@antimülakat, içinde söyledi: İl Göç Uzman Yardımcılığı 2017
Meslek hakkında biraz bilgi aktarayım:
Öncelikle ülkemizde göç politikası son 5-10 yıldır politika olarak konuşulmaya başlandı. Daha öncesinde belli akademik camia dışında pek gündem olmuyordu. Özellikle il göçte çalışan ilk promosyon uzman yardımcısı arkadaştan edindiğim bilgiye göre ülkemizde toplamda kayıtlı 3 milyona yakın Suriyeli mevcut. Diğer mültecilerle birlikte toplamda 5 milyon rakamını ifade etmişti. Bunlarla ilgili bütün yazışma, bildirme, geri gönderme vs. işlemlerinin çok büyük bölümü il göç müdürlüklerine bırakıldı.
İkincisi aynen mesleğin yeni olması ve teşkilat yapısının oturmamış olması bir yönden dezavantaj iken, başka açıdan avantaj olarak görülebilir. Dezavantaj olarak müdürlük bazında keyfi iş tanımlarına ve uygulamalarına sebep olabilirken. Kurumdaki yetişmiş eleman eksikliği sebebiyle üst kadrolar yeni uzmanların yetişmeleriyle doldurulacak. Tabi o dönemde siyasetin başka unsurları devreye girmez ise.
3- Kurumda sizinle aynı işi yapan ve polislik mesleğinden geçişle uzman yapılan epey bir kişi var. Bunlarla anlaşma ve aynı dili konuşma noktasında problemler ortaya çıkıyor.
4- Kurumun uzman yardımcıları çeşitli bölgelere geçici göreve gönderilebilir. Buralarda çok planlı olmayan yerlerde kalma durumu söz konusu olabiliyor ve bir çok kişi bu durumdan geçmişte çok muzdarip olduğunu bildirdi.
5- Istanbul, Gaziantep vs. gibi mültecilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde yapılacak meslek değil. Çok yoğun çalışma temposu ve insan sabrını zorlayan durumlar ortaya çıkabiliyor. Geçmişte istanbul da çalışan bir arkadaşımız defalarca bize guy olmak.istediğini bildirmişti.
6- Bu sene ilanın yüklü sayıda geleceğini düşünüyoruz. İnşallah üç haneli rakamları burada göreceğiz.
Ben de bir il göç uzman yardımcısı olarak bilgi vermek isterim size.
1-Öncelikle bu iş uzmanlık olarak adlandırılmasının yanında fazlasıyla operasyonel bir iş. Gecenin bir yarısı yatağınızdan kalkıp, yakalanan kaçak göçmenlerin işlemleri için kuruma gideceğiniz, sınırdışı işlemleri için karayolu ile İstanbul ve Ankara'ya gideceğiniz, otobüs terminallerinde oluşan göçmen yoğunluğunu ortadan kaldırmak için terminalde tebliğler yapacağınız bir iş. Sonra benim gibi hayal kırıklığına uğramayın diye söylüyorum. Abartmıyorum ya da mesleği kötülemiyorum. Yoğunluk olan sınır illerinde iş tam da bu şekilde oluyor. İstanbul'da ise ikamet çok yoğun. Masa başı ama insanüstü bir tempoyla çalışıyor.
2-Kurumun yeni olmasının bir avantajını görmedim ben. Mevzuatta ve iş tanımlatımda boşluklar var. Bunlar çok yavaş gideriliyor. Şu an iyi kötü bir düzen olsa da yaz aylarında, havalar ısınmaya başladıktan itibaren yoğunluk başlıyor ve kaosa dönüşüyor. Sürekli bir kriz yönetimi ile karşılaşacaksınız. Bu yönüyle çok stresli yaz ayları. Ayrıca oturmuş bir hiyerarşi olmadığı için herkes koltuk kapma peşinde. Çekişme var. Bunun avantajı ise amir tahakkümü yok. Amir, eşitler arasında birinci gibi konumlanıyor.
3- Polisler uzman yapılmadı, geçici görevle çalışıyorlar. Bunların çoğu da emniyete döndü zaten.
4- Geçici görevler son dönemde azalma eğilimde. Personel alımı da olunca çok olmaz. Sadece akut kriz durumlarında, kitlesel akınlarda olur.
5- Bu maddeye ek olarak başka mesleğe geçme planınız varsa gelmeyin. Muvafakat almak çok zor eğer sağlam bir adamınız yoksa. Ben nisan ayından beri muvafakat için uğraşıyorum. Ek olarak tayin durumlarında da belirsizlik var. Eş durumu tayinlerinde de adamcılık ve keyfiyet belirleyici. Ben bir buçuk yıldır eşimin yanına gidemedim, başkaları ise atandıktan birkaç ay sonra gitti. Asaletini dahi almadan.
6-Eğitimler, yurtdışı görevleri, tayinler, muvafakati onaylanacaklar vs kişisel ilişkiler ve adamcılıkla belirleniyor. Buraya gelirken adil ve ilkeli bir yapı beklemeyin.