@Kethüda
Kıyafet konusuna en çok Dışişleri Bakanlığı’nda dikkat edilir. Orada en ufak bir hatanız bile elenmenize neden olabilir.
Öncelikle kırmızı protokol rengidir. Cumhurbaşkanı değilseniz takmanızı pek önermem. Heniz “aday” memur olduğunuzun bilincinde olarak kırmızı kravat takmamak da fayda var. Kendine avantaj sağlayacağını düşünerek turkuaz kravat takıp AKP Gençlik Kolları Başkanı gibi gitmeyi düşünen yoktur umarım. Koyu renk bir kravat işinizi görür.
Takım elbise renginde ise siyah veya açık renk bir takım elbise yerine koyu lacivert en idealidir. Gömlek beyaz olmalıdır. Ayakkabı da koyu lacivert olursa iyi olur. Siyah giymek tercihinize kalmıştır. Ancak ayakkabı kesinlikle uzun burunlu ve parlak rugan olmamalıdır. Kısa burun ve mat bir renkte olmalıdır.
Kahverengi gibi riskli renklere kesinlikle yaklaşmayın herhangi bir kıyafet parçasında veya ayakkabıda.
Traş konusunda ise mülakattan bir gün önce kesip de yüzünüz iki renk halinde gitmeyin arkadaşlar mülakata. Bir süre önceden kesin alışsın yüzünüz. Kişisel temizlik konusunda tavsiye verecek değilim elbette. Kemeriniz de mutlaka koyu renk ve mat olmalıdır. Daha önce takıl elbise giyen zaten bilir ancak yine de belirteyim çift düğmeli ceketlerin alt düğmesi iliklenmez. Sadece üst düğme iliklenir. Mülakata girerken ceketiniz açık girersiniz, jürinin karşısına çıktığınızda alt düğmeyi iliklersiniz. Oturmanız gerektiği takdirde yine alt düğmeyi açıp oturun. Kalkıp en son çıkacağınız zaman da yine alt düğmeyi ilikler çıkarsınız. Konuşma, diksiyon, özgüven bunlar burada halledilecek işler değil arkadaşlar.
Umarım herkes için hayırlısı olur.
Hak eden hak ettiğine ulaşsın İnşaAllah.
SRPR tarafından gönderilen en iyi iletiler
-
RE: 2019 Kaymakam Adaylığı Mülakatları
-
RE: 2019 Kaymakam Adaylığı Mülakatları
@kemankeşş
Kimse elini kolunu sallayarak gelmiyor o mülakata zaten hocam. Bu sınava emek veren, birçok şeyden feragat eden onlarca insan var. Sınavda derece yapmış insanları (mülakatta da hakkını verdikleri varsayımı altında) referansı olmadığı için -sizin deyiminizle elini kolunu salladığı için- elemek ne kadar doğru vicdanlarınıza bırakıyorum.
Elbette bu işi hakkı ile yerine getiremeyecekler, mesleğe uygun olmayanlar, sakıncalı durumları bulunanlar yalnızca sınavı kazandıkları için kaymakam yapılsın demiyoruz. Her koşulu sağladıktan sonra bir de referans neden gerekli diyoruz.
Bir tanıdığı olmayan garibanın hakkını kim savunacak? -
RE: 2019/3 Aralık YDS
YDS; TOEFL ve IELTS gibi İngilizce bilgisini (dinleme, anlama, konuşma ve muhakeme yeteneklerini) ölçen bir sınav değildir. YDS belirli kalıplar üzerine kurulu bir sınavdır. TOEFL'dan yüksek puan alan bir arkadaşım YDS'de zorlandığını belirtmişti. Bunu ana dili Türkçe olan insanların Türkçe testlerini fulleyememesi gibi düşünebilirsiniz. YDS mantığı ile Türkçe testlerinin mantığı benzerdir. Bu nedenle birçok YDS kursu öğrencilerine kalıp ve kelime ezberletme üzerinden yol almaktadır. İngilizce temeli olan bir insan -temelden kastım online oyun İngilizcesi değildir. Karşısındaki insan ile 5 dakika boyunca basit düzeyde muhabbet edebilecek bir İngilizce'den bahsediyorum- 3 veya 4 ay gibi bir sürede YDS kalıplarına uygun kaynaklar veya bu kalıplara uygun YDS kursları ile rahatlıkla amaçlarına uygun puanlar alabilirler bana göre. Tabi bunun için düzenli ve yoğun bir çalışma gerektiğini söylememe gerek yoktur diye düşünüyorum. Bana göre YDS'de kritik nokta kelime bilgisidir. (vocabulary) Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar çok soru yapma şansınız artar. YDS'den yüksek puanlar hedefliyorsanız kelime bilginizi geliştirmeniz gerekmektedir. Her gün kendinize 5 kelime gibi (kişiye göre değişecektir) bir hedef belirleyerek ve o kelimeleri gün içinde içinizden cümlelerde de kullanarak ciddi kelime bilgisi edinebilirsiniz. YDS'de vocabulary hayat kurtarır.
Amacınız İngilizce öğrenmek ise tabi ki daha farklı bir yol izlemeniz gerekecektir. Dil öğrenmek (bir dilin edebiyatını, tarihini, tüm kültürünü kapsayacak düzeyden bahsetmiyorum) o kadar da zor değildir. Daha eski yıllarda, dil kurslarının bulunmadığı ve bilgiye ulaşmanın nispeten daha zor olduğu dönemlerde insanlarımızın kendi imkanları ile dil öğrenerek "edebi eser" çevirileri yaptıklarını unutmayalım.
Bir dili teoride yani kağıt üzerinde öğrenmek kolaydır ancak pratiğe dökmek biraz zaman ister. Bu konuda altyazılı yabancı dizi ve filmlerin çok faydası olacaktır. Eğer ayırabilecek vaktiniz var ise yabancı dizi ve filmlere zaman ayırmanızı öneririm. Bir süre sonra altyazısız bir şeyler izlediğinizde genel olarak konuya hakim olabildiğinizi göreceksiniz. Bu durum özellikle kulak aşinalığı ve kelimelerin telaffuzları gibi konularda da sizi geliştireceğinden TOEFL ve IELTS gibi sınavlarda da faydalı olacaktır.
Yalnızca YDS odaklı değil, İngilizce öğrenme odaklı çalışmalarda; Türkçe'nin bazı günler tamamen yasaklı olması, arkadaşla ile İngilizce sohbet, chat sitelerinde yabancılar ile İngilizce sohbet ve en etkilisi belli bir süre İngilizce konuşulan ülkelerde kalmak gibi destekleyici yöntemler de vardır elbette.
Özetlemek gerekirse İngilizce olayını çok da kasmayın arkadaşlar. Amacınıza uygun her düzeye doğru yöntemlerle kısa sürede gelebilirsiniz.
Şimdiden sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim. -
RE: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
@Godot Beğendim hocam, güzel yorum. Gerçekten o kıvama geldik artık. Zaten işsiz olan insanlar giriyor bu sınavlara. İşsiz adamın sırtına bir de sınav ücretlerini yüklemek doğru mudur acaba? Girecek aday sayısının az çok belli olduğu, milyonların girdiği üniversite sınavı gibi olmayan bu tür sınavların maliyeti nedir gerçekten merak ediyorum.
-
RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
@siyasallı77
Hocam kesin olmamakla birlikte GUY ile ilgili bir duyumum olmuştu benim. Kesin bir bilgi olmadığı için çok fazla dillendirip insanları umutlandırmak istemiyorum ancak duyduğuma göre yüksek sayıda GUY alımı planlanıyor. Bu alımın teamülün dışında ikiye bölünerek yapılması ihtimali de varmış. Yani 2020 ilkbaharda bir parti alım, sonbaharda bir parti alım daha şeklinde olabilirmiş. Bunun dışında herhangi bir duyumum olmadı malesef hocam.
Kaymakamlık duyumum olmadı.
Ancak umarım bol alımın olduğu bir yıl olur 2020. -
RE: Kampüs Deyince Aklınıza İlk Gelen Üniversiteler Hangileri?
1 numaraya Boğaziçi’ni yazmak gerekir. Bana göre daha sonra ODTÜ gelir. Eymir Gölü etrafında bir bisiklet turu bile ayrıcalıktır. Son olarak da tabiki okulum Anadolu Üniversitesi’nin Yunus Emre Kampüsü de gayet güzeldir. Çoğu üniversite gibi binalar dağınık değil yan yanadır. Kampüs içerisinde parklar vb dışında boş alan azdır. O nedenle kampüs içinde ringe gerek duyulmaz.
-
RE: Geceye bir söz bir şiir bırak :)
“-izm’ler idraklerimize giydirilmiş deli gömlekleridir.”
(Cemil Meriç, Bu Ülke) -
Kendi İmkanları İle YDS’ye Hazırlanmak İsteyen Adaylar İçin Tavsiyeler
Öncelikle herkese merhaba demek istiyorum.
Öyle düşünüyorum ki artık mezun sayısının çok fazla olması, ilanların sayısının düşmesi vb. etkenler nedeni ile kurumlar alımlarında daha seçici davranıyor. Hatta bana göre sınav tarihlerinin çakıştırılmasında bile bunun etkisi var.(Bu konuda “puan lobisinin” de payı var bence. Sırf alan daraltmak amacıyla arkadaşları için sınavlara başvuran ve mülakatlara gitmeyenler var. SPK ilanı en güzel örneği ancak ayrı bir tartışma konusu.) Bu nedenle YDS’nin de artık önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.
Gerek KPSS gerek diğer kurum sınavlarına hazırlık süreci, zaman, ulaşım, maddi imkanlar nedeni ile fiziki bir kursa gitmek veya online kurs satın almak yerine kendi imkanlarımız ile hazırlanmak zorunlu hale geliyor bazılarımız için.
Bu nedenle de benim ve benim gibi kendi hazırlanmak isteyen arkadaşların YDS’ye daha önce kendisi hazırlanmış ve istediği puanları elde etmiş adayların tavsiyelerine ihtiyacımız var.
Benim az çok İngilizce temelim var. Sıfır düzeyindeyim diyemem ancak kelime dağarcığı konusunda eksiğim var. YDS’ye hazırlanırken hangi kitap setlerini, kaynakları tavsiye edersiniz? Nasıl bir çalışma yöntemi belirlediniz veya tavsiye edersiniz?
Şu an aklımda Moda Dil’in Passagework veya YDS Sınav Stratejileri serilerinden birini almak var. Ancak bu kitaplar tamamen İngilizce içerikli mi yoksa gerekli yerlerde Türkçe açıklamalara da yer verilmiş midir bilemiyorum? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olursa sevinirim. Bu şekilde öncelikle bir kitap seti ile altyapı oluşturup daha sonra makale okumalarına geçmeyi planlıyorum. Daha önce kendi hazırlanan arkadaşların bu konudaki görüşünü de merak ediyorum. Acaba direk makale okumaları ile başlamak da fayda sağlar mı?
Kendim için ve bu sınava kendi hazırlanacak olan adaylar için tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum. Bu tavsiye ve yorumlara her türlü kaynak, kitap, çalışma yöntemi vb. dahildir.
Herkese şimdiden teşekkürler. -
RE: Maliye kaynak tavsiye
@cemalicoşan
Hocam @Willsmithh hocamız yerime cevap vermiş gibi olmuş. ️ Kendisine katılmakla beraber kitabın aynı zamanda “KPSS çerçevesinde” literatüre olabildiğince yer verdiğini ve akıcılığının da iyi olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa genelde iktisadi mantığı özelde ise makro iktisadi mantığı iyi oturtmuş birisi Maliye’de çok da zorlanmayacaktır zaten.Ben soru tarzı değişikliği olayını da tam anlayamıyorum açıkçası. Yanlış anlaşılmasın amacım kimsenin görüşünü eleştirmek değil ancak bu konuyu gerçekten anlayamıyorum. Çünkü Hukuk dışındaki tüm derslerin temel prensipleri on yıllar önce oturmuş ve literatüre dönüşmüş. Misal İktisat veya Maliye’de anlatılabilecek şeyler yıllar önce oluşmuş ve değişmiyor. ÖSYM’de bunun farkında ve sadece aynı şeyleri “farklı Türkçe” ile, lafı dolandırarak ya da bağ kurdurmak amacıyla soruyor. Bu tür farklılıklara da ben hiçbir kitabın veya hocanın tam anlamıyla adapte olamayacağını düşünüyorum. Hoca veya kitap literatürü “KPSS çerçevesinde” anlatır, sınavda ÖSYM’nin tatlı oyunlarına karşı bilgileri yorumlamak da öğrenciye kalır. ÖSYM’nin tarzı değişti ise bence bu konuda değişti. Malesef çoğu arkadaşımız şu kitabı okuyayım, cümlenin aynısı çıksın işaretleyeyim istiyor. ÖSYM de artık bunu istemiyor. Bize düşen yıllardır değişmeyen şeyleri iyi öğrenip duruma göre “yorumlayabilme gücü” elde etmek. Aradaki tek fark bu bana kalırsa.
-
RE: SURİYELİLER HAKKINDA
Arkadaşlar bu konunun sosyolojik, siyasi, tarihi, ekonomik birçok parametresi var. Bütün bu etkenleri bir arada etraflıca ve “tam bilgi” ile değerlendirmek bu platformda mümkün değil. Bu konuda emin olabildiğim tek şey bilmediklerimiz bildiklerimizden çok daha fazla. Yalnızca “45” dakikalık haberlerden ve etrafımızda gördüklerimizden yola çıkarak bu konuda yorumlar yapıyoruz. Peki işin arka planına ve tüm değişkenlerine vakıf olamıyoruz diye yorum yapıp fikir üretmeyecek miyiz? Elbette fikir üretmek herkesin yaşamak kadar doğal hakkıdır.
Ancak bu konuda önemli olan yaptığımız yorumların bilgilerimiz ve tecrübelerimiz ile sınırlı olduğunu unutmadan, bu nedenle de mutlak doğru olduğunu düşünerek başkalarına dayatmaya çalışmadan yorum yapmalıyız. Kullanılan dil ve üslup bu yönde olmalıdır. Unutmayalım ki bizden daha fazla değişken hakkında bilgiye sahip olanlar da vardır.
Gerçi bizim kronik sorunlarımızdan biriydi bu değil mi.
Bazı konulara başkalarının gözünü kullanarak bakmayı öğrenebilsek keşke.
“-izm’ler idraklerimize giydirilmiş deli gömlekleridir.” (Cemil Meriç)
SRPR tarafından gönderilen son iletiler
-
RE: 2020 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavına Hazırlık Platformu
@paretowilfredo
Emeğiniz için teşekkürler hocam.
İktisatlar için Yüksel Bilgili uygun mudur sizce? -
RE: 29 Aralık 2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
Çini Uygurlar’da da görülen bir sanattır nadir de olsa. Fresko da Uygurlar’da görülmektedir. Ancak soruda cami ifadesi varsa cevap çini olur. Camilerde freskoya (duvar resmi) rastlanılmaz. Camilerde herhangi bir resme rastlanılmaz zaten. Ancak çini Uygurlar’da da camilerde de mevcuttur.
-
Bu sene bu kadar az ilan gelmişken sorular zor diyerek düşük kapatmasını beklemeyin bence arkadaşlar.
Sorular zor da olsa kaliteli çalışan ve KPSS puanları da yüksek olan birçok kişi hala açıkta ve bu sınavlara giriyorlar. Bu nedenle kurum sınavlarında rekabet de arttı bu sene.
En son kaymakamlık sınavı örneği malum. 76 puan ile kapattı. Uzun zamandır bu kadar yüksek kapatmamıştı.
Sınav zordu, düşük kapatır diyerek fazla hayal kurulursa sonunda üzüntü olacaktır bana kalırsa. -
@mrvguy
Anladım hocam. İlgilenip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
İnşallah daha mutlu olabileceğiniz bir işe kavuşursunuz. -
@mrvguy
Hocam çok özel bir sebebi yoksa şu
anki işinizde neden çok mutsuzsunuz acaba? -
@aras2018
5’li İktisat için Katalaksi’ye de bakabilirsiniz. -
RE: 2019 KPSS İçin Kullandığınız Kaynaklar Yeterli Oldu mu? Hangi Kaynaklar Sınıfta Kaldı?
@IS-LM
Tam tarih vermemeleri ya da açılacak dememeleri normal hocam. Ama puan türü belirtildi ise bazı şeyler netleşmiş ve planlanıyordur. Beklenebilir bir ilan o halde bu. -
@çalışma-uzmanı
Hocam nispi advalorem, maktu ise spesifik demektir. Bunlar farklı şeyler değil. MTV spesifik bir vergidir. (Otomobil yaşı, motor hacmi, emisyon vb. dikkate alınır.)
Harçlar, damga vergisi vb. hem nispi (advalorem) hem maktu (spesifik) olabilir.
Gelir vergisi, kurumlar felan nispidir. Aklınıza direk o verginin oranı geliyorsa nispiyi yapıştırın zaten (kurumlar %22 gibi) -
@mülki
Anladım hocam. İlgilenip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
İnşallah hedefinize ulaşırsınız.
Başarılar dilerim. -
@mülki
Hocam özel bir sebebi yoksa eğer neden yaş haddine takılana kadar kaymakamlığı denemek istiyorsunuz? Gerçekten sizin için bir ideal olduğu için mi?
Bu arada kaymakamlığı denerken açılan başka kurum sınavlarına da başvuru yaptınız mı ya da mülakatlarına katıldınız mı? Yoksa sadece kaymakamlık mıydı odak noktanız?