Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı Alım İlanı
-
Öncelikle yukarıda sorduğum sorulara cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim; telefondan bir türlü teşekkür edebilme yolunu bulamadım.
Sınavdan önce, kurumsal dış görünümden bahsedeyim. Bence iyiydi; nazik görevliler, su ikramı, kalem vb kolaylıkları gayet hoştu. Gıyabında onlara da teşekkür ediyorum.
Sınav beklediğimden bir tık daha zor geldi bana. Çeviri soruları, özellikle Türkçe'den İngilizce'ye beni zorladı. İngilizce'den Türkçe'ye çevirinin başlığı hariç temizdi. (Sahi başlığı neydi ya, bir türlü oturtamadım )
Brexit sorusu ne kadar tahmin edilebilirse, Doha Turu sorusu da o kadar tahmin edilemezdi. (Ben cevabı yazdım ama tahmin edilemezdi cidden çıkacağı).
Genel gözlemim sınavın ortalama olduğu yönünde. Herkes şıkır şıkır yazdı çünkü; hatta ara ara "ne yazıyor bunlar bu kadar ya" diyerek de aklımdan geçirmedim değil
Sonuçlar şimdiden herkes için hayırlı olsun, hayırlısı olsun.
-
Arkadaşlar yanlışım varsa düzeltin. Soruları unutmadan yazalım
1.Brexit sonrası İngiltere'nin AB ile dış ticaret ilişkilerinin kapsamını ekonomik entegrasyon teorileri çerçevesinde değerlendirin ve Türkiye ile ilişkilerine de olası etkileri?
2.Uyuşmazlıkların barışçı yollardan çözümü kapsamında Genel Kurul ve Güvenlik Konseyinin yetkilerini değerlendirin
3.Meşhur Doha sorusu: DTÖ kapsamında Doha görüşmelerinin içeriği ve Türkiye açısından önemi ? -
4.Tanım soruları: Gümrük birliği güncellenmesi, hukuk devleti nedir gerekleri nelerdir, AB kapsamında işlevselcilik ve yapısalcılık teorileri ile tarife dışı engeller
5.çeviriler -
@leyla 4'teki tanımlardan birisi de "tarife dışı engeller".
-
@patronaj hah evet : )
-
@leyla Sınavdaki çeviri sorusunun başlığını da yazarak amme hizmetine son katkımı sağlayayım: "President Trump's Foreign Policy Challenge Now US Election Is Won"
-
@patronaj nasıl çevirdiniz? ben now kısmını hiç çevirmeden direkt Başkan Trump'ın dış politika zorlukları dedim alta geçip Amerikan seçimleri kazanıldı dedim. olmadı pek de
-
ABD seçimlerinin kazanılmasıyla ortaya çıkan Başkan Trump'ın dış politika zorlukları dedim. Hiç "now"ı falan karıştırmadım. Gerçekten çok zordu. Herkes çevirirken yer yer saçmalamış ve benim gibi thrive gibi bilmediği sözcükler olunca da araya mantıklı şeyler serpiştirmiştir. Türkçeden İngilizceye çeviri ise ABD ile AB arasındaki TTIP hakkındaydı.
Ayrıca çalışanlar çok iyi niyetli ve güleryüzlü insanlara benziyorlardı. Sınav esnasında da tam susamışken küçük şu dağıtmaları çok hoşuma gitti. Girdiğim 3. Kurum sınavıydı ve ilk kez böyle bir jest gördüm. Bunlar küçük şey olarak algılanabilir lakin o çevirilerde beynimiz yanarken bir nebze de olsa serinletmeleri takdire şayan oldu. En son üniversite 1. Sınıfta öğrenci dostu hocamız ilk sınavımızda küçük kırmızı ülker çikolata dağıtmıştı. Hepimiz o kadar çok sevinmiştik ki... aynı sevinci yıllar sonra yine yaşadım. Teşekkürler, değer verilmek çok güzel şey...
-
Bana kalırsa İngilizce başlığın kendisi hatalıydı. Başkanlık seçimi kazanıldı ne demek ki?
Bunun haricinde her ne kadar Doha'yı yapamasam ve tur ümidim olmasa da şahsen soruları beğendim.
-
@odtüsbky o zaman şiddetle Diyanet Vakfı Müfettişlik sınavına katılmanı tavsiye ediyorum. Aynı gün içerisinde yanlış hatırlamıyorsam 6 oturum sınava giriyorsun. Lise dönemi sınavlarından farkı olmayan değişik bir sınav uygulaması var, hatta bir bölümün sorularını kendimiz yazmıştık. Öğle arasında ne yiyeceğiz diye düşünürken, dediler ki en üst kat kantinde sizler için tavuk döner ve ayran dağıtıyoruz çıktık güzel bir şekilde karnımızı doyurduk. En ilginci de sınava katılanların hepsine hediye olarak Kuran-i Kerim ilmihali ve kalem, not defteri gibi küçük hediyeler vermeleriydi. Sınavın giriş ücreti olmadığı gibi, kazanamayanlar içinde teselli ikramiyesi gibi gelmişti
-
İngilizce çevirideki "now"ı galiba bağlaç (conjunction) olarak kullanmışlardı. Yani "-dığından" olarak "...seçimi kazandığından" anlamında. Ama çeviriler zaten çok zordu, orada tek kafaya takılacak kısım başlık değildi yani. Artık mülakata kalacaklara başarılar, ben artık diğer kurumlara...
-
@odtüsbky 100 kişiden 62si katıldı ancak ilk 1-1.5saatte de 5-10 kişi çıktı galiba senin kadar net olamasam da istatiksel olarak önümüzdeki sınavlara bakacağız artık çok umutlu değilim
-
@odtüsbky hocam sırf size cevap yazmak için kaydoldum, acaba seni tanıyor muyum, aynı yerden mezunuz, bilmiyorum DM özelliği var mı buranın? madem sınav yorumuna yazdık, ben de birkaç kelam edeyim, açıkçası BM sorusunda biraz afalladım, ama diğer soruları gayet iyi yaptığımı düşünüyorum, sonuçta epey kapsamlı ve kaliteli bir sınavdı her şeyden önce. İngilizce başlık gerçekten biraz troll'dü, mizah vardı sanki, yani amerikanın en kötü başkanı olduğu düşünülen adam birçok amerikan başkanına göre çok kötü dış politika meselelerinin olduğu bir dönemde başkan oluyor, işi zor diyordu sanırım. onun dışşında alında türkçeden ingilizceye koydukları metinde aslında baya bir şeyden bahsediyordu.
-
Doğrusu şu ana kadar mülakâta / sinava girdiğim kurumlar içerisinde en kurumsal olanlardan birisidir diye düşünüyordum burası için, özellikle AB birimi çok ovuluyordu, ancak bakıyorum da son girdi 12 gün önce; insanlar da ümidi kesmiş. Hepi topu 60 küsur sınav kağıdı okunacak, mülakât için çok umidim olmasa da o aşamanin da ayrı bi eziyet olacağı aşikâr.
-
@unecosoc Sinav çıkışında daire başkanına 20 günde açiklanır mı diye sormuştum. O da komisyonu toplayıp öyle okumamız gerekir, okuruz okumasına ama sınav listesi belli olunca güvenlik soruşturması için hepinizin bilgileri verdik. Sonuçları ancak emniyetten soruşturma raporları geldikten sonra açıklayabiliriz o nedenle kesin bir tarih veremem demişti. En azından mülakat aşamasına kalacakların süreci hızlı işleyecek. Eskiden soruşturma tüm a grubuna yapılırken şimdi b grubuna, ön lisans ve lise kpss ile gireceklere yabi herkese yapılıyor. Emniyetin ve MİT'in bu soruşturmaları yaparken aman yemeyelim içmeyelim de işsiz gençler daha fazla beklemesin diye aşırı hızlı davranacaklarını sanmıyorum. Ülke kritik, kimse hata yapıp risk almak istemiyor. FETÖ olmasaydı hem şimdiye birçok mülakat açıklanmıştı hem daha çok ilan gelmişti. Yediler, içtiler şimdi ceremesini biz çekiyoruz. Bekle babam bekle... Genelde yazılı sınav yapan kurumlar sadece mülakata kalanlara soruşturma yapar ama bu kurum demek ki farklı bir yol izliyor. Resmen sabırla sınanıyoruz ama neyseki yanlız değiliz, 2016 KPSS sonrası açılan ilanlardan Ulaştırma, Eximbank ve Özelleştirme haricinde mülakat sonucu açıklanan henüz olmadı (kalkınma ajansları ve ihracatçı birlikleri harcinde) Bizimkisi ise onlar gibi ama tek istisnası yazılı sonucu bekliyor oluşumuz.
-
@odtüsbky ülkenin durumu fetö meselesi güvenlik soruşturmalarinin detayli bir şekilde yapılması ve bunun gerekli olması gibi sebepleri atlıyor değilim, ancak şu ana kadar sizin de saydığınız hızlı biten süreçler var , demek ki bastırınca/ isteyince olabiliyor.Bunun hızlandırılmaması için bir sebep göremiyorum polis alımı da oldu geçmiş dönemde, hem de A kadro gibi 3-5 kişi değil, yüzlerce kisi alındı iş bası yaptılar. Bunlarin soruşturması bu mantikla 1 sene falan sürmeliydi.Ihtiyaca göre iş yapıldığı ihtiyaci olan kurumların bu prosedürleri hem titiz hem de hızlı bir şekilde yapabildiği görünen bir gerçek.
Neyse, bu süreç böyle malesef, burda birbirimizin enerjisini dusurmeyelim, inşallah en kısa zamanda açıklanir.Herkese bol sabır ve başarılar diliyorum. -
@odtüsbky bu arada verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler .
-
@unecosoc Rica ederim hocam. Bunun dışında 2 mülakat sonucu bekliyorum ve cidden herhangi bir sonucun açıklanma ihtimali olan hafta içi 17:30-19:00 arasını zulüm gibi geçiriyorum. Bakalım bu çile ne zaman sonlanacak.
-
arkadaşlar merhaba, acaba kuruma ulaşıp bilgi alan oldu mu sınav sonuçlarıyla ilgili malum bir ayı geçti sınav yapılalı ?
-
.............