TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    1. Ana Sayfa
    2. anti-trhn
    A
    • Profil
    • Takip Edilenler 2
    • Takipçiler 2
    • Konu 0
    • İleti 14
    • En İyi 7
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

    anti-trhn

    Yasaklı

    30
    İtibar
    146
    Profil Görüntülemeleri
    14
    İleti
    2
    Takipçiler
    2
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:

    anti-trhn Takip etme Takip Et

    anti-trhn tarafından gönderilen en iyi iletiler

    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      Öncelikler herkese hayırlı forumlar. Yanlış olduğu iddia edilen iktisat sorusu ile ilgili bazı kaynaklar yazacağım. Bunların arasında yanlışlığını iddia eden yazarın kendi kitapları vardır. Kendisine Twitter üzerinden 2 defa sormama rağmen cevap yazmamıştır. Kaynaklardaki cümleleri telif hakkından dolayı tam olarak alıntı yapamayacağım ama isteyen açıp bakabilir.

      Kaynak 1: Yüksel Bilgili Makro iktisat konu anlatım kitabı sayfa 522.
      Arz şoklarının maliyetlerde artış/azalış olduğunu ve AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olduğunu belirtmiş.

      Kaynak 2: Tufan Samet Özdurak Hysteresis Makro konu anlatım sayfa 476.
      Yine arz şoklarının AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş. Örnek olarak da petrol fiyatlarındaki değişmeler, verimlilikteki değişmeler verilmiş.

      Kaynak 3: Erdal Ünsal Makro iktisada giriş sayfa 372.
      Yİne arz şoklarının girdi fiyatlarında ve verimlilikte değişme olduğu kısa dönem arz eğrisinin kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş.

      Kaynak 4: Erdal Ünsal Makro iktisat sayfa 768.
      Arz şokunun enerji veya verimlilikte değişmeler olduğu ve malların fiyatlarını arttıran unsurlar olduğu belirtilmiş. AS eğrisinin sağa/sola kaydırmasından bahsetmiş.

      Kaynak 5: Anadolu Üniversitesi AÖF makro iktisat kitabı sayfa 181.
      Arz şoklarının üretim maliyetlerinde artış/azalış olduğu fiyatlarda ve milli gelirde değişmelere yol açacağı belirtilmiş. Örnek olarak da iklim değişmleri, teknolojik değişimler, mevzuat gelişmeleri vb. yazılmış.

      Kaynak 6: Yüksel Bilgili Ceteris Paribus Soru kitabı sayda 770 ve 776.
      Arz şoklarının petrol fiyatları veya reel ücretler gibi maliyet artışı/azalışı olduğu belirtilmiş ve AS eğrisini sağa/sola kaydırdığı belirtilmiş.

      Kaynak 7: Yüksel Bilgili İktisat çıkmış sorular kitabı sayfa 608-611 arası.
      Yine arz şoklarının petrol ve teknoloji değişmesi gibi maliyet değişimleri olduğunu belirtmiş ve AS eğrisini sağa dola kaydırdığından bahsetmiş.

      Kaynak 8: Erol Bulut/ Muzaffer Ulusoy Analiz iktisat soru kitabı sayfa 768-770.
      Arz şoklarını firmların maliyetlerinin artması şeklinde tanımlamış ve petrol fiyatlarındaki değişmeler, kamunun teşvik politikasında değişmeler, iklim koşulları vb. örnekler vermiştir.

      SONUÇ OLARAK; tüm bu kaynaklarda ani, beklenmedik, hızlı gibi ibareler geçmemektedir. Arz şokunun iktisat literatüründe(TDK'de değil) maliyetlerde değişimler ve dolayısıyla AS eğrisinin sağa/sola kayması olarak ele alınmaktadır. Bu kaynaklar arasında yanlışlığını iddia eden hocanın kaynakları da ÖSYM'nin 2018, 2019 ve 2020 sınavında birebir cümlerlerini soru yaptığı Erdal Ünsal'ın da kitapları vardır(isteyenler geçmiş sorular ile karşılaştırabilir.).
      Soru kökünü de değerlendirdiğimizde kesinlik ibaresi aramamaktadır. Dolayısıyla cevabın doğru olduğunu düşünüyorum. 2003 yılındaki basılmış bir kitapta ani, beklenmedik gibi ifadeler yer alıyor diye soruya hatalı demek kendi yazdığı kitaplara aykırılık oluşturuyor.

      Sonuçta itiraz herkesin hakkıdr. Soruya belirtildiği şekilde itiraz edebilir. Ama cevap değişirse de birçok arkadaşın yasal hakkını yine kullanacağını düşünüyorum.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı

      ANAYASA: Sınavda Anayasa metni dışında soru yoktu diye hatırlıyoruz.. Aynı şekilde 2018 sınavında da bir tane soru hariç tamamı Anayasa metninden gelmişti. Bu da bize gösteriyor ki 1982 Anayasasını ezberleyecek konuma gelmemiz bizi bu dersten başarıya ulaştıracaktır. En az 10 defa baştan sona analiz ederek anayasa metni okunmalı. Ekstra bir kitapla desteklemek gerekirse THEMİS ANAYASA HUKUKU kitabı düşünülebilir.
      İDARE HUKUKU: Sınavın %41’lik kısmını oluşturması sebebiyle diğer derslerden daha fazla önem verilmesi gerektiği aşikar. Biz Ahmet Nohutçu ve Themis’in Konu Anlatımı kitaplarını okuduk ama kesinlikle THEMİS bu konuda bir iki adım önde Sadece önerimiz Danıştay, Sayıştay kısımları kaymakamlık için çok ayrıntılı, oralara takılmamak lazım. Ayrıca Mahalli İdareler Mevzuatı tam metin ve e-book olarak telefonunuzda Ali Argama Mahalli idareler mevzuatı olsun. Bunlar sürekli tekrar edilsin. Ezberlenecek düzeyde tekrar edilmesi gereklidir. Mevzuat için 1. kaynağımız mevzuat.gov idi. Ama ben o kadar uzun mevzuatı okuyamam derseniz KAİM Mevzuattan ve Ali Argama CB kararnameleri e-bookları ile kaymakamlık sınavı çerçevesinde çalışılabilir. Çok güzel sadeleştirme yapmışlar. Bunlar yeterli olacaktır. 3-4 soru uç sorular oluyor. Onlara ulaşmaya çalışmayın. Hiçbir kitapta olmuyor genelde.
      İNSAN HAKLARI: Bu dersteki en büyük problem düzgün kaynak olmamasıdır. Bu seneki sorular da biraz alışılmışın dışındaydı. Çok ayrıntıya boğulmayın hangi kaynağı okursanız okuyun bu derste kendinizi tatmin olmuş şekilde hissedemezsiniz. Piyasadaki neredeyse her kaynağı okuduk. Artıvizyon İnsan Hakları Kitabı okunabilir, ince olan. Ekstra AİHS, İHEB okunmalı. Biz çok yararını görmesek de AÖF İnsan Hakları kitabının okunması faydalı olacaktır. Ayrıca Başkent Kariyerin İnsan Hakları fasikülü de çok güzel. Değerlendirilebilir.
      TARİH: HERHANGİ BİR TARİH KİTABI ama biz Fetihname ve Tarihin Pusulasından çalıştık. İkisi de gayet yeterlidir.
      Türkçe: Bu seneki sorular bu dersin hafife alınmaması gerektiğini bir kez daha bize gösterdi. İlan geldikten sonra mutlaka 20-25 tane günlük paragraf çözülmeli. Hatta daha önce başlansa daha da faydalı olur. Sınava kadar bırakılmamalı. Biz BENİM HOCAM TÜRKÇE SORU BANKASINDAN yararlandık. (Herhangi bir KPSS kitabı iş görür. Hatta öncelikle çıkmış sorular çözülürse daha faydalı olur.)
      TÜRKİYE EKONOMİSİ: Bu derste bizce bu senenin belirleyici derslerindendi. Adayların yüzde 90’ı Yasin Çoban'dan çalışmıştır. Biz de aynı şekilde öyle yaptık Yasin Çoban hoca çok iyidir özelden sorularımızı hiçbir zaman cevapsız bırakmamıştır fakat üzülerek söylemek gerekiyor ki bu sene piyasadaki tüm Türkiye Ekonomisi kitapları sınıfta kalmıştır. Belki yine aralarında en iyisi Yasin Çoban hocanın kitabıdır. AÖF Türkiye Ekonomisi kitabı için iyi diyorlar hiç incelemedik, o ekstra olarak değerlendirilebilir.
      İKTİSAT: Başkent Kariyerin Mikro Makro özet fasikülleri çok çok iyi ama ana kitap olarak Mikro YÜKSEL BİLGİLİ Makro TUFAN SAMET ÖZDURAK konu anlatımında tercih edilebilir. Çıkmış sorular kesinlikle çözülmelidir. Ayrıca özgün soru bankası olarak Analiz İktisat değerlendirilebilir.(temeli olmayan için ağır olabilir.)
      SORU BANKALARI: KAS, STATUS, KAİM1500, BAŞKENT KARİYER MÜLKİ AMİR ve ÇIKMIŞ SORULAR. Bunlar çok çok yeterli olacaktır. Vaktiniz olursa bunları teker teker dönün.
      Çalışma Sistemimiz: Bu sınava Nisan ayının sonundan itibaren Temmuz’a kadar okulla beraber kursu(Başkent Kariyer) takip ederek devam ettik. Temmuz’dan Kasım’a kadar da yoğun bir şekilde çalıştık Son bir aya kadar günlük 6-7 saat son ay 8-9 saat olmak üzere. Biz konu ağırlıklı çalıştık. Son güne kadar konu çalışmayı bırakmadık. Günde 1000 soru çözdüğümüz de oldu 100 soru da. Bu sınava ideal çalışma süresi 6-7 aydır daha kısa sürede de halledilebilir. Bu bizim şahsi görüşümüzdür. İlk önce İKTİSAT dersleri halledilmeli sonra da ANAYASA İDARE konu çalışılmalı. Bunlar hiç bırakılmamalıdır. Her hafta mutlaka belirli günlerde bunlar tekrar edilmelidir. Aynı zamanda bu derslere belirli düzeyde hakimiyet sağlandıktan sonra diğer derslere geçebilirsiniz. Son ayda bu dersleri günlere bölerek hepsi tekrar edilmeli. Son bir haftaya kadar çalıştığınız derslerden günlük en az 100 soru çözün daha fazla da olabilir.

      ÖNEMLİ NOT: Öncelikle yukarıda yazdıklarımız TAMAMEN bizim naçizane görüşlerimizdir. Asla ve asla mutlak yol değildir. Farklı kaynaklarla, farklı yollarla gayet tabii başarıya ulaşılabilir. Mülakata kalan 400 kişinin de kendi farklı çalışma yöntemleri, kaynakları olabilir. Nihayetinde herkesin başarıya ulaşırken kendine has bir yol-yöntemi vardır. Zaten bunu sizler süreç içerisinde bir kalıba oturtacaksınızdır. Bu süreçte bizim gibi yeni mezunsanız deneyimli kişilerin bilgi birikiminden yararlanmak çok önem arz edecektir. Bizim rehber olarak edindiğimiz insanlar bize samimi duygularla yol gösterdiler. ALLAH hepsinden razı olsun. Son olarak SALT ticari kaygılarla hareket eden belirli yayınevlerinin ticari ortaklarını/işbirlikçilerini DİNLEMEYİN. Piyasada umut tacirlerini gördükçe bu süreçte arkadaşlarımız ve biz çok üzüldük. Ama bir şey de diyemedik. Biz öğrencisiyiz paramız ve zamanımız çok önemli. O yüzden bu uyarıyı yapmakla kendimizi mükellef hissettik. Bizim için de süreç henüz tamamlanmış değil dualarınıza talibimiz Her ne olursa olsun, olmuş olan en hayırlı olandır ve her şeyin sahibi yüce ALLAH. Hiç bir emeği zayi etmez. Her türlü sonuca karşı ferasetli ve inançlı duruşumuzu koruyalım. Bu yola baş koymuş tüm kardeşlerimize/abilerimize yüce Rabbimden muvaffakiyetler diliyoruz.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      BU METİN 2019 YILI SINAVINDA 2. VE 49. OLAN KİŞİLER TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
      ANAYASA:Sınavda Anayasa metni dışında soru yoktu diye hatırlıyoruz.. Aynı şekilde 2018 sınavında da bir tane soru hariç tamamı Anayasa metninden gelmişti. Bu da bize gösteriyor ki 1982 Anayasasını ezberleyecek konuma gelmemiz bizi bu dersten başarıya ulaştıracaktır. En az 10 defa baştan sona analiz ederek anayasa metni okunmalı. Ekstra bir kitapla desteklemek gerekirse THEMİS ANAYASA HUKUKU kitabı düşünülebilir.
      İDARE HUKUKU: Sınavın %41’lik kısmını oluşturması sebebiyle diğer derslerden daha fazla önem verilmesi gerektiği aşikar. Biz Ahmet Nohutçu ve Themis’in Konu Anlatımı kitaplarını okuduk ama kesinlikle THEMİS bu konuda bir iki adım önde Sadece önerimiz Danıştay, Sayıştay kısımları kaymakamlık için çok ayrıntılı, oralara takılmamak lazım. Ayrıca Mahalli İdareler Mevzuatı tam metin ve e-book olarak telefonunuzda Ali Argama Mahalli idareler mevzuatı olsun. Bunlar sürekli tekrar edilsin. Ezberlenecek düzeyde tekrar edilmesi gereklidir. Mevzuat için 1. kaynağımız mevzuat.gov idi. Ama ben o kadar uzun mevzuatı okuyamam derseniz KAİM Mevzuattan ve Ali Argama CB kararnameleri e-bookları ile kaymakamlık sınavı çerçevesinde çalışılabilir. Çok güzel sadeleştirme yapmışlar. Bunlar yeterli olacaktır. 3-4 soru uç sorular oluyor. Onlara ulaşmaya çalışmayın. Hiçbir kitapta olmuyor genelde.
      İNSAN HAKLARI: Bu dersteki en büyük problem düzgün kaynak olmamasıdır. Bu seneki sorular da biraz alışılmışın dışındaydı. Çok ayrıntıya boğulmayın hangi kaynağı okursanız okuyun bu derste kendinizi tatmin olmuş şekilde hissedemezsiniz. Piyasadaki neredeyse her kaynağı okuduk. Artıvizyon İnsan Hakları Kitabı okunabilir, ince olan. Ekstra AİHS, İHEB okunmalı. Biz çok yararını görmesek de AÖF İnsan Hakları kitabının okunması faydalı olacaktır. Ayrıca Başkent Kariyerin İnsan Hakları fasikülü de çok güzel. Değerlendirilebilir.
      TARİH: HERHANGİ BİR TARİH KİTABI ama biz Fetihname ve Tarihin Pusulasından çalıştık. İkisi de gayet yeterlidir.
      Türkçe: Bu seneki sorular bu dersin hafife alınmaması gerektiğini bir kez daha bize gösterdi. İlan geldikten sonra mutlaka 20-25 tane günlük paragraf çözülmeli. Hatta daha önce başlansa daha da faydalı olur. Sınava kadar bırakılmamalı. Biz BENİM HOCAM TÜRKÇE SORU BANKASINDAN yararlandık. (Herhangi bir KPSS kitabı iş görür. Hatta öncelikle çıkmış sorular çözülürse daha faydalı olur.)
      TÜRKİYE EKONOMİSİ: Bu derste bizce bu senenin belirleyici derslerindendi. Adayların yüzde 90’ı Yasin Çoban'dan çalışmıştır. Biz de aynı şekilde öyle yaptık Yasin Çoban hoca çok iyidir özelden sorularımızı hiçbir zaman cevapsız bırakmamıştır fakat üzülerek söylemek gerekiyor ki bu sene piyasadaki tüm Türkiye Ekonomisi kitapları sınıfta kalmıştır. Belki yine aralarında en iyisi Yasin Çoban hocanın kitabıdır. AÖF Türkiye Ekonomisi kitabı için iyi diyorlar hiç incelemedik, o ekstra olarak değerlendirilebilir.
      İKTİSAT: Başkent Kariyerin Mikro Makro özet fasikülleri çok çok iyi ama ana kitap olarak Mikro YÜKSEL BİLGİLİ Makro TUFAN SAMET ÖZDURAK konu anlatımında tercih edilebilir. Çıkmış sorular kesinlikle çözülmelidir. Ayrıca özgün soru bankası olarak Analiz İktisat değerlendirilebilir.(temeli olmayan için ağır olabilir.)
      SORU BANKALARI: KAS, STATUS, KAİM1500, BAŞKENT KARİYER MÜLKİ AMİR ve ÇIKMIŞ SORULAR. Bunlar çok çok yeterli olacaktır. Vaktiniz olursa bunları teker teker dönün.
      Çalışma Sistemimiz: Bu sınava Nisan ayının sonundan itibaren Temmuz’a kadar okulla beraber kursu(Başkent Kariyer) takip ederek devam ettik. Temmuz’dan Kasım’a kadar da yoğun bir şekilde çalıştık Son bir aya kadar günlük 6-7 saat son ay 8-9 saat olmak üzere. Biz konu ağırlıklı çalıştık. Son güne kadar konu çalışmayı bırakmadık. Günde 1000 soru çözdüğümüz de oldu 100 soru da. Bu sınava ideal çalışma süresi 6-7 aydır daha kısa sürede de halledilebilir. Bu bizim şahsi görüşümüzdür. İlk önce İKTİSAT dersleri halledilmeli sonra da ANAYASA İDARE konu çalışılmalı. Bunlar hiç bırakılmamalıdır. Her hafta mutlaka belirli günlerde bunlar tekrar edilmelidir. Aynı zamanda bu derslere belirli düzeyde hakimiyet sağlandıktan sonra diğer derslere geçebilirsiniz. Son ayda bu dersleri günlere bölerek hepsi tekrar edilmeli. Son bir haftaya kadar çalıştığınız derslerden günlük en az 100 soru çözün daha fazla da olabilir.

      ÖNEMLİ NOT: Öncelikle yukarıda yazdıklarımız TAMAMEN bizim naçizane görüşlerimizdir. Asla ve asla mutlak yol değildir. Farklı kaynaklarla, farklı yollarla gayet tabii başarıya ulaşılabilir. Mülakata kalan 400 kişinin de kendi farklı çalışma yöntemleri, kaynakları olabilir. Nihayetinde herkesin başarıya ulaşırken kendine has bir yol-yöntemi vardır. Zaten bunu sizler süreç içerisinde bir kalıba oturtacaksınızdır. Bu süreçte bizim gibi yeni mezunsanız deneyimli kişilerin bilgi birikiminden yararlanmak çok önem arz edecektir. Bizim rehber olarak edindiğimiz insanlar bize samimi duygularla yol gösterdiler. ALLAH hepsinden razı olsun. Son olarak SALT ticari kaygılarla hareket eden belirli yayınevlerinin ticari ortaklarını/işbirlikçilerini DİNLEMEYİN. Piyasada umut tacirlerini gördükçe bu süreçte arkadaşlarımız ve biz çok üzüldük. Ama bir şey de diyemedik. Biz öğrencisiyiz paramız ve zamanımız çok önemli. O yüzden bu uyarıyı yapmakla kendimizi mükellef hissettik. Bizim için de süreç henüz tamamlanmış değil dualarınıza talibimiz Her ne olursa olsun, olmuş olan en hayırlı olandır ve her şeyin sahibi yüce ALLAH. Hiç bir emeği zayi etmez. Her türlü sonuca karşı ferasetli ve inançlı duruşumuzu koruyalım. Bu yola baş koymuş tüm kardeşlerimize/abilerimize yüce Rabbimden muvaffakiyetler diliyoruz.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      Herkese hayırlı forumlar. Bilal Canatan hoca ile bizzat konuştum. Geçen sene ders almıştım. Eski öğrencisiyim. Herhangi bir soruya itiraz etmemiş. Kimseye dilekçe yazmamış. Sorunun da şıkkının değişeceğini ve ya iptal olacağını sanmıyormuş. Kim ortaya attıysa tamamen uydurmadır dedi.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı

      merhaba arkadaşlar. forumu nisan ayından beri takip ediyorum. ama ne üye olmuştum ne de herhangi bir yazı yazmıştım. sınav için hepinize geçmiş olsun. zor bir somav olduğunu düşünüyorum. kurstaki hocalarımız ve daha önce sınava girmiş tecrübeli arkadaşlarımız 70 ya da yakın bir puan ile kapatacağını söylüyorlar. ilerleyen günlerde ve sonuç açıklandıktan sonra süreci anlatan ve daha uzun, yeni hazırlanan arkadaşlara yol gösterici bir mesaj yazmak istiyorum. çünkü biz de ilk başlarken çok zorlandık ve bolca yanlış yönlendirildik. bu camianın samimi insanlara ihtiyacı var. son 7 gün. artık sabırsızlanıyorum.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı

      @balporsuğu ilerleyen günlerde ayrıntılı olarak yazacağız arkadaşlarla. şu birkaç gün sakinleşelim biraz 🙂

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı

      herkese geçmiş olsun.
      puan:83,5160
      sıralama 49

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn

    anti-trhn tarafından gönderilen son iletiler

    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      @siyasalllııı Antalya Alanya sorusu.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      Herkese hayırlı forumlar. Bilal Canatan hoca ile bizzat konuştum. Geçen sene ders almıştım. Eski öğrencisiyim. Herhangi bir soruya itiraz etmemiş. Kimseye dilekçe yazmamış. Sorunun da şıkkının değişeceğini ve ya iptal olacağını sanmıyormuş. Kim ortaya attıysa tamamen uydurmadır dedi.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      Bir noktayı belirtmek istiyorum. Soruda şu kanuna göre diye herhangi bir kanun belirtmemiş. Danıştay kararına göre itiraz edilmiş. Sonuç ne olur bilemiyorum. Beklemedeyiz. Anlaşılan epey sorunlu bir sınavmış.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      bu tartışmalar öyle bir hâle geldi ki yakında mahallemizin bakkalı salih amca sorunun cevabının değişmesini söyledi denecek. bu saatten sonra tartışmak boşa enerji kaybı. yukarıda bir sürü kaynak yazıldı çizildi. arz şokunun maliyet artışı/azalışı olduğu yazıyor. bu sefer de kurumlar vergisinin konusu tartışılmaya başlandı. amaç üzüm yemekten çok bağcıyı dövme meselesine evrildi. herkese hayırlı akşamlar.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      Öncelikler herkese hayırlı forumlar. Yanlış olduğu iddia edilen iktisat sorusu ile ilgili bazı kaynaklar yazacağım. Bunların arasında yanlışlığını iddia eden yazarın kendi kitapları vardır. Kendisine Twitter üzerinden 2 defa sormama rağmen cevap yazmamıştır. Kaynaklardaki cümleleri telif hakkından dolayı tam olarak alıntı yapamayacağım ama isteyen açıp bakabilir.

      Kaynak 1: Yüksel Bilgili Makro iktisat konu anlatım kitabı sayfa 522.
      Arz şoklarının maliyetlerde artış/azalış olduğunu ve AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olduğunu belirtmiş.

      Kaynak 2: Tufan Samet Özdurak Hysteresis Makro konu anlatım sayfa 476.
      Yine arz şoklarının AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş. Örnek olarak da petrol fiyatlarındaki değişmeler, verimlilikteki değişmeler verilmiş.

      Kaynak 3: Erdal Ünsal Makro iktisada giriş sayfa 372.
      Yİne arz şoklarının girdi fiyatlarında ve verimlilikte değişme olduğu kısa dönem arz eğrisinin kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş.

      Kaynak 4: Erdal Ünsal Makro iktisat sayfa 768.
      Arz şokunun enerji veya verimlilikte değişmeler olduğu ve malların fiyatlarını arttıran unsurlar olduğu belirtilmiş. AS eğrisinin sağa/sola kaydırmasından bahsetmiş.

      Kaynak 5: Anadolu Üniversitesi AÖF makro iktisat kitabı sayfa 181.
      Arz şoklarının üretim maliyetlerinde artış/azalış olduğu fiyatlarda ve milli gelirde değişmelere yol açacağı belirtilmiş. Örnek olarak da iklim değişmleri, teknolojik değişimler, mevzuat gelişmeleri vb. yazılmış.

      Kaynak 6: Yüksel Bilgili Ceteris Paribus Soru kitabı sayda 770 ve 776.
      Arz şoklarının petrol fiyatları veya reel ücretler gibi maliyet artışı/azalışı olduğu belirtilmiş ve AS eğrisini sağa/sola kaydırdığı belirtilmiş.

      Kaynak 7: Yüksel Bilgili İktisat çıkmış sorular kitabı sayfa 608-611 arası.
      Yine arz şoklarının petrol ve teknoloji değişmesi gibi maliyet değişimleri olduğunu belirtmiş ve AS eğrisini sağa dola kaydırdığından bahsetmiş.

      Kaynak 8: Erol Bulut/ Muzaffer Ulusoy Analiz iktisat soru kitabı sayfa 768-770.
      Arz şoklarını firmların maliyetlerinin artması şeklinde tanımlamış ve petrol fiyatlarındaki değişmeler, kamunun teşvik politikasında değişmeler, iklim koşulları vb. örnekler vermiştir.

      SONUÇ OLARAK; tüm bu kaynaklarda ani, beklenmedik, hızlı gibi ibareler geçmemektedir. Arz şokunun iktisat literatüründe(TDK'de değil) maliyetlerde değişimler ve dolayısıyla AS eğrisinin sağa/sola kayması olarak ele alınmaktadır. Bu kaynaklar arasında yanlışlığını iddia eden hocanın kaynakları da ÖSYM'nin 2018, 2019 ve 2020 sınavında birebir cümlerlerini soru yaptığı Erdal Ünsal'ın da kitapları vardır(isteyenler geçmiş sorular ile karşılaştırabilir.).
      Soru kökünü de değerlendirdiğimizde kesinlik ibaresi aramamaktadır. Dolayısıyla cevabın doğru olduğunu düşünüyorum. 2003 yılındaki basılmış bir kitapta ani, beklenmedik gibi ifadeler yer alıyor diye soruya hatalı demek kendi yazdığı kitaplara aykırılık oluşturuyor.

      Sonuçta itiraz herkesin hakkıdr. Soruya belirtildiği şekilde itiraz edebilir. Ama cevap değişirse de birçok arkadaşın yasal hakkını yine kullanacağını düşünüyorum.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      hayırlı olsun. aylar öncesinden 18 ekim tarihini yazanlara ve durumlarını paylaşanlara teşekkürler.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      2018 yılında 67 gün önce ilan gelmiş. ondan 1-2 gün önce ösym takvimine eklenmişti.
      2019 yılında da 63 gün önce ilan gelmiş, yine ondan 1-2 gün önce ösym takvimine eklenmişti.
      yine muhtemelen ilan gelmeden 1-2 gün önce ösym takvimine eklenir. bu takvime göre şayet sınav 18 ekimde ise bu hafta ösym takvimine eklenmesi gerekiyor.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: AÖF Kaymakam adaylığı

      @Dolaylı-tümleç aöfli olmadığını biliyorum.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: AÖF Kaymakam adaylığı

      @Dolaylı-tümleç değil

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn
    • RE: 2020 Kaymakamlık Sınavı.

      BU METİN 2019 YILI SINAVINDA 2. VE 49. OLAN KİŞİLER TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
      ANAYASA:Sınavda Anayasa metni dışında soru yoktu diye hatırlıyoruz.. Aynı şekilde 2018 sınavında da bir tane soru hariç tamamı Anayasa metninden gelmişti. Bu da bize gösteriyor ki 1982 Anayasasını ezberleyecek konuma gelmemiz bizi bu dersten başarıya ulaştıracaktır. En az 10 defa baştan sona analiz ederek anayasa metni okunmalı. Ekstra bir kitapla desteklemek gerekirse THEMİS ANAYASA HUKUKU kitabı düşünülebilir.
      İDARE HUKUKU: Sınavın %41’lik kısmını oluşturması sebebiyle diğer derslerden daha fazla önem verilmesi gerektiği aşikar. Biz Ahmet Nohutçu ve Themis’in Konu Anlatımı kitaplarını okuduk ama kesinlikle THEMİS bu konuda bir iki adım önde Sadece önerimiz Danıştay, Sayıştay kısımları kaymakamlık için çok ayrıntılı, oralara takılmamak lazım. Ayrıca Mahalli İdareler Mevzuatı tam metin ve e-book olarak telefonunuzda Ali Argama Mahalli idareler mevzuatı olsun. Bunlar sürekli tekrar edilsin. Ezberlenecek düzeyde tekrar edilmesi gereklidir. Mevzuat için 1. kaynağımız mevzuat.gov idi. Ama ben o kadar uzun mevzuatı okuyamam derseniz KAİM Mevzuattan ve Ali Argama CB kararnameleri e-bookları ile kaymakamlık sınavı çerçevesinde çalışılabilir. Çok güzel sadeleştirme yapmışlar. Bunlar yeterli olacaktır. 3-4 soru uç sorular oluyor. Onlara ulaşmaya çalışmayın. Hiçbir kitapta olmuyor genelde.
      İNSAN HAKLARI: Bu dersteki en büyük problem düzgün kaynak olmamasıdır. Bu seneki sorular da biraz alışılmışın dışındaydı. Çok ayrıntıya boğulmayın hangi kaynağı okursanız okuyun bu derste kendinizi tatmin olmuş şekilde hissedemezsiniz. Piyasadaki neredeyse her kaynağı okuduk. Artıvizyon İnsan Hakları Kitabı okunabilir, ince olan. Ekstra AİHS, İHEB okunmalı. Biz çok yararını görmesek de AÖF İnsan Hakları kitabının okunması faydalı olacaktır. Ayrıca Başkent Kariyerin İnsan Hakları fasikülü de çok güzel. Değerlendirilebilir.
      TARİH: HERHANGİ BİR TARİH KİTABI ama biz Fetihname ve Tarihin Pusulasından çalıştık. İkisi de gayet yeterlidir.
      Türkçe: Bu seneki sorular bu dersin hafife alınmaması gerektiğini bir kez daha bize gösterdi. İlan geldikten sonra mutlaka 20-25 tane günlük paragraf çözülmeli. Hatta daha önce başlansa daha da faydalı olur. Sınava kadar bırakılmamalı. Biz BENİM HOCAM TÜRKÇE SORU BANKASINDAN yararlandık. (Herhangi bir KPSS kitabı iş görür. Hatta öncelikle çıkmış sorular çözülürse daha faydalı olur.)
      TÜRKİYE EKONOMİSİ: Bu derste bizce bu senenin belirleyici derslerindendi. Adayların yüzde 90’ı Yasin Çoban'dan çalışmıştır. Biz de aynı şekilde öyle yaptık Yasin Çoban hoca çok iyidir özelden sorularımızı hiçbir zaman cevapsız bırakmamıştır fakat üzülerek söylemek gerekiyor ki bu sene piyasadaki tüm Türkiye Ekonomisi kitapları sınıfta kalmıştır. Belki yine aralarında en iyisi Yasin Çoban hocanın kitabıdır. AÖF Türkiye Ekonomisi kitabı için iyi diyorlar hiç incelemedik, o ekstra olarak değerlendirilebilir.
      İKTİSAT: Başkent Kariyerin Mikro Makro özet fasikülleri çok çok iyi ama ana kitap olarak Mikro YÜKSEL BİLGİLİ Makro TUFAN SAMET ÖZDURAK konu anlatımında tercih edilebilir. Çıkmış sorular kesinlikle çözülmelidir. Ayrıca özgün soru bankası olarak Analiz İktisat değerlendirilebilir.(temeli olmayan için ağır olabilir.)
      SORU BANKALARI: KAS, STATUS, KAİM1500, BAŞKENT KARİYER MÜLKİ AMİR ve ÇIKMIŞ SORULAR. Bunlar çok çok yeterli olacaktır. Vaktiniz olursa bunları teker teker dönün.
      Çalışma Sistemimiz: Bu sınava Nisan ayının sonundan itibaren Temmuz’a kadar okulla beraber kursu(Başkent Kariyer) takip ederek devam ettik. Temmuz’dan Kasım’a kadar da yoğun bir şekilde çalıştık Son bir aya kadar günlük 6-7 saat son ay 8-9 saat olmak üzere. Biz konu ağırlıklı çalıştık. Son güne kadar konu çalışmayı bırakmadık. Günde 1000 soru çözdüğümüz de oldu 100 soru da. Bu sınava ideal çalışma süresi 6-7 aydır daha kısa sürede de halledilebilir. Bu bizim şahsi görüşümüzdür. İlk önce İKTİSAT dersleri halledilmeli sonra da ANAYASA İDARE konu çalışılmalı. Bunlar hiç bırakılmamalıdır. Her hafta mutlaka belirli günlerde bunlar tekrar edilmelidir. Aynı zamanda bu derslere belirli düzeyde hakimiyet sağlandıktan sonra diğer derslere geçebilirsiniz. Son ayda bu dersleri günlere bölerek hepsi tekrar edilmeli. Son bir haftaya kadar çalıştığınız derslerden günlük en az 100 soru çözün daha fazla da olabilir.

      ÖNEMLİ NOT: Öncelikle yukarıda yazdıklarımız TAMAMEN bizim naçizane görüşlerimizdir. Asla ve asla mutlak yol değildir. Farklı kaynaklarla, farklı yollarla gayet tabii başarıya ulaşılabilir. Mülakata kalan 400 kişinin de kendi farklı çalışma yöntemleri, kaynakları olabilir. Nihayetinde herkesin başarıya ulaşırken kendine has bir yol-yöntemi vardır. Zaten bunu sizler süreç içerisinde bir kalıba oturtacaksınızdır. Bu süreçte bizim gibi yeni mezunsanız deneyimli kişilerin bilgi birikiminden yararlanmak çok önem arz edecektir. Bizim rehber olarak edindiğimiz insanlar bize samimi duygularla yol gösterdiler. ALLAH hepsinden razı olsun. Son olarak SALT ticari kaygılarla hareket eden belirli yayınevlerinin ticari ortaklarını/işbirlikçilerini DİNLEMEYİN. Piyasada umut tacirlerini gördükçe bu süreçte arkadaşlarımız ve biz çok üzüldük. Ama bir şey de diyemedik. Biz öğrencisiyiz paramız ve zamanımız çok önemli. O yüzden bu uyarıyı yapmakla kendimizi mükellef hissettik. Bizim için de süreç henüz tamamlanmış değil dualarınıza talibimiz Her ne olursa olsun, olmuş olan en hayırlı olandır ve her şeyin sahibi yüce ALLAH. Hiç bir emeği zayi etmez. Her türlü sonuca karşı ferasetli ve inançlı duruşumuzu koruyalım. Bu yola baş koymuş tüm kardeşlerimize/abilerimize yüce Rabbimden muvaffakiyetler diliyoruz.

      KPSS A içinde yayımlandı
      A
      anti-trhn