Erkekler İçin Zorunlu GSS Prim Borcu Sıkıntısı
-
Kadın arkaaşlar evlenene ya da işe girene kadar babalarının sigortasına bağlı olduklarından rahatlar ancak erkek arkadaşlar için aynı durum geçerli değil. 25 yaşına kadar öğrenci olmak ya da mezuniyetten sonra 2 yıl geçmesi kaydıyla babamızın sigortasına tabi olsak da, 25 yaşına girdiğimiz anda doğum günümüzden başlamak üzere G-2 gelir seviyesinden GSS prim borcu birikmeye başlıyor. Doğum günümden sonraki ayın bitimine kadar olan 3 günlük süreye 20 TL, sonraki bir aylık kısma ise 198 TL borç birikmiş ve böyle birike birike yavaştan da gecikme faizi eklene eklene 93 günlüğüne 619 TL borç olmuş. E-devlet sisteminden kontrol etmeme rağmen borç gözükmüyordu, demek ki ikamet ilçemin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gittim ve sistemden borcumu açtırdım. Kim bilir ben gitmesem daha ne kadar borç birikmeye devam edecekti... Borç sistemde açıldıktan sonra kaymakamlıklardaki SYDV bürolarına gidip gelir testi yaptırmamız gerekiyor. Uygun konu başlığı bulamayınca buraya yazdım. Benim gibi halen işsiz olup öğrenci olsun olmasın 25 yaşını geçen erkekler bu duruma bir el atsın ki, işe girince geçmiş dönemlerden yüklü bir borçla karşı karşıya kalmasın. Bu siteye üye olan olmayan arkadaşlarınıza da haber verin amme hizmeti niyetine...
-
@odtüsbky bu sebepten binlerce TL borç ödeyen insanlar var , devlet bizim sırtımıza sağlam bir yük daha verdi bakalım sonu nereye varacak.
-
Sadece erkeklere değil kadınlar için de aynı durum geçerli!
-
Yüksek lisans yapıyorsanız öğrenci belgesi ile SGK müdürlüğüne gidip sigortayı devam ettirebilirsiniz.
-
26 yasdan gun alinca devlet baba calis diyor kesinlikle borc islemeye basliyor bana 66 TL den caliyorlar, borc sildirme islemi yapabilen oyle bi durum varsa yesillendirirse seviniriz
-
Bende bir borç var daha KYK borcunu ödemeyi bile düşünmemeye, irkilmemeye çalışıyorken onun yarısı kadar da GSS borcum var. Neyse borç kamçı ilişkisi kurup daha çok çalışalım ne yapalım.
-
@yaptercihi Kadınlarda da aynı durum geçerli mi bilmiyorum çünkü iki farklı uygulama mevcut. Şu iki sayfayı buldum ama kafam karıştı.
http://www.yenisafak.com/yazarlar/tahsinsinav/bekâr-kız-cocugu-icin-gss-19659
-
@odtüsbky valla ben testi falan yaptırdım baya bir süredir ödemiyorum ama test yaptırmak önemli yapılmadıgı takdirde en üst dilimden hesaplanıyor
-
bende testi yaptırdım en üst dilim den cıktı sanki ailem borsaya kayıtlı anonim şirketi işletiyor gibi
anne baba memur olunca üst dilim dediler aylık 400 e yakın ödüyoruz bakalım ne olcak ikametgah ı başka bir yere aldırsam diye düşünmedim değil ordaki görevliler de söyledi köyde yaşayan akrabanız varsa oraya aldırın diye işe gireriz ha bugun ilan gelir ha yarın gelcek diye 2 yıldır ödüyorum -
@iktisat2016 hocam çok fazlaymış
-
isyan etmemek ne zor bu ülkede be arkadaş. Çalış diyor alım yok diyor özel sektör diyor 1300 tl yeter diyor kendisine gelince akademisyen mv ye çifte maaş diyor 2 yılda emeklilik diyor... diyor da diyor. Yazıklar olsun
-
Arkadaşlar benimde mezuniyetim ile işe başlangıcım arasında 1 yıllık süre vardı. Bu süre içerisinde 25 yaşımı doldurduğum andan itibaren GSS borcu birikmeye başlamış. Ben işe başlamama rağmen G-1 seviyesinde borç katlandıkça katlanmış üzerinden tam 3-3,5 yıl geçmiş yaklaşık 4.550 TL'lik borç olmuş. İş yerinden bir arkadaşım dedi ki: Ya dün e-devlette GSS borcu diye bir şeyle karşılaştım sende de var mı dedi? Dur dedim bir bakayım, tabi ben bilmiyorum böyle bir şey olduğunu açtım bir baktım tam 4550 TL'lik borç. O an tabi çok kötü oluyor insan, kamuda çalışmaya başlamama rağmen bildirim yapmadığım için eklendikçe eklenmiş, üstüne de faiz gelmiş. Neyse dedim en azından 9 ay dışındakileri hallederiz. Kurumda iş başlangıcı ve maaş bordrosu vs. ne var ne yoksa toplayıp, ikamet ettiğim İlçe SGK müdürlüğüne gittim. Çok nazik ve kibar bir dille durumu anlattım. İşe başlangıç yazımı ve ilk bordro mu gören memur, tek hamle de işe başlangıç tarihinden sonraki bütün borcumu faiziyle birlikte sildi. Kalan kısmı ne yapacağımı ve o tarihte işsiz olduğumu söyledim. Bu borç için dedi, Kaymakamlık binasına gidip başvuru da bulunacaksın. Gelir testine gireceksin dedi. Aradan bir kaç ay sonra gittim kaymakamlık binasına, durumumu anlattım, o tarihte çalışmadığımı söyledim önemli değil dediler ve şu an ki durumuna göre gelir testine gireceksin dediler. Bana verilen formu doldurdum, daha sonra haber vereceklerini söyleyerek beni gönderdiler. G-1 seviyesi 340 TL civarında iken, G-3 seviyesi 36 TL civarında. neyse değerlendirme sonucuna göre ve o zaman ki maaş bordro ve kira vs. durumuna göre borcumun G-3'e çekilmesini uygun bulmuşlar. Bir anda toplam borcum 384 TL gibi bir borca düştü. Bir kaç yıl ödemedim tabi, en son 400 TL civarına gelince kredi kartından ödeyerek kurtuldum.
NOT: Gelir testini hemen yaptırın. İşsiz olmanız durumunda borç tamamen silinebiliyor. G-0 çıkıyor. Çalışıyor iseniz, borç, harç, kira, kredi ödemesi hepsini beyan edin, kurul bunları dikkate alıyor. Bu durumu değerlendirmeye alan kurul, Kaymakamlık tüketici hakem heyeti.
-
ben geçtiğimiz yıl çalışmıyordum gss borcum çıktı gidip gelir testi yaptırdım borcu böldürdüm ilk taksidi ödedim sonra af çıktığı söyledin ödemeye devam etmedim. su anda 8 aydır çalışıyorum herhangi birşey yapmam gerekiyor mu
-
@abdullah 25 yaşını geçtiniz mi ?
-
valla arkadaşlar bende ödemiyorum bu başkanlık seçimini bekliyorum çok iyi şeyler olabilir belki kykdaki full faizi bile silebilirler pusuya yattım
-
@Antimülakat hocam işsiz ken nasıl siline biliyor demişsiniz ama ailemiz le ikamet ettigmiz için evdeki geliri baz alıyolar diye biliyorum yoksa yalnış mı biliyorum
-
@iktisat2016 hocam kişisel bir borç olarak silindiğini düşünüyorum. Ailenizle ilgisi bulunmadığı için bu borcun sırf bu nedenden çıkarılacağını sanmıyorum. Sizin bilginiz varsa daha net olur?
-
Ben de aynı dertten müzdaribim. Geçenlerde aklıma takıldı , vaziyet nedir diye merak ettim bir e devlet sorgulaması yapayım dedim ki ne göreyim. Aleyhime Toplam 3.750 borç oluşturulmuş Gelir testine girmem gerektiğini hatırladım ve ikametimi de ailemden ayırarak diğer eve aldırdım. Tüm borcu sildiririm düşüncesiyle.. Ama onu da yemediler, gıda gideri, doğalgaz gideri, iletişim gideri dahil ne varsa sorgulayıp sisteme işlediler . Haliyle giderin varsa, bunları bir şekilde karşılayabildiğine göre gelirin olması gerekiyormuş En son soru da şahane. Bu gelirin kaynağı nedir Kısa bir şokun ardından işlemleri tamamlayıp oradan ayrıldım. Bugünse testin tamamlanmış olduğunu sisteme girince farkettim ve g-1 seviyesine tabi tutulmuşum. Borç ise 3.750den 1.250 ye düşmüş. İnanılmaz mutluyum 25 yaşını doldurmuş ve daha önce gelir testine girmemiş arkadaşlara tavsiyem 2 Ocak a kadar gelir testini yaptırmaları. Aksi halde nur topu gibi bir borcunuzun olacağını ve önünü almadığınız takdirde kartopu edasında yuvarlanıp büyüyeceğini hatırlatmak isterim
-
@Antimülakat hocam bnm de net bir bilgim yok sizden öğrenmek için sormuştum
aklıma ikametimi köye aldırmak geliyor ama ilerde bi sıkıntıya sebep olur mu diye çekincedeyim -
@iktisat2016 yukarıda @joeblack16 kısmen durumu açıklamış. Sonuçta bir düzey çıkaracaklarsa ondan kaçarı yok. İlerde sınavlarla ilgili vs. bir sorun olmaz ama bir mülakata kalırsın ön ziyaret için gelirler köye kimse tanımaz ise veya olumsuz yapar ise sıkıntı olur. Bildiğin üzere, Kaymakamlık, Banka müfettişlik kadroları ve Kamu müfettişlik kadroların ön görüşme, ön soruşturma gibi durumlar oluyor. Böyle bir durumda ikametgah ve yaşadığın farklı yerler olması dolayısıyla sıkıntı yaşabilirsin.