YÜKSEK LİSANS HAKKINDA HER ŞEY
-
@Phoenix hocam yazının çok güzel olmuş.
-
Yüksek lisans mezunlarının maaşı artıyor mu faydası nedir
-
@hayırlısı035 hocam elbette doktora ve YL yapmış olmanız avantaj sağlayacaktır. Ancak mesele kadro açılması ve bu kadronun belli branşı içermiyor olması gerekir. Şimdilerde öğretim görevlisi ve/veya araştırma görevlisi ilanları da rastgele çıkmıyor. Hep bir perde arkası hep bir film dönüyor maalesef.
-
Merhaba arkadaşlar, YL ve Araştırma görevliliği ile alakalı 2 sorum olacak sizlere :
1- Ben siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler 2019 mezunuyum, bu sene ALES'ten 83 aldım,YDS'ye de gireceğim bu pazar inşallah, kendi alanından değil de iktisattan YL yapmak istiyorum. İlgim de var ve daha çok iktisatın önünün açık olduğunu görüyorum. İlan bile daha çok geliyor sanki. Sizce kendi alanım dışında yapmamam mı gerek, bir sıkıntı olur mu?
2- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu birisi hukuk dallarından birinde YL yapabilir mi, öyle şartlar genelde ilanlarda olmuyor ama rastlayan birisi var mı?
Cevaplarsanız sevinirim arkadaşlar. Hepinize şimdiden başarılar -
@MiraKar ilanlarda lisans mezuniyeti isteniyor hocam iktisattan yüksek lisans yaparak iktisat mezunu olma şartı arayan ilanlara başvuramazsınız
-
@schossow99 Bazı fakülteler arıyor bazıları aramıyormuş hocam şimdi baktım da. Açılırsa ilanlar inşallah uygun olan olur.
-
@MiraKar pardon ben sizi yanlıanlamışım KPSS ve kurum sınavları ağırlıklı bir forum olduğu için ben sizi yl yapıp iktisat mezunu arayan kurum sınavlarına başvurmak istediğinizi sandım kusura bakmayın
-
@Antimülakat perde arkası film derken?
-
@schossow99 önemli değil hocam. Siyaset Bilimi ve uluslararası ilişkiler mezunuyum ama iktisattan YL yapmak istiyorum. Bu konuda aslında düşünce almak istemiştim.
-
@hayırlısı035 kişiye özel ilanlar oluyor kardeşim bazen çok komik şartlar koyuyorlar ilanlara taşra Ünilerinde daha çok oluyor şu şu alanda çalışmış olmak diyor bir bakıyorsun o ünide o alanda çalışma yapmış bir kişi var anlatabilmişimdir umarım
-
@MiraKar size tavsiyem bazen ünilerde iktisat bölümlerinde 2 tane bölüm olabiliyor biri genel iktisat diye tabir edilen akademisyen olmak isteyenlerin ağırlıkla tercih ettiği akademik derslerin daha yoğun olduğu derslerden oluşuyor içerikleri , diğer program yine iktisat adı altında finansal iktisat, kalkınma iktisadı gibi adlarda olabiliyor bu programlar daha spesifik oluyor eğer akademisyen olmak istiyorsan Ünilerin genel iktisat adı altında geçen programlara başvurmanı öneririm çünkü bazı Üniler akademisyenlik ilanı başvurularında spesifik olan ( finansal iktisat , uluslarası iktisat, kalkınma iktisadı ) gibi programları kabul etmeyebilirler genel iktisattan yaparsan işini daha fazla garantiye almış olursun.
-
@Antimülakat aynen öyle akademik camia da masum değil gene torpil
-
@schossow99 anladım.Yani orada bize ekmek çıkmaz.
-
@schossow99 çok teşekkür ederim hocam
-
@hayırlısı035 çıkar hocam merak etmeyin memurlar da falan ifşa edip baskı kurunca bazı ilanları iptal edip düzeltip tekrar yayınlamak zorunda kalabiliyorlar bu yazdığım yüzünden vebal almak istemem
-
@hayırlısı035 Merhabalar, arkadaşlar cevap vermişler aslında ama ekleyecek olursam; akademik personel olmak ya da akademide yol almak istiyorsanız bu işin başlangıcı yüksek lisans sayılır. Buradaki eğitim döneminizde hocalarınızla birlikte yapacağınız çalışmalar akademik hayatınızın seyrini belirler. Bu doğrultuda kendinizi, çalışmalarınızı akademik bildiriler vs. yoluyla duyurarak sizi yetiştirmek/sizinle çalışmak isteyen hocalarla tanışır ve kim bilir onların öncülüğüyle çalışma arkadaşı olursunuz. Bu, akademinin şimdiye nazaran masum bir resmiydi:)
Her ne kadar uzunca bir süredir takip edemiyor olsam da akademik personel ilanları genellikle üniversitenin "ihtiyacına binaen" şöyle açılır: x alanından lisans mezunu olup aynı alanda yüksek lisans yapıyor olmak ya da x alanı lisans mezunu olup y alanında yüksek lisans yapıyor/yapmış olmak, x alanı lisans mezunu olup ilgili alanda örneğin şu konuda çalışma yapmış olmak gibi uzayıp giden bir yelpaze söz konusudur. "Kişiye özel ilan" diye çok fazla habere konu akademik ilan vardır ki ne yazık ki eve teslim. Öyle ki açılan ilanda bahse konu çalışmayı Türkiye'de bir kişi yapmıştır, dolayısıyla onu çağırıyorlar.
Mantalite olarak akademinin ihtiyaç duyduğu çalışma alanları üzerinden akademisyen almasından daha doğal ne olabilir ancak hemen her konu gibi bu da ülkemizde feci halde sömürülmektedir. Açıkça söylersek bu işe başlayanlar şunu düşünerek başlar; ben bu konuyu çalışayım, kendimi göstereyim, bana okulda kadro açsınlar, olmaz mı olabilir ama bir diğer ihtimal de hiç alakasız birinin sizin yerinize alınabilecek olmasıdır. Her şeye hazırlıklı olarak, kendini birçok farklı yönde yetiştiren bir yetenek, Allah'ın izniyle bir yerde fark edilecek, kendi farkını ortaya koyacaktır. Dil bilme, literatüre hakimiyet ve akademik üretim gerekli.
Yüksek lisans ise o şartı sağlama anlamında ve bu işin başlangıcı sayıldığından bir mecburiyettir. İlanlarda şansı artırmak açısından daha genel çalışmak avantaj olur, uzmanlaşma gereklidir ancak bunu başladıktan sonraki ki çalışmalarla ortaya koymak daha faydalı olur aksi halde açılan ilanlara başvuru değil de sizin için özel ilan beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bütün bu ihtimaller ve elbette idealler, fikir üretmek istenilen alan vs. birlikte değerlendirilerek master, doktora alanları belirlenmelidir. Başarılar ve kolaylıklar dilerim.
-
kendi tecrübelerime göre:
-
Mülakatla alan yerden pek medet ummayın yüksek sıralama ile kalsanız bile düzgün soru sormaz, 2-3 dk. bile ayırmayıp gönderirler, zaten kendilerinin de ekseriyetle öyle oralara geldiğini sonradan keşfedersiniz. en üst seviye saydığınız ülkemizin Üni.lerde bile böyle. herkesin duyduğu gördüğü durumlar muhakkak vardır lakin ağzımızın tadı kaçmasın. Düz başvuranların başarı sıralamasına göre alan veya ek bir yazılı sınav yapan yerlere başvurun, en azından daha adaletli ölçütler.
-
Kadın arkadaşlar ekstra dikkat etsinler bazı yerlerde buralarda ki liyakatsiz insanların sarkıntılık, faydalanmak istemesi, ekstra ilgisi, bela olmaları vb. olabiliyormuş. böyle olayları zaten duymuşsunuzdur yada başına gelen arkadaşlarınız anlatır her neyse soğuk mesafeli olmak biraz daha güvenli.
-
@plansız arkadaşın bahsettiği şeylere ek olarak sizi teoride, normal şartlar altında olması gereken şeylerle motive edip, sizden faydalanıp her anlamda olabildiğince sömürürler sonunda da kenara atarlar. duygusal ve fiziksel çöküntünüz size kalır. mesela adam makalesini adeta size yazdırır alkışı sadece kendi alır, hakta iddia edemezsiniz. bir fikriniz varsa araştırın, makaleyi siz yazıp gönderin hocayla paylaşmak yerine. en azından burs davet vb. ihtimali açılır. sana kadro açtırırım, aldırırım, şuraya göndertirim vb. bir tomar yalan dolan sadece.
Yüksek lisans yapın isterseniz ama Tr şartlarında kendinizi ondan bir beklentiye sokmayın. Sadece yüksek ales ve dil puanları alıp kenara koyun nerede işe yarayacağı belli olmaz.
Kendi isteğim-hedefim artık okul falan yerine, yabancı online sertifika veren kurumların eğitimleri. genelde yaklaşık 1000 euro/dolar civarı gibi fiyatları var her sertifikanın ilgilendiğiniz alanlara göre bilişim, finans vb. 2-3 profesyonel iş sertifikası toplamak. tabi şartlardan dolayı ancak işe girersem yapabileceğim şeyler. Ama başlangıç olarak hmb'nin btk ile kurduğu bilişim eğitim portalına bakabilirsiniz.
-
-
@Eltanin çok güzel ve samimi bir şekilde belirtmişsiniz hocam. madde 2 ve madde 3'ün harmanlanmış hali bir arkadaşımızın başına geldi. Kızcağızı sürekli sömürdüler makale yazdırtıp, sonra kadro açarız sana dediler ve bunları hep sarkıntılık kapsamında yaptılar. Allah iyi insanlar ile karşılaştırsın diyorum ve susuyorum, hangi ortama girerseniz girin Allah iyi insanlar ile karşılaştırsın...
-
@titoizm sağ olun hocam. teşekkürler hayır duanız için inşallah cümlemizi.
-
@schossow99 @plansız @Eltanin @titoizm ve @Antimülakat iyi günler.Yüksek lisans ders seçimleri başladı.Zorunlu derslerin dışında 5 tane seçmeli ders var.Bu seçmeli dersin 3 tanesi seçebiliyoruz.Seçmeli derslerim:
1)TÜREV PİYASALAR VE ÜRÜNLER
2)MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİ
3)İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL
4)FİNANSAL YÖNETİM
5)SERMAYE PİYASALARI
hem sınavlarda hem de özel sektörde hangisi faydalı olur?Bu derslerin zorluk derecesi nasıl?Yardımcı olursanız sevinirim.