Bedelli Askerlik 2018
-
İnsanlar çok tuhaf olabiliyor bazı durumlarda.18 ay askerlik yapan biri 12 aya düştüğünde ben 18 yaptım onlarda 18 yapsın düşüncesinde.Yaşam şartları her geçen gün daha da zorlaşıyor.Arkadaşların da dediği gibi evlilik olmasa bile hayatına düzene koyman bu devirde uzun zaman alıyor.Benim gözüm yüksek derecede bozuk ve gittiğimde gerçekten birçok işi şu gözlük olmadan yapamayacağim.Patates soymak mı hiç zoruma gitmez devletin devamı için şu bu.Ben dışarda daha fazla emek vererek devlete daha faydalı olmak yerine külfet olacağım.Bunların da farkına varırsanız iyi olur.Şu da var evet herkese bir temel silah eğitimi verilsin kadından erkeğe.Ama her kimse bedelli yapacak diye vatan haini olamaz.
-
@paca08
Özellikle size bir hayat dersi verme gibi amacım yok. Genel bir yazı yazdım bana ilk mention atan sizsiniz.
Üslubunuza dikkat etseydiniz daha güzel fikir alışverişi yapabilirdik.
Daha fazla cevap vermeyi gerekli görmüyorum teşekkürler. -
Arkadaşlar ailenizle birlikte yaşayarak insanların gerçeklerini görmenizi beklemiyorum ama bu gerçeklikleri inkar etme noktasında da ısrar etmemek gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten bedelli yapmaktan başka çıkar yolu olmayanlar var, bu yolu hesaba katmamak, örtbas etmek bu durumların olduğu gerçeğini değiştirmeyecek.
-
Yav şu askere gidilsin diyenler gitti mi? Gitmediyse neden gitmiyor? Bize acındırıyorsun diyenler gitti mi? Gitmediyse neden gitmedi? Bize hayat dersi verenler gitti mi? Gitmediyse neden gitmedi?
İşte bizde belki o sebeplerden gitmedik anladınız mı? Anlamadıysanız yapacak bir şey yok. Türkçeyi bu kadar konuşabiliyorum.
-
@buhara hocam düzelteyim acıtasyon değil doğrusu "ajitasyon"dur. ben de zamanın birinde bi kıza mesajda acıtasyon yazmıştım sonra doğrusunu öğrenince çok utanmıştım
-
Baslik ilgimi cekti girdim,bu forumda ki insanlari universite mezunu,egitimli ufku acik kisiler saniyordum,ama bedelli icin yazilanlari gorunce masallah yanilmisim bayag,askerlik yapanlar eminim ki bedelli onlarin doneme de denk gelse bu ahkamlari kesmezdi,birde hatun kisilerine noluyor sanki biz yapiyoruz askerligi ne gunlere kaldik ya,sunu da diyeyim arkadasimin bedelli yapmasini istiyorum cunku tek cocuk cunku babasi kanser tedavisi goruyor cunku memleketinden cok uzak bir memlekete yerlesmek zorunda kaldilar issizligine duznesiz hayatina hic deginmeyecegim,hem bizene insanlarin hicbir ailevi issel sorunu yoktur ama bedelli yapmayi uygun gorur,devletimiz de bazi talepleri dikkate alarak cikardi bu durumu degil mi,askerlik yapanlara da saygi duyuyorum nasilsa bir cogunuz uzun donem ciksin para kazanayim diye cirpindiniz iyi kotu birikim yaptiniz bir cogunuz kisa donem bir cogu da belki gercekten askerlik yapti ama bakiniz neden bunu boyle yaptiniz yapmadiniz diyemeyiz,hakkimizda yok,herkes zaten zor bir hayat mucadelesi veriyor gözünüzü seveyim biraz saygi duyup asalim bir seyleri hadi kolay gelsin
-
Her konuda olduğu gibi bu konuda da anlayışsızlık, hoşgörüsüzlük, peşin hüküm, ithamlar, küçümsemeler, ötekileştirmeler almış başını gitmiş. E ne diyeyim size dostlar. Allah hepinizin gönlüne göre versin.
-
@fc-real-gdp Evet konumuzda buydu bence hala acıtasyon. O Fransızca
-
@duyguuu37 insanlar sizin gbi düşünmeyince eğitimsiz ve üniversite mezunu olmayan kişi mi oluyor. Devlet bir yol açmış isteyen yapar ama uç örnekleri alıp 400/500.000 kişiye yaymak hoş değil
-
25 gün askerlik mevzusu kısa dönem için saçmalık silah altına alındıktan sonra 6 ayı tamamlarım ben olsam. (Bu arada ben yaptim çok şükür)
-
@buhara oncelikle benim gibi dusunmeyen nedir,ben bedelliyi hicbir mazereti olmasada uc ornek olmasada isteyen kisiye saygi duydugumu soyledim,ayrica ekledim aslerligini yapana da saygi duydum ve yine ekledjm askerligini hangi amac ve pozisyonda yaparsa yapsin yine saygi duydum,benim haddime degildir kimsenin egitimini yermek,ben gibi dusunmeyeni dislamak kalmis ki onlari universite mezunu kabul etmemek,saniyorum ki siz beni yanlis anladiniz benim sorunum,bunca yilini egitimle gecirmis insanlarin birbirine dogru uslubu bile kullanamamasi ve tabiki bir insani sirf bedelli icin otekilestirmesi,bakin bu toplumun en buyuk sorunu da budur,neyse vesselam ben gibi cahilin haddi degil bu hususlar hos kalim iyi geceler
-
@davetsiz, içinde söyledi: Bedelli Askerlik 2018
25 gün askerlik mevzusu kısa dönem için saçmalık silah altına alındıktan sonra 6 ayı tamamlarım ben olsam. (Bu arada ben yaptim çok şükür)
işin komik tarafı şu. zaten askerde bütün rezillik ilk 25 günde oluyor -
@duyguuu37 iyi geceler, zaten ortada tartışılacak bir konu yok
-
Ya arkadaş allah aşkına acındırıcak konu bulmayın ya. neymiş efendim 27 28 30lu yaşlara gelmiş de evlenmiş çoluk çocuk sahibi olmuş , kurulu düzeni varmış , giderse işten atarlarsa geri iş bulmak zor olurmuş da burası dünyanın en demokratik yeri değilmiş te
Askerlik yapacağınızı siz evlendikten , çocuk sahibi olduktan sonra mı öğrendiniz ? 30 yaşınızda mı öğrendiniz askerlik yapacağınızı ? Sizde bal gibi biliyordunuz askerlik yapacağınızı ama bu yaşlarınıza kadar ertelediniz peki niye ertelediniz ? ZATEN SİZ BAŞINDAN BERİ ASKERLİK YAPMAMAK İÇİN BU YOLU KENDİNİZ SEÇTİNİZ , ZATEN BU HÜKÜMET EN KÖTÜ 10 YILDA BİR BEDELLİ ÇIKARIR PARASI NEYSE VERİR GEÇERİZ DİYE DÜŞÜNDÜNÜZ.
kimseyi kandırmaya çalışmayın burada karşınızda çocuk yok.
Gene söyledim gene diyorum. Madem lafa gelince herkes seçtiği kararların sonucuna katlanmak zorunda sizde üniversiteyi bitirdiğiniz andan itibaren verdiğiniz sonuca katlanmak zorundasınız.
Ha şunu da söyleyeyim her konuda yabancı ülkeleri örnek gösterip kardeşim burası amerikadaki gibi demokratik ortam yok işimizden atarlarsa tazminatı alana kadar uğraştırırlar , yeni iş bulana kadar zor günler geçiririz diyorsunuz ya , burada amerikadaki gibi tehlikesiz bir hayat yok beyler. Ülkenin dört bir tarafı hainle kaplı , sadece dış tehlike olsa gene iyi , ülkenin içinde yıllardır bitirilemeyen pkk sorunu varken gelipte yaaaa kardeşim bu askerlik çok saçma be yaaa profesyonel askerliğe geçelim biz demek öyle kolay bir iş değil bunun altyapısını siz abdde kurulduğu gibi kolay bir şey sanıyorsanız bunda da yanılıyorsunuz. Ha deyince öyle geçilecek , ha deyince askerlik ortadan kalkabilecek bir pozisyonda değil ülke. 2019 temmuzdan sonra ilk olarak Jandarma'da askerlik kalkacak ki bu kararın alınmasında da hükümetin programında zaten profesyonel askerliğe geçmek gibi bir karar vardı , temel eğitim gibi en fazla 1 ay olmak koşuluyla askerliğini yapıp bitirmek diye.
Bunun ilk örneğini de bunun mecliste geçmesiyle beraber olacak.
Gelip de 28 gün askere gitmeye dahi karşı çıkanlara da tekrardan söyleyeyim , İster hakim olun ister uzman ister akademisyen olun ister doktor gideceksin arkadaş bu askerliğe , parasını da versen en kötü temel eğitim alıp 1 ay durup geri geleceksin. Gelip de burada ağlamanın luzumu yok.
Sanki beyfendiler 28 gün askerlik yapınca ülkede her gün icat olacak bütün yeni icatların yolu kesilecek , adalet dağıtılacak mahkemelerde adalet yerini geç bulup insanlar boştan yere hapis yatacak , akademisyenler çok büyük projelere imza atmasının önü engellenecek (!)
Bırakın bu ayakları. Ne olduğunu sizde bal gibi biliyorsunuz. Üniversiteyi bitirdiğinizde bir karar verdiniz askerliğimi ben yapmam , yüksek lisans yaparım , doktora yaparım erteleyebildiğim kadar ertelerim bu vakitte düzenimi de kurarım sonrada bedelli çıkar parası neyse verir geçerim dediniz şimdi bedelli de de 28 gün çıkacak verdiğiniz kararın sonucuna katlanın.Bu kadar basit.
-
Ha şu konuda bir istisna olabilir. Ailesinde hasta birisi olan olabilir , ona bakmak zorunda olanlar olabilir onlara bir ayrıcalık tanınabilir, farklı bir yöntem izlenebilir. en son bedelliden 400 bini aşkın kişi faydalanmıştı. 400 binde bu bahsettiğim insanların kendi elinde olmayan konulardan kaynaklı kişilerin sayısı kaç bindir ? 400 binde 10 bin bile değildir size söyleyeyim.
Bu 28 gün askerliğe karşı çıkanlarda zaten yaa askerlik çok kolay iş akşama kadar yatıyorlar , polisler akşama kadar devriye atıp çay çorba içiyorlar diyenler zaten. adım gibi eminim. Bu kadar kolay değil bu meslekler kendi yaptığınız işi matrah bir şey sanıp başkalarının mesleğini de kötülemeyin. Mesleğin doğal gereği olarak yeri gelince hayatını feda edebilecek bir mesleklerden bahsediyoruz , bu kutsallık hiçbir meslekte de yok.
düzenlenmiştir -
Bekara karı boşamak kolaydır diye bir söz vardır. Benim en yakın arkadaşım askere gitti de 1 yıl boyunca patates soğan soydu , bu mu vatanseverlik , zaten askerlik polislik yatma yeri diyen kişilere içeriye girin de ortamı bir görün bakalım diyorum. Açık ve net şekilde de söylüyorum onu söyleyen arkadaşınız ''yalan'' söylüyor. Bırakın bu askerliği kötülemeyi arkadaş. Bırakın kendini mesleğinizi her şeyden üstün görmeyi. Ortada kutsal olan bir meslek varsa bu da askerliktir. Öyle pembe popolu abdlilerle bir değil bizim ordumuz. Bu ülkenin ordusunun 2500 yıllık tarihi var , verdiğimiz şehitlerin (bütün yüzyıllarda , bütün eski Türk devletlerinde) haddi hesabı yok. O yüzden sizden ricam geçmişinizi de düşünüp , atalarınızı da düşünüp taşınıp konuşurken bir şeyler hakkında yorum yaparken doğru düzgün yapmanız. çok uzattım tartışma konusu açtım olarak göreceksiniz yine ama bu tartışma konusu değildir bu ülkenin gerçeğidir.
düzenlenmiştir -
Bu ileti silindi! -
Muhabbetin son kısımlarını okumakta biraz geç kaldım lakin naçizane görüşlerimi belirtmek isterim. Bu memlekette zaten parası olan oğlunu yurt dışına okumaya gönderiyor, sonra da çalışıp dövizle askerlik yapıyorlar. Bakaya kalan kimsenin de evine gelip kolundan tutup zorla kışlaya götürmüyorlar. Zaten yapmak isteyen üniversiteden mezun olur olmaz yapıyor. Sonrasında özelde ya da kamuda işe gitmek için tecil yolunu deneyenler oluyor ve bunlar çok yüksek ihtimalle bedelli bekleyen kitlenin omurgasını oluşturuyor. Eğer devlet hiç bedelli çıkarmamış olsa ve dövizle askerlik denen bir olay olmasa herkes gibi ben de paşa paşa askere giderdim ancak 2011 ve 2014 bedellilerini gördükten sonra birçok kişi gibi nasılsa bir daha çıkar tecile devam deyip önce kamuda işe girip sonra da evlendim. Normalde 28 güne lafım olmaz ve her bedelli yapanın da en azından 2 haftalığına oranın havasını solumasını isterim ancak 2011 ve 2014'te banka şubelerinde millet yaparken biz neden kışlaya gidiyoruz? İşte o yüzden desteklemiyorum gün şartını. Özelde çalışanların durumu daha vahim. Bari 10-15 gün olsaydı da işverenler en azından yıllık izinlerinden düşseydi çalışanların. Zaten 1 aylık maaştan da olamaz bari seçmeli yapsınlar 28 gün gitmek istemeyi seçmeyenler de 20 bin yatırsın mesela. Babamız zengin değildi, Bilal Erdoğan gibi dövizle yapamadık, mezuniyet sonrası borca girip dershanelerde ve kurum sınavlarında sürünüp güç bela işe girdik. Borçlara rağmen zor da olsa evlendik. Kendini bilmez birilerinin bedelliye karşı olup bedelli yapmak isteyenleri hor görmesi tamamen çekememezliktir. Zira ne kadar askere giden tanıdığım varsa (bilgisayar mühendisi olup rütbelilerin bilgisayarlarına format atıp bilgisayar başında oturmaktan fazla talim yapmayan birisi hariç) en milliyetçisi bile sıkıntı çekerek geldi. Ben sıkıntı çektim başkaları da çeksin bedelli yapmasın diyen herkese bu lafım kapak olsun: KUDURUN !!
-
Genel olarak şu hususları düşünüyorum.
-
Durumu olmayanlar ( Parasal, ailesel sebepler) bu sebeplerin mahiyetine göre bedelli yapabilmeli ancak parasal durumu olmayandan para alınmamalı.
-
Herkes kısa da olsa askerlik eğitimi almalı. Ailesel sebeple bu yolu seçenler ikamet ettiği yerde olmak kaydı ile bu eğitime tabi tutulmalı.
-
Eğer hükümet bedelliyi iktisadi olarak hesaplıyorsa, büyük şirketlerin vergi borçlarını silmesin.
-
Askerlik yapan kişilerden duymuşsunuzdur; askeriyedeki istihkak meselesini, çimento meselesini. 10 sene önceki çimentolar dururken, yeni çimento alımı yapılıyormuş. Buradaki denetimleri artırarak bir tasarrufa gidilebilir, eğer askeri harcamalar yüksek bulunuyorsa.
-
Bana kalsa zorunlu askerlik olmaz, profesyonelleşmeli. Herkes bir süre temel eğitim almalı ancak.
Son olarak eğer hak ediyorsak/ediyorsanız, üniformasız da şehit olabilirsiniz/olabiliriz.
-
-
Sistemin adil işlemesi için, hem statüye hem ödeme gücüne göre oluşturulması gerekliydi, askerlik vergi gibi bir ödevdir. Biliyorum 120 küsür tane var bitirmenin de hiçbir anlamı yok ama en azından örgün lisans mezunu 6 ay er olarak kısa dönem yararlanacaklar farklı, 12 ay askerlik yapacaklar üniversite mezunu olmayanlar farklı vergilendirilmeliydi en azından bir farkı olmalıydı okuyanla okumayanın. En önemlisi ödeme gücüne göre alınmalıydı bu vergi. Asgari ücret 1600 TL 9 aylık net maaşına geliyor asgari ücretlinin 15000 tl kabaca hesapla. Herkez için kazancına göre 9 aylık ücretine denk gelmeliydi madem öyle guy olan 36000 müfettiş olan 50000 vermeliydi futbolcu olan 9 ayda 2 milyon dolar kazanıyorsa paşa paşa vermeliydi kazancının tamamını. Çok yüksek geliri olan 100000 250000 bu paraları çerez niyetine verirler bunlar yüksek bir meblağ sayılmaz ki onlar için, caydırıcı ve zorlayıcı olmalı gelir vergisi gibi dikine artan oranlı olmalı fakat çok daha sert artan oranlı olmalıydı.
Şimdi işsizde verecek 15000 asgari ücretlide verecek 15000 memurda verecek 15000 Caner Erkinde verecek 15000 daha da zengini illaki var oda verecek 15000.