100 Hazine Avukatı Alımı 19.02.2017
-
Maliye Bakanlığından:
HAZİNE AVUKATLIĞINA GİRİŞ SINAVI DUYURUSU
I – SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER:
Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra teşkilatında yer alan Muhakemat Müdürlükleri ve Hazine Avukatlıklarında çalıştırılmak üzere yazılı ve sözlü sınav ile 100 (yüz) Hazine Avukatı alınacaktır.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavına, KPSS (B) Grubu kadrolar için yapılan 22/05/2016 tarihli Kamu Personel Seçme Sınavından KPSSP3 puan türünden 70 veya üzeri puan almış olan adaylar başvuruda bulunabilecektir.
Atama yapılacak kadro sayısının en fazla beş katı kadar aday, giriş sınavının yazılı bölümüne çağrılacaktır. Sınava katılabilecek adaylara ilişkin liste, puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle düzenlenecektir. KPSSP3 puan türü itibarıyla en son adayın aldığı puanla aynı puana sahip adaylar da yazılı sınava çağrılacaktır.
Yazılı sınavda başarılı olanlardan en yüksek puan alan adaydan başlanarak, atama yapılacak kadro sayısının en fazla iki katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır. Son sıradaki adayla aynı puanı alan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
II – SINAV TARİHİ VE YERİ:
a) Giriş sınavının yazılı bölümü 19/02/2017 tarihinde (Pazar günü) saat 10:00’da Ankara’da yapılacaktır.
b) Giriş sınavının yazılı bölümüne katılmaya hak kazanan adaylar ile bunların sınava giriş yerleri ve saati; Maliye Bakanlığı (www.maliye.gov.tr) ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet sayfalarında sınavdan en az 10 gün önce ilan edilecektir. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecektir. Adayların Sınava giriş belgelerini Başhukuk Müşavirliği ve MuhakematGenel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet adresindeki “BAHUM Sınav Sistemi” üzerinden temin etmeleri gerekmektedir.
c) Yazılı sınavda başarılı olanların listeleri Maliye Bakanlığı (www.maliye.gov.tr) ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet sayfalarında duyurulacak ve yazılı sınavda başarılı olanlara, sözlü sınavın yeri, günü ve saatine ilişkin yazı, sınav tarihinden en az yirmi gün önce gönderilecektir.
III – SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI:Giriş sınavına katılmak isteyenlerde son başvuru tarihi (20/01/2017) itibarıyla aşağıdaki şartlar aranacaktır.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,
b) Hukuk fakültelerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından mezun olmak,
c) Avukatlık ruhsatını haiz olmak,
ç) KPSS (B) Grubu kadrolar için yapılan 22/05/2016 tarihli Kamu Personel Seçme Sınavından KPSSP3 puan türünden 70 veya üzeri puan almış olmak,d) Başvuruyu süresi içerisinde yapmış olmak.
IV – SINAV BAŞVURUSU:a) Başvurular 09/01/2017 tarihinde başlayıp 20/01/2017 tarihinde saat 17:30’da sona erecektir.
b) Giriş sınavına başvuru, Maliye Bakanlığı (www.maliye.gov.tr) ile Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet sayfalarında yer alan “BAHUM Sınav Sistemi” üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır. Adayların başvuru formunun çıktısını imzalayarak posta yoluyla veya elden bu duyurunun “İletişim Bilgileri”nde belirtilen adrese teslim etmeleri veya Bakanlık Genel Evrakına ulaştırmaları gerekmektedir. Postadaki gecikmeden dolayı 20/01/2017 tarihi saat 17:30’a kadar ulaşmayan başvurular işleme konulmayacaktır. Söz konusu başvuru formunu bu duyuruda yer alan “İletişim Bilgileri”nde belirtilen adrese göndermeyen veya imzasız olarak gönderen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Ayrıca askerliğini yapmamış erkek adayların askerlik durumunu gösteren güncel belgeyi de başvuru formu ile birlikte göndermeleri gerekmektedir
c) Diploma veya mezuniyet belgesi ya da denklik belgesi ile avukatlık ruhsatnamesinin asıllarının sözlü sınav öncesinde ibrazı zorunlu olup, bir örneği onaylanıp alınarak asılları ilgiliye iade edilecektir.
V – SINAV ŞEKLİ VE SINAV KONULARI:Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki aşamada yapılacaktır. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmayacaktır. Giriş sınavının yazılı bölümü test usulünde gerçekleştirilecektir.
Sınav konuları aşağıdaki gibidir:
- Yazılı sınav konuları:
a) Anayasa Hukuku,
b) İdare Hukuku,
c) İdari Yargılama Hukuku,
ç) Ceza Hukuku,d) Ceza Muhakemesi Hukuku,
e) Medeni Hukuk,
f) Hukuk Muhakemesi,
g) Borçlar Hukuku,
ğ) İş Hukuku,h) Ticaret Hukuku,
ı) İcra ve İflas Hukuku.- Sözlü sınav konuları:
Sözlü sınavda adaylar;
a) Yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,d) Genel yetenek ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
yönlerinden ayrı ayrı puan verilmek suretiyle değerlendirilecektir.VI – DEĞERLENDİRME:
a) Yazılı sınavın değerlendirilmesi:
Yazılı sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az yetmiş puan almış olmak gerekir.b) Sözlü sınavın değerlendirilmesi:
Adaylar bu duyurunun, “V-SINAV ŞEKLİ VE SINAV KONULARI” başlıklı bölümünün, sözlü sınav konularının (a) bendi için elli puan, (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinden her biri için onar puan üzerinden değerlendirilecektir.Sözlü sınavı başarmış sayılmak için Sınav Komisyonu Başkan ve üyelerinin yüz üzerinden verdikleri puanların ortalamasının en az yetmiş olması zorunludur.
Giriş sınavını başarmış sayılmak için yazılı ve sözlü sınavların her birinden en az yetmiş puan alınması zorunludur. Giriş sınavında başarılı olanların yazılı ve sözlü sınav puanlarının ortalaması başarı sırasını oluşturacaktır.
En yüksek puandan başlamak üzere başarı sırasına göre 100 (yüz) aday asil, en fazla 50 (elli) aday da yedek olarak belirlenerek ilan edilecektir. Puanların aynı olması halinde sırasıyla yazılı puanı ve giriş sınavına başvurduğu KPSSP3 puanı yüksek olan adaya öncelik tanınacaktır.
Giriş sınavında yetmiş ve üzerinde puan almış olmak sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmeyecektir.
VII – YAZILI SINAV SORULARININ İLANI, SINAV SONUÇLARININ DUYURULMASI VE İTİRAZ:
a) Yazılı sınav soruları ve cevap anahtarı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet adresinde sınav tarihini takip eden üç iş günü içinde ilan edilecektir. Adaylar yazılı sınav sorularına ve cevap anahtarına ilişkin itirazlarını, ilanı takip eden yedi gün içinde yazılı olarak Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne yapacaklardır. Sınav Komisyonunca, takip eden on gün içinde itirazlar değerlendirilerek, sonuç ilgiliye bildirilecektir.
b) Sınav sonuçları, Maliye Bakanlığı (www.maliye.gov.tr) ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (www.bahum.gov.tr) internet sayfalarında yayımlanmak suretiyle duyurulacaktır. Sınav sonuçlarına, sonuçların açıklanmasından itibaren yedi gün içerisinde Maliye Bakanlığında olacak şekilde yazılı olarak itiraz edilebilir. İtiraz bu sürenin bitiminden itibaren, sınav komisyonu tarafından en geç on gün içinde değerlendirilerek sonucu ilgiliye bildirilecektir.
VIII – GÖREV YERLERİ VE ATAMA USULÜ:Giriş sınavında başarılı olup, Hazine Avukatı olarak ataması yapılacak olan adayların görev yapacağı yerler ekli listede belirtilmiş olup, atamalar başarı sırasına göre 1 inci sırada yer alan adaydan başlamak üzere tercih yöntemi ile yapılacak ve adaylara becayiş hakkı tanınacaktır. Söz konusu tercih işlemine adayların bizzat kendilerinin katılması gerekmektedir. Adaylar çeşitli sebepler ile tercih işlemine bizzat katılamaması durumunda usulüne uygun olarak düzenlenmiş noter onaylı vekalet belgesi ile vekil tayin edebileceklerdir. Becayiş hakkını kullanmak isteyen adaylara tercihlerin yapıldığı günü takip eden 2 (iki) iş günü içerisinde becayiş yapma hakkı tanınacaktır.
Giriş sınavı sonucunda ataması gerçekleştirilenler, Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin Çalışma Şartı başlıklı 39 uncu maddesi hükümlerinde belirtilen çalışma şartına tabi tutulacaktır.
IX – DİĞER HUSUSLAR:
a) Adaylar sınavda, sınav giriş belgeleri ile kimlik tespitinde kullanılmak üzere fotoğraflı ve geçerli bir kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, T.C. kimlik numarası olan sürücü belgesi veya pasaport) yanlarında bulunduracaktır.
b) Giriş sınavını kazananlardan başvuru formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.
c) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
ç) 20/01/2017 tarihi mesai saati (17:30) sonuna kadar ulaşmayan başvurular dikkate alınmayacağından, adayların oluşabilecek aksaklıkları göz önüne alarak, başvurularını son güne bırakmamaları gerekmektedir.İlan olunur.
İletişim Bilgileri:
Adres:
Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü
Personel Şubesi
Dikmen Caddesi (06450) Çankaya/ANKARA
Tel : 0 (312) 415 13 33- 415 13 40 – 415 13 41
Faks : 0 (312) 417 46 12- 417 59 15
Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünce 09/08/2006 tarihli ve 26254 sayılı Resmi Gazete’deyayımlanarak yürürlüğe giren Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği Hükümleri Gereğince Yapılacak Yazılı ve Sözlü Sınav Sonucunda Başarılı Olanların Atamalarının Yapılacağı Yerler
Sıra No Atama Yapılacak Yerler Sayısı Sınıfı Derecesi
1 Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü- (Merkez Teşkilatı) 10 AHS 6
2 Ağrı Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
3 Ankara Muhakemat Müdürlüğü 10 AHS 6
4 Haymana (Ankara) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
5 Polatlı (Ankara) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
6 Antalya Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
7 Kaş (Antalya) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
8 Bitlis Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
9 Bursa Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
10 İnegöl (Bursa) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
11 Çorum Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
12 Denizli Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
13 Elazığ Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
14 Erzurum Muhakemat Müdürlüğü 3 AHS 6
15 Gaziantep Muhakemat Müdürlüğü 4 AHS 6
16 Nizip (Gaziantep) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
17 Gümüşhane Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
18 Hakkari Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
19 Yüksekova (Hakkari) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
20 İskenderun (Hatay) Hazine Avukatlığı 2 AHS 6
21 Kırıkhan (Hatay) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
22 İstanbul Muhakemat Müdürlüğü 10 AHS 6
23 Seferihisar (İzmir) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
24 Çeşme (İzmir) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
25 Kars Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
26 Kayseri Muhakemat Müdürlüğü 3 AHS 6
27 Kocaeli Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
28 Gebze (Kocaeli) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
29 Kulu (Konya) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
30 Malatya Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
31 Andırın (Kahramanmaraş) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
32 Bodrum (Muğla) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
33 Nevşehir Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
34 Niğde Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
35 Gölköy (Ordu) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
36 Sakarya Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
37 Siirt Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
38 Sivas Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
39 Suşehri (Sivas) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
40 Şarkışla (Sivas) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
41 Zara (Sivas) Hazine Avukatlığı 1 AHS 6
42 Trabzon Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
43 Şanlıurfa Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
44 Van Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
45 Yozgat Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
46 Bayburt Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
47 Batman Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
48 Şırnak Muhakemat Müdürlüğü 2 AHS 6
49 Ardahan Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
50 Kilis Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
51 Osmaniye Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
52 Düzce Muhakemat Müdürlüğü 1 AHS 6
TOPLAM:100 -
Geçen sene 120 hazine avukatı alınacakken taban puan 77 olmuştu. Bu yıl ise biraz daha yüksek kapatır gibi...
-
@odtüsbky geçen yıl 2014 KPSS son zamanları olduğu için ciddi bir azalma olmuştu bu yıl ilk alımlardan bu da bir diğer yüksek kapatma sebebi olacak sanırım
-
82 ile kapatır.
-
Hazine avukatı maaşı 3.400 tl ve tam vekalet ücreti olarak aldıkları 13 bin tl ile ay sonunda bir hazine avukatının eline geçen para 4.500 tl yi geçer.
-
Başvurular ne düzeyde olacak acaba hakimlik buranın talebini düşürebilir aslında
-
@kml talebin dusecegini sanmam. Hakimligin mulakati epey uzun surecek. Ha uzun surmese bile mulakattan elenmeyeceksiniz diye bir sey yok. Herkes her yere basvuracaktir. Hazine de ayni sekilde.
-
Aslında adli hakimliğe girenin elenmesi zor ama yinede talep çok düşmez
-
rahatına düşkün biri olduğumdan mıdır bilmiyorum ama bana göre hazine avukatlığı adli hakimlikten 100 kat iyi . Hem maaşı iyi hem bir düzenin var , amiri yok , memuru yok kafan rahat paran cebinde ailene zaman ayır , kitap oku film izle hayat hazine avukatına güzel .
-
@kartel06 tercih olarak haklısınız hocam. İdealizm ön planda değilse: Kaymakamlık, Hakimlik ve Konsolosluk gibi mesleklere göre Merkez Uzmanlıkları daha iyi. Saygınlık, Prestij, kalburüstü insanlarla diyalog içerisinde olma gibi durumlar fazla umurunuz da değilse, sanırım merkez uzmanlık konusunda haklısınız. Bende ilk KPSS çalışmalarımda Kaymakam olmayı çok istiyordum ancak şimdi dönüp baktığımda bu mesleğin aile yaşantısını seven birisi olarak ne derece zor olduğunu görüyorum ve bana çok uzak geliyor. Düşünün ki, 100 kişilik bir alımda dahi kılımı kıpırdatmıyorum.
Hani bir söz vardır: Davulun sesi, uzaktan hoş gelir. Bu durumu çok iyi yansıtıyor.
-
@Antimülakat hocam anadoluda hakim vs yapan kişilere pek kalburüstü diyemeyiz malesef
-
- kişinin puanı 83,57
http://www.bahum.gov.tr/sinavlar/2017/perSinav2017_1_duyuru_2.htm
-
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
1- Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasına göre temel hak ve hürriyetlerin
sınırlandırılmasının şartlarından biri olarak düzenlenmemiştir?
A)Temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulamaz.
B) Temel hak ve hürriyetler yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere
bağlı olarak sınırlandırılabilir.
C) Temel hak ve hürriyetler ile ilgili sınırlamalar ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.
D)Temel hak ve hürriyetler acele hallerde kanun hükmünde kararname ile de
sınırlandırılabilir. - Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasına göre siyasi partilerin mali denetimini yapar?
A)Danıştay
B) Sayıştay
C)Anayasa Mahkemesi
D)Türkiye Büyük Millet Meclisi - 1982 Anayasasına göre Bütçe Kanunuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname ile Bütçe Kanununda değişiklik
yapma yetkisi verilebilir.
B) Bütçe kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamaz.
C) Bütçe kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülmesi sırasında, gider arttırıcı ve
gelirleri azaltıcı önerilerde bulunulamaz.
D) Cumhurbaşkanı Bütçe Kanununu yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet
Meclisine geri gönderemez. - 1982 Anayasasına göre Anayasa Mahkemesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A)Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
B) Yüce Divan kararlarına karşı herhangi bir başvuru yolu bulunmamaktadır.
C)Bireysel başvuruları karara bağlar.
D)Yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerini, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce
Divan sıfatıyla yargılar. - 1982 Anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasının
şartlarından biridir?
A)Acele durumlarda kanun hükmünde kararname ile sınırlanabilir
B) Sınırlamada demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluk aranmaz
C)Sınırlamalar ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.
D)Sınırlama yalnızca kanunlarda belirtilen nedenlere bağlı olarak yapılabilir
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
2 - Aşağıdakilerden hangisi özel hayatın gizliliği ile ilgili olarak 1982 Anayasasında düzenlenen
sınırlama sebeplerinden biri değildir?
A)Devlet sırrı kapsamındaki bilgilerin korunması
B) Genel sağlığın korunması
C) Suç işlenmesinin önlenmesi
D)Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması - 1982 Anayasasına göre meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri
önünde davacı ve davalı olunabilmesi aşağıdakilerden hangisinin kapsamına girer?
A)İspat hakkı
B) Dilekçe hakkı
C) Düzeltme ve cevap hakkı
D)Hak arama hürriyeti - 1982 Anayasasına göre vergi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle
yükümlüdür
B) Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisna ve indirimleri
ile oranlarına ilişkin hükümlerinde Bakanlar Kurulu serbestçe değişiklik yapabilir
C) Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır
D)Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir, kaldırılır - 1982 Anayasasına göre usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş milletlerarası
andlaşmalara ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir
B) Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz
C) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı
konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda
milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır
D) Türk kanunlarına değişiklik getiren milletlerarası andlaşmaların onaylanması, Türkiye
Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır - İdari işlemin geri alınması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)İlgilinin iptal davası açma süresi içinde idareye başvuru zorunluluğu vardır
B) Yalnızca hukuka aykırı işlemler geri alınabilir
C) İdarece geri alınan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüz hale gelir
D)Hiyerarşik üstün astın işlemlerini geri alma yetkisi bulunmaktadır
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
3 - İdarenin sadece olağanüstü dönemlerde kullanabileceği yetki hangi seçenekte
bulunmaktadır?
A)Acele kamulaştırma
B) Yaptırım uygulama
C) Kamu alacaklarının cebri tahsili
D)İstimval - İşlem tesisi ilgilisinin talebine bağlı olan hallerde idarenin talep olmadan işlem yapması
durumunda, idari işlem hangi yönü ile hukuka aykırıdır?
A)Konu
B) Sebep
C) Yetki
D)Şekil - Yargı organları, idarenin takdir yetkisini kullanarak yapmış olduğu işlemleri hangi yönden
denetleyemez?
A)Eşitlik ilkesine uygunluk
B) Kanunun amacına uygunluk
C)Yerindelik
D)Yetki veren kanun hükmüne uygunluk - Yönetmeliklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yönetmelikler üst hukuk normlarına aykırı olamaz.
B) Tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla da yönetmelikler çıkarılabilir.
C)Bütün yönetmeliklerin resmi gazetede yayımlanması şart değildir.
D)Tüm yönetmeliklerin yargı denetimi ilk derece mahkemesi olarak Danıştay
tarafından yapılır. - Aşağıdakilerden hangisi idarenin sorumluluğunu her durumda ortadan kaldıran ya da
azaltan nedenler arasında yer alır?
A)Zararı doğuran idari işlemin hukuka uygun yapılmış olması.
B)Zararın zorlayıcı nedenlerden ileri gelmesi
C) İdarenin kamu hizmetini özel hukuk tüzel kişilerine yaptırması ve zararın bu hizmetin
yürütümü sırasında meydana gelmesi.
D)İdarenin kusurunun bulunmaması. - Hangisi kamu mallarının ortak özelliklerinden biri değildir?
A)Kamulaştırılamama
B) Haczedilememe
C)Zamanaşımı ile kazanılabilme
D)Mali yükümlülüklerin dışında tutulma
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
4 - İdari vesayet yetkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. İdari vesayet yetkisi istisnai bir yetkidir.
II. İdari vesayet yetkisi kanunla verilir.
III. İdari vesayete tabi olanlar, idari yargıya başvurabilir.
A)I, II ve III
B) I ve II
C) II ve III
D)I ve III - Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)İdarenin eylem ve işlemlerini hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden inceleme
yetkisine sahiptir
B) İdarenin tutum ve davranışları da inceleme konusu yapılabilir.
C) Ancak şikâyet üzerine harekete geçebilir.
D)İdareye yaptırım uygulayabilir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre genel dava açma süresi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Danıştay’da ve idare mahkemelerinde otuz, vergi mahkemelerinde altmış gündür.
B) Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış, vergi mahkemelerinde otuz gündür.
C) Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış, vergi mahkemelerinde onbeş gündür.
D)Danıştay’da ve idare mahkemelerinde otuz, vergi mahkemelerinde bir haftadır. - Çözümlenmesi idari yargı yerlerinin görev alanına girdiği halde, adli ve askeri yargı
yerlerine açılmış bulunan davaların görev noktasından reddi halinde, bu husustaki kararların
kesinleşmesini izleyen günden itibaren ne kadar sürede görevli mahkemede dava açılabilir?
A)30 Gün
B) 2 Hafta
C) 10 Gün
D)60 Gün - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre dilekçenin ilk incelemesi aşağıdaki hususlar
bakımından hangi sırayla yapılır?
I.Süre Aşımı II.Husumet
III.Görev ve Yetki IV.Ehliyet
V.İdari Merci Tecavüzü
A)I, II, III, IV, V
B)III, V, IV, I, II
C) III, IV, V, I, II
D)I, III, IV, V, II
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
5 - İdari eylemden hakları ihlal edilmiş olanların, tam yargı davası açmadan önce, idareye
hangi süre içerisinde başvurmaları zorunludur?
A)Eylemin öğrenilmesinden itibaren 2 ve her halde 5 yıl,
B)Eylemin öğrenilmesinden itibaren 1 ve her halde 5 yıl,
C) Eylemin meydana gelmesinden itibaren 5 yıl,
D)Eylemin öğrenilmesinden itibaren 60 gün ve her halde 5 yıl. - Aşağıdakilerden hangisi temyiz edilebilecek kararlardandır?
A)Danıştay dava dairelerinin nihai kararları
B) Bölge İdare Mahkemesi kararları
C) Tek hakimle verilen nihai kararlar
D)Kamu görevlilerine verilen uyarma cezalarına karşı açılan iptal davalarında verilen nihai
kararlar - Aşağıdakilerden hangisi yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden biri değildir?
A)Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün, kesinleşen bir mahkeme kararıyla
bozularak ortadan kalkması
B) Vekil veya kanuni temsilci olmayan kimseler ile davanın görülüp karara bağlanmış
bulunması
C)Bilirkişinin kasıtla gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun mahkeme kararıyla
belirlenmesi,
D)Üst makama başvurulması gereken bir durumda, başvurma yerine dava açılmış ve
karar verilmiş olması. - İzmir İdare Mahkemesinin bakması gereken bir dava Ankara İdare Mahkemesinde açılmış
ise hangi durum ortaya çıkmış olur?
A)Yetkisizlik
B) Görevsizlik
C) Merci tecavüzü
D)Hem yetkisizlik hem görevsizlik - Hakkında Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 12.04.2013 tarihinde verilen Memuriyetten
Çıkarma Cezası kendisine 16.5.2013 tarihinde tebliğ edilmiştir. Kişinin, bu karara karşı dava
açma süresinin son günü hangisidir?
A)14.07.2013
B) 14.06.2013
C)15.07.2013
D)16.07.2013
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
6 - Açılan bir iptal davasında dilekçeler üzerinde yapılan ilk inceleme safhasında,
aşağıdakilerden hangisi dilekçenin reddolunması sonucunu doğuran bir uygunsuzluk halidir?
A)Husumetin yanlış yöneltilmesi
B) Yetkisiz bir mercide dava açılması
C) Ehliyetsiz kişi tarafından dava açılmış olması
D)Gerekli koşullar olmadığı halde, birden fazla kişinin aynı işleme karşı müşterek
dilekçeyle dava açması - Temyiz incelemesi sonunda Danıştay hangi sebeplerden dolayı kararı bozar?
I. Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
II. Hukuka aykırı karar verilmesi,
III. Usul hükümlerine uyulmamış olunması,
IV. Kararda, düzeltilmesi mümkün maddi yanlışlıklar bulunması.
A)Yalnız II
B) I ve II
C)I, II ve III
D)I, II ve IV - İdari Yargılama Usulü Kanununda hüküm bulunmayan aşağıdaki hangi hallerde Hukuk
Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanır?
I. Feragat ve kabul, II. Teminat, III. Üçüncü şahısların davaya katılması,
IV. Adli yardım, V. Süreler, VI. Yargılama giderleri,
A)I, II, V ve VI
B)I, II, III, IV ve VI
C) I, II, IV, V ve VI
D)II, III, V ve VI - İdari Yargılama ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Bilirkişi incelemesi yaptırılamaz
B) Tanık dinlenemez
C) İfade alınamaz
D)Yemine başvurulamaz
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
7 - Türk Ceza Kanununa göre, Kanunun zaman bakımından uygulanması ile ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı
kimseye ceza verilemez
B) İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimse
cezalandırılamaz
C) Geçici ve süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süre içinde işlenmiş olan suçlar
hakkında uygulanmasına devam edilir
D)İnfaz rejimine ilişkin bütün hükümler derhal uygulanır - Türk Ceza Kanununa göre, suçun işlendiği yerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A)Türkiye’de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır.
B) Neticenin Türkiye’de gerçekleşmesi halinde suç Türkiye’de işlenmiş sayılır.
C)Fiilin kısmen Türkiye’de işlenmesi halinde suç Türkiye’de işlenmiş sayılmaz.
D)Suç, açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında Türk deniz ve hava araçlarında
veya bu araçlarla işlendiğinde Türkiye’de işlenmiş sayılır. - Türk Ceza Kanununa göre tüzel kişilerin cezai sorumluluğu hakkında aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?
A)Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz.
B) Suça karışan tüzel kişi hakkında ceza yaptırımı uygulanabilir.
C) Tüzel kişiler hakkında hiçbir güvenlik tedbiri uygulanamaz.
D)Suça karışan tüzel kişi hakkında, istisnai hallerde, ceza yaptırımı uygulanması
mümkündür. - Türk Ceza Kanununa göre, taksir ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Taksirle işlenen fiiller kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.
B)Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda ceza bu kişiler arasında paylaştırılır.
C) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza faalin kusuruna göre belirlenir.
D)Bilinçli taksir halinde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar arttırılır. - Türk Ceza Kanununa göre, meşru savunma ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Faile yönelik saldırı haksız olmalıdır.
B) Saldırı failin bir hakkına yönelik olmalıdır.
C) Saldırıyı orantılı biçimde defetmek zorunluluğu bulunmalıdır.
D)Saldırının gerçekleşmesi muhtemel olmalıdır.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
8 - Türk Ceza Kanununa göre, biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması
dolayısıyla tek fiil sayılan suça ne ad verilir?
A)Zincirleme suç
B) Fikri içtima
C)Bileşik suç
D)İştirak - Türk Ceza Kanununa göre, erteleme ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)Denetim süresi iyi halli olarak geçirildiği takdirde ceza infaz edilmiş olur.
B) Adli para cezaları ertelenebilir.
C)Cezanın ertelenmesi zararın giderilmesi koşuluna bağlı tutulamaz.
D)Fiili işlediği sırada 18 yaşını doldurmamış kişilerin cezası süresine bakılmasızın
ertelenebilir. - Türk Ceza Kanununa göre, kazanç müsaderesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi
yanlıştır?
A)Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan maddi menfaatler
kazanç müsaderesine tabidir.
B) Suçun işlenmesi ile elde edilen maddi menfaatlerin değerlendirilmesi sonucu ortaya
çıkan ekonomik kazançlar müsadereye tabidir.
C) Suçun işlenmesi ile elde edilen maddi menfaatlerin dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan
ekonomik kazançlar müsadereye tabidir.
D)Maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilebilmesi ayrıca müsadere kararı
verilmesine mani değildir. - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi hakimin davaya
bakamayacağı hallerden değildir?
A)Hakimin aynı davada Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmış olması
B) Hakimin aynı davada bilirkişi sıfatıyla dinlenmiş olması
C)Hakim ile sanık arasında 3. derece kayın hısımlığı bulunması
D)Hakimin aynı davada tanık sıfatıyla dinlenmiş olması - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre tutuklama ile ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi yanlıştır?
A)Tutuklama kararı sadece hakim tarafından verilir.
B) Cumhuriyet Savcısı yargılamanın her aşamasında tutukluyu re’sen serbest
bırakabilir.
C) Sadece adli para cezasını gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez.
D)Tutuklama kararı gerekçeli olmalıdır.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
9 - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre koruma tedbirleri nedeniyle tazminat
davasına bakmakla görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
A)Asliye Ceza Mahkemesi
B) Sulh Ceza Mahkemesi
C) Asliye Hukuk Mahkemesi
D)Ağır Ceza Mahkemesi - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi iddianamenin iadesi
nedenlerinden değildir?
A)Suçun hukuki nitelendirilmesinde hata yapılması
B) Suçun sübutuna etki edeceği mutlak sayılan mevcut bir delilin toplanmaması
C) Ön ödemeye tabi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan işlerde ön ödeme
usulünün uygulanmamış olması
D)Uzlaşmaya tabi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan işlerde uzlaşma
usulünün uygulanmamış olması - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre sanığın yüklenen suçu zorunluluk halinde
işlediğinin anlaşılması halinde hangi hüküm verilir?
A)Davanın reddi
B) Davanın düşmesi
C)Ceza verilmesine yer olmadığı
D)Beraat - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması
kararına karşı hangi kanun yoluna başvurulabilir?
A)Temyiz
B)İtiraz
C) Karar düzeltme
D)İstinaf - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre kamu davasına katılma ile ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ve malen sorumlu olanlar kamu
davasına katılabilir.
B) İlk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye
kadar kamu davasına katılma talebinde bulunulabilir.
C) Katılan, Cumhuriyet Savcısına bağlı olmaksızın kanun yollarına başvurabilir.
D)Katılmadan önce verilmiş olan kararlar katılana tebliğ edilir.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
10 - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi delilin reddi
sebeplerinden değildir?
A)Delilin geç bildirilmiş olması
B) Delilin kanuna aykırı olarak elde edilmesi
C) Delil ile ispat edilmek istenen olayın karara etkisinin olmaması
D)Delilin davayı uzatmak maksadıyla ortaya konulması - Kamu vesayetinde vesayet makamı hangisidir?
A) Savcılık
B) Asliye hukuk mahkemesi
C) Aile mahkemesi
D) Sulh hukuk mahkemesi - Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden veya son haber tarihinin
üzerinden en az kaç yıl geçmiş olması gerekir?
A)Ölüm tehlikesinin üzerinden en az 2 yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az 5 yıl
geçmiş olması gerekir.
B) Ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az 5
yıl geçmiş olması gerekir.
C) Ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az 10 yıl
geçmiş olması gerekir.
D)Ölüm tehlikesinin üzerinden en az 2 yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az 10 yıl
geçmiş olması gerekir. - Fiil ehliyeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadan,
kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanabilirler.
B) Ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.
C)Ayırt etme gücüne sahip kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadan, kendi
işlemleriyle borç altına girerler.
D)Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar.
- Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasına göre temel hak ve hürriyetlerin
-
- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı malik sıfatıyla, davasız ve aralıksız olarak
zilyetliğinde bulunduran kişi, kaç yıl sonra mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar
verilmesini isteyebilir?
A)20 yıl
B) 25 yıl
C) 10 yıl
D)15 yıl
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
11 - Bir şeyde fiili hakimiyetini başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimsenin zilyetliği
aşağıdakilerden hangisidir?
A)Fer’i zilyetlik
B) Asli zilyetlik
C) Dolaysız zilyetlik
D)Dolaylı zilyetlik
I. Mülkiyet
II. İrtifak hakları
III. Taşınmaz yükleri
IV. Rehin hakları
Taşınmaza ilişkin yukarıdaki haklardan tapu kütüğüne tescili gerekenler aşağıdaki
seçeneklerin hangisinde eksiksiz olarak belirtilmiştir?
A)I ve II
B)I, II, III ve IV
C) I, II ve III
D)I, II ve IV
53) Sağ olup olmadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı kaç yıl
resmen yönetilirse, Hazinenin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilir?
A)5
B) 10
C) 15
D)20
54) İspat yükü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Lehine karine olan kişi, karineyi ileri sürmek şartıyla ispat yükünden kurtulur.
B) Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri kusursuz olduklarını ispatlamadıkça, hem
şirkete hem pay sahiplerine hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zararlardan
sorumludurlar.
C)Haksız fiillerde, failin kusurunun ispat edilmesi zorunlu değildir.
D)Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı
olguların varlığını ispatla yükümlüdür.
55) Aşağıdakilerden hangisi iyiniyetin unsurları arasında yer almaz?
A)Kişi hatalı bir bilgiye sahip olmalıdır
B) Kişi bilgisiz olmalıdır
C)Bilgisizlik hakkın doğumu veya kazanılması anında ya da devamlı olarak mevcut
bulunmalıdır
D)Hatalı bilgi kişinin kendi kusurundan ortaya çıkmış olmalıdır
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
12
56) İntifa hakkı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu
kütüğüne tescil ile kurulur.
B) Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu
bilenlere karşı ileri sürülebilir.
C)Haklar üzerinde intifa hakkı kurulamaz.
D)Tüzel kişilerin intifa hakkı en çok yüz yıl devam edebilir.
57) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi sulh hukuk mahkemesinin
görevine giren davalardan değildir?
A)Taşınırlarda ortaklığın giderilmesi
B)Taşınır mal davası
C) Kira Alacağı
D)Zilyetliğin korunmasına yönelik davalar
58) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre yetki itirazı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden
hangisi yanlıştır?
A)Yetkinin kesin olduğu davalarda mahkemenin yetkisiz olduğu her zaman ileri sürülebilir
B) Yetki itirazında bulunan taraf yetkili mahkemeyi bildirmese de itiraz geçerlidir.
C) Yetkinin kesin olmadığı davalarda yetki itirazının cevap dilekçesinde ileri sürülmesi
gerekir
D)Yetkinin kesin olmadığı davalarda, davalı süresi içinde yetki itirazında bulunmazsa
davanın açıldığı mahkeme yetkili hale gelir.
59) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde
tarafların hangi süre içinde ve hangi mahkemeye başvurarak davanın görevli ya da yetkili
mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir?
A)Bir hafta içinde görevli veya yetkili mahkemeye
B) İki hafta içinde görevli veya yetkili mahkemeye
C)İki hafta içinde kararı veren mahkemeye
D)Bir hafta içinde kararı veren mahkemeye
60) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre yargılamaya hakim olan ilkelerden hangisi, hakimin
iki taraftan birinin talebi olmaksızın kendiliğinden bir davayı inceleyemeyeceğini ifade
eder?
A)Taleple bağlılık ilkesi
B) Taraflarca getirilme ilkesi
C) Usul ekonomisi ilkesi
D)Tasarruf ilkesi
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
13
61) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre süreler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A)Hakim kendisinin tespit ettiği süreleri dilediği gibi artırabilir veya eksiltebilir
B) Süreler kanunda belirtilir veya hakim tarafından tespit olunur
C) Kanunun belirlediği süreler kesindir
D)Hakim kanunda belirtilen süreleri kanunda belirtilen istisnalar dışında artıramaz veya
eksiltemez
62) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, aşağıdakilerden hangisi ilk itiraz değildir?
A)Kesin yetki kuralının bulunmadığı hallerde yetki itirazı
B) Uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümlenmesi gerektiği itirazı
C) İş bölümü itirazı
D)Derdestlik itirazı
63) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, ilk itirazlar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A)İlk itirazlar dava şartlarından sonra incelenir
B) Cevap dilekçesinde ileri sürülmeyen ilk itirazlar, esasa cevap süresi içinde olmak
şartıyla ikinci bir dilekçe ile ileri sürülebilir.
C) İlk İtirazlar ön sorunlar gibi incelenir ve karara bağlanır
D)İlk itirazların hepsi cevap dilekçesinde ileri sürülmek zorundadır
64) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, iddianın genişletilmesi yasağı ne zaman başlar?
A)Dava dilekçesinin verilmesiyle
B) Cevap dilekçesinin verilmesiyle
C) İkinci cevap dilekçesinin verilmesiyle
D)Cevaba cevap dilekçesinin verilmesiyle
65) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren kaç ay içinde
yenilenmeyen davalar açılmamış sayılır?
A)2 ay
B) 4 ay
C)3 ay
D)1 ay
66) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre ıslahla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Islahın yapılabilmesi karşı tarafın kabulüne bağlıdır
B) Taraflardan her biri yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir
C) Islah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir
D)Aynı davada ancak bir kez ıslah yoluna başvurulabilir
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
14
67) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, aşağıdakilerden hangisi bilirkişinin reddi
sebeplerinden değildir?
A)Davada iki taraftan birine yol göstermiş olması
B) Davada hakim sıfatıyla görev yapmış olması
C)Davada tanık sıfatıyla dinlenmiş olması
D)Davada hakem sıfatıyla görev yapmış olması
68) Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre hükmün tavzihi ne zamana kadar istenebilir?
A)Hüküm tebliğ edilinceye kadar
B) Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar
C) Hüküm kesinleşinceye kadar
D)Hükmün icrasına başlayıncaya kadar
69) Aşırı yararlanma (gabin) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Edimler arasındaki oransızlık, zarar görenin zor durumda kalmasından,
düşüncesizliğinden veya deneyimsizliğinden yararlanmak suretiyle gerçekleştirilmelidir.
B) Aşırı yararlanmada zarar gören, sözleşmeyi sona erdirmeyerek sadece edimler
arasındaki oransızlığın giderilmesini isteyebilir.
C) Aşırı yararlanmada zamanaşımı süresi, durumu öğrenme veya zor durumun ortadan
kalkmasından itibaren 1 yıl ve her halükarda sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren 5
yıldır.
D)Aşırı yararlanma halinde uygulanacak yaptırım, kesin hükümsüzlüktür.
70) Oğluna fakülteyi bitirmesi sebebiyle kol saati alan ama daha sonra onun henüz fakülteyi
bitiremediğini öğrenen babanın düştüğü “hata” hangisidir?
A)Saik hatası
B) Miktarda hata
C) Konuda hata
D)Sözleşmenin niteliğinde hata
71) Bir sözleşmenin konusunun kamu düzenine, ahlaka, kanunun emredici hükümlerine aykırı
veya konusunun imkansız olmasının yaptırımı nedir?
A)Yokluk
B) İptal edilebilirlik
C)Kesin hükümsüzlük
D)Kısmi hükümsüzlük
72) Aşağıdakilerden hangisi takasın şartlarından biri değildir?
A)Takasın sözleşmede öngörülmüş olması
B) Tarafların karşılıklı alacaklarının bulunması
C) Tarafların alacaklarının aynı cinsten olması
D)Tarafların karşılıklı alacaklarının muaccel olması
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
15
73) Aşağıdakilerden hangisi haksız fiilin şartlarından biri değildir?
A)İlliyet bağı
B) Failin kusurlu bulunması
C)Bir zararın meydana gelmiş olması
D)Herhangi bir fiilin bulunması
74) Oto pazarına satmak için otomobilini götüren A, B ile anlaşmış ve aralarında satım
sözleşmesinin yapılmış olduğunun teyidi olarak B, A’ya 100 TL vermiştir. Buna göre B’nin
A’ya vermiş olduğu para aşağıdakilerden hangidir?
A)İfa uğruna edim
B)Bağlanma parası
C) İfa yerine edim
D)Cayma parası
75) Önalım hakkı aşağıdaki hallerden hangisinde kullanılabilir?
A)Ekonomik bakımdan satışa eşdeğer işlemlerde
B) Cebri artırım yoluyla satışta
C) Kamulaştırmada
D)Miras paylaşımında mirasçılardan birine özgülemede
76) Eser sözleşmelerinde yüklenicinin ağır kusurunun varlığı halinde dava zaman aşımı
aşağıdakilerden hangisidir?
A)2 Yıl
B) 10 Yıl
C)20 Yıl
D)5 Yıl
77) Aşağıdakilerden hangisi sebepsiz zenginleşmenin unsurlarından değildir?
A)Bir tarafın malvarlığında artış olması
B) İlliyet bağı
C)Haklı bir sebep bulunması
D)Bir tarafın malvarlığında azalış bulunması
78) 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre alacağın devri ile ilgili olarak aşağıda verilen
bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacağın devrinde borçlunun rızası
aranmaz
B) Asıl alacakla birlikte işlemiş faizler de devredilmiş sayılır.
C) Alacağın devredildiği kendisine bildirilmeyen borçlu önceki alacaklıya iyiniyetle ifada
bulunarak borcundan kurtulur
D)Alacağın devrinin geçerliliği, herhangi bir şekle tabi değildir
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
16
79) Aşağıda belirtilen iş ve iş ilişkilerinden hangisi İş Kanununun kapsamındadır?
A)Halkın faydalanmasına açık veya işyerinin eklentisi durumunda olan park ve
bahçe işleri
B) Deniz ve hava taşıma işleri
C) 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri veya
işletmeleri
D)Ev hizmetleri
80) Aşağıdakilerden hangisi işçinin iş akdinden doğan borçlarından değildir?
A)İş görme borcu
B)İşvereni gözetme borcu
C) İtaat borcu
D)Rekabet etmeme borcu
81) Bir matbaa işçisi ile işvereni arasında hizmet akdine dayalı ilişki ile terzi ve müşterisi
arasındaki hukuki ilişki arasındaki temel fark, hizmet akdinin hangi unsuruna ilişkin
olabilir?
A)İki tarafa borç yüklemesi
B) Ücret taahhüdü
C)Bağımlılık unsuru
D)İş görme ediminin üstlenilmiş olması
82) İş Kanununa göre, bir işin niteliği bakımından sürekli iş sayılması için en az kaç işgünü
sürmesi gerekir?
A)15 günden fazla
B) 60 günden fazla
C)30 günden fazla
D)7 günden fazla
83) Toplu iş sözleşmesinde aksine hüküm bulunmamak kaydıyla, hizmet akdinde
kararlaştırılabilecek olan deneme süresi en çok ne kadardır?
A) 2 ay
B) 1 ay
C) 15 gün
D) 3 ay
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
17
84) İş Kanunu gereğince aşağıdakilerden hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
A)Yeraltında yapılan işler sırasında asıl çalışma yerlerine inmeleri sırasında geçen süreler
B) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere
gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.
C) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın
ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
D)İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla
işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süreler.
85) Mahkeme, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, öncelikle aşağıdakilerden
hangisine göre karar verir?
A)Genel hükümler
B)Ticari örf ve adet
C) Teamül
D)Borçlar Kanunu
86) Aşağıdakilerden hangisi tacir gibi sorumlu olanlardan değildir?
A)Bir ticari işletmeyi kısıtlı adına işleten vasi
B) Bir ticari işletmeyi küçük adına işleten veli
C)Bir ticari işletme açmış gibi, ister kendi adına, ister adi bir şirket veya her ne suretle
olursa olsun hukuken var sayılmayan diğer bir şirket adına ortak sıfatıyla işlemlerde
bulunan kimse
D)Fiilen işletmeye başlamamış olsa bile, bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler,
gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş olan kimse.
87) Aşağıdakilerden hangisi tacir olmanın sonuçlarından değildir?
A)Ticari işletme adı kullanmak
B) Kanuna uygun bir ticaret unvanı seçmek
C) Her türlü borcu için iflasa tabi olmak.
D)Ticari işletmesini ticaret siciline tescil ettirmek
88) Kanunda veya esas sözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde, anonim şirketlerde
esas sözleşmeyi değiştiren kararlar, şirket sermayesinin en az ne kadarının temsil edildiği
genel kurulda alınır?
A)En az dörtte birinin
B)En az yarısının
C) En az üçte ikisinin
D)En az dörtte üçünün
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
18
89) Anonim şirkete aşağıdakilerden hangisi sermaye olarak konulabilir?
A)Kişisel emek
B) Ticari itibar
C) Vadesi gelmemiş alacaklar
D)Fikri mülkiyet hakları ile sanal ortamlar.
90) Aşağıdakilerden hangisi çekin zorunlu unsurlarından biri değildir?
A)Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havale
B) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adı
C) Ödeyecek kişinin, “muhatabın” ticaret unvanı
D)Ödeme yeri
91) Genel haciz yoluyla takipte itiraz ile şikâyet arasındaki farklar hangi seçenekte yanlış
verilmiştir?
A)Şikâyet icra dairesine yapılır, itiraz icra mahkemesine bildirilir
B) İtiraz ve şikâyet süresi 7 gündür fakat sürelerin başlangıcı farklıdır.
C) İtiraz takibi kendiliğinden durdurmakla birlikte şikâyet durdurmaz.
D)İtiraz yoluna yalnızca borçlu gidebilir, şikâyet yoluna hukuki yararı bulunanlar gidebilir.
92) İlamların icra takibine konu edilebileceği icra daireleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde
tam olarak gösterilmiştir?
I- İlamın verildiği yer icra dairesinde,
II- Borçlunun ikametgâhının bulunduğu yer icra dairesinde
III- Alacaklının ikametgâhının bulunduğu yer icra dairesinde
IV- Türkiye’deki herhangi bir yer icra dairesinde
A)I ve II
B)I, II, III ve IV
C) I, II ve III
D)II, III ve IV
93) Aşağıdakilerden hangisi ilamsız takipte ödeme emrine itirazın geçerlilik şartlarından
değildir?
A)Ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması.
B) İtirazın borçlu veya vekili tarafından yapılmış olması.
C)İtirazın icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine yapılmış olması.
D)İtirazın 7 gün içinde yapılmış olması.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
19
94) Borçlunun itirazı ile duran ilamsız icra takibi üzerine alacaklı aşağıdaki yollardan
hangilerini kullanabilir?
I-Genel mahkemelerde itirazın iptali davası açabilir.
II-İcra Mahkemesinde itirazın iptali davası açabilir.
III- Genel mahkemede itirazın kaldırılması davası açabilir.
IV-İcra mahkemesinde itirazın kaldırılması davası açabilir.
A)I ve II
B) II ve III
C)I ve IV
D)II ve IV
95) Ödeme emrindeki müddet geçtikten veya borçlunun itirazı refolunduktan sonra takip
dosyasının işlemden kaldırılmaması için ne kadar bir süre içinde haciz istemek gerekir?
A)1 yıl
B) 30 gün
C) 2 ay
D)6 ay
96) Aşağıdakilerden hangisi kısmen haczi caiz olan şeylerden değildir?
A)Maaşlar
B) Öğrenci bursu
C) İntifa hakları ve hâsılatı
D)İlama müstenit olmayan nafakalar
97) Alacaklının rızasının aranmadığı taksitli ödeme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)İlk taksit peşin olarak ödenmiş olmalıdır.
B) Taahhüdün satış talebinden önce yapılması şarttır.
C)Her taksitin borcun üçte birinden aşağı olmaması gerekir.
D)Taksitler aydan aya verilmeli ve ödeme süresi 3 aydan fazla olmamalıdır.
98) İcra ve İflas Kanununa göre aciz vesikası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz istenebilir.
B) Alacaklı aciz vesikasını aldığı tarihten bir yıl içinde takibe teşebbüs ederse yeniden
ödeme emri tebliğine lüzum yoktur.
C) Takip sonucu haczi kabil mal bulunmazsa haciz tutanağı aciz vesikası hükmündedir.
D)Elinde aciz vesikası bulunan borçlu iptal davası açabilir.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı Soruları 23 Şubat 2014
(A) Kitapçığı
20
99) Tasarrufun iptali davasında dava açma süresi ne kadardır?
A)2 yıl
B) 3 yıl
C) 4 yıl
D)5 yıl
100) Ayşe, Fatma’ya karşı 1.5.2012 tarihinde 10.000 TL.’lik alacak davası açmış, mahkeme
davanın kabulüne ve 24.1.2012 tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte tahsiline
5.11.2013 tarihinde karar vermiştir. Ayşe, 14.1.2014 tarihinde ilamlı icra takibi başlatmıştır.
Buna göre işlemiş faiz aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
(Yıl 360, ay 30 gün olarak alınacaktır. Kanuni faiz oranı %9’dur.)
A) 172,5 TL
B) 1.532,5 TL
C) 1.602,5 TL
D) 1.775,0 TL - Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı malik sıfatıyla, davasız ve aralıksız olarak
-
bulduğum en güncel soruları attım ama hzine avukatlığı sınav formatı hala aynı mı bilmiyorum
-
tahmin ettiğimden yüksek kapatmış
-
Cevaplardan emin misiniz hatalar var
-
@siddharta yok hocam emin değilim malesef
-
http://www.bahum.gov.tr/sinavlar/2017/perSinav2017_1_duyuru_3.htm
Sorular yayınlanmış.
-
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 1 / 28- 1982 Anayasasına göre Meclis soruşturması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bakanlar Kurulu hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az
beşte birinin vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir.
B) Meclisteki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamaz
ve karar alınamaz.
C) Meclis, soruşturma açılması istemini en geç bir ay içinde görüşür ve gizli oyla karara
bağlar.
D) Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınır. - 1982 Anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının yürütme ile ilgili
görev ve yetkilerinden biridir?
A) Türkiye Büyük Millet Meclisini gerektiğinde toplantıya çağırmak
B) Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri göndermek
C) Milletlerarası andlaşmaları onaylamak ve yayımlamak
D) Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek - Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasında kişi hak ve ödevleri arasında
düzenlenmemiştir?
A) Zorla çalıştırma yasağı
B) Dernek kurma hürriyeti
C) Mülkiyet hakkı
D) Çalışma hakkı ve ödevi - I- Ticari faaliyetlere girişemezler.
II- Gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gereklidir.
III- Yabancı devletlerden maddi yardım alan siyasi partiler temelli olarak kapatılır.
IV- Siyasi partilerin kapatılması, Danıştay Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa
Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır.
1982 Anayasasına göre, siyasi partiler ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri
doğrudur?
A) I, II ve IV
B) I, II ve III
C) I, III ve IV
D) II, III ve IV
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 2 / 28 - 1982 Anayasasına göre kanun hükmünde kararnamelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Bakanlar Kurulunun istifası, düşürülmesi veya yasama döneminin bitmesi, belli
süre için verilmiş olan yetkinin sona ermesine sebep olur.
B) Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname
çıkarma yetkisi verebilir.
C) Kanun hükmünde kararnameler, Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe
girerler. Ancak, kararnamede yürürlük tarihi olarak daha sonraki bir tarih de
gösterilebilir.
D) Yetki kanunu, çıkarılacak kanun hükmünde kararnamenin amacını, kapsamını,
ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp
çıkarılamayacağını gösterir. - 1982 Anayasasına göre kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilmesi ile sınırlıdır.
B) Kişisel veriler, yalnızca kanunda öngörülen hallerde işlenebilir.
C) Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
D) Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. - 1982 Anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi Türkiye Büyük Millet Meclisi
Başkanlık Divanı üyelerinden biri değildir?
A) Başkanvekilleri
B) TBMM Genel Sekreteri
C) İdare Amirleri
D) Kâtip Üyeler - 1982 Anayasasına göre Anayasa Mahkemesinin çalışma ve yargılama usulü ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet
yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan
üyelerin salt çoğunluğu şarttır.
B) Anayasa Mahkemesi, iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışır.
C) Siyasî partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan
sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılır.
D) Şekil bozukluğuna dayalı iptal davaları Anayasa Mahkemesince öncelikle incelenip
karara bağlanır.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 3 / 28 - 1982 Anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi denetimine tabi
tutulmuştur?
A) İnkılap kanunları
B) Sıkıyönetim halinde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler
C) Yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararı
D) Milletlerarası andlaşmalar - Kamulaştırma yapan idare ne zamana kadar kamulaştırmadan vazgeçebilir?
A) Kamu yararı kararı alınana kadar
B) Uzlaşma sağlanana kadar
C) Mahkemece bedel tespiti yapılana kadar
D) Kamulaştırmanın her safhasında - Olağanüstü hallerde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılabilir.
B) Şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde
dava açılamaz.
C) Resmi Gazetede yayımlanır ve yedi gün içerisinde Türkiye Büyük Millet
Meclisinin onayına sunulur.
D) Olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda çıkarılabilir. - Aşağıdakilerden hangisi Devlet memurluğuna alınacaklarda aranan genel şartlardan
değildir?
A) Türk vatandaşı olmak
B) En az lise mezunu olmak
C) Kamu haklarından yoksun bulunmamak
D) Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak - Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile haklarında
soruşturma veya kovuşturma açılması halinde, mahalli idare organlarının veya bu
organların üyelerinin İçişleri Bakanınca geçici bir tedbir olarak görevlerinden
uzaklaştırılabilmelerini sağlayan idare hukuku ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yetki Genişliği
B) Hiyerarşi
C) Yetki Devri
D) İdari Vesayet
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 4 / 28 - Aşağıdakilerden hangisinde idarenin hizmet kusurundan bahsedilemez?
A) Kaçak zannıyla el konulan ürünlerin, idare tarafından uygun koşullarda saklanmaması
nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi
B) Trafik uyarı levhalarının konulmaması
C) Yol yapım çalışmaları sırasında zorunlu olarak yapılan dolgu nedeniyle oluşan
kot farkından dolayı kişinin konutunda değer kaybı meydana gelmesi
D) Transfer edilmek üzere vadesinde Merkez Bankasına yatırılan paranın transferinin
gecikmesi - Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan
dolayı yargılanabilmeleri için soruşturma izni vermeye yetkili makam ve memur
bakımından aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?
A) Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri - Cumhurbaşkanlığında görevli memur
B) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı – TBMM’de görevli memur
C) Vali - İlçede görevli memur
D) Büyükşehir Belediye Başkanı - İlçe Belediye Başkanı - Vali tarafından yapılması gereken görevlendirme işleminin kaymakam tarafından
yapılması halinde, bu idari işlemdeki sakatlık aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
A) Yetki gaspı
B) Fonksiyon gaspı
C) Yetki genişliği
D) Yetki tecavüzü - Danıştay, kanun tasarı ve teklifleri ile tüzük tasarıları üzerindeki incelemesini, kamu
hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında düşüncesini bildirmeyi,
geliş tarihinden itibaren ne kadar sürede sonuçlandırmak zorundadır?
A) 1 ay
B) 2 ay
C) 3 ay
D) 6 ay
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 5 / 28 - Aşağıdakilerden hangisi Kamu İhale Kanununun kapsamı dışındaki idarelerdendir?
A) Belediyeler
B) İl özel idareleri
C) Vakıf yükseköğretim kurumları
D) Kamu iktisadi kuruluşları - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre kanun yararına temyiz ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Kanun yararına bozma kararı, daha önce kesinleşmiş olan merci kararının
hukuki sonuçlarını ortadan kaldırır.
B) İlgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya kendiliğinden Başsavcı tarafından
yapılır.
C) Kanun yararına bozma kararı Resmi Gazetede yayımlanır.
D) Kanun yararına bozma kararının bir örneği ilgili bakanlığa gönderilir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre idari yargı mercilerince yapılan ilk inceleme
neticesinde, idari davaya konu olacak kesin ve yürütülebilir bir işlem olmadığının
tespit edilmesi halinde aşağıdaki kararlardan hangisi verilir?
A) Dilekçenin reddine
B) Davanın reddine
C) Dilekçenin görevli idari mercie tevdiine
D) Davanın açılmamış sayılmasına - Dava esnasında ölüm veya herhangi bir sebeple tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik
olursa, davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar; gerçek kişilerden olan
tarafın ölümü halinde, idarenin mirasçılar aleyhine takibi yenilemesine kadar ………… ilgili
mahkemece karar verilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelirse İdari
Yargılama Usulü Kanununa uygun bir ifade olur?
A) davanın düşmesine
B) davanın reddine
C) bekletici mesele yapılmasına
D) dosyanın işlemden kaldırılmasına
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 6 / 28 - Çözümlenmesi Danıştayın, idare ve vergi mahkemelerinin görev alanına girdiği halde
adli veya askeri yargı yerlerinde açılmış bulunan davaların görev noktasından reddi
halinde yapılacak işlemler hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Görevsiz yargı merciine başvurma tarihi Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine
başvurma tarihi olarak kabul edilir.
B) Görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra görevli yargı yerine başvuru için verilen
süre geçirilmiş olsa dahi, idari dava açılması için öngörülen süre henüz dolmamış ise
bu süre içerisinde idari dava açılabilir.
C) Görevsizlik kararı verilene kadar geçen zaman içerisinde, idari dava açılması için
öngörülen süre geçirilmiş olsa dahi, görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra
yasada belirlenen sürede idari dava açılırsa, açılan idari davada süre aşımı yönünden
ret kararı verilemez.
D) Görevsizlik kararlarının kesinleşmesini izleyen günden itibaren altmış gün
içerisinde görevli mahkemede dava açılabilir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre yürütmenin durdurulması kararı ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve
idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.
B) Davalı idarenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulması istemi
hakkında karar verilemez.
C) Aynı sebeplere dayanılarak ikinci kez yürütmenin durdurulması isteminde
bulunulamaz.
D) Yürütmenin durdurulması istemleri hakkında verilen kararlara karşı kararın tebliğini
izleyen günden itibaren yedi gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere itiraz
edilebilir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre aşağıdaki davaların hangisinde ivedi
yargılama usulü uygulanmaz?
A) İhaleden yasaklama kararları hariç ihale işlemlerinden doğan davalar
B) Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları nedeniyle açılan davalar
C) Kamulaştırma işlemlerinden doğan davalar
D) 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca yapılan satış, tahsis ve kiralama
işlemlerinden doğan davalar
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 7 / 28 - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre istinaf yolu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine
hüküm bulunmaması halinde, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf
yoluna başvurulabilir.
B) İstinaf, temyizin şekil ve usullerine tabidir.
C) Acele kamulaştırma işlemlerinden doğan davalarda istinaf yoluna başvurulamaz.
D) Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf
başvurusunun reddine karar verir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre yetki kuralları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Yetki kamu düzenindendir.
B) Taşınır mallara ilişkin davalarda yetkili mahkeme, taşınır malın bulunduğu yer idare
mahkemesidir.
C) Genel yetki kuralına göre, yetkili mahkeme, davacının ikametgâhının bulunduğu
yer idare mahkemesidir.
D) Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi, emekli edilmeleri veya görevden
uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetkili mahkeme kamu görevlisinin son görev
yaptığı yer idare mahkemesidir. - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre aşağıdaki işlerden hangisi çalışmaya ara
verme süresi içinde görülmeye devam eder?
A) Yürütmenin durdurulmasına ait işler
B) Duruşmalı olarak yapılması talep edilen işler
C) Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak bakmakla görevli olduğu işler
D) Vergi mahkemesinin görevli olduğu işler - İdari Yargılama Usulü Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yargılamanın
yenilenmesi sebeplerinden değildir?
A) Vekil veya kanuni temsilci olmayan kimseler ile davanın görülüp karara bağlanmış
olması
B) Duruşma yapılması talep edilen bir davada duruşma yapılmadan karar verilmiş
olması
C) Lehine karar verilen tarafın karara etkisi olan bir hile kullanmış olması
D) Çekinmeye mecbur olan başkan, üye veya hâkimin katılmasıyla karar verilmiş olması
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 8 / 28 - 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre eşya müsaderesi ile ilgili aşağıdakilerden
hangisi yanlıştır?
A) Kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan eşya üzerinde iyiniyetli üçüncü kişinin rehin
hakkı varsa müsadere kararı bu hak saklı kalmak şartıyla verilir.
B) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla bulundurulması suç oluşturan
eşya müsadere edilir.
C) Müsadere edilecek eşyanın elden çıkarılması halinde eşyanın değeri kadar paranın
müsaderesine karar verilir.
D) Birden fazla kişinin paydaş olduğu eşya ile ilgili olarak, sadece suça iştirak eden
kişinin payının müsaderesine hükmolunur. - 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre aşağıdakilerden hangisinde kişi işlenen suçtan
dolayı yardım eden sıfatıyla sorumlu olmaz?
A) Fiilin işlenmesinde kullanılan araçları sağlayan
B) Fiilin işlenmesinden sonra yardımda bulunacağını vaat eden
C) Kusur yeteneği olmayanları suçun işlenmesinde araç olarak kullanan
D) Suçun nasıl işleneceği hususunda yol gösteren - Ceza kanunlarının uygulamasında; ………… deyiminden, kasıtlı bir suçun temel şeklini ya
da ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekillerini bir yıl içinde ve farklı zamanlarda
ikiden fazla işleyen kişi, anlaşılır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelirse 5237 sayılı
Türk Ceza Kanununa uygun bir ifade olur?
A) İtiyadi suçlu
B) Mükerrir suçlu
C) Mütemadi suçlu
D) Suçu meslek edinen kişi - 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre suça teşebbüsle ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Teşebbüs kasten işlenebilen suçlarda mümkündür.
B) Teşebbüste cezadan indirim yapılabilmesi için failin kendi iradesi ile suçu
tamamlamaktan vazgeçmiş olması gerekir.
C) Teşebbüs halinde kalan suçlarda dava zamanaşımı son hareketin yapıldığı günden
itibaren başlar.
D) Teşebbüs aşamasında kalsa dahi, bazı suçlarda tamamlanmış gibi ceza verilir.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 9 / 28 - 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre kast ve taksirle ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Bilinçli taksir cezayı ağırlaştıran bir nedendir.
B) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı
belirlenir.
C) Bir fiilin, kastedilenden daha ağır veya başka bir neticenin oluşumuna sebebiyet
vermesi halinde, kişinin bundan dolayı sorumlu tutulabilmesi için bu netice
bakımından en azından taksirle hareket etmesi gerekir.
D) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi
halinde olası kast vardır. - 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda aşağıdaki suçlardan hangisi için etkin pişmanlık
hükümlerine yer verilmemiştir?
A) Rüşvet
B) Hileli iflas
C) Taksirli iflas
D) Görevi kötüye kullanma - Ahmet, babasından miras kalan taşınmazların intikal işlemleri için cuma günü çalışma
saatinin bitimine yakın Tapu Müdürlüğüne gitmiştir. Tapu Memuru Orhan, tahsil yetkisi
olmadığı halde, intikal işlemleri için banka veya vergi dairesine ödenmesi gereken tapu harcı
ve diğer yasal giderlere ilişkin ödemenin kendisine yapılması gerektiğini söyleyerek
Ahmet’ten 2.500,00.-TL almış ve çalışma saatinin dolması nedeniyle intikal işlemleri için
pazartesi günü gelmesini söylemiştir. Çocuğunun rahatsızlanması nedeniyle pazartesi günü
Tapu Müdürlüğüne gidemeyen Ahmet perşembe günü gittiğinde Orhan’ın memuriyetten
istifa ettiğini ve intikal işlemleri için 2.500,00.-TL tapu harcı ve diğer yasal giderleri banka
veya vergi dairesine ödemesi gerektiğini öğrenmiştir.
Buna göre Tapu Memuru Orhan’ın cezai sorumluluğu hakkında aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?
A) Dolandırıcılık suçundan sorumludur.
B) Güveni kötüye kullanma suçundan sorumludur.
C) İkna suretiyle irtikâp suçundan sorumludur.
D) Nitelikli zimmet suçundan sorumludur.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 10 / 28 - Aşağıdaki suçlardan hangisinin gece vakti işlenmiş olması, 5237 sayılı Türk Ceza
Kanununda cezayı ağırlaştıran neden ya da suçun nitelikli hali olarak
düzenlenmemiştir?
A) Mala zarar verme
B) Yağma
C) Hırsızlık
D) Konut dokunulmazlığının ihlali - Ceza Muhakemesi Kanununa göre tutuklama ile ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan vücut dokunulmazlığına karşı
kasten işlenen suçlarda tutuklama kararı verilemez.
B) Sadece adlî para cezasını gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez.
C) Soruşturma evresinde tutuklamaya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza
hâkimi karar verir.
D) Kovuşturma evresinde mahkeme Cumhuriyet savcısının istemi olmaksızın da
tutuklama kararı verebilir. - Ceza Muhakemesi Kanununa göre haksız koruma tedbiri nedeniyle tazminat davası
hangi sürede açılır?
A) Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren iki yıl içinde
B) Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren üç ay ve her
halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen bir yıl içinde
C) Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren altı ay ve her
halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen iki yıl içinde
D) Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren bir yıl ve her
halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen on yıl içinde - Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi hâkimin reddi talebinde
bulunamaz?
A) Şüpheli
B) Cumhuriyet savcısı
C) Müşteki
D) Katılan
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 11 / 28 - Ceza Muhakemesi Kanununa göre elkoyma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Taşınmazlara elkoyma tapu kütüğüne şerh verilmek suretiyle icra edilir.
B) Elkonulan eşya, delil olarak saklanmasına gerek kalmaması halinde, rayiç değerinin
derhal ödenmesi karşılığında, ilgiliye teslim edilebilir.
C) Askeri mahallerde yapılacak elkoyma işlemi, Cumhuriyet savcısının istem ve
katılımıyla askeri makamlar tarafından yerine getirilir.
D) Kara ulaşım araçları hakkında verilen elkoyma kararı, araçların trafikten
alıkonulması suretiyle icra edilir. - Ceza Muhakemesi Kanununa göre olağan kanun yolları ile ilgili aşağıdakilerden
hangisi yanlıştır?
A) Beş yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, Yargıtay,
incelemelerini ancak sanığın veya katılanın temyiz başvurusundaki istemi
üzerine duruşma yoluyla yapar.
B) Üst sınırı beş yüz günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan verilen
beraat hükümlerine karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
C) Sanık veya katılanın istinaf dilekçesinde başvuruya ilişkin nedenlerin gösterilmemesi,
istinaf incelemesi yapılmasına engel olmaz.
D) Temyiz eden hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda
göstermek zorundadır. - Ceza Muhakemesi Kanununa göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararında yargılama giderleri sanığa
yüklenir.
B) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı itiraz yolu açıktır.
C) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğinde denetim süresi içinde
dava zamanaşımı durur.
D) Kanunda öngörülen üst sınırı iki yıl hapis cezasını aşmayan ya da sadece adli
para cezası öngörülen suçlarda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar
verilebilir.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 12 / 28 - Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi koruma tedbiri değildir?
A) Yakalama
B) Gözlem altına alma
C) Adlî kontrol
D) Elkoyma - Ceza Muhakemesi Kanununa göre, görülen bir davada, aynı fiil nedeniyle, aynı sanık
için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa verilecek karar
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kamu davasının düşmesi kararı
B) Kamu davasının ortadan kaldırılması kararı
C) Davanın reddi kararı
D) Birleştirme kararı - Türk Medeni Kanununa göre irtifak hakkının kurulmasına ilişkin olarak
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.
B) Malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı
kuramaz.
C) İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmi şekilde
düzenlenmesine bağlıdır.
D) İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde
edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. - Aşağıdakilerden hangisi olağanüstü zamanaşımı ile taşınmazın mülkiyetini kazanma
şartlarından biri değildir?
A) Zilyetliğin iyiniyetle sürdürülmesi
B) Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak zilyetliğinde
bulundurma
C) Zilyetliğin malik sıfatıyla sürdürülmesi
D) Zilyetliğin yirmi yıl süreyle sürdürülmesi
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 13 / 28 - Mülkiyet hakkının kapsamına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur.
B) Bir şeyin maliki, onun ürünlerinin de maliki olur.
C) Bir şeye ilişkin tasarruflar, aksi belirlenmedikçe onun eklentilerini de kapsar.
D) Eklenti, asıl şeyden geçici olarak ayrılmakla bu niteliğini kaybeder. - Yasal önalım hakkına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Önalım hakkından feragatin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi
gerekir.
B) Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde
satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
C) Cebri artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılabilir.
D) Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir. - Taşınmaz rehnine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilir.
B) Taşınmaz rehni ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.
C) Rehnin tapu kütüğüne tescil edilmesinden sonra alacak için zamanaşımı işlemez.
D) Taşınmaz rehni, tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlar üzerinde de kurulabilir. - I- Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur.
II- Devlet, ödediği tazminatı zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder.
III- Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, Ankara mahkemelerinde görülür.
Tapu sicilinin tutulmasından doğan sorumluluğa ilişkin olarak yukarıdaki ifadelerden
hangileri doğrudur?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 14 / 28 - Ölüme bağlı tasarruf hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on sekiz yaşını doldurmuş olmak
gerekir.
B) Mirasçı olarak ana ve babası bulunan mirasbırakan, mirasının tamamı hakkında ölüme
bağlı tasarrufta bulunabilir.
C) Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş
gibi saklı payını isteyebilir.
D) Mirasbırakanın üzerinde tasarruf etmediği kısım Devlete kalır. - Sağ olup olmadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı …………
resmen yönetilirse ya da malvarlığı böyle yönetilenin ………… dolduracağı süre geçerse,
Hazinenin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilir.
Türk Medeni Kanununa göre yukarıdaki boşlukları tamamlayan doğru ifadeler
aşağıdakilerden hangileridir?
A) beş yıl / yüz yaşını
B) on yıl / yüz yaşını
C) on yıl / doksan yaşını
D) beş yıl / doksan yaşını - Altsoyun mirasçılığına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Mirasbırakanın ikinci derece mirasçılarıdır.
B) Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, diğer çocuklar alır.
C) Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, diğer mirasçılar payları oranında
alır.
D) Çocuklar eşit derece mirasçıdırlar. - Türk Medeni Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi kısıtlama nedenlerinden biri
değildir?
A) Savurganlık
B) Tutukluluk
C) Kötü yaşama tarzı
D) Akıl zayıflığı
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 15 / 28 - Türk Medeni Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi vesayet makamının yönetim
kayyımı ataması için sebep teşkil etmez?
A) Tüzel kişinin gerekli organlardan yoksun kalması ve yönetiminin başka yoldan
sağlanamaması
B) Terekede mirasçılık haklarının henüz belli olmaması veya ceninin menfaatlerinin
gerekli kılması
C) Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaatinin
çatışması
D) Bir kimsenin uzun süreden beri bulunamaması veya oturduğu yerin bilinmemesi - Türk Medeni Kanununa göre ehliyete ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
A) Evlenme kişiyi ergin kılar.
B) Erginlik on yedi yaşın doldurulmasıyla başlar.
C) Her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
D) Ayırt etme gücüne sahip olmak şartıyla her insanın hak ehliyeti vardır. - Türk Borçlar Kanununa göre haksız fiillerden doğan borç ilişkilerinde
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ceza hâkiminin kusurun değerlendirilmesine ve zararın belirlenmesine ilişkin
kararı hukuk hâkimini bağlar.
B) Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle
yükümlüdür.
C) Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın
özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi
tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.
D) Zarara hafif kusuruyla sebep olan tazminat yükümlüsü, tazminatı ödediğinde
yoksulluğa düşecek olur ve hakkaniyet de gerektirirse hâkim, tazminatı indirebilir. - Türk Borçlar Kanununa göre aşağıdaki alacaklardan hangisi beş yıllık zamanaşımı
süresine tabi değildir?
A) Kira bedelleri
B) Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri
C) Yüklenicinin yükümlülüklerini ağır kusuruyla hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi
nedeniyle eser sözleşmesinden doğan alacaklar
D) Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden doğan alacaklar
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 16 / 28 - Türk Borçlar Kanununa göre alacaklının temerrüde düşmesi müessesesi ile ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Alacaklı, müteselsil borçlulardan birine karşı temerrüde düşerse, diğerlerine karşı da
temerrüde düşmüş olur.
B) Borcun konusu bir şeyin teslimini gerektirmiyorsa, alacaklının temerrüdü halinde
borçlu, borçlunun temerrüdüne ilişkin hükümlere göre sözleşmeden dönebilir.
C) Sözleşmenin konusu olan teslim edilecek şey bozulabilir ya da bakımı, korunması
veya tevdi edilmesi önemli bir gideri gerektirir ise, borçlu, alacaklıya önceden ihtarda
bulunması koşuluyla, hâkimin izniyle onu açık artırma yoluyla sattırıp bedelini tevdi
edebilir.
D) Bir şeyin teslimine ilişkin edimlerde, alacaklının temerrüde düşmesi durumunda
borçlu, hasar ve giderleri kendisine ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi
ederek borcundan kurtulabilir. - Temerrüde düşen kusurlu borçlunun, borcun geç ifasından dolayı alacaklının
uğradığı zararı giderme yükümlülüğü, aşağıdakilerden hangisinde ifade edilmektedir?
A) Gecikme tazminatı
B) Nama ifa
C) Ceza koşulu
D) Aşkın zarar - Türk Borçlar Kanununa göre eser sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A) Yüklenici, üstlendiği edimleri işsahibinin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve
özenle ifa etmek zorundadır.
B) Malzeme yüklenici tarafından sağlanmışsa yüklenici, bu malzemenin ayıplı olması
yüzünden işsahibine karşı, satıcı gibi sorumludur.
C) Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim
tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde bir yılın; taşınmaz
yapılarda ise on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
D) İşsahibinin bedel ödeme borcu, eserin teslimi anında muaccel olur.
Hazine Avukatlığı Giriş Sınavı (19 Şubat 2017)
(A) Kitapçığı
Sayfa 17 / 28 - Türk Borçlar Kanununa göre irade bozukluğu halleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?
A) Üçüncü bir kişinin aldatması sonucu bir sözleşme yapan taraf, sözleşmenin yapıldığı
sırada karşı tarafın aldatmayı bilmesi veya bilebilecek durumda olması halinde
sözleşmeyle bağlıdır.
B) Yanılan, yanılmasında kusurlu ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zararı
gidermekle yükümlüdür. Ancak, diğer taraf yanılmayı biliyor veya bilmesi
gerekiyorsa, tazminat istenemez.
C) Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşme ile bağlıdır.
D) Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf,
yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan
başlayarak iki yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri
istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır. - I- Vekâlet sözleşmesinde vekil yüklendiği işi veya hizmeti, vekâlet verenin haklı
menfaatlerini gözeterek yapmakla yükümlüdür.
II- Vekâlet sözleşmesinin konusu iş görme edimidir.
III- Vekâlet sözleşmesinde vekil, yetkisi dışına çıkarak işi başkasına gördürdüğünde, onun
fiilinden sorumlu değildir.
Türk Borçlar Kanununa göre vekâlet sözleşmesine ilişkin yukarıdaki ifadeler
hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) I, II, III doğru
B) I doğru, II ve III yanlış
C) I ve III yanlış, II doğru
D) I ve II doğru, III yanlış
- 1982 Anayasasına göre Meclis soruşturması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?