2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@darısı-başımıza gorursun
-
Şu kutsama huyunuzu bi bırakamadınız vatana millete hizmet eden bir görevi ifa etmek istiyoruz çok güzel ama o makama oturanların birer insan ve nefs sahibi olduğunu unutmadan mükemmelliyetçi bir konum kafanızda oluşturmayın.
-
@kenan65 bu kadae eminsen vardir bit bildigin kardesim anladigim kadariyla grupta saygin birisin
-
Kaymakamlarin maasi ve diger gelirleri nelerdir arkadaslar
-
@kenan65 rüya mı gördün
-
@daywalkers
katılıyorum bende sana kardeşim. bu soruların net bi cevabı olsaydı zaten bir aydır bu soruları tartışıyor olmazdık. cevap dışsallığa ne kadar yakınsa asimetrik bilgi veya türevlerine de o kadar yakın ve uzak. o kadar insan tartıştı, hocalara soruldu, yok yani işte net cevabı.olsaydı bi aydır kısır döngü de kalmazdı. soruda net olmayan ifade var. o yüzden soru kökü üzerinden tartışmanın bi faydası yok artık. ösym neyi sormak istedi.birçoğunuza belkide saçma gelebilir diyeceğim ama bence ahlaki tehlike (asimeteik bilgi) daha ayrıntıya giren bi konu olduğu için ösym nin oradan soracağını düşünmüyorum, dışsallığı sormak istedi , ama tanımıyla çok uğraştı. imkb sorusuna gelince ; imkb yi sormak istediği bencede gayet net açık, itiraz etmeyi düşünen arkadaşlar bile( ettiler mi bilmiyorum) sınav açıklanmadan imkb cevabı verileceğini bildiği için itiraz kalkması bunu zaten doğrulamazmı. itirazlarında haklılar ona kimsenin bişe söylemeye hakkı yok, ama ösym cevabı imkb alır, eğer itirazda kabul edilirse soru iptal edilir, herkes yapmış sayılır. -
@ugur55 hadi oraya bir de ösym aslında 'tam dışlamayı' sormak istedi ama soramadı karmaşık sordu o yüzden cevap ösym'nin sormak istediği tam dışlama olacağı ekleyelim
-
dışsallık yapan arkadaşlardan bir ricam var, şuraya biri yazabilir mi, dışşsallık şudur, soru şudur, soruda böyle dediği için dışsallığın şurasına değinmiştir, bu yüzden cevap dışsallıktır diye.. soruda dışsallıl ile ilgili olarak olan tek şey birbirlerini etkileyen iki taraf olduğu, bunun dışında , gizli eylem-ödenti etkilenmesi dışsallıkta olan şeyler değil, hatta tam tersine özellikle ödentiyi etkilemesi dışsallıkta olmaması gereken ifade
-
@kd6 bizim inancımızın ve kültürümüzün gereği o makamın yükü her daim ağırdır ağırlı altında ezilenler makamı işgal edip unutulanlar, hakkını verenler ise gönüllerde kalanlardır... kutsamak değilde görevin ciddiyetini bilip standartları çerçevesinde konuşmak desek.. mesela şu hikaye bu konuda herşeyi izah eder zannımca: Hz. Ömer ile Sad Bin Ebi Vakkas atlarını satmak için İran taraflarına giderler.
Şam yakınlarında cirit oynan bir yerde oyunu seyre dalırlar.
Ancak burada zorba bir grup Hz. Ömer ve Ebi Vakkas'ın atlarını zorla alıp götürür.
Para pul vermeksizin, gasp ile.
Beş parasızdır Ömer ve Ebi Vakkas.
Hancı, aç ve susuz şekilde hana geçen Hz. Ömer ve arkadaşına durumu çok adil olan hükümdarlarına aktarmalarını tavsiye eder.
Ertesi gün halk günüdür.
Hz. Ömer durumu tercüman aracılığıyla o dönem İran Sasani hükümdarı olan ve Türk bir kadınla evli olan Nuşirevan'a aktarır.
Ancak tercüman atları alan kişinin Nuşirevan'ın oğlu olduğunu hükümdara söylemez.
Suratı asılan hükümdar Hz. Ömer'e bir kese altın verir.
Borcunu ödemek üzere hana dönen Hz. Ömer'den Nuşirevan'ın durumu altınla geçiştirdiğini öğrenen hancı bir öfke ile Nuşirevan'a ulaşır, atları alanın oğlu olduğunu izah eder ve adaletini sorgular.
Nuşirevan, hancıya der ki "O misafirlerin biri yarın kuzey kapısından, diğeri öbür kapıdan şehri terk etsinler."
Ertesi gün Hz. Ömer ve arkadaşı farklı kapıdan çıkarlar.
Her iki kapıda da birer kişi asılarak idam edilmiştir.
Ebi Vakkas'ın çıktığı kapıda yalancı tercüman asılıdır.
Hz. Ömer'in çıktığı kapıda asılı olan mı.
Sıkı durun lütfen.
Hükümdar Nuşirevan'ın oğludur .
Hükümdar adaleti sağlamak için kendi çocuğunu bile feda etmekten çekinmemiştir.
Bu eylemin Hz. Ömer'in adalet duygusunda derin etkiler yaptığı aşikardır.
Ve bir gün.
Hz. Ömer yol arkadaşını Şam'a vali tayin etmiştir.
Ancak vali yaptıracağı bir camiyi Yahudi birinin arsasına kamulaştırıp üstelik parasını da vererek yaptırmak istemektedir.
Ancak Yahudi arsasını vermek istememektedir.
BU nedenle Şam Valisi Hz. Ömer'e şikayet edilir.
Hz. Ömer valiye bir pusula gönderir.
Pusulayı okuyan Ebi Vakkas'ın adeta kanı donmuştur.
Şöyle yazmaktadır pusulada.
"Ömer, Nuşirevan'dan daha az adil değildir" -
iktisat ve türkçe hariç sınavın en zor sorusu sizce neydi arkadaşlar, ben köy sandığı sorusu diyorum, köy kanununu defalarca okumama rağmen bu bilgi dikkatimi çekmemişti.
-
@kd6 sizin benim ne demek istediğimi anladığını düşünüyorum.
-
Dışsallıkların özellikleri
1- Dışsallıklar negatif veya pozitif olabilir.
2- Dışsallıklar fiyatlandırılamaz.
3- Dışsallıklar pazarlanamaz.
4- Dışsallıklar fiyatlandırılamadıkları için yaydıkları fayda veya maliyetler piyasa dışıdır.
5- Dışsallıklar kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına sebep olurlar.Richard Musgrave’e göre dışsallık bir piyasa başarısızlığıdır. Bu nedenle dışsallığa karşı devlet müdahalesi gereklidir.
bu özellikler bütün kitaplarda rahatlıkla bulunan ifadeler. bu özelliklerden 3. ve 4. özellik nedniyle sorunun cevabı dışsallık olamaz, çünkü soruda ödenti etkileniyordu. ayrıca soruda geçen gizleme-gizli eylem-hareketlerini gizlemesi-bilgilerini gizlemesi tarzında olan kelime için ise söyleyebileceğim dışsallıkta genellikle herhangi bir gizleme olmaz.
-yan tarlanın çiçeklerinden bal yapan arıcının hangi eylemi gizli veya çiçekçinin herhangi bir ödentisi etkileniyor mu
-fabrikasına daha rahat ulaşabilmek için köy yollarını yaptıran fabrikatörün hangi eylemi gizli yada yaptırdığı yolların parasını 'siz de yararlanacaksınız' deyip köylüden de bir miktar para alabiliyor mu -
Knut Wicksell bile bu kadar açıklamadı dışsallığı
-
@can-mavi
kardeşim bütün samimiyetimle söylüyorum inşallah cevap ahlaki risk çıkar gerçekten. sona bıraktığım iki üç sorudan birisiydi. düşündüm o kadar ahlaki riskide düşündüm ama yazmadım ben. bana o da mantıklı gelmedi. dışsallığı yazarkende mantıklı gelmedi. hea sen diyosunki ben bu kadar eminim,yaptım, ben biliyorum bu işi o zaman inşallah senin dediğin çıkar da en azından birisi hakkıyla yapmış olur soruyu benim gibi düşünerek değil. -
@popescu herkesi ters köşe yaptı bu soru.
-
@ugur55 kardeşim cevap kesin ahlaki risk demiyorum, büyük bir ihtimal ahlaki risk ama bir ihtimal ters seçim veya asimetrik enformasyonda olabilir. benim amacım dışsallık kesin cevap diye düşünenlere neden dışsallık olamayacağını ifade edebilmek, yazdığım açıklamalar bazılarına mantıklı bazılarına da mantıksız gelebilir ancak düşüncem bu yönde
-
@kd6 kardeşim demek istediğini anladım elbette ama TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ İDARİ TEŞKİLAT standarları çok yüksek en azından toplumun beklentisi, diğer köksüz idare ya da toplumlar gibi değerlendirilmesi netice itibariyle hataya götürür babında söyledim yanlış anlaşılmasın öteki beri ki tarzında bi konuşmayı niyet edipte yazmadım...
-
@popescu bu soru ve insan haklarındaki protokol sorusu bence bayağı zordu.
-
@can-mavi hocam yanlış hatırlamıyorsam tam dışlama sorusuna da bi açıklamanız vardı, orada eğer cevap tam dışlama ise dışlama cevabını da kabul ederler demiştiniz. Bu düşüncenizin kaynağı nedir ben dışlama yaptım o yüzden merak ediyorum.
-
HZ ALLAH Türk ordusunu bütün cephelerde Muzaffer eylesin