. Sizden istenen tablolardaki kalemleri eksiksiz yazmaya özen gösterin, rakamlar ikinci planda kalıyor inanın. Bilanço denkliğini tutturan kişi çok nadir bulunuyor zaten. Monografi haricinde tanım soruları ve ekstra bir soru daha oluyor. Bizde sermaye taahhüdü sorusu vardı mesela, kolay denebilecek nitelikteydi. Yine öyle olacağını düşünüyorum.
İKTİSAT
İktisat için kitap kullanmayı düşünüyorsanız ‘Sorularla İktisat: Hipotez’i önerebilirim. İçerisinde önceki yıllarda çıkmış pek çok klasik sınav sorusu ve cevabı mevcut. Soru tipleri hakkında da fikir sahibi olmanızı sağlayacak bir kitap.
VMY Sınavı'nın İktisat kısmında gelebilecek en önemli konu ‘Ödemeler Dengesi Bilançosu’ sanıyorum ki. Birkaç kez farklı şekillerde sorusu gelmiş. Diğer bir konu da ‘Para Talebi Teorileri’. Bu konu da klasik sınavlarda sık sık sorulmakta. Yalnız bu konuları düpedüz ezberlemek yerine analiz ederek çalışmanızı ve yorum yeteneğinizi geliştirmenizi öneriyorum.
MALİYE
Maliye için bir kitap kullanmadım, yalnızca notlarımı okudum. Maliye mezunu olmam hasebiyle pek zorlanmadım bu alanda. Kitap kullanacaksanız Maliye Ders Notları (İsmail Engin&Serdar Şahin)’nı öneririm. Herhangi bir Maliye kitabıyla da halledilebileceğini düşünüyorum. Konuların ana ve alt başlıklarını bilmeniz ve yorum yapabilmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca 5018 sayılı Kanun’u okumanızı öneririm.
HUKUK
Hukuk kısmı, klasik sınavların en kolay kısmı gibi görünüyor lakin buna aldanmamak gerek. Son yapılan sınavda pek çok kişi bu alanda ortalamayı geçemedi maalesef. Yorumdan ziyade direkt bilgi isteyen sorular geliyor. Ben notlarımdan çalışmıştım ama sizler güzel bir konu anlatımlı kitaptan veya ilgili kanunlardan bu alana çalışabilirsiniz.
Son olarak; sınava girdiğinizde sizlere her oturum için, bir kağıt üzerinde sorular ve bunların cevaplarını yazacağınız bir defter verilecek. Az mı yazmalıyım yoksa çok mu diye şimdiden kafanızda bunu tasarlamayın. Çünkü bazı sorular var ki üç sayfa cevap yazabilirsiniz (Örneğin; piyasa başarısızlıklarını örnekleyerek açıklayınız.), bazı sorular da var ki yarım sayfayı bile bulmayan bir cevap yazabilirsiniz (Örneğin; kamu hukuku tüzel kişileri ile özel hukuk tüzel kişilerini karşılaştırınız.). Sizlere önerim, özellikle Maliye ve İktisat alanlarında sorulan yoruma açık soruları, mantık çerçevesinde uzun tutmanız olacaktır.
Hepinize başarılar diliyorum değerli arkadaşlar. İnşallah ilerleyen süreçleri de burada konuşmak nasip olur. Allah yardımcınız olsun.