GUY olmak isteyenlere 30 yaş ve 4 yıllık mülakat tecrübelerimle bir tavsiye..
-
İkisi guy olmak üzere 6 mülakattan elenen bir arkadaşınız olarak küçük bir tavsiyede bulunmak isterim. daha önceki mülakatlarımda özellikle guyda pek istekli değildim, nasılsa girerim havasındaydım. ilanların arka arkaya gelmesi de önemli etkenlerden birisiydi. (2013-2014) ancak daha sonra yaş ilerledikçe ve işsizlik can sıkmaya başlayınca (birçok arkadaşımın da çeşitli işlerde görev yaptıklarını gördükçe) ciddi şekilde hazırlanmaya karar verdim. Bu guyun mülakatına çok çalıştım ve özellikle mülakata hazırlanmayla ilgili birkaç önemli bilgi vermek istiyorum.
MÜLAKAT : ayna karşısında sesli bir şekilde kendimi tanıtarak, kendime karışık sorular sorarken aklıma şu geldi; bu kişiler 5 dkda bizim neyimizi ölçecekler.. ve cevapları yavaş yavaş buldum.. bu kişi devleti temsil edebilir mi? memur ciddiyetini kaldırabilecek yapıda mı? genelde şahit oluruz; mülakat çok iyi geçti muhabbet ettik, bütün soruları bildim vs.. ben bu sözleri duyduğumda bu kişi kazanamayacak dedim ve dediklerimin çoğu da tuttu. özellikle mülakatta sizi rahatlattıklarında amaçları sizi rahatlatmaktan çok normal zamanlarda sizin nasıl tepkiler verdiğinizi ölçmek. mesela yoklamaya gittiğinizde muhattap olduğunuz kişilerle samimi olur musunuz, muhabbete girer misiniz yani deyim yerindeyse cıvıtır mısınız.. arkadaşlar komisyon üyeleri eğitimcilerden oluşuyor ve karakter analizi konusunda çok başarılılar.. mülakata hazırlanırken kendinizi aynada karşınıza alın ve komisyon gözüyle değerlendirin. hareketlerinizi ona göre şekillendirin. sonraki süreçte de forumda olacağım ve yazmadığım, yazamadığım bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğim. -
@haniyaki tesekkur ederiz:) daha hic mulakat tecrubem olmadi, insallah tavsiyelerinizi uygulayabilecegim bi mulakatim olur. Lisede okul adina siir yarismalarina yollarlardi beni, hocam ayna karsisinda calis demisti hep yuksek sesle. Gercekten cok etkili oluyor. Insallah mulakatlar icin de ayna karsisina gecebiliriz
-
@kismetnasip ben de ilk kez böyle çalıştım. bazen gözlerimi kaçırdığımı falan fark ettim ve düzelttim. umarım size de faydalı olur. güzel haberlerini duymak dileğimle..
-
Ben de tecrübelerinizden yararlandım, zaten sıklıkla forumla paylaşmıştınız. Eklemek istediğim naçizane bir düşüncem var; kendinize güvenin ama eleştirilere açık olun. Karşınıza size acımasız eleştirileri çekinmeden söyleyecek bir arkadaş bulun. Siz prova yaparken sizin eksiklerinizi görerek, sesinizin tonundan ufak mimiklerinize kadar her türlü nüansı size söyleyen ve uyaran birini bulun. Kısacası gerçek bir dost, eksiklerini düzeltip bu mesleği gerçekten isteyen birine çok yardımcı olacaktır.
-
@gokhangermen çok haklısınız.imkanı olanlar mülakata arkadaşıyla veya arkadaşlarıyla hazırlansınlar.dersleri tek başına ve sesli çalışmak gerçekten büyük bir çile oluyor bazen. sizin mülakat nasıl geçti? rahatlattılar mı yoksa tersine zorladılar mı gerçek davranışlarınızı bulabilmeleri için?
-
@haniyaki en aklımda kalan; sorulan sorulardan sonra verdiğim cevaptan emin olsam bile üstatların 'verdiğin cevap yanlış' dercesine bakışlarını hatırlıyorum. O an kendinizi sorgulayabilirsiniz ama verdiğiniz cevaptan emin bir duruş sergilerseniz sanıyorum 'İkna kabiliyeti'niz hakkında olumlu bir izlenim bırakıyorsunuz. Ama ben tecrübeli biri değilim yeterince sadece öyle bir izlenim uyandı siz daha iyi bilirsiniz.
-
@haniyaki peki komisyon bizi rahatlatmak adına kişisel basit sade sorular sorduğunda nasıl davranmamız gerekiyor
-
@gokhangermen kardeşim benim de en dikkat ettiğim husus buydu, bana da " belediye ve köy nasıl kurulur" tarzı bir soru geldi.Soruyu cevaplamam üzerine "Ankara'da kaç köy var? 5000 köy var mıdır" şeklinde yem bir soru sordular,ben de " Ankara Büyükşehir olduğundan dolayı köy yoktur mahalle vardır" şeklinde düzelttim ve emin misin? şeklinde tekrar sordular ben de eminim dedim.Vergi ile alakalı bir soruda daha aynısını yaşadım verdiğim bir cevap üzerine emin misin tarzında bir soru daha yönelttiler. Velhasıl kelam kendinden emin olma, verdiğin cevaplar karşısında dik durmanın da ben ciddi oranda etkisi olduğunu düşünüyorum. Nitekim komisyon üyelerinin bir takım "subjektif kriterleri" mevcut ve benim izlenimime ve yaşadığım tecrübeye göre içlerinden en önemlisi dik durma,kendinden emin cevaplar verme ve cevaplarının arkasında durma. Tabi bu noktada @HaniYaKi ağabeyimizin tavsiyeleri daha değerlidir, ben de bu mülakat sürecinde yaşadığım izlenimleri paylaşmak istedim.
-
@bonus ben önceden kendimi kişisel sorulara hazırladım ve hiç tereddütte kalmadan kısa ve net cevaplar verdim. siz de böyle hazırlıklı giderseniz yararınıza olacaktır. hem sorulara odaklanmanızı engelleyemezler böylece.
@sofuoglu teşekkür ederim güzel yorumun için. dediğiniz gibi en önemli şey ukalaya kaçmadan dik durabilmek. dışarıya karşı 'asil memur' duruşu sergileyebilmek diye düşünüyorum. -
@haniyaki teşekkür ederim. Bende hatayı nerden yaptığımı bulmaya çalışıyorum. Bunlara daha dikkat edecem.
-
@bonus ben çok enerjik, neşeli ve güleryüzlü birisiydim. kurumlar ise tam tersi karakterde kişiyi istiyor. böyle birisiyseniz rol yeteneğinizi geliştirin ki en stresli anlarda dahi yapınızı açığa çıkarmayın. ilk guy mülakatımdaki komisyon başkanı bana özel sektörü denememi kamunun bana göre olmadığını söylemişti.
-
@bonus bu arada işte bu yaklaşım kazandırır. ben idari yargı mülakatım hariç bütün mülakatlarda hatayı kendimde aradım ve sonunda da başarılı oldum. sen şimdiden böyle bir olayın farkındasın. bu analizinle biliyorum ve umuyorum ki bir sonraki mülakatında başarılı olacaksın.
-
4- Mülakat esnasında önünüzde bir koltuk ve masa olması yüksek ihtimaldir. Nazik bir tebessümle masaya oturmalı, girişte tokalaşmaktan uzak durulmalıdır. Ayrıca oturma biçiminiz komisyona karşı tedirgin bir görüntü vermemeli ancak çok da rahat bir hava yansıtmamalıdır. Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi kısa bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularla olayı sohbet havasına büründürmekten kaçınılmalıdır.
bunu ozan bingöl hocanın kişisel blogundan aldım orda belirtmiş sanırım aşırı heyecansız olmakta iyi değilmiş. biraz o heyecan olmalı burda yazdığına göre. Ben kolay samimiyet kuran biri değilim zaten gülümsemedim girişte selam verirken birde teşekkür ederken tebessüm etmiştim. o konuda sıkıntım yokta. Sorulara biraz uzun cevap vermek eksi olmuş olabilir sanırım -
@bonus yazdıklarınla tam bir değerlendirme yapamadım dostum, bir de görsel olarak bakmak lazım.mesela o an göz kaçırma, mimiklerin falan istem dışı olabilir. buna en doğru cevabı verecek olanın yine kendin olduğunu düşünüyorum. ayna karşısında bir prova iyi gelebilir.
-
@haniyaki inşallah kardeşim eksiklerimizi kapatmaya çalışıyorum inşallah daha çok mesaj atarım sizlere diğer alımı bekliyorum olursa tabi..
-
@haniyaki yapacam kardeşim. Gözleri kaçırmamak gerekiyor değil mi soruyu soran kişiye karşı göz temasında olmak daha olumlu sanırım
-
@bonus evet. dediğim gibi komisyonla değil de halkla iletişim halinde olduğunu düşün.
-
@haniyaki tamamdır not ettim bunları ben uygulamaları şimdiden yapacam.
-
Burda anlatilanlar bir tek bana mi '' hikaye '' geliyor ?
-
@shady1 hikaye değil bunlar olmadan referansı olsa da elerler adayı.