Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (Üniversiteye Geçiş Sınavı)
-
2 milyondan fazla adayın beklediği Üniversiteye Geçiş Sistemi'nin (ÜGS) ayrıntıları belli oldu. Sınavlar, 2 günde yapılacak. İlk gün YGS benzeri oturum yapılacak. Sorular ortak lise müfredatından hazırlanacak.
DİL DAHİL 4 PUAN TÜRÜ
Geçen ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı, üniversite sınavlarının değişeceğini açıklamıştı. Bu değişikliğe göre yükseköğretim kurumlarına sınavsız geçiş yok. Adaylar sınava girecek. Ama mart ve haziranda olmak üzere 2 aşamalı ve toplam 5 gün süren, yani 4 aya yayılan YGS ve LYS gibi bir sınav modeli yok. Dil sınavı hariç adaylar 2 günde sınavları tamamlayacak. YGS ve LYS'de toplam 18 puan türü çıkıyordu. Yeni üniversite modelinde dil dahil 4 puan türü olması bekleniyor. Bunlar eşit ağırlık (EA) , sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Adaylar bu puanlarla tercih yapacak. Temel Türkçe ve temel matematik her puanda katkı sağlayacak. Bu iki ders sınavın merkezinde olacak. Ama sınav soruları tüm lise müfredatını da kapsayacak.
BARAJ VE BAŞARI SIRASINA DEVAM
Sınavlarda LYS'de olduğu gibi başarı sırası barajı devam edecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS'lerden en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak. Örneğin LYS'de sayısal puan türünde (MF) de 4 farklı puan türü vardı. Adaylar girmek istedikleri bölümlere göre bu puan türleriyle tercih yapıyordu. Örneğin tıp ve mühendislik sayısal (MF) puanının farklı puan türlerinden öğrenci alıyordu. Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak
-
bu bildiğim ÖSS Ben girdim buna biliyorum
-
Yani sistem döndü dolaştı ÖSS'ye mi geldi yineee ? Biz yine iyi kötü atlattık birçok sınavı da gençlere Allah sabır versin her sene kafaları daha da karışıyor.
-
Sınavın iki yıl geçerli olması durumu varmış. Bence yerinde bir uygulama ama sıralama açısından problemlere yol açacaktır.
-
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Saraç'ın açıklamalarından satır başları:
Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azaltacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.
Şu an var olan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.
Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI
2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.
İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.
"YABANCI DİL SINAVI TEK OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir, soru sayısı 80 olacaktır.
BARAJ PUANLARI
Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu.
İkinci oturumda 4 test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.
"BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI DEVAM EDECEK"
Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.
"SINAV TÜRLERİ 18'DEN 5'E İNDİRİLMİŞTİR"
Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir
-
YÖK sınavı demekte garip olacak ama yeni adı bu imiş
-
yeterince çalışılmamış çalışılsa daha kötüsü yapılabilirdi çünkü.
-
@antimülakat
Tarih kalktı mı şimdi hocam. -
@luthor ilk sınav için öyle olacağa benziyor. İkinci aşamada olacak. Bu uygulama 2018'de uygulanacak. 2017'de ygs ve lys devam edecek.
-
O zaman şimdi bu sistemde isteyen 3. sınıfta sınava girebilecek mi? sınav geçerlik süresi iki yıl olduğuna göre.
-
2 yıllıklara nasıl girilecek peki?
-
@antimülakat Artık ea ve sayısal öğrencileri tarih çözmeyecek falan söyleniyor.Garibime gitti benim açıkçası.Hadi sayısalda zaten tarihin etkisi çok azdı ama ea öğrencileri için tarih çözmemek garip olur.
-
sınavın geçerliliği nasıl iki yıl olur akıl alır gibi değil.
-
@burcuburcu niye ki kpssde oluyor. Aslında bence senede 1 den fazla olmalı ama o zaman hem kargaşa hem tartışma yaşanır şu sınav kolaydı bu sınav zordu. Gerçi bu sefer de ayni tartışmalar eminim olacaktır 2018 kolaydı 2019 zordu bilmem ne.
-
@genclerbirlikli iki yıl arasında ki zorluk farkı bence adil değil.
-
@burcuburcu elbette hocam ona şüphe yok adil olmaz. Ya zorluk düzeyine azami dikkat edilecek, ya da 2 sene dikkate alınacaksa puan değil sıralama dikkate alınacak, yani kpss gibi olmayacak. Sıralama işin içine girerse biraz daha adil olur diye düşünüyorum.
-
İşte genel hatları itibariyle yeni sınav sistemimiz YKS https://www.tercihiniyap.net/haber/yks-2019-yuksekogretim-kurumlari-sinavi
-
@antimülakat hocam 2019 değil 2018 yılında yani önümüzdeki ilk üniversite sınavında uygulanacak bu değişiklik . Açıklamada 2018-2019 geçiyor evet ama röportaj sırasında sorulan soru üzerine ilk kez bu sene (2018) uygulayacağız diye düzeltme yapılıyor yekta bey tarafından.