YÜKSEK LİSANS HAKKINDA HER ŞEY
-
@şozunbirnumara hocam sanırım yapıyorlar çünkü ben hiçbir talepte bulunmadım ve tecil edilmiş
-
Hocam eğer tecil süreniz dolmadan YL başvurusu yaparsanız üniversite kendi kendine süreyi uzatıyor ama süreç bittikten sonra YL kazanırsanız dilekçe yazmanız gerekiyor diye biliyorum.
-
Epey bir forum dolaştıktan sonra en detaylı ve anlaşılabilir açıklamanın burada olduğu sonucuna varmış bulunuyorum, emek verenlerin ellerine sağlık.
3. Sınıfım (1.8 Baraj mağduru online, güz döneminde aştım) ve ortalamam 2, çoğu öğrencide olduğu gibi benimde başta çok fazla YL düşüncem yoktu. ALES ve YDS'den ziyade ortalama beni korkutuyor. Ne kadar yükseltebileceğim konusu biraz karışık. Çoğu görüş okulu uzatmamın YL için daha mantıklı olacağı konusunda.
Ortalama ne derece etkiler?
Ortalamamı kaça çıkarmam gerekir?
Şuan (3. Sınıf olmam sebepli) ortalamamı ne kadar yükseltebilirim?
Sorularıyla beynim yandığı için bir de size danışayım dedim.
Şimdiden teşekkür ederim. -
@Zanna Hocam sorularınızı birer birer cevaplamak gerekirse;
Okul ortalamanızın yüksek lisans durumunu ne kadar etkileyeceği başvuracağınız okulun şartlarına göre değişebilir, kimi enstitü okul ortalamasını yl başvuru puanının % 25 i yaparken kimi de daha fazla yapabiliyor, bu sizin başvuracağınız okula bağlı yani.
Ortalamanızı tezli YL yapmak için en az 2.50 ye çıkarmanız lazım ama 3.00 daha sağlıklı bir sınır oluyor.
Üçüncü sınıf itibari ile tüm notları yüksek getirirseniz ortalamanız fena bir hal almaz, alttan dersiniz varsa onları verdikçe de ortalamanız gözle görülür bir biçimde değişecektir.
Okulu uzatma noktasında da evet okulu uzatır ve düşük notlarla geçtiğiniz dersleri tekrar alıp yüksek notlarla geçerseniz ortalamanız yükselecektir. Yalnız bu sizin sosyal durumunuza bağlı. Eğer imkanınız varsa okulu uzatabilirsiniz, hem de öğrencilik süresini de uzatmış olursunuz ki benim bireysel önerim imkanlar müsaitse öğrenciliği varabileceği son noktaya kadar uzatmak yönünde. -
@Zanna hocam alttan dersiniz varsa veya +DC harf notu ile geçtiğiniz dersi alma ihtimaliniz varsa onları tekrar alın. 3. sınıf için alttan dersiniz yoksa veya herhangi bir alttan olan dersinizi geri alarak yükseltemez iseniz geri kalan bütün notlarınızı AA düşürseniz dahi ortalamanız 2.5 ortalamanın biraz üstünde kalır. Bu ortalamada sizi YL için oldukça etkiler, diyelim YL yapmanıza yetki bu seferde Doktora yapamazsınız. Doktora için çoğu okul lisans mezuniyet ortalaması için 3 ortalama istemektedir. Bu durumları değerlendirecek olursanız, @Agor hocamın da belirttiği gibi okulu uzatmak pahasına alttan ders almak en mantıklısı.
-
@Agor @Antimülakat Düşünce ve vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. ALES ve YDS hazırlıklarım devam ediyor halen, 3 ortalama gözümde oldukça 'imkansızlıklar dahilinde' açıkçası. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Takdir edersiniz ki oldukça bilgi kirliliği var YL hakkında, özellikle öğrenci hurafeleri diyebilirim. Herkese kolaylar gelsin demekten başka bir seçeneğim şuanlık yok. Yeniden çok teşekkür ediyorum.
-
@Zanna kolay gelsin hocam, önümüzdeki günlerde güncel durumunuz hakkında yeniden değerlendirme yapabiliriz.
-
Arkadaşlar merhaba ben alesten 80 dil sınavından 77.5 aldım transkript ise 3.60 ege besyoda yuksek lisans düşünüyorum şansım nedir bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Ayrıca ege universitesi besyo için 50 yds şartı 60 ales şartı koymuş şimdiden teşekkür ederim..
-
@ygygyg bölüm besyo mu hocam
-
@ygygyg doktora için bile çok rahat yeter.
-
bu devirde aklı olan akademisyen olur. eğer bizim gibi bu a grubuna başlamamışsa
-
@Nolmuyor besyo hocam
-
@Valve gerçekten mı hocam yani bi öngörü yorum yapamıyorum tecrübem olmadığı için
-
@ygygyg arkadaşın dediği gibi doktara bile garanti
-
@Nolmuyor teşekkür ederim yorumlariniz için inşallah dediginiz gibi olur ayrıca mülakat hakında bilginiz var mı acaba yüksek mülakatları nasıl oluyor?
-
@ygygyg hocam okuldan okula değişir, kiminde sözlü mülakat olurken kiminde bilim ya da yüksek lisans sınavı adı altında yazılı sınav yapılmaktadır. Forumumuzda varsa girmiş olanlar size daha önce besyo alanında girmiş olduğu yüksek lisans sınav sorularını paylaşabilir ya da siz yüksek lisans yapan birileriyle irtibata geçerek onlardan bilgi alabilirsiniz.
Sözlü mülakatlar genellikle yazılı sınava göre biraz daha tedirgin edici olabilir, torpil döndüğü rivayetleri vardır ve sözlü mülakatta mülakatı yapan ekibin inisiyatifi söz konusudur, hem alanınızla ilgili sorular sorabilirler hem de yine alan içi ama alanın merkezinde olmayan alanlardan sorular sorabilirler. Sözlü sınavlarda ise okulun yapısına göre 2, 3, 4, 5 vb soru sayısıyla karşılaşırsınız ve sorular bölümünüzle ilişkilidir. Önemli bir detay ise şudur, yüksek lisans başvurusu yapacağınız okulun lisans ders kataloglarını inceleyin ve onların dersleri hangi çerçevede işlediklerine bir göz atın. -
@Agor egede hem yazili hem de sozlu var sayin hocam ve ayrica yazinizin son kisminda belirttiginiz seyi tam olarak anlayamadım
-
@ygygyg hocam siz hangi okul mezunusunuz bilmiyorum ama nereye yüksek lisans başvurusu yaparsanız yapın yüksek lisans sınavına gireceğiniz okulun lisans bölümünde dersler hangi çerçevede işlenmiş onları öğrenin, yüksek lisans sorularını hazırlayan hocalar lisansta ders veriyor sonuçta ve soruları da lisansta işledikleri konulardan soracaklardır.
-
@Agor bilgiye yönelik midir yoksa yoruma açık midir
-
@ygygyg okulun kendi yapısına bağlı ama yazılı sınavlarda bilgi sorusu soruyor benim bildiğim kadarıyla.