TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    1. Ana Sayfa
    2. kk
    K
    • Profil
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 0
    • Konu 0
    • İleti 5
    • En İyi 1
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

    kk

    @kk

    2
    İtibar
    538
    Profil Görüntülemeleri
    5
    İleti
    0
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:

    kk Takip etme Takip Et

    kk tarafından gönderilen en iyi iletiler

    • RE: 2018 Kaymakamlık Sınavı

      @siyaset-bilimci, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı

      Gruptaki tam metin şu şekilde:

      24 HAZİRAN 2018 ERKEN SEÇİM KARARININ KAYMAKAMLIK MESLEĞİ, SINAVI VE DİĞER SINAVLARA ETKİSİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELERİM
      Gençler, 18 Nisan 2018 Çarşamba günü Cumhurbaşkanımızın hepimiz için sürpriz olan 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime olacağına ilişkin açıklamasından sonra, son derece hızlı dönüşümlere şahitlik edeceğimiz Ülkemiz, Devletimiz ve Milletimiz için hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını niyaz ettiğimiz bir sürece girdik.
      24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleriyle beraber, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeline geçmiş olacağız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde başta Başbakanlık, Bakanlar Kurulu olmak üzere, gensoru, sıkıyönetim, tüzükler vb. gibi pek çok anayasal ve idari kurum ve düzenleme geçerliğini kaybedip; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde yepyeni hukuki, kurumsal, idari yapılar ve düzenlemeler gerçekleşecek.
      Bu çerçevede, başta siz kaymakamlık sınavına hazırlanan adaylar olmak üzere, KPSS ve diğer tüm kurum sınavlarına hazırlanan adayların büyük belirsizlikler ve tereddütler yaşadığının farkındayım. Binaenaleyh, tarafıma iletilen sorular çerçevesinde, sizlere karşı olan yol gösterme ve rehberlik yapma gayesiyle düşünce ve görüşlerimi paylaşmak istiyorum:

      1. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde kaymakamlık mesleği ve sınavları olmaya devam edecek mi?
        Yeni sistem, “üst kademe kamu yöneticilerinin atanması ve görevlerine son verilmesi ile bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle” olacağını anayasal hükme bağlamaktadır. Kaymakamlık, bu bağlamdaki üst düzey kamu yöneticileri sınıflarından birisidir.
        Şu an kaymakamlar İçişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen üçlü müşterek kararname ile atanmaktadır. Yani, şu an bir kaymakam atanmasına Cumhurbaşkanımız imza atmadığı takdirde atama zaten gerçekleşmemektedir. Dolayısıyla, yeni sistemde süreci uzatan, yavaşlatan ve bürokratik vesayete boğan Bakanlık, Başbakanlık prosedürleri kalkacak, doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından tek başına atama yapılacaktır.
        Kaymakamlık, valilikten farklı olarak DMK’ya tabi bir meslek memurluğu olduğundan, aynı zamanda merkezi idarenin sunmak zorunda olduğu asli ve sürekli kamu hizmetlerinin hukuki ve idari usuller çerçevesinde vatandaşla bizatihi yüz yüze sunma makamı olduğundan, bu özel mesleğin asgari düzeyde mesleki ve bürokratik ehliyet, birikim, tecrübe ve devamlılık içinde yürütülmesi mecburidir. Osmanlıya kadar kökü uzanan mülkiye bürokrasisinin, hukukçuların ve akademisyenlerin kahir ekseriyetinin kanaati bu yöndedir. Âcizane şahsımın da mülahazası bu minval üzerinedir.
        Bu bağlamda, 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimle geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Siteminde, şu an olduğu gibi ehliyet ve liyakate azami dikkat edilerek kaymakamlık sınavlarının ve kaymakamlık alımının yapılmaya devam edilmesi çok kuvvetle muhtemeldir. Tek fark ve isabetli bulduğum yenilik, kaymakam adaylarının atanması ya da mevcut kaymakamların yer değiştirilmesindeki müşterek kararname çerçevesindeki idari rasyonaliteye zarar veren ve sistemi hantallaştıran gereksiz bürokratik süreç, prosedür ve müdahalelerin bertaraf edilip, niteliği Kanunda ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirtilen usuller çerçevesinde sınavlarda başarılı olmuş adayların bizatihi ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanması olacaktır.

      2. Kaymakamlık sınavının olası tarihi ne olabilir?
        Seçimler normal zamanı olan Kasım 2019’da yapılsaydı, İçişleri Bakanlığı tarafından bu zamana kadar 300 kişilik bir kaymakamlık alımı yapılacaktı. Dolayısıyla şu an için mevcut 921 ilçemizin ciddi bir kısmında kaymakam eksiği hatta vali yardımcılığı eksikliği mevcuttur. Mevcut kadrolarda görev yapan mülki idare amirlerimizden emekliliği gelenler de hesaba katılırsa seçimlerden sonra düzenli kaymakamlık alımı yapılmaya devam edilmesi mukadderdir.
        BU ÇERÇEVEDE, 2018’İN SONUNA KADAR EKİM-KASIM AYLARI KUVVETLE MUHTEMEL OLMAK ÜZERE BİR KAYMAKAMLIK SINAVININ YAPILMASINI ÖNGÖRMEKTEYİM.

      3. 24 Haziran 2018 seçimleri ile kaymakamlık, KPSS gibi sınavların müfredatı değişecek midir?
        Genç Arkadaşlarım, 24 Haziran 2018 seçimlerinden bir ay sonra 22-28-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak KPSS öncelikli olmak üzere kaymakamlık sınavı dâhil tüm sınavlardaki özellikle Anayasa Hukuku sonra da kısmen İdare Hukuku konularında değişiklikler olacaktır.
        Ancak bu değişiklikler sizi tereddüde düşürmesin. Çünkü mevcut Anayasamızın, AYİM, Askeri Yargıtay gibi bir kısmı zaten 16 Nisan 2017 referandumu ile zaten kaldırılmış, 20 civarındaki maddesi de 24 Haziran 2018 seçimleriyle mülga hale gelecektir. Dolayısıyla elinizdeki Anayasa ve İdare Hukuku kitaplarındaki Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, gensoru, sıkıyönetim, tüzükler vb. gibi bazı başlıklar ve sayfaları okumadan geçmeniz yeterli olacaktır. Yani, bu sayfaları atladığınızda bir kaybınız olmayacaktır.
        Peki, yeni gelen ve değişen hükümler için ne yapmalıdır? Bunları benim şu anki takip ettiğiniz KHK KAYMAKAMLIK grubunda daha önce yayınladığım, bugün tekrar yayınlayacağım “ANAAYSANIN SON HALİ” broşürümdeki bilgileri sağlam biçimde hazmetmeniz halinde, seçimlerden sonra özellikle 2018 tarihinin sonuna kadar yapılacak sınavlarda herhangi bir sorun yaşamayacağınızı beyan edebilirim.

      4. Temmuz ayındaki KPSS’de 24 Haziran 2018 ile yürürlüğe giren hükümlerden sorumlu olunacak mı?
        Bu soruya bir kere şöyle cevap verebilirim: Bir kere 24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlükten kalkan hükümlerden asla sorumlu olmayacaksınız, bu bilgi ve hükümleri şimdiden unutmaya başlayabilirsiniz. (Yürürlükten kalkacak hükümler için Broşürüme bakın lütfen.)
        Ancak KPSS, seçimlerden hemen 1 ay sonra yapılacağı için, olası siyasi gelişmeleri de hesaba katarak sınavı hazırlayanların, seçimlerle yürürlüğe girecek hükümlerden soru sormaktan kaçınmaları, Anayasanın ve İdare Hukukunun değişmeyip sabit kalan diğer %90’lık emin olan bölgesinden soru hazırlamaları çok muhtemeldir.

      5. 2018 Sonbahar döneminde yapılacak Kaymakamlık Sınavında 24 Haziran 2018 ile yürürlüğe giren hükümlerden sorumlu olunacak mı?
        Bu soruya cevabım GAYET TABİİ Kİ EVET olacak. Sonbahara kadar siyasi istikrar sağlanıp uyum yasalarının ve yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin çoğu da kabul edilip yürürlüğe gireceği için sonbaharda yapılacak Kaymakamlık sınavında yeni düzenlemelerden öncelikle ve özellikle soru gelmesi beklenir.

      6. Elimizdeki Anayasa ve İdare Hukuku kitapları ve soru bankalarına çalışalım mı?
        Gençler, bir kez daha söylüyorum ki, elinizdeki Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku kitaplarının içeriğinin %90’ı geçerliliğini aynen koruyacaktır. Yayınladığım broşürdeki “Yürürlükten Kaldırılan” hükümleri not alarak o kısımlara bakmamak kaydıyla mevcut kitaplarınıza gönül rahatlığıyla çalışmaya devam edebilirsiniz.
        Bu süreçte, daha dikkatli ve mesafeli olmak şartıyla soru bankalarına da çalışabilirsiniz. Ancak soru bankalarında bazen sorularda, bazen seçeneklerde kaldırılan ve mülga hale gelen hükümleri ayırt edip ayıklamak daha zor olup kafanızı ve bilgilerinizi karıştırma ihtimali daha kuvvetlidir. Binaenaleyh, soru bankalarına çalışmayı biraz ötelemenizde ya da en azından çok dikkatli ve ihtiyatlı çalışmanızı öneririm.
        Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim: 24 Haziran 2018 seçimleri yapılıp Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimiz uygulamaya geçmeden YENİ BİR KONU ANLATIMI VEYA SORU BANKASI ALMAYINIZ. Yeni sistem yürürlüğe girdikten sonra, yeni idari ve anayasal sistem ve hükümleri özenle işleyen kaynaklardan ve soru bankalarından çalışmaya başlanması en rasyonel ve gerçekçi yoldur.
        Bu çerçevede, şahsım olarak hâkimlik sınavları dahil olmak üzere hiçbir kitabımın ya da soru bankamın yeni baskısını seçimlerden önce çıkarmayacağım

      SONSÖZ:
      Genç Arkadaşlarım, bu süreçte gerek 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce, gerekse sonrasında gerek kaymakamlık mesleği ve sınavları, gerekse diğer sınavlar başta olmak üzere, Anayasa ve İdare Hukukundaki gelişmeleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile gelecek hukuki, idari, kurumsal ve teknik gelişmeleri, değişiklikleri ve yenilikleri sizinle bu sayfada paylaşmaya devam edeceğimi taahhüt ederim.
      Kaymakamlık ideali olan tüm öğrencilerim için şu en yapılacak en mantıklı ve rasyonel program, yoğun ve tempolu biçimde KPSS’ye hazırlık olacaktır. Çünkü KPSS zaten çok büyük ölçüde kaymakamlık konularını kapsamakta, kaymakamlık için ciddi bir ön hazırlık olmakta, ayrıca çok farklı alternatifler ile beklenmedik sürpriz kapılar açabilmektedir.
      Gönlünüz müsterih olsun. Sizlere hocanız, abiniz, babanız olarak azimle, gayretle, ümitle, “Vatan, Devlet, Bayrak, Millet, Şehit” diyerek, övünerek, överek çalışmaya devam etmenizi can-u gönülden tavsiye ederim. Unutmayın, hiçbir emek, çaba ve gayret boşa gitmez ve “insan için sadece çalışması vardır.”

      Adama bak ya,ciddi ciddi "ehliyet-liyâkat" diyor ya. Şaka gibi!

      KPSS A içinde yayımlandı
      K
      kk

    kk tarafından gönderilen son iletiler

    • RE: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      @antimülakat, içinde söyledi: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      Şimdi burada kaymakam olan kişilerin sadece referans sayesinde kaim makama geldiklerini söylersek çok büyük haksızlık etmiş oluruz. Şahsen tanıdığım, birlikte okuduğumuz arkadaşlar içerisinde bir çok anlamda kendini geliştirmiş ve yetiştirmiş dostlarımız bu güzel makama layık görüldüler. Bir tanesi mezuniyetinin akabinde kpss'den 90 ve civarında puanlar aldı, ortalaması 3.20 ve üstünde idi. Sayıştay mülakatında elendi, bir kaç ay sonra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında Uzman Yardımcısı oldu. Daha sonra Kaymakamlık yazılı sınavında 80 üstü bir puanla mülakata hak kazandı ve mülakatı başarı ile geçti. Şimdi nasıl diyebiliriz bu kişiye referansı sayesinde kaymakam oldu. Elbette Türkiye'de böyle bir gerçek var, inkar etmiyoruz ama bu demek değil ki sadece referansa bakılıyor ve tamamen buna göre karar veriliyor.

      Elbette ki referansı sayesinde Kaymakam olmuştur sevgili kardeşim!
      Benim demek istediğim arkadaşınızın bu dediğiniz özellikleri nedeniyle Kaymakam yapılması değil durumudur. Evet arkadaşınız çok güzel kriterlere sahiptir,ancak alınırken yapılan kriterler bunlar değil.
      Kaldı ki daha geçen sınavda alınan şu an Kaymakam Adayı olan birisinden bizzat gözlerimle görüp kulaklarımla şu cümleyi işittim: (cemaatinin liderini kastederek) "Ben ona bağlıyım,o ne derse onu yaparım". Şimdi bu adam kaliteli mi? Bak düşüncesi bu olan türde kişiler 15 Temmuz gecesi memleketimize ne yaşattı...
      Demem o ki rica ediyorum bu yola yeni başlamış kişileri yanlış yönlendirmeyiniz. Kaymakam Adayı ve Hakim ve Savcı Adayı olmak için güçlü ve ikinci Bir koşul olarak sizinle ilgilenecek bir referans gerekmektedir.
      Sağlıcakla.

      KAMU PERSONELİ içinde yayımlandı
      K
      kk
    • RE: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      Kaymakamlık hedefi güzel hedeftir. Tepeye konulacak hedeflerdendir. Ancak bazı durumları da göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle farkettiğim bir gerçeği ifade edeyim: Kaymakam olacak kişiyi seçerken çok dikkatli ve özenli davranırlar. Kulakları çınlasın forumda son iki kaymakamlık sınavında 10'larca arkadaşımız kaymakam oldu. Hepsinin yazılarını burada takip etmeye çalıştık, gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar. Bu demek değil ki mülakatı kazanamayan arkadaşlarımız aynı değil, kesinlikle bu duruma en çok karşı çıkacak kişi benimdir. Bu noktada devreye başka unsurlar girmekte. Kendini gerçekleştirme noktasında bir de size referans olma noktasında yardımcı olacak kişinin gücü ve etkisi. Bunlar bir arada olmadığı müddetçe hazırlanmak bana sorarsanız ciddi bir deneyim ve tecrübeden öte geçmeyecektir.

      Bu tespit doğru değildir; Kaymakam olacak kişiyi seçerken kesinlikle ve kesinlikle "çok dikkatli ve özenli davranılmamaktadır","gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar" seçilmemektedir.
      Bu dediğim şeye güvenip güvenmemek sizin bileceğiniz iş.
      Bu işin,yani Kaymakam seçerken kaliteli olanın seçilmediği,çok dikkatli ve özenli davranılmadığın bir ispatı,şurada bir iki sınav öncesine kadar bırakın mülakatı soruların birileri tarafından sürekli olarak çalınmış olması durumudur. ki önümüzdeki Mayıs ayında yapılması planlanan sınıfın ertelenmesinin nedeni,17 Aralık 2016'da yapılan sınavın sorularının yine çalınmış olması durumudur; o soruları çalan kişiler şu an Kaymakam Adayı olarak "seçilmiştir","hizmet etmektedir"(!)...
      Bir şeylerin farkına varmış olan herkes,nihai liste oluşturulurken tek kriterin ne olduğunu gayet iyi bilmektedir.
      İyi günler dilerim.

      KAMU PERSONELİ içinde yayımlandı
      K
      kk
    • RE: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      @kk, içinde söyledi: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      @antimülakat, içinde söyledi: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      Kaymakamlık hedefi güzel hedeftir. Tepeye konulacak hedeflerdendir. Ancak bazı durumları da göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle farkettiğim bir gerçeği ifade edeyim: Kaymakam olacak kişiyi seçerken çok dikkatli ve özenli davranırlar. Kulakları çınlasın forumda son iki kaymakamlık sınavında 10'larca arkadaşımız kaymakam oldu. Hepsinin yazılarını burada takip etmeye çalıştık, gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar. Bu demek değil ki mülakatı kazanamayan arkadaşlarımız aynı değil, kesinlikle bu duruma en çok karşı çıkacak kişi benimdir. Bu noktada devreye başka unsurlar girmekte. Kendini gerçekleştirme noktasında bir de size referans olma noktasında yardımcı olacak kişinin gücü ve etkisi. Bunlar bir arada olmadığı müddetçe hazırlanmak bana sorarsanız ciddi bir deneyim ve tecrübeden öte geçmeyecektir.

      Bu tespit doğru değildir; Kaymakam olacak kişiyi seçerken kesinlikle ve kesinlikle "çok dikkatli ve özenli davranılmamaktadır","gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar" seçilmemektedir.
      Bu dediğim şeye güvenip güvenmemek sizin bileceğiniz iş.
      Bu işin,yani Kaymakam seçerken kaliteli olanın seçilmediği,çok dikkatli ve özenli davranılmadığın bir ispatı,şurada bir iki sınav öncesine kadar bırakın mülakatı soruların birileri tarafından sürekli olarak çalınmış olması durumudur. ki önümüzdeki Mayıs ayında yapılması planlanan sınıfın ertelenmesinin nedeni,17 Aralık 2016'da yapılan sınavın sorularının yine çalınmış olması durumudur; o soruları çalan kişiler şu an Kaymakama Adayı olarak "seçilmiştir"...
      Bir şeylerin farkına varmış olan herkes,nihai liste oluşturulurken tek kriterin ne olduğunu gayet iyi bilmektedir.
      İyi günler dilerim.

      KAMU PERSONELİ içinde yayımlandı
      K
      kk
    • RE: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      @antimülakat, içinde söyledi: Kaymakamlık sınavı hazırlık süreci

      Kaymakamlık hedefi güzel hedeftir. Tepeye konulacak hedeflerdendir. Ancak bazı durumları da göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle farkettiğim bir gerçeği ifade edeyim: Kaymakam olacak kişiyi seçerken çok dikkatli ve özenli davranırlar. Kulakları çınlasın forumda son iki kaymakamlık sınavında 10'larca arkadaşımız kaymakam oldu. Hepsinin yazılarını burada takip etmeye çalıştık, gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar. Bu demek değil ki mülakatı kazanamayan arkadaşlarımız aynı değil, kesinlikle bu duruma en çok karşı çıkacak kişi benimdir. Bu noktada devreye başka unsurlar girmekte. Kendini gerçekleştirme noktasında bir de size referans olma noktasında yardımcı olacak kişinin gücü ve etkisi. Bunlar bir arada olmadığı müddetçe hazırlanmak bana sorarsanız ciddi bir deneyim ve tecrübeden öte geçmeyecektir.

      Bu tespit doğru değildir; Kaymakam olacak kişiyi seçerken kesinlikle ve kesinlikle "çok dikkatli ve özenli davranmamaktadırlar","gerçekten çok kaliteli kişiler ve kendini gerçek anlamda geliştirmiş arkadaşlar" seçilmektedir.
      Bu dediğim şeye güvenip güvenmemek sizin bileceğiniz iş.
      Bu işin,yani Kaymakam seçerken kaliteli olanın seçilmediği çok dikkatli ve özenli davranan olmadığının bir ispatı,şurada bir iki sınav öncesine kadar bırakın mülakatı soruların birileri tarafından sürekli olarak çalınmış olması durumudur.
      Bir şeylerin farkına varmış olan herkes,nihai liste oluşturulurken tek kriterin ne olduğunu gayet iyi bilmektedir.
      İyi günler dilerim.

      KAMU PERSONELİ içinde yayımlandı
      K
      kk
    • RE: 2018 Kaymakamlık Sınavı

      @siyaset-bilimci, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı

      Gruptaki tam metin şu şekilde:

      24 HAZİRAN 2018 ERKEN SEÇİM KARARININ KAYMAKAMLIK MESLEĞİ, SINAVI VE DİĞER SINAVLARA ETKİSİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELERİM
      Gençler, 18 Nisan 2018 Çarşamba günü Cumhurbaşkanımızın hepimiz için sürpriz olan 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime olacağına ilişkin açıklamasından sonra, son derece hızlı dönüşümlere şahitlik edeceğimiz Ülkemiz, Devletimiz ve Milletimiz için hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını niyaz ettiğimiz bir sürece girdik.
      24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleriyle beraber, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeline geçmiş olacağız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde başta Başbakanlık, Bakanlar Kurulu olmak üzere, gensoru, sıkıyönetim, tüzükler vb. gibi pek çok anayasal ve idari kurum ve düzenleme geçerliğini kaybedip; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde yepyeni hukuki, kurumsal, idari yapılar ve düzenlemeler gerçekleşecek.
      Bu çerçevede, başta siz kaymakamlık sınavına hazırlanan adaylar olmak üzere, KPSS ve diğer tüm kurum sınavlarına hazırlanan adayların büyük belirsizlikler ve tereddütler yaşadığının farkındayım. Binaenaleyh, tarafıma iletilen sorular çerçevesinde, sizlere karşı olan yol gösterme ve rehberlik yapma gayesiyle düşünce ve görüşlerimi paylaşmak istiyorum:

      1. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde kaymakamlık mesleği ve sınavları olmaya devam edecek mi?
        Yeni sistem, “üst kademe kamu yöneticilerinin atanması ve görevlerine son verilmesi ile bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle” olacağını anayasal hükme bağlamaktadır. Kaymakamlık, bu bağlamdaki üst düzey kamu yöneticileri sınıflarından birisidir.
        Şu an kaymakamlar İçişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen üçlü müşterek kararname ile atanmaktadır. Yani, şu an bir kaymakam atanmasına Cumhurbaşkanımız imza atmadığı takdirde atama zaten gerçekleşmemektedir. Dolayısıyla, yeni sistemde süreci uzatan, yavaşlatan ve bürokratik vesayete boğan Bakanlık, Başbakanlık prosedürleri kalkacak, doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından tek başına atama yapılacaktır.
        Kaymakamlık, valilikten farklı olarak DMK’ya tabi bir meslek memurluğu olduğundan, aynı zamanda merkezi idarenin sunmak zorunda olduğu asli ve sürekli kamu hizmetlerinin hukuki ve idari usuller çerçevesinde vatandaşla bizatihi yüz yüze sunma makamı olduğundan, bu özel mesleğin asgari düzeyde mesleki ve bürokratik ehliyet, birikim, tecrübe ve devamlılık içinde yürütülmesi mecburidir. Osmanlıya kadar kökü uzanan mülkiye bürokrasisinin, hukukçuların ve akademisyenlerin kahir ekseriyetinin kanaati bu yöndedir. Âcizane şahsımın da mülahazası bu minval üzerinedir.
        Bu bağlamda, 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimle geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Siteminde, şu an olduğu gibi ehliyet ve liyakate azami dikkat edilerek kaymakamlık sınavlarının ve kaymakamlık alımının yapılmaya devam edilmesi çok kuvvetle muhtemeldir. Tek fark ve isabetli bulduğum yenilik, kaymakam adaylarının atanması ya da mevcut kaymakamların yer değiştirilmesindeki müşterek kararname çerçevesindeki idari rasyonaliteye zarar veren ve sistemi hantallaştıran gereksiz bürokratik süreç, prosedür ve müdahalelerin bertaraf edilip, niteliği Kanunda ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirtilen usuller çerçevesinde sınavlarda başarılı olmuş adayların bizatihi ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanması olacaktır.

      2. Kaymakamlık sınavının olası tarihi ne olabilir?
        Seçimler normal zamanı olan Kasım 2019’da yapılsaydı, İçişleri Bakanlığı tarafından bu zamana kadar 300 kişilik bir kaymakamlık alımı yapılacaktı. Dolayısıyla şu an için mevcut 921 ilçemizin ciddi bir kısmında kaymakam eksiği hatta vali yardımcılığı eksikliği mevcuttur. Mevcut kadrolarda görev yapan mülki idare amirlerimizden emekliliği gelenler de hesaba katılırsa seçimlerden sonra düzenli kaymakamlık alımı yapılmaya devam edilmesi mukadderdir.
        BU ÇERÇEVEDE, 2018’İN SONUNA KADAR EKİM-KASIM AYLARI KUVVETLE MUHTEMEL OLMAK ÜZERE BİR KAYMAKAMLIK SINAVININ YAPILMASINI ÖNGÖRMEKTEYİM.

      3. 24 Haziran 2018 seçimleri ile kaymakamlık, KPSS gibi sınavların müfredatı değişecek midir?
        Genç Arkadaşlarım, 24 Haziran 2018 seçimlerinden bir ay sonra 22-28-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak KPSS öncelikli olmak üzere kaymakamlık sınavı dâhil tüm sınavlardaki özellikle Anayasa Hukuku sonra da kısmen İdare Hukuku konularında değişiklikler olacaktır.
        Ancak bu değişiklikler sizi tereddüde düşürmesin. Çünkü mevcut Anayasamızın, AYİM, Askeri Yargıtay gibi bir kısmı zaten 16 Nisan 2017 referandumu ile zaten kaldırılmış, 20 civarındaki maddesi de 24 Haziran 2018 seçimleriyle mülga hale gelecektir. Dolayısıyla elinizdeki Anayasa ve İdare Hukuku kitaplarındaki Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, gensoru, sıkıyönetim, tüzükler vb. gibi bazı başlıklar ve sayfaları okumadan geçmeniz yeterli olacaktır. Yani, bu sayfaları atladığınızda bir kaybınız olmayacaktır.
        Peki, yeni gelen ve değişen hükümler için ne yapmalıdır? Bunları benim şu anki takip ettiğiniz KHK KAYMAKAMLIK grubunda daha önce yayınladığım, bugün tekrar yayınlayacağım “ANAAYSANIN SON HALİ” broşürümdeki bilgileri sağlam biçimde hazmetmeniz halinde, seçimlerden sonra özellikle 2018 tarihinin sonuna kadar yapılacak sınavlarda herhangi bir sorun yaşamayacağınızı beyan edebilirim.

      4. Temmuz ayındaki KPSS’de 24 Haziran 2018 ile yürürlüğe giren hükümlerden sorumlu olunacak mı?
        Bu soruya bir kere şöyle cevap verebilirim: Bir kere 24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlükten kalkan hükümlerden asla sorumlu olmayacaksınız, bu bilgi ve hükümleri şimdiden unutmaya başlayabilirsiniz. (Yürürlükten kalkacak hükümler için Broşürüme bakın lütfen.)
        Ancak KPSS, seçimlerden hemen 1 ay sonra yapılacağı için, olası siyasi gelişmeleri de hesaba katarak sınavı hazırlayanların, seçimlerle yürürlüğe girecek hükümlerden soru sormaktan kaçınmaları, Anayasanın ve İdare Hukukunun değişmeyip sabit kalan diğer %90’lık emin olan bölgesinden soru hazırlamaları çok muhtemeldir.

      5. 2018 Sonbahar döneminde yapılacak Kaymakamlık Sınavında 24 Haziran 2018 ile yürürlüğe giren hükümlerden sorumlu olunacak mı?
        Bu soruya cevabım GAYET TABİİ Kİ EVET olacak. Sonbahara kadar siyasi istikrar sağlanıp uyum yasalarının ve yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin çoğu da kabul edilip yürürlüğe gireceği için sonbaharda yapılacak Kaymakamlık sınavında yeni düzenlemelerden öncelikle ve özellikle soru gelmesi beklenir.

      6. Elimizdeki Anayasa ve İdare Hukuku kitapları ve soru bankalarına çalışalım mı?
        Gençler, bir kez daha söylüyorum ki, elinizdeki Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku kitaplarının içeriğinin %90’ı geçerliliğini aynen koruyacaktır. Yayınladığım broşürdeki “Yürürlükten Kaldırılan” hükümleri not alarak o kısımlara bakmamak kaydıyla mevcut kitaplarınıza gönül rahatlığıyla çalışmaya devam edebilirsiniz.
        Bu süreçte, daha dikkatli ve mesafeli olmak şartıyla soru bankalarına da çalışabilirsiniz. Ancak soru bankalarında bazen sorularda, bazen seçeneklerde kaldırılan ve mülga hale gelen hükümleri ayırt edip ayıklamak daha zor olup kafanızı ve bilgilerinizi karıştırma ihtimali daha kuvvetlidir. Binaenaleyh, soru bankalarına çalışmayı biraz ötelemenizde ya da en azından çok dikkatli ve ihtiyatlı çalışmanızı öneririm.
        Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim: 24 Haziran 2018 seçimleri yapılıp Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimiz uygulamaya geçmeden YENİ BİR KONU ANLATIMI VEYA SORU BANKASI ALMAYINIZ. Yeni sistem yürürlüğe girdikten sonra, yeni idari ve anayasal sistem ve hükümleri özenle işleyen kaynaklardan ve soru bankalarından çalışmaya başlanması en rasyonel ve gerçekçi yoldur.
        Bu çerçevede, şahsım olarak hâkimlik sınavları dahil olmak üzere hiçbir kitabımın ya da soru bankamın yeni baskısını seçimlerden önce çıkarmayacağım

      SONSÖZ:
      Genç Arkadaşlarım, bu süreçte gerek 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce, gerekse sonrasında gerek kaymakamlık mesleği ve sınavları, gerekse diğer sınavlar başta olmak üzere, Anayasa ve İdare Hukukundaki gelişmeleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile gelecek hukuki, idari, kurumsal ve teknik gelişmeleri, değişiklikleri ve yenilikleri sizinle bu sayfada paylaşmaya devam edeceğimi taahhüt ederim.
      Kaymakamlık ideali olan tüm öğrencilerim için şu en yapılacak en mantıklı ve rasyonel program, yoğun ve tempolu biçimde KPSS’ye hazırlık olacaktır. Çünkü KPSS zaten çok büyük ölçüde kaymakamlık konularını kapsamakta, kaymakamlık için ciddi bir ön hazırlık olmakta, ayrıca çok farklı alternatifler ile beklenmedik sürpriz kapılar açabilmektedir.
      Gönlünüz müsterih olsun. Sizlere hocanız, abiniz, babanız olarak azimle, gayretle, ümitle, “Vatan, Devlet, Bayrak, Millet, Şehit” diyerek, övünerek, överek çalışmaya devam etmenizi can-u gönülden tavsiye ederim. Unutmayın, hiçbir emek, çaba ve gayret boşa gitmez ve “insan için sadece çalışması vardır.”

      Adama bak ya,ciddi ciddi "ehliyet-liyâkat" diyor ya. Şaka gibi!

      KPSS A içinde yayımlandı
      K
      kk